TÁPLÁLKOZÁSTAN | |
A táplálkozás alapjai | 19 |
Emésztés, felszívódás, transzport, kiválasztás (Antal Magdolna) | 19 |
Az emésztőrendszer működése | 19 |
Anyagcsere | 26 |
A szervezet energiaforgalma és ennek mérése | 27 |
Energiaszükséglet | 28 |
A fehérjék táplálkozás - élettani szerepe (Dworschák Ernő) | 33 |
A fehérjék szerkezete | 33 |
A fehérjék emészthetősége | 33 |
Fehérjék és aminosavak | 35 |
A fehérjék tápértéke | 35 |
A fehérjeszükséglet | 38 |
Az étrend energiatartalma és a fehérje tápértéke | 39 |
A szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe (Dworschák Ernő) | 40 |
Kémiai áttekintés | 40 |
Az élelmiszerekben előforduló cukrok | 41 |
Cukorhelyettesítő készítmények | 43 |
Puffadást előidéző oligoszacharidok | 44 |
Összetett szénhidrátok | 45 |
Lipidek (Zsinka Ágnes) | 47 |
A zsírsavak | 48 |
Lipidek és lipoidok | 49 |
A zsírsavak és a lipidek képződése a szervezetben | 50 |
A lipidek lebontása, transzportja | 51 |
Zsírsavbontás: a béta-oxidáció folyamata | 51 |
A lipidek szerepe az energiaforgalomban | 51 |
Az étkezési zsírok és olajok | 52 |
Növényi rostok (Rigó János) | 54 |
Vitaminok (Barna Mária) | 57 |
Zsírban oldódó vitaminok | 57 |
Vízben oldódó vitaminok | 60 |
Folyadék- és elektrolit-háztartás. Sav-bázis egyensúly (Barna Mária) | 62 |
Folyadékterek | 62 |
A folyadékháztartás zavarai | 62 |
Kóros sav-bázis egyensúly formák | 63 |
Folyadék- és elektrolitterápia | 65 |
Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek) (Bíró György) | 66 |
Néhány makroelem élettani szerepe | 68 |
A mikroelemek élettani szerepe | 68 |
Az alkohol (etilalkohol) dietetikája (Morvai Veronika) | 71 |
Az alkohol előállítása, alkoholos italok hatása az emberi szervezetre | 71 |
Az alkohol felszívódása, metabolizmusa | 72 |
Nutricionális tényezők | 72 |
Az alkohol viselkedési hatásai, tolerancia, függőség | 73 |
Az alkoholbetegség és az alkoholizmus fogalma | 73 |
Az alkoholizmus epidemiológiája | 74 |
Akut alkoholintoxikáció | 75 |
A krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai | 75 |
Következtetések | 77 |
Alkalmazott táplálkozástan a közegészségügyben | 79 |
A tápláltsági állapot meghatározása (Antal Magdolna és Zajkás Gábor) | 79 |
A tápláltsági állapot vizsgálómódszerei | 80 |
Antorpometriai vizsgálat | 82 |
A tápláltsági állapot megítélésére szolgáló biokémiai mutatók | 86 |
A táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők (Bíró György) | 92 |
Szocioökonómiai tényezők | 92 |
Pszichés tényezők, elfogadott és visszautasított táplálékok | 93 |
A táplálkozási magatartás elmélete és kutatása | 94 |
A terhes és a szoptató anya táplálkozása (Barna Mária) | 96 |
A terhes anya étrendje | 96 |
A szoptató anya étrendje | 98 |
A csecsemő táplálása (Barna Mária) | 100 |
A csecsemő energia- és tápanyagszükséglete | 100 |
Természetes táplálás | 100 |
Elválasztás | 103 |
A tápszerek helye a csecsemőtáplálásban | 104 |
Az első rágnivaló (finger food), veszélyes ételek | 106 |
D-vitamin | 106 |
A koraszülött táplálása (Polgár Marianne) | 107 |
A koraszülött táplálásának sajátosságai | 107 |
A koraszülött-táplálás kivitelezése | 107 |
A koraszülött folyadék- és energiaszükséglete | 108 |
A koraszülött tápanyag-szükséglete | 108 |
Összefoglaló ajánlás a koraszülöttek táplálására | 111 |
A kisded táplálása (Barna Mária) | 112 |
A kisded energia- és tápanyagigénye | 114 |
A táplálkozási magatartás kialakítása | 114 |
Mennyit egyen a gyermek | 115 |
A gyermek táplálkozása (Barna Mária) | 116 |
Energia- és tápanyagszükséglet | 116 |
Hányszor egyen naponta a gyermek | 117 |
Közétkeztetés | 118 |
Ajánlott napi élelmiszer-fogyasztás | 118 |
Étvágytalanság | 119 |
Helytelen táplálkozási szokások | 120 |
Az egészséges felnőtt táplálkozása (Bíró György) | 121 |
Az idős korúak táplálkozása (Bíró György) | 126 |
Fizikai erőnlét és táplálkozása (Frenkl Róbert) | 129 |
Testedzés és tápanyagszükséglet | 130 |
Anyagcsere-alkalmazkodás (metabolikus adaptáció) | 136 |
Vitaminszükséglet | 137 |
Folyadék- és ásványianyag-szükséglet | 137 |
Táplálékkiegészítők - sporttápszerek | 138 |
Testedzés és testtömeg-szabályozás | 138 |
Versenydiéták - verseny, mérkőzés alatti táplálkozás | 139 |
A vendéglátóipar, a közétkeztetés és a táplálkozás (Bíró György) | 140 |
Ételkészítési módszerek a közösségi étkeztetésben | 140 |
Gyorsételek ("fast food") a táplálkozásban | 141 |
A tápláléktudomány kapcsolatrendszere | 142 |
Ajánlott energia- és tápanyagbevitel | 142 |
Különleges táplálkozási formák (Antal Magdolna) | 145 |
Vegetáriánus táplálkozás | 145 |
Makrobiotikus étrend | 147 |
Reformtáplálkozás | 147 |
A táplálkozásfüggő betegségek - táplálkozási kockázat | 148 |
Hiánybetegségek (Barna Mária és Bíró György) | 148 |
A makro- és mikroelemek hiányának következményei | 148 |
Fehérje-energia malnutrito | 149 |
Vitaminhiány | 150 |
Táplálkozás és szív- és érrendszeri betegségek (Barna Mária és Bíró György) | 152 |
Táplálkozási kockázati tényezők | 152 |
Javasolt étrendi változtatások | 153 |
Magas vérnyomás | 154 |
A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok (Bíró György) | 155 |
Anticarciogen vegyületek a növényekben | 158 |
További étrendi összetevők jelentősége | 159 |
Táplálkozás és diabetes mellitus (Fövényi József) | 158 |
Táplálkozás és elhízás (Barna Mária) | 162 |
Ki tekinthető elhízottnak | 162 |
Az elhízás gyakorisága | 162 |
Az elhízás etiológiai tényezői | 163 |
Az obesitas mint kockázati tényezői | 163 |
Táplálkozás és immunitás (Pintér Erzsébet) | 165 |
Alultápláltság és az immunrendszer | 165 |
Nyomelemek és az immunválasz | 166 |
Vitaminok és az immunitás | 167 |
Túltáplálás és immunválasz | 167 |
Táplálkozás és caries (Barna Mária) | 168 |
A cariesrezisztencia kialakulása | 169 |
Cariest előidéző tényezők | 169 |
Nem cariogen táplálkozási tényezők | 170 |
Caries elleni védelem | 170 |
Táplálkozás és osteoporosis (Bíró György) | 172 |
Az osteoporosist megelőző táplálkozás elemei | 174 |
A nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika (Zajkás Gábor) | 175 |
Táplálék és gyógyszer-kölcsönhatások (Gachályi Béla és Renczes Gábor) | 179 |
A táplálék közvetlen hatása a gyógyszerek sorsára | 179 |
A gyógyszer-metabolizáló enzimrendszerek működésének változása táplálék hatására | 180 |
A táplálék befolyása a gyógyszerek farmakológiai hatására | 181 |
A táplálék hatása a gyógyszerek kiürülésére | 181 |
Élvezeti szerek fogyasztása révén létrejövő interakciók | 182 |
Gyógyélelmezés | |
Az atherosclerosis étrendi kezelése (Pados Gyula) | 185 |
A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése | 185 |
A koleszterinbevitel fogyasztásának csökkentése | 185 |
A telítetlen zsírsav fogyasztás növelése | 187 |
A rostfogyasztás növelése | 188 |
A szénhidrátfogyasztás összetételének megváltoztatása | 188 |
Az alkoholfogyasztás csökkentése | 188 |
Az energiabevitel csökkentése | 188 |
Mi várható a diétából | 191 |
Kardiológiai betegségek dietetikája (Bach Katalin és Fábián Mária) | 193 |
Congenitalis kórképek | 193 |
Rheumás láz | 194 |
Szívbillentyű-betegségek | 194 |
Koszorúér-betegségek | 194 |
Ritmuszavarok (arrhythmiák) | 195 |
Keringési elégtelenség (arcialis dekompenzáció) | 195 |
Cardiomyopathia | 195 |
A pericardium (szívburok) betegségei | 195 |
A hypertónia diétája (Pados Gyula és Czinner Antal) | 197 |
Csecsemő- és gyermekkori hypertonia (Czinner Antal) | 199 |
A szájüreg, az oesophagus, a gyomor és a belek betegségeinek diétája (Várkonyi Ágnes és Várkonyi Tibor) | 202 |
A szájüreg betegségeinek diétája | 202 |
Dysphagia | 203 |
Gastrooesophagealis reflux | 204 |
Gyomorbetegek étrendje | 205 |
A bélbetegségek étrendje | 208 |
Abdominalis gázok és flautlentia | 212 |
Jelentősebb szénhidrát-felszívódási zavarok | 213 |
Máj-, epe és hasnyálmirigy-betegségek diétája (Bach Katalin, Sólyom Enikő és Holics Klára) | 217 |
Máj | 217 |
A biliaris rendszer betegségei | 221 |
A hasnyálmirigy betegségei | 222 |
A máj, az epeutak és a pancreas betegségeinek dietetikája gyermekkorban (Sólyom Enikő és Holics Klára) | 223 |
A diabetes mellitus diétás kezelése (Fövényi József és Blatniczky László) | 231 |
A diabetes diétás kezelésének előtörténete | 231 |
Miért szükséges diétáznia a cukorbetegnek | 232 |
A diéta főbb szempontjai | 233 |
Néhány szempont a tápanyagokról a diabeteses diéta kapcsán | 237 |
A cukorbeteg-étrend költségei | 241 |
A "diétás" élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében | 242 |
Diéta és az élvezeti szerek | 244 |
Diéta és gyógyszeres terápia | 245 |
A cukorbeteg gyermek diétája (Blatniczky László) | 249 |
Veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei | 252 |
Az enzymopathia fogalma | 252 |
Újszülöttkori tömegszűrés | 252 |
A veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei | 252 |
Phenylketonuria (PKU) | 254 |
Galactosaemia | 258 |
Az endokrin betegségek diétája (Kiss Róbert és Péter Ferenc) | 260 |
Felnőttkor endokrin betegségek diétája | 260 |
Gyermekkori endokrin betegségek diétája | 263 |
Fogyókúra (Czinner Antal és Halmy László) | 267 |
Felnőttkori fogyókúrák (Halmy László) | 270 |
Az anorexia nervosa és bulimia diétája (Nemessuri Judit és Tölgyes Tamás) | 273 |
Az anorexia nervosa tünettana és diagnosztikája | 273 |
A bulimia nervosa tünettana és diagnosztikája | 277 |
Az anorexia és a bulimia terápiája és diétája | 279 |
A fertőző betegségek diétája (Barna Mária és Jelenik Zsuzsa) | 280 |
A fertőzés hatása az anyagcsere-folyamatokra | 280 |
Táplálkozási zavar - infekció | 281 |
A szájüreg fertőzései | 281 |
A bélcsatorna fertőzései | 282 |
Pertussis-syndroma | 284 |
Parotitis epidemica (mumps) | 284 |
Mononucleosis infectiosa | 284 |
A tünetes HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg táplálása | 284 |
Kiütéses fertőző betegségek | 286 |
Neuroinfekciók | 286 |
Légúti betegségek diétája (Ajkai Zoltán és Kertész Adrienne) | 287 |
A légúti betegségben szenvedő csecsemők és gyermekek táplálása | 287 |
Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek diétája | 287 |
A haemopoeticus rendszer betegségeinek diétája (Fekete Sándor és Kriván Gergely) | 295 |
Táplálkozási hiánnyal összefüggő haematológiai betegségek | 295 |
A táplálkozással összefüggetlen kialakult hematológiai betegségek | 299 |
Hematológiai betegségek kezelése során kialakuló mellékhatások diétája | 300 |
Tumoros betegek diétája (Beró Tamás és Bodánszky Hedvig) | 301 |
Kemoterápia és nutritio (Beró Tamás) | 301 |
Tumoros gyermekek diétája | 303 |
Táplálékallergia - táplálékintolerancia (Barna Mária és Nékám Kristóf) | 307 |
A táplálékallergia kialakulása | 307 |
A táplálékallergia tünetei | 309 |
A táplálékallergia diagnózisának felállítása | 311 |
A táplálékallergia terápiája | 313 |
Étrend bőrbetegségekben (Baló-Banga J. Mátyás és Török Éva) | 315 |
Étrend felnőttkori bőrbetegségekben | 315 |
Gyermekkori bőrbetegségek étrendje | 319 |
Mozgásszervi betegségek diétás kezelése (Balogh Zsolt) | 325 |
Gyulladásos ízületi kórképek (rheumatoid arthritis, RA és szisztémás lupus erythemtatodes, SLE) | 325 |
Degeneratív mozgásszervi betegségek (arthrosis, spondylosis) | 328 |
Osteoporosis | 328 |
Az idegrendszeri betegségek diétája (Bodrogi Andrea) | 329 |
Stroke | 329 |
Sclerosis multiplex | 330 |
Amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) | 331 |
Parkinson-kór | 332 |
Alzheimer-kór | 332 |
Alkoholizmus-táplálkozási hiánybetegségek | 333 |
Migrain | 335 |
Depressio | 336 |
Mesterséges - emteralis és parenteralis - táplálás (Varga Péter) | 337 |
A mesterséges táplálás javallatai | 338 |
A tápláltsági állapot megítélése | 339 |
Az energiaszükséglet kiszámítása | 339 |
Tápanyagok | 340 |
A mesterséges táplálás gyakorlata | 343 |
Mellékhatások és szövődmények, költségek | 346 |
Mesterséges táplálás gyermekkorban (Varga Károly) | 347 |
Sebészi betegek diétája (Verebély Tibor) | 351 |
Műtét előtti étrendi változtatások | 351 |
Műtét utáni étrend | 352 |
Gyermekkori műtétek | 353 |
Vesebetegek diétája (Sallay Péter és Nagy Judit) | 354 |
Diéta gyermekkori vesebetegségekben | 354 |
Diéta felnőttkori vesebetegségekben | 357 |
Transzplantált betegek diétája (Timár László és Remport Ádám) | 361 |
Csontvelőtranszplantált betegek diétája | 361 |
Vesetranszplantált betegek diétája | 364 |
Szív, máj és egyéb szervek átültetésének diétája | 367 |
A mentalis és motoros fejlődéstan retardáltak táplálkozása (Barna Mária) | 368 |
Tápanyagszükséglet | 369 |
Az egységes diétás rendszer (Rigó János) | 371 |
Az egységes diétás rendszer jellemzői | 371 |
A WHO által kódrendszerrel jelölt diétás rendszer | 371 |
Az egységes diétás rendszer tápanyag-összetételének jellemzői és indifikációi | 373 |
Az egységes diétás rendszer ételkészítési változatai | 376 |
Különleges diéták, diagnosztikus étrendek (Lezák György) | 378 |
Különleges diéták | 378 |
Diagnosztikus étrendek | 382 |
Továbbvivő irodalom | 384 |
Tárgymutató | 390 |