Fülszöveg
Az évek során számos klinikai és járványtani tanulmány mutatta ki az alapkutatások eredményeit összegezve, hogy az a tudatosan összeállított étrend, amely bőségesen tartalmaz zöldségféléket és gyümölcsöket, bizonyíthatóan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Mi több, egyes táplálékok már a petesejtben képesek elölni azokat a mikrotumorokat (daganatkezdemények), melyeket életünk folyamán mindannyian testünkben hordozunk, és amelyekből idővel rosszindulatú daganat fejlődhet ki.
Való igaz, hogy egyes élelmiszerek jelentős mennyiségben tartalmaznak olyan nem tápláló (fitokémiai) anyagokat, melyeknek, úgy tűnik, kulcsfontosságú a szerepük ebben a kémiai védőhatásban.
A közelmúlt kutatásai kimutatták, hogy a zöldségek és a gyümölcsök mellett egyéb élelmi anyagok, mint a zöld tea, a kurkuma vagy a keserű csokoládé is jelentős mennyiségben tartalmaznak daganatellenes molekulákat. Például a napi rendszerességgel fogyasztott zöldségek, gyümölcsök, a zöld tea vagy...
Tovább
Fülszöveg
Az évek során számos klinikai és járványtani tanulmány mutatta ki az alapkutatások eredményeit összegezve, hogy az a tudatosan összeállított étrend, amely bőségesen tartalmaz zöldségféléket és gyümölcsöket, bizonyíthatóan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Mi több, egyes táplálékok már a petesejtben képesek elölni azokat a mikrotumorokat (daganatkezdemények), melyeket életünk folyamán mindannyian testünkben hordozunk, és amelyekből idővel rosszindulatú daganat fejlődhet ki.
Való igaz, hogy egyes élelmiszerek jelentős mennyiségben tartalmaznak olyan nem tápláló (fitokémiai) anyagokat, melyeknek, úgy tűnik, kulcsfontosságú a szerepük ebben a kémiai védőhatásban.
A közelmúlt kutatásai kimutatták, hogy a zöldségek és a gyümölcsök mellett egyéb élelmi anyagok, mint a zöld tea, a kurkuma vagy a keserű csokoládé is jelentős mennyiségben tartalmaznak daganatellenes molekulákat. Például a napi rendszerességgel fogyasztott zöldségek, gyümölcsök, a zöld tea vagy egy-egy pohár vörösbor lehetővé teszik azt, hogy ezek a kémiai anyagok kellően hatékonyan és terápiás mennyiségben szívódjanak fel szervezetünkbe. E táplálékok napi bevitelével egyszerűen és hathatósan akadályozhatjuk meg, hogy szervezetünkben daganat képződjön, és ott tovább növekedjen.
A szerzők
Richard Béliveau, a daganatos betegségek egyik legnagyobb szaktekintélye, a montreali Québec Egyetem címzetes tanszékvezető tanára a daganatkutatás és -terápia területén, ahol egyúttal a biokémia professzora is. Ezenkívül a montreali egyetem orvoskarának professzora a sebészeti és az élettani tanszéken, valamint a Sainte-Justine Kórház Charles Bruneau rákközpontjának vérképzőszervi daganatokkal foglalkozó részlegén a molekuláris orvostani laboratórium vezetője.
Denis Gingras, a montreali Sainte-Justine Kórház vérképzőszervi és daganatos betegségek részlegén, a molekuláris orvostani laboratórium daganatos betegségekre szakosodott kutatója.
Vissza