1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozásélettan

Vendéglátóipari szakközépiskola IV. osztálya számára

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 242 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-220-227-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 21137.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
A táplálkozási ismeretek jelentősége és célja3
A tápanyagok ismertetése7
Alaptápanyag7
Építőanyagok8
Energiát adó tápanyagok17
Biológiailag jelentős tápanyagok29
Vitaminok30
Ásványi elemek53
Kiegészítő anyagok61
Víztartalom62
Színezőanyagok63
Fűszerező anyagok64
Salak- és ballasztanyagok65
A tápanyagok felvétele és felszívódása69
A táplálkozás folyamatainak áttekintése69
Az emésztés enzimei70
Az emésztés folyamatai72
A táplálóanyagok felvétele73
A szájban végbemenő emésztési folyamatok75
A gyomorban végbemenő emésztési folyamatok78
A vékonybélben végbemenő emésztési folyamatok82
A vastagbélben végbemenő emésztési folyamatok87
Salakanyagok kiürülése88
A felszívódás89
A felszívódott anyagok útja a szervezetben91
A fontosabb élelmiszerek és azok tápértéke99
Növényi eredetű termékek100
Gabonafélék100
Hüvelyesek105
Olajtartalmú magvak106
Gyümölcsök107
Burgonya111
Zöldség- és főzelékfélék113
Gombák116
Fűszerek117
Élvezeti anyagok118
Állati eredetű termékek125
Húsok, húskészítmények126
Tojás, tojáskészítmények131
Tej és tejtermékek133
A feldolgozás hatása a tápanyagokra141
Az élelmiszer-feldolgozás célja141
A feldolgozási eljárások áttekintése141
Az élelmiszerek tárolása és konzerválása142
A fizikai eljárások hatása az élelmiszerekre144
Az élelmiszerek tisztítása144
Az élelmiszerek felaprítása, keverése, egyneműsítése145
Az élelmiszerek lazítása147
A kémiai eljárások hatása az élelmiszerekre147
A víztartalom megváltozása148
A tápláló- és védőanyagok dúsítása149
Az élelmiszerek enzimes kezelése149
Hőkezelési eljárások150
Hűtés, fagyasztás150
Hőközlési eljárások151
A hőkezelés hatása az élelmiszerek tápanyagaira156
A feldolgozás hatása az élelmiszerek biológiai értékére159
A feldolgozás hatása az élelmiszerek élvezeti értékére161
Az ételek értékesítése165
Ételeink táplálóértéke167
Az ételek biológiai értéke168
Az étel élvezeti értéke170
Az ételek emészthetősége173
Az ételek telítőértéke175
Tápanyagszükséglet179
Az energiaszükséglet biztosítása179
Az életfolyamatok alapanyagcseréje180
A munkavégzéshez szükséges energia182
Az ember kalóriaigényének megállapítása184
Az egészséges szervezet tápanyagszükséglete186
Fehérjeforgalom és -szükséglet187
Szénhidrátszükséglet és -forgalom190
A zsírforgalom és -szükséglet192
A vízforgalom, vízszükséglet193
Vitaminszükséglet194
Ásványianyag-szükséglet195
A beteg szervezet táplálkozása199
A gyomorbeteg élelmezése202
A bélbeteg élelmezése204
A májbetegek élelmezése205
A vesebeteg élelmezése206
A szívbeteg élelmezése207
A lázas beteg élelmezése208
A cukorbeteg élelmezése209
Egyéb betegségek étkezési rendje210
Különleges étrendek211
Táplálkozási szokások215
Falusi táplálkozásunk jellemzői215
A városi táplálkozási szokások és hibák216
Az élelmezési szokások összehasonlítása218
Élelmianyagaink tápanyagtartalma221
Felhasznált irodalom239

Dr. Ketter László

Dr. Ketter László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ketter László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem