1.066.455

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tananyag a laboratóriumi asszisztensképzés számára 1.

Szerző
Budapest
Kiadó: Egészségügyi Minisztérium Középfokú Oktatási Osztálya
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bakteriológiai laboratórium elsődleges feladatai közé tartozik különféle baktériumok okozta emberi és állati fertőző betegségek laboratóriumi kórismézése. Az alkalmazott eljárások a kórokozó... Tovább

Előszó

A bakteriológiai laboratórium elsődleges feladatai közé tartozik különféle baktériumok okozta emberi és állati fertőző betegségek laboratóriumi kórismézése. Az alkalmazott eljárások a kórokozó baktériumok váladékokból történő izolálásán és azonosításán kívül a baktérium méreganyagainak, enzimjeinek, továbbá a betegség során a fertőzött szervezetben termelődött fajlagos ellenanyagok /immunglobulinok/ kimutatására is irányulnak. A kórokozók izolálása, vagy a méreganyagok jelenlétének igazolása nem mindig jár sikerrel: ilyen esetekben éppen a beteg vérébe/i és szövetnedveiben fellelhető immunglobulinok minőségi és mennyiségi ismerete eredményezi a helyes diagnózis felállítását. Adott fertőző betegség gyors felismerése a klinikai tünetek észlelésével egyidejűleg, rendszerint csak az alkalmazott eljárások kombinációival válik lehetővé.
A bakteriológiai vizsgálóeljárások a következők:
- mikroszkópos vizsgálatok
- tenyésztési eljárások
- állatkísérletes próbák
- szerológiai reakciók
- bőrpróbák. Vissza

Tartalom

BAKTERIOLÓGIA
Írta: Dr. Ujváry György
BAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLÓMÓDSZEREK 19
A bakteriológiai laboratórium fontosabb munkaeszközei 20
Mintavétel 22
I. Mikroszkópos vizsgálatok 24
Baktériumok vizsgálata festetlen készítményben 24
Tárgylemez-készítmény 24 - Függőcsepp-készítmény 25 - Sötétlátóteres vizsgálat 25 - Fáziskontrasztmikroszkópos vizsgálat 26 - Vitális festés 26 - Baktériumok vizsgálata festett készítményben 26
Festékoldatok készítése 27 - Festett készítmény 28 - Összetett festési eljárások 29 - Gram festés 29 - Módosított Gram festés /Hucker szerint/ 29 - Ziehl-Neelsen festés 30 - Hideg Ziehl-Neelsen festés 30 - Neisser festés 30 - Spórafestés Möller szerint 30 - Malachitzöld-safranin spórafestés 31 - Tokfestés 31 - Tuseljárás 31 - Csillófestés 32 - Fluoreszcens mikroszkópia 32
II. Tenyésztési /élettani/ eljárások 33
Tenyésztési /kulturális/ módszerek 33
A bakteriológiában használatos táptalajok felosztása 34
Tenyésztési eljárások 35
Tenyésztés lemeztáptalajon 35 - Tenyésztés lemeztáptalajban 35 - Fedett szélesztés 36 - Tenyésztés magas táptalajban 36 - Tenyésztés ferde táptalajon 36 - Tenyésztés félferde táptalajon 36 - Tenyésztés folyékony táptalajban 37
Tenyésztés anaerob körülmények között 37
Szemianaerob tenyésztés 39 - Tenyésztés CO2 közegben 39
Táptalajkészítés, táptalajok 39
Folyékony táptalajok 40
Húslé 40 - Bouillon 40 - Szérum bouillon 41 - Levinthal bouillon 41 - Holman féle főtthús táptalaj 41 - Tarozzi féle májbouillon 41 - Peptonvíz 41 - Lúgos peptonvíz 42 - Korthof-féle táptalaj 42 - Epe- és tejtáptalaj 42 - Dúsító táptalajok 42 - Szelenites és tioglikolátos dúsító 42 - A Mycobacterium tuberculosis tenyésztésére szolgáló folyékony táptalajok: Sauton-leves 42 - Sula táptalaj 42 - Dubos táptalaj 42
Szilárd táptalajok 42
Agar táptalaj 44 - Véragar 44 - Zeissler agar 44 - Csokoládé agar 44 - Levinthal agar 44 - Szérum agar 44 - Hitchens-féle hígagar 43 - Táptalajok bélbaktériumok tenyésztésére és elkülönítésére 45 - Endo táptalaj - Eozinmetilénkék agar 4-5 - Brillantzöld agar 45 - Dezoxikolátcitrát táptalaj 45 - Bizmutszulfit agar 46 - Russel-féle táptalaj 46 - Folitrop táptalajok 46 - Szita E67 táptalaj 46 - Konyhasós agar 47 - Löffler táptalaj 47 - Clauberg táptalaj 47 - Bordet-Gengou táptalaj 47 - Francis-féle táptalaj 47 - Dorset-féle tojástáptalaj 47 - Löwenstein-Jensen féle táptalaj 47
A táptalajok ellenőrző vizsgálata 48
Biokémiai vagy fermentációs próbák 49
Sav- és gáztermelés vizsgálata 49 - Metilvörös próba 49 - Voges-Proskauer reakció 49 - Indoltermelés vizsgálata 50 - Ureáz próba 50 - H2S képzés kimutatása 50 - Zselatin folyósítás 50 - Koguláz próba 50 - Haemolízis vizsgálata 50 - Nitrát redukció 51 - Citrát felhasználás 51 - KCN-reakció 51 - Oxidáz- és kataláz reakció 51
A baktériumok antibiotikum-érzékenységének vizsgálata 52
Minőségi antibiotikum-érzékenységi eljárások 52
Mennyiségi antibiotikum-érzékenységi módszerek 53
III. Állatkísérletes eljárások 54
IV. Szerológiai reakciók 55
Baktériumok azonosítása szerológiai reakciókkal 56
Agglutinációs eljárások 57
Tárgylemezagglutináció 57 - Csőagglutináció 58
Praecipitációs eljárások 58
Korongpraecipitáció 59 - Csőpraecipitáció 59
A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel 59
Agglutinációs eljárások 60 - Gruber-Widal reakció 60 - Wright reakció 61 - Weil-Félix reakció 61 - Indirekt haemagglutináció 61 - Komplementkötési reakciók 62 - Bordet-Wassermann reakció 62 - Kolmer-reakció 67 - Minőségi Kolmer-reakció 68 - Mennyiségi Kolmer-reakció 69
Csapadékos reakciók /luesz szűrővizsgálatok céljára 69
VDRL reakció 70
Egyéb szerológiai eljárások 70
Paul-Bunnel reakció 70 - Hidegagglutináció 71
V. Bőrpróbák 71
Allergiás bőrpróbák 71 - Fogékonysági bőrpróbák 71
Egyéb vizsgálóeljárások 72
Vizsgálatok bakteriofágokkal 72
A sterilitás vizsgálata 74
A baktériumok számlálása 75
A baktériumtörzsek fenntartása 75
RÉSZLETES BAKTERIOLÓGIA
A baktériumok rendszertana és elnevezése 79
Gennykeltő coccusok 81
Staphylococcus 81
Gaffkya tetragena 83
Sarcina
Streptococcus 84
Streptococcus pyogenes 85
Streptococcus viridans 88
Streptococcus faecalis 89
Anaerob Streptococcusok /Feptostreptococcusok/ 90
Diplococcus pneumoniae 90
Neisseriaceae 92
Neiserria gonorrhoeae 92
Neisseria meningitidis 94
Egyéb Neisseriák 95
Bélbaktériumok /Enterobacteriaceae/ 96
Escherichia csoport 98
Escherichia coli 98 - E. alkalescens dispar 100
Klebsiella csoport 100
Klebsiella 100 - Enterobacter 102 - Hafnia 102 - Serratia 102
Salmonella csoport 103
Salmonella 105 - Salmonella typhi és egyéb Salmonellák 103 - Arizona 107 - Citrobacter 107
Shigella csoport 107
Proteus csoport 110
Providencia 112
Corynebacteriaceae 112
Corynebacterium diphtheriae 112
Egyéb Corynebacteriumok 115
Erysipelothrix insidiosa 115
Listeria monocytogenes 116
Brucellaceae 117
Pasteurella 118
Pasteurella pestis 118
Pasteuxella tularensis 119
Pasteurella multocida 120 - Pasteurella pseudotuberculosis 120
Bordetella 121
Bordetella pertussis 121
Bordetella parapertussis 123
Haemophylus 123
Haemophylus influenzae 123
Haemophylus ducrey 125 - Egyéb Haemophylusok 125
Brucella 125
Actinobacillus mallei 127
Moraxella 129
Bacillaceae 129
Bacillus 129
Bacillus anthracis 129
Egyéb Bacillusok 131
Clostridium 132
Gázgangraena Clostridiumok 132
Clostridium perfringens 132
Clostridium tetani 134
Clostridium botulinum 137
Mycobacterium 138
Mycobacterium tuberculosis 129
Mycobacterium leprae 142 - Apathogén saválló Mycobacteriumok 144
Actinomycetaceae 144
Nocardia 144 - Actinomyces 145
Streptomycetaceae 145
Lactobacillus 146
Fusobacterium 147
Fseudomonas 148
Fseudomonas aeruginosa 148
Vibrio 149
Vibrio comma 149
Spirillum 151
Spirochetales rend 152
Borrelia 152
Borrelia recurrentis 153 - Borrelia vincenti 154 - Borrelia refringens 155
Treponema 155
Treponema pallidum 155
Leptospira 159
Mycoplasmák és L-organizmusok 161
Rickettsiák 165
Rickettsia prowazeki 165 - Rickettsia mooseri 165 - Rickettsia burneti 166 -
Psittacosis, Lymphogranuloma venereum, Trachoma /PLT/ csoport 166
Ornithosis /psittacosis/ 167
Lymphogranuloma venereum /LGV/ 168
Trachoma és a záradéktestes kötőhártyagyulladás 168
ALKALMAZOTT BAKTERIOLÓGIA
Írta: Dr. Ujváry György
AZ IVÓVIZEK BAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATA 173
Az ivóvizek bakteriológiai vizsgálati módszerei 175
Összbaktériumszám meghatározása 20° és 37° C-on 176
Az E.coli titer és az E.coli szám meghatározása 176
A Streptococcus faecalis meghatározása 177
Anaerob spórás baktériumok kimutatása 178
Enterális kórokozók kimutatása 178
SZENNYVIZEK BAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATA 179
20° és 37° C-on növő baktériumok számának meghatározása 180 - A coli titer meghatározása 180 - Anaerob spórás baktériumok számának meghatározása 180 - Enterális kórokozók kitenyésztése 180 - Leptospirák kimutatása 180
TALAJBAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK 181
A talaj bakteriális szennyezettsége és fertőzöttsége mértékének kimutatására szolgáló eljárások 182
20° és 37° C-on növő baktériumszám meghatározása 182 - Streptococcus faecalis meghatározása 182 - Anaerob spórás baktériumok számának meghatározása 182 - Kórokozó baktériumok kitenyésztése 182
ÉLELMISZERBAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK 184
Bakteriális élelmiszerártalmak 184
Mintavétel 185
Bakteriológiai vizsgálat 186
Ételminták összes baktériumainak megszámlálása 186 - Élelmiszerek élő baktériumszámának meghatározása tenyésztéses eljárással 186 - Fehérjebontó baktériumok számának meghatározása 187 - Az E. coli és Klebsiella szám meghatározása 187 - Penészgombák számlálása 187 - Anaerob baktériumok számának meghatározása 187 - Kórokozó baktériumok kimutatása 188
LEVEGŐBAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK 190
Aerogén infekciók 191
Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások 191
Ülepítéses eljárás 192
Folyadékszűrős eljárás 192
Membránszűrős eljárás 193
A levegőoszlop ütköztetésén alapuló eljárások 193
Adszorpciós eljárások 194
A levegőbakteriológiai vizsgálatok értékelése 194
FERTŐTLENÍTÉSI ALAPISMERETEK
Írta: Dr. Ujváry György
A fertőtlenítés alapfogalmai 199
Mechanikus fertőtlenítés 201
Fizikai fertőtlenítés 202
Fertőtlenítés hővel 202
Fertőtlenítés száraz-hővel 203
Fertőtlenítés nedves-hővel 203
Az autokláv és működése 205
Fertőtlenítés gázeleggyel 207
Fertőtlenítés sugárzó energiával 208
Nem ionizáló sugarakkal végzett fertőtlenítés 208
Ionizáló sugarakkal végzett fertőtlenítés 209
Kémiai fertőtlenítés 210
A fertőtlenítőszerek osztályozása és hatásmódja 210
Instabil fertőtlenítőszerek 212
Oxidáló-redukáló szerek 212 - Halogének és származékaik 212 - Jód, bróm és fluor 213
Stabil fertőtlenítőszerek 213
Savak és lúgok 213 - Alkoholok 214 - Nehézfémek és sóik 214 - Fenol és származékai 215 - Formalin 215 - Felületaktív anyagok /detergensek/ 216 - Festékek 216
Fertőtlenítés a laboratóriumban 216
Rovar- és rágcsálóirtás a laboratóriumban 218
VIROLÓGIA
Írta: Dr. Ujváry György
A vírus fogalma és általános jellemzése 221
A virionok mérete, alakja, szerkezete 222
A vírusok osztályozása 225
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben 225
A vírus és a gazdasejt 228
Vírus haemagglutináció 229
A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai 231
A vírusellenes immunitás 231
Vírusinterferencia, vírusexaltáció 233
A vírusdiagnosztika alapvető módszerei 234
A vírusok izolálása és tenyésztése 234
A vírusizolálásra szánt vizsgálati anyagok vétele 234
A vizsgálati anyagok laboratóriumba juttatása és tárolása 236
A minták előkészítése vírusizolálási kísérletre 236
A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban 237
Vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban 238
A vírusok izolálása és tenyésztése szövet- és sejtkultúrákban 240
Szövet- és sejttenyészetek 240 - Tápfolyadékok 241 - Szuszpendált /Maitland típusú/ szövetkultúra 242 - Egyrétegű elsődleges sejtkultúra 242 - Vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása 243
Vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata és haemagglutinációs próba révén 244
Szerológiai módszerek a vírusdiagnosztikában 246
Vírusneutralizációs próba 246 - Komplementkötési reakció 247 - Haemagglutináció-gátlási próba /HAG/ 247 - Haemadszorpció gátlási próba 247 - Flokkulációs módszer 247 - Fluoreszcens-ellenanyag módszer 248
Részletes virológia 251
Poxvírusok /himlővírusok/ 251
Herpesvírusok 252
H.hominis 253 - H.simiae 253 - H.varicellae 254 - Cytomegalo-vírusok 254
Adenovírusok 254
Myxovírusok 255
M.influenzae 255 - M.parainfluenzae 256 - RS vírusok 256 - M.parotitidis 256 - Morbilli vírus 257 - Rubeola vírus 257 - Lyssa vírus 258
Arbovírusok 258
Picorna vírusok 260
Enterovírusok 260
Poliovírusok 260 - Coxsackievírusok 261 - Echovírusok 261 - Rhinovírusok 262
Reovírusok 262
Lymphocitás choriomeningitis /LCM/ vírus 262
Hepatitis vírusok 263
Mononucleosis infectiosa vírusa 264
MIKOLÓGIA
Írta: Dr. Ujváry György
ÁLTALÁNOS MIKOLÓGIA 267
A gombák alaktana 267
A gombák szaporodása és szaporító szervei 268
A gombák táplálkozása és anyagcseréje 269
Antibiotikum-termelés 270
Élősködés és kórokozás 270
A gombák antigén és allergén hatása 271
A gombák érzékenysége, a gombás betegségek gyógymódjai 271
A gombák rendszere 272
A gombás betegségek laboratóriumi diagnosztikája 273
Mikroszkópos vizsgálatok 274
Festetlen készítmény 274 - Festett készítmény 274 - Schiff festés 274 - Gridley festés 275 -
Tenyésztés, táptalajok 276
Szerológiai eljárások 278
Bőrpróbák 278
Állatoltás és kórszövettani vizsgálat 278
RÉSZLETES MIKOLÓGIA 279
A gombás betegségek felosztása 279
Szisztémás mikózisok 280
Sarjadzógombás betegségek 280
Candidiasis 280 - Cryptococcosis 281 - Geotrichosis 281
Fonalasgombák okozta betegségek 282
Aspergillosis 282 - Penicilliosis 282 - Mucormycosis 282
Dimorfgombás betegségek 283
Észak-amerikai blastomycosis 283 - Dél-amerikai blastomycosis 283 - Coccidiomycosis 284 - Histoplasmosis 284 - Sporotrichosis 285
Dermatomikózisok 285
Trichophytia 286 - Favus 287 - Mikrosporia 287 - Epidermophytia 288
PARAZITOLÓGIA
Írta: Dr. Ujváry György
Parazitológiai alapismeretek 291
A paraziták okozta károsodások 292
A paraziták elterjedése 294
A gazdaszervezet védekezése. Immunitás 295
A paraziták elnevezése és rendszerezése 295
PROTOZOONOK 296
A protozoonok morfológiája és biológiája 296
Osztályozásuk 296 - Szaporodásuk 297
Szervezeten belüli megtelepedésük és terjedésük .. 298
A protozoonok elleni védekezés 298
Az emberben élősködő protozoonok felosztása 299
Székletből kimutatható protozoonok 300
Amoebák: Entamoeba histolytica 300 - Entamoeba coli 301 - Jodamoeba bütschlii 301 - Endolimax nana 301 - Dientamoeba fragilis 301
Flagelláták: Giardia lamblia 302
Ciliáták: Balantidium coli 303
Sporozoák: Isospora hominis 303
A székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata 303
Festetlen készítményben 304 - Festett készítményben 304 - Tenyésztéses eljárással 304 - Állatoltással 305
Váladékokból kimutatható protozoonok 305
Amoebák: Entamoeba gingivalis 305
Flagelláták: Trichomonas vaginalis 305
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok 306
Flagelláták: Leishmaniák 306 - Trypanosomák 306
Sporozoák: Malária plasmodiumok 307
A malária plasmodiumok szaporodási ciklusai 307
A malária elterjedése 309
A malária elleni védekezés 309
Toxoplasma gondii 309
A vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata 310
A malária vizsgálata 310 - A toxoplazma vizsgálata 310 - A Leishmaniák vizsgálata 311 - A Trypanosomák vizsgálata 311
FÉRGEK 311
A férgek alakja és fejlődése 311
Szaporodásuk, terjedésük 313
Védekezés 314
Az emberben élősködő férgek felosztása 315
Székletvizsgálattal kimutatható férgek 315
Trematodák 315
Fasciola hepatica 315 - Dicrocoelium dentriticum 315
Schistosomák /vérmételyek/ 316
Schistosoma haematobium 316 - Schistosoma mansoni 316 - Schistosoma japonicum 316
Cestodák 316
Taenia solium 316 - Taenia saginata 317 - Diphyllobotrium latum 318 - Hymenolepis nana 318
Nematodák 319
Enterobius vermicularis 319 - Ancylostoma duodenale 320 - Strongyloides stercoralis 321 - Trichuris trichiura 321 - Ascaris lumbricoides 322
A székletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata 323
Anorektális kaparék vizsgálata 323 - Flotációs dúsítás 324 - Ülepítéses dúsítás 324 - Féreglárvák vizsgálata 324 - Féregrészek és férgek vizsgálata 325
Vérből és szövetekből kimutatható férgek 325
Cestodák 325
Echinococcus granulosus 325
Nematodák 326
Trichinella spirális 326 - Wuchereria bancrofti 327 - Loa-loa 327
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem