Bevezetés | 3 |
A táplálkozási ismeretek jelentősége és célja | 3 |
A tápanyagok ismertetése | 7 |
Alaptápanyag | 7 |
Építőanyagok | 8 |
Energiát adó tápanyagok | 17 |
Biológiailag jelentős tápanyagok | 29 |
Vitaminok | 30 |
Ásványi elemek | 53 |
Kiegészítő anyagok | 61 |
Víztartalom | 62 |
Színezőanyagok | 63 |
Fűszerező anyagok | 64 |
Salak- és ballasztanyagok | 65 |
A tápanyagok felvétele és felszívódása | 69 |
A táplálkozás folyamatainak áttekintése | 69 |
Az emésztés enzimei | 70 |
Az emésztés folyamatai | 72 |
A táplálóanyagok felvétele | 73 |
A szájban végbemenő emésztési folyamatok | 75 |
A gyomorban végbemenő emésztési folyamatok | 78 |
A vékonybélben végbemenő emésztési folyamatok | 82 |
A vastagbélben végbemenő emésztési folyamatok | 87 |
Salakanyagok kiürülése | 88 |
A felszívódás | 89 |
A felszívódott anyagok útja a szervezetben | 91 |
A fontosabb élelmiszerek és azok tápértéke | 99 |
Növényi eredetű termékek | 100 |
Gabonafélék | 100 |
Hüvelyesek | 105 |
Olajtartalmú magvak | 106 |
Gyümölcsök | 107 |
Burgonya | 111 |
Zöldség- és főzelékfélék | 113 |
Gombák | 116 |
Fűszerek | 117 |
Élvezeti anyagok | 118 |
Állati eredetű termékek | 125 |
Húsok, húskészítmények | 126 |
Tojás, tojáskészítmények | 131 |
Tej és tejtermékek | 133 |
A feldolgozás hatása a tápanyagokra | 141 |
Az élelmiszer-feldolgozás célja | 141 |
A feldolgozási eljárások áttekintése | 141 |
Az élelmiszerek tárolása és konzerválása | 142 |
A fizikai eljárások hatása az élelmiszerekre | 144 |
Az élelmiszerek tisztítása | 144 |
Az élelmiszerek felaprítása, keverése, egyneműsítése | 145 |
Az élelmiszerek lazítása | 147 |
A kémiai eljárások hatása az élelmiszerekre | 147 |
A víztartalom megváltozása | 148 |
A tápláló- és védőanyagok dúsítása | 149 |
Az élelmiszerek enzimes kezelése | 149 |
Hőkezelési eljárások | 150 |
Hűtés, fagyasztás | 150 |
Hőközlési eljárások | 151 |
A hőkezelés hatása az élelmiszerek tápanyagaira | 156 |
A feldolgozás hatása az élelmiszerek biológiai értékére | 159 |
A feldolgozás hatása az élelmiszerek élvezeti értékére | 161 |
Az ételek értékesítése | 165 |
Ételeink táplálóértéke | 167 |
Az ételek biológiai értéke | 168 |
Az étel élvezeti értéke | 170 |
Az ételek emészthetősége | 173 |
Az ételek telítőértéke | 175 |
Tápanyagszükséglet | 179 |
Az energiaszükséglet biztosítása | 179 |
Az életfolyamatok alapanyagcseréje | 180 |
A munkavégzéshez szükséges energia | 182 |
Az ember kalóriaigényének megállapítása | 184 |
Az egészséges szervezet tápanyagszükséglete | 186 |
Fehérjeforgalom és -szükséglet | 187 |
Szénhidrátszükséglet és -forgalom | 190 |
A zsírforgalom és -szükséglet | 192 |
A vízforgalom, vízszükséglet | 193 |
Vitaminszükséglet | 194 |
Ásványianyag-szükséglet | 195 |
A beteg szervezet táplálkozása | 199 |
A gyomorbeteg élelmezése | 202 |
A bélbeteg élelmezése | 204 |
A májbetegek élelmezése | 205 |
A vesebeteg élelmezése | 206 |
A szívbeteg élelmezése | 207 |
A lázas beteg élelmezése | 208 |
A cukorbeteg élelmezése | 209 |
Egyéb betegségek étkezési rendje | 210 |
Különleges étrendek | 211 |
Táplálkozási szokások | 215 |
Falusi táplálkozásunk jellemzői | 215 |
A városi táplálkozási szokások és hibák | 216 |
Az élelmezési szokások összehasonlítása | 218 |
Élelmiszeranyagaink tápanyagtartalma | 221 |
Felhasznált irodalom | 239 |