kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 285 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-242-130-1 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 1090. 12. átdolgozott, bővített kiadás. |
Bevezetés / dr. Bíró György | 12 |
Táplálkozástani áttekintés | 13 |
Tápanyagszükséglet / dr. Antal Magda | 13 |
Energia, energiaforgalom | 15 |
Fehérjék és aminosavak | 30 |
Szénhidrátok | 33 |
Zsírok (lipidek) | 36 |
Vitaminok | 38 |
Ásványi anyagok | 42 |
Néptáplálkozásunk helyzete és javításának főbb irányai / dr. Bíró György | 54 |
Táplálkozási ajánlások az egészséges, felnőtt lakosság számára | 59 |
Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák / dr. Bouquet Dezső, dr. Zajkás Gábor | 62 |
A közétkeztetés kialakulása, szerepe és feladatai a lakosság tápanyagellátásában | 62 |
A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése | 64 |
Javaslatok a népesség különböző nemű, korú, fizikai terhelésű és fiziológiás állapotú csoportjainak napi energia- és tápanyagbevitelére, valamint közétkeztetési ellátására | 72 |
A beteg ember energia- és tápanyagszükséglete / dr. Zajkás Gábor | 75 |
A táplálkozás és a tápláltsági állapot vizsgálata, prognózis | 75 |
A beteg ember energiaszükséglete | 81 |
Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben | 83 |
Sporttáplálkozás / dr. Frenkl Róbert | 112 |
Sport és energiaszükséglet | 112 |
Energiaigény a különböző sportágakban | 116 |
Energiát szolgáltató tápanyagok. Szükséglet és arányok | 118 |
A sportolók vitaminszükséglete. Étrend-kiegészítők | 121 |
Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban | 121 |
Táplálkozás és versenyzés | 123 |
Szabadidősport és táplálkozás | 124 |
Élelmianyagaink összetétele | 125 |
Bevezetés | 125 |
Energiát adó tápanyagok, víz-, hamu- és nyersrosttartalom / dr. Lindner Károly | 129 |
Gabonák, magvak és termékeik | 129 |
Zöldség- és főzelékfélék | 135 |
Gombák | 139 |
Gyümölcsök | 140 |
Diófélék, olajos magvak | 143 |
Zsiradékok | 144 |
Húsok és vágóhídi termékek | 145 |
Halak és halkészítmények | 152 |
Tej és tejtermékek | 154 |
Tojás | 159 |
Szeszital-ipari készítmények | 160 |
Borok | 160 |
Sörök | 162 |
Üdítőitalok | 163 |
Tömény szörpök | 163 |
Édesipari termékek | 164 |
Fagylaltok, fagylaltkészítmények | 167 |
Bébiételek, -italok | 168 |
Készételek | 172 |
Gyorsfagyasztott félkész és készételek | 178 |
Gyorsfagyasztott tésztás termékek | 180 |
Energiamentes édesítőszerek | 181 |
Ásványvizeink jellemzői | 182 |
Gyógyvizeink jellemzői | 184 |
Vitaminok / dr. Dworschák Ernő, dr.Barna Éva, dr. Lindnerné dr. Szotyori Katalin | 185 |
Gabonamagvak és őrleményeik | 185 |
Zöldség- és főzelékfélék | 190 |
Gombák | 193 |
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 193 |
Diófélék, olajos magvak | 195 |
Zsiradékok | 195 |
Húsok, belsőségek, húsipari termékek | 195 |
Halak, halkészítmények | 198 |
Tejfélék és tejtermékek | 198 |
Tojás | 201 |
Készételek | 202 |
Bébiételek és -italok | 206 |
Ásványi anyagok | 208 |
Gabonák, magvak és termékeik | 208 |
Zöldségek- és főzelékfélék | 210 |
Gombák | 212 |
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 213 |
Diófélék, olajos magvak | 214 |
Húsok, belsőségek, húsipari alapanyagok | 215 |
Halak és halkészítmények | 218 |
Tej és tejtermékek | 218 |
Tojás | 220 |
Gyorsfagyasztott félkész és készételek | 221 |
Bébiételkonzervek | 222 |
Üdítőitalok | 224 |
Egyebek | 225 |
Bébitápszerek | 225 |
Különleges összetevők / dr. Cuczy Péter, dr. Dworschák Ernő, dr. Gaál Ödön, dr. Kontraszti Mariann | 226 |
Aminosavtartalom | 226 |
Növényi eredetű élelmianyagok | 226 |
Állati eredetű élelmianyagok | 227 |
Zsírsavösszetétel | 228 |
Növényi olajok, ill. magvak | 228 |
Állati eredetű zsiradékok | 228 |
Margarinok zsírsavösszetétele | 229 |
Halak | 229 |
Tejzsírok és csecsemőtápszerek | 230 |
Élelmirost-tartalom | 231 |
Gabonák, magvak és termékeik | 231 |
Száraz hüvelyesek | 234 |
Zöldség- és főzelékfélék | 234 |
Gyümölcsök | 235 |
Olajos magvak, növényi magvak | 235 |
Rostos ivólevek | 236 |
Diétás készítmények | 236 |
Édesipari termékek | 236 |
Szénhidrát- és cukoralkohol-tartalom | 237 |
Zöldségfélék | 237 |
Gyümölcsök | 237 |
Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma | 238 |
Növényi eredetű anyagok szterintartalma | 239 |
Élelmianyagok fitinsavtartalma | 239 |
Flatulentiát okozó oligoszacharidok | 240 |
Oxálsavtartalom | 240 |
Élelmianyagok tájékoztató purintartalma | 241 |
Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek / dr. Kádas Lajos, Vajda Pál | 243 |
Húsfélék veszteségei előkészítéskor | 243 |
Húsfélék veszteségei hőkezeléskor | 245 |
Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során | 254 |
Cukrászipari tészták tömegvesztesége sütés közben | 261 |
Vitaminveszteség előkészítő és elkészítő műveletek alatt | 261 |
Élelmiszer-adalékanyagok / dr. Sohár Pálné | 265 |
Az élelmiszer-adalékanyagok csoportosítása és jellemzése | 267 |
A legfontosabb élelmiszeradalékanyag-csoportok | 268 |
Élelmiszer-színezékek | 268 |
Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták | 269 |
Tartósítószerek | 272 |
Állományjavító és -módosító anyagok | 273 |
Savak (savanyítók) és sók | 276 |
Aromaanyagok és ízfokozók | 278 |
Édesítőszerek | 280 |
Csomósodást és tapadást gátlók | 282 |
Élelmiszer-adalékanyagok oldására felhasználható oldószerek | 282 |
Egyéb élelmiszer-adalékanyagok | 282 |
Felhasznált irodalom | 284 |
Adatokat, információkat nyújtó szervek | 285 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.