Dr. Tarján Róbert: A tápanyagszükséglet | 3 |
A tápanyagszükséglet fogalmának változásai | 3 |
A tápanyagszükségletet befolyásoló tényezők | 6 |
Terhesség és szoptatás | 7 |
A gyermek- és serdülőkor | 7 |
A felnőttkor | 10 |
Az öregkor | 12 |
A kalorikus tápanyagok egymás közötti aránya | 15 |
Fehérjék | 15 |
Zsírok | 16 |
Szénhidrátok | 17 |
Vitaminok | 18 |
Ásványi anyagok | 21 |
Dr. Lindner Károly: A hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma | 23 |
Áldor Tibor: A raktározás és a konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 46 |
A raktározási veszteségek | 46 |
A konyhatechnikai eljárások során keletkező vesztreségek | 49 |
Tisztítási veszteségek | 49 |
Mosás és áztatás okozta veszteségek | 49 |
Hőkezelés hatására bekövetkező veszteségek | 49 |
A hagyományos és az új konyhatechnikai eljárások folyamán keletkező veszteségek | 52 |
Dr. Cieleszky Vilmos: Az élelmiszerekben és italokban előforduló idegen vegyi anyagok | 55 |
Alapfogalmak | 55 |
Természetes eredetű káros anyagok | 58 |
Technológiai eredetű szennyeződések | 59 |
Fémekből kioldódó szennyeződések | 59 |
Műanyagokból kioldódó szennyeződések | 62 |
Élelmiszerekkel érintkező gépekkel, eszközökkel, edényekkel stb. szemben támasztott követelmények | 64 |
Peszticidek (növényvédő, valamint rágcsáló- és rovarirtó szerek) maradékai | 66 |
A növényvédő szerek maradékai | 67 |
A rovar- és rágcsálóirtó szerek maradékai | 78 |
Kiegészítő (additív) vegyi anyagok | 80 |
Konzerváló szerek és antioxidánsok | 80 |
Színezékek és festékek | 82 |
Aromásító és ízesítő anyagok | 85 |
Savanyító, lúgosító és pufferanyagok | 86 |
Fizikai állapotot befolyásoló anyagok | 88 |
Néhány biológiailag aktív kiegészítő anyag | 89 |
Dr. Ormay László: Élelmi anyagok és készítmények elváltozásai, és e változások egészségügyi megítélése | 91 |
Abiotikus elváltozások | 91 |
Biokémiai elváltozások | 94 |
Mikrobiológiai eredetű elváltozások | 94 |
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok, valamint egyes paraziták | 95 |
Baktériumok által okozott fontosabb elváltozások | 97 |
Az élelmiszerek érzékszervekkel észlelhető elváltozásai és ezek egészségügyi megítélése | 99 |
Dr. Cieleszky - Dr. Ormay: Mintavétel élelmezés-egészségügyi vizsgálatokhoz | 106 |
Fogalmi meghatározások | 106 |
Mintavétel előtti helyszíni vizsgálatok | 107 |
A mintavétel általános szabályai | 108 |
A minták mennyisége és száma | 109 |
A mintavétel végrehajtása | 110 |
Mintavételi jegyzőkönyv | 112 |
Élelmiszerminták vizsgálatával foglalkozó intézmények | 112 |
Ételmérgezés esetében követendő eljárás | 113 |
Bűnös szándék gyanújával elkövetett mérgezés esetében szükséges eljárások | 114 |
Dr. Tarján Róbert: A beteg szervezet tápanyagszükséglete | 116 |
Dr. Novotny Tibor: Fontosabb élelmezés-egészségügyi jogszabályok | 135 |
Függelék | 138 |
A kalória- és tápanyagfogyasztás kiszámítása a felhasznált élelmi anyagok és élelmiszerek alapján | 138 |