Bevezetés (Dr. Bíró György és Dr. Lindner Károly) | 7 |
Tápanyagszükséglet (Dr. Antal Magda) | 9 |
Energia, energiaforgalom | 10 |
Az egyéni energiaszükséglet kiszámítása | 10 |
Energiaszükséglet a terhesség alatt | 15 |
Szoptató anyák energiaszükséglete | 15 |
Serdülők energiaszükséglete | 16 |
Ajánlott energia- és tápanyagbevitel | 17 |
Fehérjék és aminosavak | 17 |
Fehérjeszükséglet | 17 |
Ajánlott fehérjebevitel | 20 |
Szénhidrátok | 23 |
Zsírok (lipidek) | 24 |
Vitaminok | 25 |
Zsírban oldódó vitaminok | 27 |
Vízben oldódó vitaminok | 29 |
Ásványi anyagok | 32 |
Makroelemek | 32 |
Mikroelemek | 35 |
Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák (Dr. Bouquet Dezső) | 39 |
A közétkeztetés fő formái, szerepe és feladatai a lakosság ellátásában | 39 |
A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése | 40 |
Az étrend minőségének értékelése | 40 |
Az élelmezés mennyiségi értékelése | 43 |
Javaslatok a gyermekek és fiatalok korszerű élelmezésére | 45 |
Javaslatok különböző nehézségű munkát végzők részére | 45 |
Néptáplálkozásunk helyzete, tendenciái és ésszerű módosítási javaslatok | 51 |
Betegélelmezés (Dr. Zajkás Gábor) | 53 |
A beteg ember tápanyagszükséglete | 53 |
Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben | 54 |
Emésztőszervi betegségek | 55 |
Májbetegségek | 66 |
Epeutak betegségei | 67 |
Hasnyálmirigy-betegségek | 68 |
A vizeletkiválasztó rendszer betegségei | 69 |
Szív- és vérkeringési betegségek | 76 |
Anyagcsere-betegségek | 79 |
Endokrin betegségek | 81 |
Étrendi kezelés fertőzéseknél, műtét, trauma, égés után | 81 |
Sporttáplálkozás (Dr. Frenkl Róbert) | 84 |
Sportolók energiaszükséglete | 84 |
Energiaigény a különböző sportágakban | 84 |
Tápanyagarányok. Fehérje-, zsír- és szénhidrátszükséglet | 88 |
Sportolók vitaminszükséglete | 91 |
Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban | 93 |
Táplálkozás és versenyzés | 93 |
Szabadidősport és táplálkozás | 94 |
A katonák tápanyagszükséglete (Dr. Gion Béla) | 95 |
ÉLELMIANYAGAINK TÁPANYAGTARTALMA | 99 |
Energiatáblázat (Dr. Lindner Károly) | 102 |
Gabonák, magvak és termékeik | 102 |
Tejek és tejtermékek | 108 |
Tojás | 113 |
Húsok és húskészítmények | 113 |
Zsiradékok | 125 |
Zöldség- és főzelékfélék | 126 |
Gombák | 129 |
Ételízesítők | 129 |
Gyümölcsök | 130 |
Diófélék, olajos magvak | 132 |
Készételek | 133 |
Tartósított élelmiszerek | 138 |
Gyorsfagyasztott félkész- és készételek | 141 |
Különleges célú készítmények | 147 |
Bébiételek | 154 |
Édesipari termékek, fagylaltfélék, egyebek | 157 |
Italok | 163 |
Gyermekélelmezésben szolgáltatott ételek összetétele | 167 |
Vitaminok (Dr. Dworschák Ernő, Dr. Barna Éva és Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin) | 178 |
Gabonák, magvak és termékeik | 178 |
Tejek és tejtermékek | 184 |
Tojás | 187 |
Húsok és húskészítmények | 188 |
Zsiradékok | 191 |
Zöldség- és főzelékfélék, -készítmények | 194 |
Gombák | 194 |
Gyümölcsök | 194 |
Diófélék, olajos magvak | 196 |
Félkész- és készételek | 196 |
Gyorsfagyasztott készítmények | 201 |
Bébiételek és -italok | 203 |
Ásványi anyagok (Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin és Dr. Gergely Anna) | 206 |
Gabonák, magvak és termékeik | 206 |
Tejek és tejtermékek | 209 |
Tojás | 211 |
Húsok és húskészítmények | 211 |
Zöldség- és főzelékfélék | 215 |
Gombák | 216 |
Gyümölcsök, gyümölcskészítmények | 218 |
Diófélék, olajos magvak | 219 |
Félkész- és készételek | 219 |
Különleges célú készítmények | 223 |
Üdítőitalok | 227 |
Ásványvizeink jellemzői | 228 |
Gyógyvizeink jellemzői | 230 |
Élelmianyagok különleges összetevői (Dr. Dworschák Ernő és Dr. Gaál Ödön) | 232 |
Aminosavtartalom | 232 |
Zsírsavösszetétel | 234 |
Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma | 237 |
Növényi eredetű élelmianyagok szterintartalma | 237 |
Élelmirost-tartalom | 238 |
Oxálsavtartalom | 241 |
Fitinsavtartalom | 242 |
Flatulenciát okozó oligoszacharidok | 242 |
Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek (Dr. Kádas Lajos és Vajda Pál) | 243 |
Húsfélék veszteségei előkészítéskor | 243 |
Húsfélék veszteségei hőkezeléskor | 245 |
Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során | 251 |
Felhasznált főbb irodalom | 260 |
Adatokat, információkat nyújtó szervek | 261 |