1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozás- és élelmezéstan

Főiskolai tankönyv

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 324 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-539-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés9
A táplálkozás élettana és biokémiája11
A táplálkozás11
Az ember táplálékai14
Emésztés, felszívódás a tápcsatornában18
A tápcsatorna18
A tápcsatorna kezdeti szakasza és működése19
Gyomor- és bélemésztés27
A felszívódás folyamatai a vékonybélben40
A tápanyagok hasznosulása46
Intermedier anyagcsere46
Energiatermelés és biológiai oxidáció47
Enzimek és biokatalízis48
Az enzimek elnevezése és felosztása52
Az energiatermelés biokémiája53
A szénhidrátok mint energiaforrások54
A terminális oxidáció60
A szénhidrátok anyagcseréje62
A zsírok szerepe a szervezetben65
A fehérjék (aminosavak) anyagcseréje66
Irodalom70
Élelmezési ismeretek. Tápanyagszükséglet és hasznosulás, különös tekintetel a különböző élelmezési formákra73
A tápanyagszükséglet73
Energiahasznosulás a szervezetben74
Az energiaszükséglet76
Az energiaszükséglet megállapításának módszere83
A fehérje - és aminosav-szükséglet89
Az energiát adó tápanyagok helyes aránya99
Kalóriát nem szolgáló védő tápanyagok, vitaminok és az ásványi anyagok szükséglete105
A zsírban és vízben oldodó vitaminokról105
Az ásványi anyagok szükségletéről112
Vízháztartás114
A vér sav-bázis egyensúlya115
Az ember eszenciális mikroelem-szükséglete116
A táplálék hasznosulásának külső tényezői124
Az ételek érzékszervi tulajdonságainak hatása a tápanyagok hasznosulására125
A feltétlen és feltételes reflexek szerepe a táplálkozásban129
Az ételek telítőértéke131
A tápanyagszükséglet biztosítása különböző élelmezési formákban133
A korszerű, helyes táplálkozás megszervezésének általános feladatai135
Normális szükségletű fogyasztók élelmezése137
Munkahelyi élelmezés137
Gyermek- és iskolai élelmezés139
Üdülők élelmezése140
Különleges szükségletű és igényű fogyasztók élelmezése141
Sportolók élelmezése141
Honvédség élelmezése144
Betegek élelmezése145
A diétás kezelés alapelvei146
A korszerű diétás rendszer alapjai151
Irodalom162
Higiénés ismeretek. Élelmiszer-mikrobiológiai és élelmezésegészségügyi problémák a vendéglátóiparban163
Az élelmezésegészségügy feladata163
Az élelmiszertörvény163
Az élelmianyagok, nyersanyagok higiéniája164
A vendéglátóipari termelő és értékesítő létesítmények helykijelölése166
Élelmezésegészségügy jóváhagyás163
Élelmiszer-mikrobiológiai alapismeretek171
A mikrobiológia fogalma és tárgya171
A mikrobák főbb alaki és élettani tulajdonságai183
Baktériumok 183
Vírusok194
Gombák196
Protozoonok197
A mikrobák rendszertana198
A mikrobák elnevezése202
Az élemiszeripar hasznos mikroorganizmusai és a hasznos bélflóra203
Mikrobák és betegségek205
Az élelmianyagok és élelmiszerek közvetítésével az embert károsító mikroorganizmusok209
Az élelmiszerekkel kapcsolatban emberi egészségkárosodást okozó baktériumok rövid ismertetése215
Actynomycetes és rokon szervezetek231
Spirohaeták233
Rickettsiák234
Bakteriális eredetű ételmérgezések237
Vírusok terjedése élelmiszerekkel241
Az élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos emberi megbetegedést okozó fontosabb paraziták243
Mikotoxinok246
A mikotoxinok rövid jellemzése247
Élelmiszer-kártevő és -látogató ízeltlábúak249
Élelmiszer-kártevők251
Élelmiszer-látogatók252
Az ízeltlábúak elleni védekezés253
A rágcsálók élelmezésegészségügyi jelentősége253
Az élelmiszerek mikrobiológiai minősítéséről254
Az élelmiszerekkel kapcsolatos fontosab bakteriológiai követelmények255
Az ízeltlábúak és rágcsálók okozta szennyezettség elbírálása256
A mikrobiológiai egészségártalmak megelőzésének módszerei257
Egyéb élelmezésegészségügyi alapismeretek260
Az élelmianyagok egészségügyi követelményei260
Vegyi szennyeződések263
Adalékanyagok267
Nyersanyagok előkészítésének higiéniai előírásai269
Élelmezési gépek, edények és eszközök élelmezésegészségügyi előírásai270
A tojás tisztítása272
Az ételkészítés higiénés előírásai274
Tálalás278
Ételminták vétele és megőrzése280
A cukrászat élelmezésegészségügyi problémái280
A hidegkonyha higiénikus üzemeltetése282
Fagylaltfélék forgalmának élelmezésegészségügyi követelményei283
Éttermek működésének élelmezésegészségügyi feltételei285
A szállítás higiénés előírásai286
A vendéglátóipari gépek higiénéje287
Takarítás, tisztítás higiénés elvei289
Személyi higéne293
Közegészségügyi feladatok ételmérgezésekkel, ételfertőzéssel kapcsolatban296
Irodalom304
A hatályos jogszabályok jegyzéke305
Függelék307
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem