1.066.456

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tápanyag alapismeretek

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk"
Tartja a közmondás és ebben tömören meg is van fogalmazva, hogy az embernek - miként minden élőlénynek - az élete fenntartásához... Tovább

Előszó

"Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk"
Tartja a közmondás és ebben tömören meg is van fogalmazva, hogy az embernek - miként minden élőlénynek - az élete fenntartásához feltétlenül szükséges a táplálkozás.
A táplálkozás egyike a legősibb létfenntartási ösztönöknek. A táplálék felvétel fő motiválója az éhségérzet. Az éhségérzet kiváltói
- a vércukorszint csökkenése
- a gyomor és a bélrendszer telítettségének csökkenése
- egyéb idegi és hormonális hatások.
Az éhség és étvágy, illetve a táplálék szükséglet és táplálék bevitel a társadalomban élő embereknél elválik egymástól, hiszen az éhség a táplálék szükséglet kielégítésének ingere, az étvágy kialakulását pedig más tényezők is befolyásolják.
- a lelki állapot (érzelmi gondolati) öröm, bánat, megszokásból evés
- külső tényezők: étel illata, látványa, étkezés körüli zajok, stb. Vissza

Tartalom

I. Táplálkozási alapismeretek 4
1.1. Táplálkozási ajánlások 4
1.2. A táplálkozás 5
1.3. Ellenőrző kérdések, feladatok 6
II. Az élelmiszer 7
2.1. Az élelmiszer felosztása 7
2.2. Az élelmiszerek összetevőinek jellemzése 8
Víz 8
Szárazanyag 9
1. Alaptápanyagok 10
2. Védőtápanyagok 17
2.3. Az élelmiszerekben található károsító anyagok. E-számok 24
2.4. Összefoglalás 26
2.5. Ellenőrző kérdések, feladatok 28
III. Mikrobiológia 29
3.1. A mikroorganizmusok hasznos tevékenysége 29
3.2. A mikroorganizmusok káros tevékenysége 29
3.2.1. Élelmiszer-fertőzés 30
3.2.2. Az élelmiszer-mérgezések vagy ételmérgezések 31
3.2.3. Élelmiszerromlás 33
IV. Tartósítás 35
4.1. Történeti áttekintés 35
4.2. Tartósító-eljárások 36
4.3. Ellenőrző kérdések, feladatok 42
FÜGGELÉK 43
A táplálékok energia- és tápanyag tartalma 44
Élelmiszerkönyv 47
A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásai I. kötet 50
A Magyar Élelmiszerkönyv II. kötet 53
Magyar Élelmiszerkönyv III. kötet 54
Magyar Élelmiszerkönyv I-II-III. kötet 56
2003. évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről 61
2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről 66
Felhasznált és ajánlott irodalom 72
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem