Tantervi feladatok és követelmények | 5 |
A 8. osztályos Élővilág tantervi anyagának új vonásai | 8 |
A nevelési terv követelményei | 9 |
Felkészülés a tanítási órákra | 10 |
Javasolt tananyagbeosztás | 12 |
Minta a részletesebb helyi tanmenet készítéséhez | 14 |
Óravázlat minta | 15 |
A koncentráció lehetőségei | 17 |
A tanulók tevékenységének tervezése | 20 |
Az élők világának fejlődéstörténeti áttekintése | |
Bevezetés | 24 |
Az élőlények kialakulása | 26 |
Az élőlények rendszerezése | 30 |
A virágtalan növények | 32 |
Nyitvatermők, zárvatermők | 39 |
Kétszikűek és egyszikűek osztálya | 45 |
Munkáltató óra: A virágos növények | 49 |
Összefoglaló óra | 52 |
Egysejtűek, szivacsok, csalánozók, férgek | 53 |
Az ízeltlábúak törzse | 58 |
Puhatestűek törzse | 61 |
Munkáltató óra: Egysejtűektől a gerincesekig | 64 |
Gerincesek törzse | 66 |
A madarak osztálya | 69 |
Az emlősök osztálya | 71 |
Munkáltató óra: A gerincesek | 71 |
Növény, állat, ember | 71 |
Az ember származása | 73 |
Az emberfajták | 73 |
Összefoglalás | 74 |
Az emberi szervezet felépítése | |
Bevezetés | 77 |
Az emberi test külső és belső felépítése. Az életszakaszok | |
Testünk külső tulajdonságai és részei. Testünk belső felépítése | 78 |
Az élet szakaszai | 81 |
Nemi felvilágosítás | 84 |
A bőr. A mozgás | |
A bőr felépítése | 90 |
A bőr működése. A bőr ápolása és az öltözködés | 93 |
A mozgás szervrendszere. A csontváz | 95 |
A csontok tulajdonsága. Az izomzat. Az izmok tulajdonsága | 102 |
A mozgásszervek betegségei és megelőzésük | 105 |
A bőr és a mozgás szervrendszerét összefoglaló ismétlő-rendszerező óra | 109 |
A légzés. A vérkeringés. A táplálkozás. A vizeletkiválasztás | |
A légzés szervrendszere. Az egészséges légzés | 114 |
A légzőszervek betegségei. A hangadás | 118 |
A vérkeringés | 120 |
A vérnyomás. A vér | 124 |
A nyirokkeringés. A vérkeringés betegségei és megelőzésük | 127 |
A légzés és keringés szervrendszerének összefoglalása | 128 |
Élelmiszer, étel, tápanyag | 130 |
Vitaminok | 132 |
Az étel útja | 135 |
Az anyagcsere és energiaátalakulás | 137 |
Egészséges táplálkozás | 141 |
Az anyagcsere és tápcsatorna betegségei és megelőzésük | 143 |
A vizelet kiválasztása | 145 |
A táplálkozás és kiválasztás szervrendszerének összefoglalása | 149 |
Az érzékelés, az életfolyamtok szervezése | |
Inger, ingerület, érzékelés. A látás szerve | 152 |
A látás zavarai és megelőzésük | 154 |
A hallás | 156 |
Az egyensúlyozás, szaglás, ízlelés, fájdalom-, nyomás- és hőérzékelés | 159 |
Az érzékelés összefoglalása | 160 |
Munkáltató óra az érzékszervek témaköréből | 161 |
Az életfolyamatok szervezése. Az idegrendszer felépítése | 162 |
A belső szervek szabályozása | 165 |
Reflex, ösztön, feltételes reflex | 167 |
Az idegrendszer betegségei és megelőzésük | 171 |
Az életfolyamatok szervezésének összefoglalása | 172 |
Közegészségtani és járványtani alapismeretek | |
Bevezetés | 174 |
A környezet és az egészség. A környezet élettelen és élő tényezői | 174 |
A fertőzés és a járvány | 176 |
A betegek ápolása és az elsősegélynyújtás | 177 |
Az életmód szerepe a betegségek megelőzésében | 178 |
A magyar egészségügy szervezete | 178 |
Munkáltató óra vagy tanulmányút | 179 |
Természetvédelmi óra | 179 |
Év végi ismétlés | |
Az élőlények rendszerezése | 182 |
Az anyagcserét lebonyolító szervrendszerek | 183 |
Az idegrendszer | 183 |
Az ember egészsége | 184 |
Bibliográfia | |
Felhasznált irodalom | 187 |
Általános pedagógiai és pszichológiai könyvek | 189 |
Általános pedagógiai és pszichológiai tanulmányok és cikkek | 191 |
Tantárgy-pedagógiai könyvek, tanulmányok és cikkek | 192 |
A II. tárgykör anyagához javasolt munkák | 193 |
Az ifjúság részére ajánlott irodalom | 193 |
Szemléltető eszközök és tanszerek jegyzéke | 195 |