1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tápanyagtáblázat

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 173 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 15 cm
ISBN: 963-240-621-4
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó7
Tápanyagszükséglet11
Bevezető11
A tápanyagszükséglet egyes adatainak részletes indoklása13
Energia13
Fehérje15
Zsír16
Szénhidrát17
Vitaminok18
Ásványi anyagok20
A tápanyagszükséglet meghatározása24
Az egészséges ember tápanyagszükségletének változása26
Terhesség és szoptatás26
Gyermek- és serdülőkor27
Felnőttkor31
Öregkor34
Élelmianyagaink tápanyagtartalma40
Bevezetés40
Élelmianyagaink kalória- és vitamintáblázata44
Gabonák és gabonatermékek44
Húsok, belsőségek, húskészítmények56
Zsiradékfélék64
Tej és tejtermékek66
Tojás72
Zöldség- és főzelékfélék74
Száraz hüvelyesek76
Étkezési gombák78
Gyümölcsök78
Gyümölcskészítmények80
Diófélék, olajos magvak82
Konzervek és leveskészítmények84
Készételek86
Édesipari termékek100
A hagyományos és a korszerű ételkészítési technológiák összehasonlítása az összetétel alapján105
Italok összetétele106
Élelmianyagaink ásványi alkotórészei108
Makroelemek108
Mikroelemek118
Vitamin- és szervessav-tartalom121
Élelmianyagok adermin-tartalma121
Élelmianyagok pantoténsav-tartalma122
Néhány élelmianyag B12-vitamin-tartalma123
Élelmiszerek biotin-tartalma123
Élelmianyagok E-vitamin-tartalma126
Hazai gyümölcsök fontosabb szerves savai127
A megbetegedett szervezet tápanyagszükséglete128
Felnőttek tápanyag-szükséglete különféle diétatípusok alkalmazása esetén130
Fehérjeegyenérték-táblázat132
Élelmianyagok konyhasótartalma133
Élelmianyagok purintartalma134
Élelmianyagok rosttartalma135
A legfontosabb fehérjeforrásaink aminosav-összetétele136
Élelmi anyagok szabadaminosav-tartalma140
Élelmiszerek szterintartalma és zsírsav-összetétele143
Néhány élelmianyag koleszterintartalmára vonatkozó tájékoztató értékek145
Törzskönyvezett, rendszeres egészségügyi ellenőrzés alatt álló élelmiszer-készítmények146
Csecsemők táplálására alkalmas készítmények makro- és mikroelem-tartalma154
A cukorgetegek tápanyagszükséglete és diétája154
Széndhidrátszámítási táblázat158
Gyümölcsök szénhidrá- és cukoralkohol-tartalma161
A raktározás és a konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező veszteségek163
A raktározási veszteségek163
A technológiai eljárások során keletkező veszteségek164
Tisztítási veszteség164
Mosás és áztatás okozta veszteségek164
Gyorsfagyasztás és előfőzés okozta veszteségek164
Hőkezelés hatására bekövetkező veszteségek164
Az élelmi anyagok raktározási súlyvesztesége166
A zöldség-, főzelék, és gyümölcsfélék raktározási vesztesége168
Zöldségfélék C-vitamin-vesztesége tárolás közben169
Gyorsfagyasztott zöldség-félék C-vitamin-tartalmának százalékos vesztesége tárolás alat a hőmérséklet függvényében169
Gyorsfagyasztott gyümölcsök C-vitamin-tartalmának százalékos csökkenése tárolás közben169
A zöldség-, főzelék, és gyümölcsfékék tisztítási vesztesége havi részletekben170
A hősok, halak és a tojás tisztítási vesztesége171
A burgonya áztatási vesztesége171
A zöldségfélék veszteségei előfőzés közben171
C-vitamin-veszteség különféle elkészítési eljárások alatt172
Főzelékek C-vitamin-tartalmának alakulása tárolsá alatt172
Néhány élelmianyag hamuja nyers, illetve főtt állapotban173
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem