kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 310 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-081-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 13 |
A mikrobiológiai gyakorlatban használatos műszerek és eszközök | 15 |
A mikroszkópok és alkalmazásuk | 15 |
A fénymikroszkóp felépítése | 15 |
Az élő sejtek tanulmányozása különleges optikai berendezésekkel | 22 |
A sterilezés és eszközei | 30 |
Sterilezés száraz hővel | 30 |
Sterilezés gőztérben | 31 |
Sterilezés szűréssel | 36 |
Sterilezés besugárzással | 39 |
Sterilezés és fertőtlenítés vegyi anyagokkal | 39 |
Az inkubáció eszközei | 41 |
Termosztátok | 41 |
Anaerosztát | 42 |
Hűtőszekrények | 42 |
Oltószekrények, lamináris dobozok, oltófülkék | 43 |
A talajban élő mikroszervezetek izolálásának és tenyésztésének módszerei | 44 |
A mintavétel és eszközei | 44 |
A táptalajok elkészítésének általános alapelvei | 45 |
Dúsított tenyészetek nyerése | 48 |
A tiszta kultúrák előállítása | 49 |
Aerob mikroorganizmusok | 49 |
Az anaerob baktériumok tenyésztési módszerei | 52 |
Algák tenyésztése | 56 |
A mikroorganizmusok tenyészeteinek fenntartása | 56 |
Talajban való fenntartás | 57 |
Liofilizálás | 57 |
Mikroszkopikus gombák tárolása folyékony nitrogénben | 58 |
Mikroszkopikus gombák tárolása szilikagélen | 58 |
A mikroorganizmus-tenyészetek mikroszkópos vizsgálata | 60 |
Élő kultúrák mikroszkópos vizsgálata | 60 |
A vizes preparátum készítési módja | 60 |
Függőcsepp-készítmény | 61 |
Agarfilmes mikrotenyészet készítése | 61 |
Lenyomatkészítmény | 62 |
Rögzített preparátumok készítése | 62 |
A rögzítés módszerei | 62 |
A rögzített preparátum festése | 63 |
Egyszerű festés | 63 |
Összetett differenciáló festés | 64 |
A mikroorganizmusok méretének megállapítása | 72 |
A talaj-mikroorganizmusok meghatározásának alapelvei | 74 |
A baktériumok rendszerezése | 74 |
Talajban tevékenykedő baktériumok tulajdonságainak vizsgálata szűkebb rendszertani helyük meghatározásához | 76 |
A fiziológiai és biokémiai sajátoságok vizsgálata | 79 |
A sugárgombák elkülönítése Szabó és Marton szériarendszere alapján | 88 |
A gombák osztályozásának általános szempontjai | 94 |
A gombák taxonómiájának vázlatos ismertetése | 95 |
A Moniliales rend általános jellemzése | 100 |
A talajalgák (moszatok) rendszerezésének alapelvei | 102 |
A talaj-mikroorganizmusok mennyiségi vizsgálata | 105 |
Közvetlen mikroszkópos számolási módszerek | 105 |
Vinogradszkij módszere Sulgina módosításában | 105 |
Germanov módszere | 106 |
Jones és Mollison módszere | 106 |
A Strugger-féle fluoreszcensz mikroszkópos módszer | 107 |
Az algák mennyiségi vizsgálata Stina módszerével | 108 |
Közvetett mikrobaszámolási módszerek | 109 |
Telepszámlálás szilárd táptalajokon | 110 |
Sejtszámolás határhígításos eljárással | 114 |
A fekáliás eredetű bakteriális szennyeződések kimutatása a talajból | 121 |
Számolókamrás eljárások | 124 |
A mikroorganizmusok szerepe az anyagok biológiai körforgalmában | 127 |
A nitrogénmentes szerves vegyületek átalakítása | 127 |
A pektin mikrobiológiai elbontása | 127 |
A cellulóz mikrobiológiai elbontása | 129 |
A hemicellulóz biológiai lebontása | 138 |
A lignin mikrobiológiai átalakulása | 139 |
A zsírok mikrobiológiai oxidációja | 142 |
A paraffinbontó mikroorganizmusok kitenyésztése | 142 |
A nitrogéntartalmú vegyületek mikrobiológiai átalakulása | 143 |
Ammonifikáció | 143 |
Nitrifikáció | 150 |
Denitrifikáció | 153 |
A légköri nitrogén biológiai megkötése | 154 |
A kénvegyületek mikrobiológiai átalakulása | 167 |
A kénvegyületek oxidációja | 168 |
A szulfátok és kénvegyületek redukciója | 169 |
A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 169 |
A talajmikrobák anyagcseretermékeinek vizsgálati módszerei | 171 |
Serkentő és gátló anyagok kimutatása a mikroorganizmusok tenyészeteiben | 172 |
Vizsgálatok szilárd tápközegben | 172 |
Folyékony szubsztrátumban levő anyagcseretermékek vizsgálata | 176 |
Az antagonista mikroorganizmusok vizsgálatára szolgáló módszerek | 178 |
A tesztorganizmus rétegzése az agarlemezen kinőtt kolóniák felületére | 178 |
Az antibiotikus anyagok legkisebb gátló dózisainak kimutatása | 179 |
A cellulózbontó baktériumok antibiotikum-érzékenységének kimutatása | 180 |
A tenyészfolyadék antibiotikumtartalmának hozzávetőleges meghatározása | 180 |
Antibiotikumok kimutatása a talajból | 182 |
A mikrobiális eredető toxinok tanulmányozási módszerei | 185 |
A mikrobiális eredetű szubsztrátumok toxicitásának meghatározása | 185 |
Toxinok kimutatása a talajból | 186 |
A szabad aminosavak termelésének kimutatása a mikroorganizmusok tenyészetében | 187 |
Szabad aminosavakat termelő mikroorganizmusok előzetes szelekciója Balicka módszerével | 188 |
Szabad aminosavak kimutatása a talajból | 189 |
A talaj-mikroorganizmusok vitaminszintetizáló képességének vizsgálata | 189 |
Egyes "B" csoporthoz tartozó vitaminok kimutatása a mikrobák anyagcseretermékeiból Ogyincova módszerével | 190 |
Vitaminok kimutatása talajból | 192 |
A gibberellinek szintézise | 193 |
A mikroorganizmusok és a magasabb rendű növények egymásra hatásának vizsgálata | 194 |
A növények gyökérzónájában élő mikroorganizmusok közvetlen vizsgálati módszerei | 194 |
A gyökérzónában élő mikroorganizmusok közvetlen vizsgálati módszerei | 195 |
A rhizoszféra-mikroorganizmusok közvetett vizsgálati módszerei | 196 |
A mikorrhizagombák vizsgálati módszerei | 200 |
Vizsgálati módszerek | 201 |
A gomba izolálása és tenyésztési módszerei | 205 |
A zöld növény és a gomba együttes tenyésztése | 210 |
A mikorrhizaoltás | 213 |
Az epifita mikroorganizmusok vizsgálati módszerei | 216 |
A növények felnevelésének módszerei steril körülmények között | 217 |
A növényi magvak sterilezése | 218 |
A steril növény felnevelésének módszerei | 219 |
A mikroorganizmusok asszociációinak vizsgálati módszerei | 224 |
Mikroszkópos vizsgálati módszerek | 224 |
Fénymikroszkópos eljárások | 224 |
Elektronmikroszkópos módszerek | 225 |
Üveglemez módszerek | 226 |
Holodnij-Rossi féle eljárás | 226 |
Lemezes módszer Rübalkina és Kononenko módosításában | 228 |
Vájt tárgylemezkamra módszer | 228 |
Thornton árnyékolt lemez módszere | 229 |
La Touche üvegcsapda módszere | 230 |
Mac Whitey-féle kapilláris módszer | 230 |
Perfilev-féle kapilláris módszer alkalmazása a talajbiológiában | 231 |
A talajok biológiai aktivitásának mérési módszerei | 234 |
A talaj CO2-termelésének mérési eljárásai | 234 |
CO2-meghatározás szabadföldi viszonyok között | 235 |
A talajminták CO2-termelésének mérése modellkísérletekben | 237 |
Az oxigénelnyelés kimutatása a talajmintákban | 242 |
A talaj cellulózbontó aktivitásának vizsgálata Petkov és Markova szerint | 244 |
Unger-féle cellulózteszt módszer a talajbiológiai aktivitás meghatározására | 245 |
A talaj zselatinbontó (proteolitikus) aktivitásának kimutatása fotopapír vagy film felhasználásával | 247 |
A talajszelvény biológiai aktivitásának vizsgálata | 249 |
A talajok enzimaktivitásának vizsgálati módszerei | 250 |
A talaj invertáz- (szacharáz-) aktivitásának meghatározása | 251 |
Az amiláz-aktivitás meghatározása a talajban | 251 |
A béta-glükozidáz aktivitásának kimutatása | 252 |
Az ureáz-aktivitás vizsgálata | 253 |
A foszfatáz-aktivitás vizsgálata | 253 |
A kataláz-aktivitás meghatározása | 254 |
A peroxidáz-aktivitás kimutatása | 256 |
A polifenoloxidáz-aktivitás kimutatása | 257 |
A dehidrogenáz-aktivitás meghatározása | 257 |
A peszticidek talajbiológiai hatásának vizsgálata | 259 |
A talaj-mikroorganizmusok peszticidérzékenységének kimutatása | 259 |
Talajkorong módszer a vízoldható peszticidek toxikus hatásának kimutatására | 260 |
A Gramoxone adszorpciójának kimutatása a talajban | 263 |
A peszticidek perzisztenciájának vizsgálata perkolációs technika segítségével | 263 |
Festékek, reagensek és táptalajok elkészítési módja | 267 |
Festékek és reagensek | 267 |
Táptalajok | 274 |
Irodalom | 291 |
Tárgymutató | 299 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.