Bevezető | 7 |
Milyen problémákkal kell szembenézni e világ mai népességének? | 7 |
Az elektroszmogról | 9 |
Veszélyes?! | 13 |
Az egészségünket befolyásoló tényező | 19 |
A táplálkozás és a hirdetések | 19 |
Táplálkozási szokások és trendek ma Magyarországon | 19 |
A táplálkozási tényezők szerepe a betegségek kialakulásában | 21 |
A biotranszformációról néhány szóban | 21 |
Méregtelenítés: azaz a máj biotranszformációs rendszerének jellemzői | 22 |
Égéstermékek az élelmiszerekben | 23 |
Kalóriadús táplálkozás | 23 |
Káros anyagok az élelmiszerekben | 24 |
Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) | 25 |
A biocidok | 25 |
Gyógyszermaradványok | 26 |
Antibiotikumok | 26 |
Antikarcinogén anyagok - azaz rákellenes vegyületek előfordulása az élelmiszerekben | 27 |
Az antioxidánsokról bevezetőben | 27 |
Mit iszunk? | 27 |
Az ivóvíz szerepe | 27 |
Az öregedés mai tudományos megközelítése | 28 |
Az időskori életminőség - azaz a "quality of life" értelmezése | 29 |
A természetes "programozott" SEJTHALÁL és jelentősége | 30 |
Biológiai membránok és szerepük | 31 |
Titokban szedett gyógynövény eredetű táplálékkiegészítők | 32 |
Ismert tények | 33 |
Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban | 34 |
Az oxidatív stressz szerepe és a szabadgyökfogók preventív hatása arteriosclerosisban | 34 |
Az antioxidánsok az Alzheimer-kór megelőzésében | 35 |
A Crohn-betegség és az antioxidánsok | 35 |
Az antioxidánsok megmenthetik a szívrohamok áldozatait | 36 |
Az antioxidánsok megóvnak a vesekárosodástól | 36 |
A passzív dohányzás és az antioxidánsok | 37 |
Újabb bizonyítékok az antioxidánsok jótékony hatásaira egyes szívbetegség folyamatában | 37 |
Az antioxidánsok lelassítják a diabeteszes idegkárosodást | 38 |
A prosztatarák és az antioxidánsok | 39 |
Az antioxidánsok működésének magyarázata | 39 |
A táplálékkiegészítők szerepe a rheumatoid arthritis megelőzésében | 40 |
Az antioxidánsok és perifériás artériás betegségek | 41 |
Az antioxidánsok szerepe a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásában | 41 |
Az öregedés és az antioxidánsok | 42 |
Növényi élelmiszerek szerepe az egészségmegőrzésben | 42 |
Csontsűrűség és az étrend zöldség- és gyümölcstartama | 43 |
A funkcionális táplálékok élettani szerepe a betegségek megelőzésében | 45 |
A növényi eredetű funkcionális táplálék szerepe az egészség megőrzésében | 45 |
A zab | 46 |
A szója | 46 |
A lenmag | 47 |
A paradicsom | 47 |
A fokhagyma | 47 |
A brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek | 48 |
A citrusgyümölcsök | 48 |
Az áfonya | 49 |
A tea | 49 |
A bor és a szőlő | 49 |
Az állati eredetű funkcionális élelmiszerek | 50 |
A hal | 50 |
A tejtermékek | 50 |
"Azok az E-k, csak ártanak a szervezetünknek..." | 53 |
Az antioxidáns hatású anyagok jelentősége | 57 |
Az antioxidánsokról komolyabban | 57 |
A szabadgyökös reakciók jelentősége | 57 |
Antioxidáns általi védelem | 58 |
Hogyan működnek az antioxidánsok? | 59 |
C-vitamin (aszkorbinsav) | 60 |
Tokoferolok | 60 |
Karotinoidok | 61 |
A funkcionális élelmiszerek és a természetes antioxidánsok kapcsolata és szerepe az egészség fenntartásában | 63 |
A reaktív oxigén species és az ember | 63 |
A ROS elleni védekezés erősítése: az elméleti alapok, funkcionális élelmiszerek | 67 |
A szelén és az antioxidánsok | 77 |
A peroxidációs folyamatokról | 79 |
Megállapítás-tények-igazolás kapcsolata | 79 |
Az éremnek két oldala van mindig | 81 |
Mit és hogyan akkor? | 81 |
Melléklet - Táplálkozási tanácsok | 83 |
Gabonafélék | 84 |
Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök | 84 |
Tej és tejtermékek | 85 |
Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója | 85 |
Zsiradékok | 86 |
Só és sózás | 86 |
Cukor | 86 |
Alkohol | 87 |
Az egészséges testtömeg | 87 |
Mozgás | 88 |
Élelmiszerbiztonság | 88 |
Az élelmiszer címke | 88 |
Még néhány jó tanács | 88 |
Felhasznált szakirodalom | 89 |