kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Franklin-Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 344 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Bevezetés | 3 |
Az őrlés és sütés | 13 |
Az őrlés történetéből | |
Kézi malmok, vízi- s szélmalmok | |
A gabonaőrlő malmok berendezése | |
A járatok | |
A malomkövek | |
Ható módjuk | |
Hengermalmok | |
Műmalmok | |
Dara s kása | |
A sütés | |
A liszt s kenyér chemiai szempontból | |
A kenyérsütés | |
A fölkeverés | |
A kovász | |
Mesterséges kelesztők | |
Sütőpor | |
A gyúrás, dagasztás | |
Élesztős sütemény | |
A sütőkemencze | |
A gyúrógép | |
A czukor | 29 |
A külömböző czukorfajták chemiai természete | |
Adatok a czukor történetéből | |
A czukornád Kelet-Indiában | |
A czukornád leírása | |
A nádczukor nyerése, sajtolása, derítése, főzése | |
A répaczukor feltalálása | |
Gyakorlati kísérletek a répaczukor gyártására | |
A répaczukor levének nyerése különféle eljárások szerint | |
A sajtolás | |
A lé derítése mészszel | |
Derítés s színtelenítés csontszénnel | |
A vacuumserpenyő | |
A nyersczukor | |
Tisztítása | |
A juharczukor, czirokczukor s pálmaczukor | |
A forrázatok | 48 |
A kávécserje s termesztése | |
A kávébab kikopácsolása, szárítása s fajtázása | |
A kávé hatása a szervezetre | |
A koffein | |
A kávéital készítése | |
A kávé pörkölése | |
A kávé pótló szerei | |
A théa | |
A chinai théáról szóló rege | |
A théacserje ápolása | |
A levelekkel való eljárás | |
Zöld s fekete théa | |
Hamisítása | |
A théa chamiai alkotó részei | |
Az ital készítése | |
Élettani hatása | |
A théa pótlószerei: maté, kokathén, kávéfa levelek stb. | |
A kakao és csokoládé | |
A kakaofa | |
Magvainak kezelése | |
A theobromin; a kakaovaj | |
A csokoládé készitése, hamisítása, élvezése | |
A dodoa-csokoládé | |
A dohány s a többi narkotikus szerek | 68 |
A dohánynövény keletkezésének mondája | |
Átplántálása Amerikából Európába | |
A pipázás s tubákolás elleni tilalmak | |
A dohány termesztése s elterjedése | |
A dohánylevél chamiai alkotó részei | |
A nikotin | |
A dohány kikészítése: fajtázása, erjesztése | |
A pipadohány | |
Szivargyártás | |
Havannaszivar | |
A tubák érlelése | |
Az opium | |
Nyerése | |
Élvezése s élettani hatása | |
A hasis, a komló, a koka | |
A szeszes italok | 87 |
A forrás, erjedés folyamata | |
Az alkohol | |
Tulajdonságai s összetétele | |
A pálinkafőzés | |
Az élesztő | |
Az erjedés melléktermékei | |
A kozma | |
A bor zamatja stb. | |
A szeszégetés gabonából | |
A malátázás | |
A czefre | |
A pityóka s tengeri beczefrézése | |
A szilvapálinka | |
A czefre erjedése | |
A lepároló készülékek | |
A szesz fokának mérése | |
A likörgyártás | |
A moslék | |
A bor | 104 |
A szőlőmívelés | |
A szőlőtőke | |
A szőlőfajok | |
A szőlőfürt alkotó részei | |
A szüret s mustkészítés | |
A must erjesztése | |
Fehér- s vörösbor | |
Magyarországi borkezelés | |
Hogyan készül a tokaji asszú | |
A mesterséges borjavítás | |
A gallozás, chaptalozás s petiotozás | |
A bor hevítése Pasteur eljárása szerint | |
A borkezelés a pinczében | |
A bor betegségei | |
A pezsgőbor vagy champagnei készítése körüli eljárások | |
Pethő Imre magyar pezsgője | |
A csiger vagyis alma-, körte-, ribiszke- s egres-bor | |
A sörfőzés | 122 |
A sörfőzés gyakorlata | |
A malátozás | |
Zöld s aszalt maláta | |
A czefrézés | |
A sörlé s törköly | |
A sörlé komlozása | |
Hűtés a hűtőbárkában | |
Az erjedés | |
Szintiforrású sör | |
Ászok sör vagy nyári sör, csapos sör vagy téli sör | |
A sör alkotó részei | |
A sajtolt élesztő | |
Az ecsetgyártás | |
A savanyú erjedés mivolta | |
Az eczetsav előállitása | |
A régi eljárás a gyorseczetgyártás | |
Döbereiner módszere | |
Fűszerek, orvoslószerek és mérgek | 133 |
A fűszerek | |
Élettani hatásuk | |
A bors s paprika | |
Guinea-bors | |
A szegfűszeg | |
A szerecsendió | |
A fahéj | |
A kardamom s gyömbér | |
A paradicsom-magvak | |
A vanilia stb. | |
Oldott fűszerek | |
A fűszerek hamisitása | |
A drogák s orvosló szerek | |
Történeti adatok | |
A használatos drogák | |
Készitésök | |
A titkos szerek | |
A mérgek s történetök | |
Ásványi mérgök | |
Növényi s állati mérgek | |
Hatásuk | |
A hús s használata | 159 |
A hús s fogyasztása | |
A hús chemiai alkotó részei | |
A húskivonat | |
A tudósok nézete a húslevesről | |
A vér | |
A hízlalás befolyása a húsra | |
A hús elváltozása külömböző készítési módok által | |
A hús sózása, füstölése, főzése s sütése | |
Az épeneltartás módjai | |
A szappanfőzés és gyertyagyártás | 167 |
Egy és más a szappan történetéből | |
A szappan nyers anyaga: olajok s zsírok | |
Chemiai alkotó részeik | |
A zsírsavak | |
A glycerin s alkalmazása | |
A szappankészítés | |
A lúg | |
A főzés | |
A sózás | |
Natron- s kaliszappan | |
A szappan víztartalma | |
A pálmaolaj hatása | |
Gyanta- s olajszappanok | |
A szappan összetétele | |
A gyertyagyártás | |
Nyersanyaga | |
A faggyú, stearinsav, viasz stb. | |
A gyertya alakítása mártással, öntéssel | |
Viaszgyertya stb. | |
Az illó olajok és az illatszerek | 192 |
Néhány adat az illatszerek történetéből | |
Az illó olajok | |
Előfordulásuk a különböző növényrészekben | |
Nyerési módjuk: a sajtolás, párlalás, maczerálás, fölszivatás | |
Az illó olajok tulajdonságai s chemiai összetételők | |
Egymás közti rokonságuk | |
Oxygénhijasok, oxygéntartalmúak | |
A kéntartalmú illó olajok | |
Az illatszergyártás hazája | |
Néhány illatszer alkotó része | |
A világítás, különösen a gázvilágitás s az ezzel kapcsolatos iparágak | 202 |
A mesterséges fény | |
A fénymérés s módszerei | |
A lámpák | |
Az üveghenger s a kanócz | |
Az antik lámpától a moderateurig | |
A petroleumos lámpa | |
A gázvilágítás | |
Ennek története | |
A világítógáz gyártása | |
Az erre szolgáló nyersanyagok | |
Ezek párlalása | |
A párlalás termékei | |
A gazométer | |
Gázvezeték | |
Gázórák | |
A gázlángzók | |
A külömböző világító gázok | |
A kátrányolajok | |
A parafinn, naftalin, petroleum | |
Fűtés s szellőzés | 241 |
Egynémi a tűzhelyek és a tüzelékek történetéből | |
A tüzelés elvei | |
A kandalló | |
A kürtő | |
A rács | |
A kályhák külömböző nemei s czélszerű szerkezetük | |
A vaskályhák | |
Palástos kályhák | |
Töltöző s szabályozó kályhák | |
A svéd s orosz kályhák | |
Központi fűtés levegővel, vízzel és gőzzel | |
A gáz mint tüzelék | |
A svéd s orosz | |
Gyanták, firniszek és lakkok | 261 |
A gyanták | |
Kemény s lágy gyanták | |
Balzsamok | |
A firniszek s lakkok | |
Lenolajfirnisz, kopalfirnisz, borostyánköfirniszek, tábláslakk firnisz | |
A gummilakk | |
A japánok jeles lakkja | |
A pecsétviasz gyártása | |
A ragasztók | |
Kaucsuk és guttapercsa | 267 |
A fák tejnedve | |
A kaucsuk s iparának kifejlése | |
A kaucsuktárgyak nagy mennyisége | |
A kaucsuk feldolgozása | |
Vulkánozása | |
A gummiczipők készítése | |
A tülkösítés | |
Az ebonit, parksin | |
A vizálló kelmék gyártása | |
A kamptulikon | |
A kaucsuktermelés | |
A guttapercsa s tulajdonságai | |
Feldolgozása | |
A bőrgyártás s enyvgyártás | 277 |
A cserzés s cserzőszerek története | |
Az állati bőr boncztana s a cserzés czélja | |
A cserzővargaság: a bőrök tisztítása s áztatása | |
Meszezés s mésztelenítés | |
Az izzasztás | |
A kopasztás, czorholás, degesztés | |
Az írezés, fodorítás, barkázás | |
A bagaria, szattyán, kordován | |
A közönséges, magyar s franczia timárság | |
Az írhás vagy ványoló | |
Az enyvfőzés | |
Az enyv keletkezése az állati rostból. Gyártása | |
A fehérítés | 293 |
A fehérítés mivolta | |
A lenrost | |
A naponfehérítés | |
Öblögetés s szapulás | |
A felemás fehérítés | |
A szárítás | |
A gyapott fehérítése | |
Fehérítés chlórral | |
Ennek története | |
A gyapju, szalma, csont fehérítése | |
A kelmefestés s kelmenyomás | 301 |
A kelmefestés történetéből | |
A kelmefestés mivolta | |
Az állati festőanyagok | |
Kosenilla, bíbor stb. | |
Növényi festőanyagok | |
Buzér. Orszelj, Berzsen | |
Csülleng | |
Indigo | |
Sárgafa stb. | |
Ásványi festőanyagok | |
Chemiai festőanyagok | |
A kátrányfestékek | |
A festőanyagok chemiai összetétele | |
Az étetés | |
A kelmefestés technikai űzése | |
Gyapju, selyem-, gyapott- s vászonfestés | |
Az egyes színek előállítása | |
Kékrefestés, veresrefestés | |
A törökös-vörös | |
A kelmenyomás s története | |
A kelmenyomás külömböző eljárásai | |
Kézinyomás | |
A Perrotin-gép | |
Hengernyomás géppel | |
Vegyes szövetek nyomása | |
A selyemszövet nyomása | |
A tapéta s viaszosvászon gyártása | 333 |
A tapétagyártás története | |
A tapétanyomás festékei | |
A tapéták alapvetése | |
A síkozás s símitás | |
A szivárványos s sávos tapéta készítése | |
Az alakzatok (mustrák) rányomása | |
A bársonyos vagy gyapas, sajtolt, bronzos stb. tapéta | |
A viaszosvászon gyártásának módszerei |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.