Előszó
KEVERÉKTAKARMÁNYOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA
A keveréktakarmányok etetésének jelentősége az állattenyésztésében Második ötéves tervünk az állati termékek termelésének mintegy 30%-os növelését...
Tovább
Előszó
KEVERÉKTAKARMÁNYOK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA
A keveréktakarmányok etetésének jelentősége az állattenyésztésében Második ötéves tervünk az állati termékek termelésének mintegy 30%-os növelését irányozza elő az állatállomány létszámának nagyobbmérvű emelése nélkül. Egyidejűleg csökkentenünk kell e termékek önköltségét is. Ezt a feladatot csak az állattenyésztés intenzitásának fokozásával, - tudományosan megalapozott szakszerű takarmányozással valósíthatjuk meg.
Elméleti számítások és gyakorlati tapasztalatok is igazolják, hogy az állatok termelését legnagyobb mértékben takarmányozással tudjuk befolyásolni és emelni. A takarmányozási kiadások 2/3 - 3/4 részét alkotják az állati termékek előállítására fordított költségeknek. A termelés olcsóbbá tételében döntő súllyal szerepel a felhasznált takarmányok félesége, mennyisége és minősége.
Ha csak tisztán kukorica- vagy árpadárát, esetleg ezekből készült keveréket etetünk, nagymennyiségű abrakot pazarolunk. Az állatok ugyan is a gazdaságban termelt szemesabrakdarákat, vagy azok keverékeit roszszul értékesítik. Ezekből sokat fogyaszthatnak és kevés tejet, tojást, húst termelnek, illetőleg gyengén fejlődnek. Ennek magyarázata az, hogy a szemes abraktakarmány főképpen fehérjében szegény és elegendő fahérje hiányában a takarmányokban lévő egyéb táplálóanyagok rossz hatásfokkal értékesülnek.
Köztudomású, hogy a gazdaságokban termelt szemes abrakdarák keményítőérték aránya 1:10-hez, vagyis a keményítőértékben csak 1/10 rész emészthető fehérjét tartalmaznak. Ez az arány a kifejlett állatok életfenntartásához elegendő, de a termeléshez kevés. Hiszen a növendékbaromfinak 1:3, a tojótyúknak 1:4, a vemhes kocának és a szopós malacnak 1:4,5, a tejelő tehénnek 1:6, a növendék hízómarhának 1:7 keményítőérték arányú takarmányra van szüksége a tojás-, a hús- vagy a tejtermeléshez. Ha fehérjében szegény takarmányokat etetünk, akkor több abrakot fogyasztanak az állatok egységnyi termék előállításához. Ebből következik, hogy egy kg kukoricadarából a tej fehérjeértékét tekintve csak egy liter tejet képes előállítani a tehén. De ha az egy kg kukoricadarához 40 dkg szója- vagy földidiódarát teszünk, akkor ennek keverékét képező 1,4 kg abrakkeverék már 4 liter tej termeléséhez elegendő táplálóanyagot tartalmaz.
Vissza