1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozásról, diétáról - mindenkinek

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Bukarest
Kiadó: Ceres Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím: Kaleidoszkóp
Kötetszám: 36
Nyelv: Magyar  
Méret: 13 cm x 10 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

George Bernard Shaw, a nagy angol író mondta valahol, hogy okos ember az előszót utoljára olvassa el. Ez igaz lehet általában, a mi esetünkben azonban tanácsos, ha az olvasó már a bevezetőből... Tovább

Előszó

George Bernard Shaw, a nagy angol író mondta valahol, hogy okos ember az előszót utoljára olvassa el. Ez igaz lehet általában, a mi esetünkben azonban tanácsos, ha az olvasó már a bevezetőből tájékozódik e kis könyv tárgyáról-céljáról. Ezúttal a Kolozs megyei napilapunkban, az "Igazságban" megjelent cikksorozatom átdolgozott gyűjteményes kiadását kapja kézhez az olvasó. Az ötlet, hogy a sorozatot könyv alakban kiadjam, nem tőlem, hanem olvasóimtól származott.
A könyvecske nem akar szakácskönyv lenni, még kevésbé orvosi dietétikai szakkönyv. A táplálkozás alapelveit kívánja ismertetni, hiszen mindnyájunknak fontos tudni, hogy miként és miért kell helyesen táplálkoznunk és mivel.
Vissza

Tartalom

Rövid előszó 5
A helyes táplálkozásról általában (mennyiség-minőség) 7
A tápanyagokról 14
1. A fehérjék a táplálkozásban 14
2. A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban 20
3. A zsírok és a táplálkozás 26
4. A víz, az ásványi sók és különböző elemek szerepe táplálkozásunkban 32
5. Néhány sz a vitaminokról 39
Az élelmiszerekről 46
1. A húsfélékről és a tojásról 36
2. A hal étrendükben 52
3. A lisztről, kenyérről és a tésztafélékről 58
4. A tejről és a tejtermékekről 63
5. A gyümölcsökről és a zöldségfélékről 68
Az úgynevezett "élvezeti cikkekről" 74
Az éltelekről 81
1. Az ételek elkészítési módjairól 81
2. Az ételek emészthetőségéről 87
Általános táplálkozási problémák 94
1. Időskorúak táplálkozásáról 94
2. Téli táplálkozási problémák 100
3. Hogyan táplálkozzunk tavasszal? 105
A betegségek diétás kezeléséről - a dietetikáról - általában 112
1. Az elhízás diétás kezeléséről 118
2. A soványság diétás kezeléséről 126
3. Cukorbetegség és táplálkozás 134
4. Érelmeszedés és táplálkozás 146
5. Szívbetegek diétás kezelése 152
6. A gyomor- és bélbetegségek diétás kezeléséről 159
7. A máj- és epebetegségek diétás kezeléséről 166
8. A vesebetegségek dietétikájáról 173
Táblázat a fontosabb élelmiszerek összetételéről 181
Rövid táplálkozási kisszótár 186

Dr. Fekete Tibor

Dr. Fekete Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Fekete Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem