1.066.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tápanyagtáblázat

Táplálkozástan és tápanyag-összetétel

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 285 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-242-130-1
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 1090. 12. átdolgozott, bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés / dr. Bíró György12
Táplálkozástani áttekintés13
Tápanyagszükséglet / dr. Antal Magda13
Energia, energiaforgalom15
Fehérjék és aminosavak30
Szénhidrátok33
Zsírok (lipidek)36
Vitaminok38
Ásványi anyagok42
Néptáplálkozásunk helyzete és javításának főbb irányai / dr. Bíró György54
Táplálkozási ajánlások az egészséges, felnőtt lakosság számára59
Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák / dr. Bouquet Dezső, dr. Zajkás Gábor62
A közétkeztetés kialakulása, szerepe és feladatai a lakosság tápanyagellátásában62
A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése64
Javaslatok a népesség különböző nemű, korú, fizikai terhelésű és fiziológiás állapotú csoportjainak napi energia- és tápanyagbevitelére, valamint közétkeztetési ellátására72
A beteg ember energia- és tápanyagszükséglete / dr. Zajkás Gábor75
A táplálkozás és a tápláltsági állapot vizsgálata, prognózis75
A beteg ember energiaszükséglete81
Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben83
Sporttáplálkozás / dr. Frenkl Róbert112
Sport és energiaszükséglet112
Energiaigény a különböző sportágakban116
Energiát szolgáltató tápanyagok. Szükséglet és arányok118
A sportolók vitaminszükséglete. Étrend-kiegészítők121
Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban121
Táplálkozás és versenyzés123
Szabadidősport és táplálkozás124
Élelmianyagaink összetétele125
Bevezetés125
Energiát adó tápanyagok, víz-, hamu- és nyersrosttartalom / dr. Lindner Károly129
Gabonák, magvak és termékeik129
Zöldség- és főzelékfélék135
Gombák139
Gyümölcsök140
Diófélék, olajos magvak143
Zsiradékok144
Húsok és vágóhídi termékek145
Halak és halkészítmények152
Tej és tejtermékek154
Tojás159
Szeszital-ipari készítmények160
Borok160
Sörök162
Üdítőitalok163
Tömény szörpök163
Édesipari termékek164
Fagylaltok, fagylaltkészítmények167
Bébiételek, -italok168
Készételek172
Gyorsfagyasztott félkész és készételek178
Gyorsfagyasztott tésztás termékek180
Energiamentes édesítőszerek181
Ásványvizeink jellemzői182
Gyógyvizeink jellemzői184
Vitaminok / dr. Dworschák Ernő, dr.Barna Éva, dr. Lindnerné dr. Szotyori Katalin185
Gabonamagvak és őrleményeik185
Zöldség- és főzelékfélék190
Gombák193
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények193
Diófélék, olajos magvak195
Zsiradékok195
Húsok, belsőségek, húsipari termékek195
Halak, halkészítmények198
Tejfélék és tejtermékek198
Tojás201
Készételek202
Bébiételek és -italok206
Ásványi anyagok208
Gabonák, magvak és termékeik208
Zöldségek- és főzelékfélék210
Gombák212
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények213
Diófélék, olajos magvak214
Húsok, belsőségek, húsipari alapanyagok215
Halak és halkészítmények218
Tej és tejtermékek218
Tojás220
Gyorsfagyasztott félkész és készételek221
Bébiételkonzervek222
Üdítőitalok224
Egyebek225
Bébitápszerek225
Különleges összetevők / dr. Cuczy Péter, dr. Dworschák Ernő, dr. Gaál Ödön, dr. Kontraszti Mariann226
Aminosavtartalom226
Növényi eredetű élelmianyagok226
Állati eredetű élelmianyagok227
Zsírsavösszetétel228
Növényi olajok, ill. magvak228
Állati eredetű zsiradékok228
Margarinok zsírsavösszetétele229
Halak229
Tejzsírok és csecsemőtápszerek230
Élelmirost-tartalom231
Gabonák, magvak és termékeik231
Száraz hüvelyesek234
Zöldség- és főzelékfélék234
Gyümölcsök235
Olajos magvak, növényi magvak235
Rostos ivólevek236
Diétás készítmények236
Édesipari termékek236
Szénhidrát- és cukoralkohol-tartalom237
Zöldségfélék237
Gyümölcsök237
Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma238
Növényi eredetű anyagok szterintartalma239
Élelmianyagok fitinsavtartalma239
Flatulentiát okozó oligoszacharidok240
Oxálsavtartalom240
Élelmianyagok tájékoztató purintartalma241
Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek / dr. Kádas Lajos, Vajda Pál243
Húsfélék veszteségei előkészítéskor243
Húsfélék veszteségei hőkezeléskor245
Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során254
Cukrászipari tészták tömegvesztesége sütés közben261
Vitaminveszteség előkészítő és elkészítő műveletek alatt261
Élelmiszer-adalékanyagok / dr. Sohár Pálné265
Az élelmiszer-adalékanyagok csoportosítása és jellemzése267
A legfontosabb élelmiszeradalékanyag-csoportok268
Élelmiszer-színezékek268
Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták269
Tartósítószerek272
Állományjavító és -módosító anyagok273
Savak (savanyítók) és sók276
Aromaanyagok és ízfokozók278
Édesítőszerek280
Csomósodást és tapadást gátlók282
Élelmiszer-adalékanyagok oldására felhasználható oldószerek282
Egyéb élelmiszer-adalékanyagok282
Felhasznált irodalom284
Adatokat, információkat nyújtó szervek285
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem