kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 144 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-240-330-4 |
Megjegyzés: | Nyolcadik, változatlan kiadás. |
Előszó | 7 |
Tápanyagszükséglet | 11 |
Bevezető | 11 |
A tápanyagszükséglet egyes adatainak részletes indoklása | 13 |
Energia | 13 |
Fehérje | 15 |
Zsír | 17 |
Szénhidrát | 18 |
Vitaminok | 19 |
Ásványi anyagok | 22 |
A tápanyagszükséglet meghatározása | 24 |
Az egészséges ember tápanyagszükségletének változása | 27 |
Terhesség és szoptatás | 27 |
Gyermek- és serdülőkor | 27 |
Felnőttkor | 29 |
Öregkor | 31 |
Élelmianyagaink tápanyagtartalma | 37 |
Bevezetés | 37 |
Élelmianyagaink kalória- és vitamintáblázata | 40 |
Gabonák és gabonatermékek | 40 |
Húsok, belsőségek, húskészítmények | 40 |
Zsiradékfélék | 50 |
Tej és tejtermékek | 60 |
Tojás | 66 |
Zöldség- és főzelékfélék | 66 |
Száraz hüvelyesek | 68 |
Étkezési gombák | 70 |
Gyümölcsök | 70 |
Gyümölcskészítmények | 72 |
Diófélék, olajos magvak | 74 |
Konzervek és leveskészítmények | 76 |
Készételek | 78 |
Édesipari termékek | 90 |
Italok összetétele | 98 |
Élelmianyagaink ásványi alkotórészei | 99 |
A megbetegedett szervezet tápanyagszükséglete | 113 |
Felnőttek tápanyag-szükséglete különféle diétatípusok alkalmazása esetén | 116 |
Fehérjeegyenérték-táblázat | 117 |
Élelmianyagok konyhasótartalma | 117 |
Élelmianyagok purintartalma | 119 |
Élelmianyagok rosttartalma | 120 |
A legfontosabb fehérjeforrásaink aminosav-összetétele | 120 |
Élelmi anyagok szabadaminosav-tartalma | 122 |
Élelmiszerek szterintartalma és zsírsav-összetétele | 127 |
Néhány élelmianyag koleszterintartalmára vonatkozó tájékoztató értékek | 129 |
Törzskönyvezett, rendszeres egészségügyi ellenőrzés alatt álló élelmiszer-készítmények | 130 |
A raktározás és a konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 137 |
A raktározási veszteségek | 137 |
A technológiai eljárások során keletkező veszteségek | 138 |
Tisztítási veszteség | 138 |
Mosás és áztatás okozta veszteségek | 138 |
Hőkezelés hatására bekövetkező veszteségek | 138 |
Az élelmi anyagok raktározási súlyvesztesége | 139 |
A zöldség-, főzelék, és gyümölcsfélék raktározási vesztesége | 141 |
Zöldségfélék C-vitamin-vesztesége tárolás közben | 142 |
A zöldség-, főzelék, és gyümölcsfékék tisztítási vesztesége havi részletekben | 142 |
A húsok, halak és a tojás tisztítási vesztesége | 143 |
A burgonya áztatási vesztesége | 143 |
C-vitamin-veszteség különféle elkészítési eljárások alatt | 143 |
Főzelékek C-vitamin-tartalmának alakulása tárolsá alatt | 144 |
Néhány élelmianyag hamuja nyers, illetve főtt állapotban | 144 |