A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozás és a rák

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-063-645-2
Megjegyzés: Színes ábrákkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar lakosság egészségi állapotát jellemző mortalitási statisztikai adatok szerint az összes halálozás mintegy negyedét a daganatos megbetegedések miatt bekövetkező halálozás teszi ki. A... Tovább

Előszó

A magyar lakosság egészségi állapotát jellemző mortalitási statisztikai adatok szerint az összes halálozás mintegy negyedét a daganatos megbetegedések miatt bekövetkező halálozás teszi ki. A magyarországi daganatos halálozás Európában és a világon is az elsők közé tartozik.
E multifaktoriális megbetegedés kialakulásában a genetikai tényezőkön kívül jelentős szerepe van a környezetnek, beleértve a táplálkozást szoros összefüggésben az életmóddal. Az egészségtelen táplálkozás a rákos megbetegedések miatti összes halálozás mintegy harmadáért felelős. A különböző szervi lokalizációjú daganatos megbetegedések esetében ettől lényeges eltérések észlelhetők: gyomor, vastag- és végbél 90%, emlő, endometrium, epehólyag, hasnyálmirigy 50%, tüdő, gége, húgyhólyag, méhnyak, száj, garat, nyelőcső 20%, egyéb ráktípusok 10%.
A World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research 1997-ben megjelentetett kiadványa (Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a Global Perspective) részletesen elemzi a táplálkozásban fellelhető kockázati tényezők és a daganatos betegségek közötti összefüggéseket. A tanulmány vizsgálja a táplálkozás azon tényezőit, amelyek a rák keletkezésének folyamatát elősegítik, és azokat is, amelyek gátolják, azaz a kockázatot csökkentik. Végül megállapítja, hogy a táplálkozás egésze illetve annak egyes összetevői és a rákos megbetegedések előfordulásának kockázata közötti összefüggés bizonyítottnak tekinthető-e, vagy csak valószínűsíthető, esetleg nem bizonyítható. Az 1997 óta e témában megjelent közlemények és az IARC/WHO összefoglaló tanulmánya (Nutrition and Lifestyle: Opportunities for Cancer Prevention.) finomították, de lényegében nem változtatták meg a hivatkozott kiadványban foglaltakat.
A jelzett, nemzetközi szakirodalomban általánosan elfogadott kritériumok alapján tanulmányozzuk, jelen vannak-e a daganatos megbetegedések kockázati tényezői illetve a rákprevenciós faktorok a magyar felnőtt népesség táplálkozásában. Ezt követően a vizsgáljuk a populáció táplálkozási profilját, összehasonlítottuk a daganatos megbetegedések mortalitási és morbiditási adataival. Vissza

Tartalom

1. BEVEZETÉS 5
2. TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS, A RÁKBETEGSÉG GENETIKAI ALAPJAI 6
2.1. A táplálkozás szerepe a rák patomechanizmusában, a rák keletkezésének többlépcsős modellje 11
Expozíció, iniciáció 13
DNS javító (repair) mechanizmusok, programozott sejthalál (apoptózis) 15
Promóció 16
Progresszió 18
2. 2. Táplálkozási tényezők szerepe a rák előfordulásában - evidenciakritériumok 19
3. AZ ELEMZÉSBEN FELHASZNÁLT ANYAGOK 20
4. MEGÁLLAPÍTÁSOK 25
4.1. A rákos folyamatot befolyásoló tényezők a magyar felnőtt lakosság táplálkozásában 25
4.1, a. Energia és tápanyagbevitel 25
Energia-bevitel, fizikai aktivitás, antropometriai indexek 25
Fizikai aktivitás 28
Antropometriai indexek 30
Fehérje-bevitel 32
Zsiradék-bevitel 34
Szénhidrát-bevitel 38
Vitaminok, nem nutritív bioaktív kémiai anyagok 40
Makro- és mikroelemek 46
Bioaktív vegyületek 47
Alkohol, dohányzás 50
4.1. b. Élelmiszerek, ételek és italok 54
Cereáliák, gumók, gyökerek és más nagy keményítő tartalmú élelemnövények 54
Zöldségek és gyümölcsök 57
Hüvelyesek, diófélék és olajos magvak 62
Húsok, halak és tojás 63
Tej és tejtermékek 67
Fűszerek 69
Kávé, tea 71
Ivóvíz 72
4. 2. Élelmiszer-biztonságot veszélyeztető, rákos megbetegedések kockázatát növelő kémiai tényezők 74
4. 2.1. Környezeti- és ipari eredetű szennyező-anyagok 80
4. 2.1. a. Toxikus fémek és elemek 80
Ólom 80
Kadmium 81
Arzén 82
4.2.1. b. Policiklusos aromás szénhidrogének (Polycyclic Aromatic Hydrocarbon - PAH) 83
4.2.1. c. Poliklórozott vegyületek (klórozott szénhidrogének, PCB-k, dioxinok, dibenzofuránok) 86
Klórozott szénhidrogén típusú növényvédőszerek 87
Poliklórozott bifenilek (PCB-k) 87
Poliklórozott p-dibenzo-dioxinok és poliklórozott dibenzofuránok 89
4. 2.1. d. Egyéb környezeti szennyezőanyagok 92
4. 2. 2. Technológiai eredetű szennyező anyagok 93
Gépekből, berendezésekből, edényekből kioldódó illetve katalizátorokból visszamaradó fémek 93
Csomagolóanyagokból, tároló- és szállítóberendezésekből kioldódó szennyező-anyagok 93
Élelmiszer-feldolgozásból, ételkészítésből eredő szennyező anyagok 95
4.2.3. Növényvédőszerek maradékai 98
4.2.4, Állatgyógyászati készítmények maradékai 98
4.2.5. Biológiai eredetű vegyi szennyezőanyagok 100
Mikotoxinok 100
Aflatoxinok 101
Ochratoxinok 103
Patulin 104
Fusarium toxinok 105
Zearalenon 106
Fumonizinek 106
Trichotecének 107
4. 2. 6. Szándékosan hozzáadott anyagok 108
Élelmiszer adalékanyagok 108
Aromák 112
5. TÁPLÁLKOZÁSI TÉNYEZŐK SZEREPE AZ EGYES RÁKTÍPUSOK KIALAKULÁSÁBAN 113
Ajak és szájüreg 114
Gége 115
Tüdő 116
Nyelőcső 119
Gyomor 120
Vastag- és végbél 121
Hasnyálmirigy 125
Máj 126
Epehólyag 127
Pajzsmirigy 128
Emlő 130
Méhnyak 134
Méhtest 135
Petefészek 136
Prostata 137
Vese 140
Húgyhólyag 141
6. MEGBESZÉLÉS 142
7. JAVASLATOK 148
7.1. Táplálkozás, étrend és kapcsolódó faktorok 152
7.2. Élelmiszerek és italok 153
7.3. Szupplemetáció, táplálék kiegészítők alkalmazása 156
8. VÁRHATÓ EREDMÉNYEK 156
IRODALOM: 158
TARTALOMJEGYZÉK: 174

Dr. Rodler Imre

Dr. Rodler Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rodler Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem