kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Bevezetés | 1 |
Mikroszervezetek alaktan és rendszertani ismerete | 3 |
A baktériumok alakja és mérete | 9 |
A baktériumok testének felépítése | 9 |
A baktériumok mozgatószervei | 11 |
A Gram-féle festődés | 13 |
A baktériumok fejlődése | 17 |
Tenyésztés, tenyészeljárások | 19 |
A baktériumok szabadszemmel látható formái | 28 |
A mikroszervezetek rendszerezéséről | 30 |
A baktériumok rendszere | 32 |
Rickettsiák | 47 |
Vírusok | 48 |
Gombák | 52 |
A talaj mikrobiális populációja | 67 |
A talaj összetétele | 67 |
A talaj mikrobiális populációjának összetétele | 71 |
A talaj populáció vizsgálati módszerei | 76 |
A trágya és komposzt mikroorganizmusai | 86 |
Gombák és más nem bakteriális mikrobák a talajban | 87 |
Specifikus mikrobák jelenléte a talajban | 89 |
Talajbaktériumok | 90 |
Autotróf baktériumok | 92 |
Heterotrof baktériumok | 99 |
Talajgombák | 111 |
Állati és növényi maradványok lebontása a talajban | 119 |
A növényi maradványok vegyi összetétele | 119 |
Növényi és állati eredetű anyagok kémiai természete | 123 |
Lebontási folyamatok | 126 |
A mikrobiális lebontás termékei | 129 |
Szénhidrátok lebontása | 130 |
Cellulóz lebontása | 132 |
Hemicellulózok lebontása | 136 |
Porteinek és más N tartalmú anyagok lebontása | 138 |
Lignin lebontása | 139 |
Más növényi alkotók lebontása | 141 |
A humusz lebontása | 142 |
A talaj organikus anyagának lebontása és CO2 keletkezése | 146 |
CO2 fejlődése növényi és állati eredetű maradványok lebontásakor | 146 |
A talaj humuszából fejlődő CO2 | 148 |
CO2 hatása a talaj ásványaira | 151 |
CO2 hatása a növény növekedésére | 152 |
A nitrogén átalakítása a talajban | 152 |
Ammonia-képzés mikrobák tevékenysége útján | 156 |
Nitrifikáció és denitrifikáció a talajban | 158 |
Nitrogénkötés és baktériumai | 163 |
Ásványi anyagok átalakítása a talajban mikrobák által | 210 |
A kén körforgalma a talajban | 210 |
A foszfor mikrobiális átalakítása | 213 |
A vas és mangán mikrobiális átalakítása | 214 |
A magasabb rendű növények és a talajmikrobák | 216 |
A rhizoszféra fogalma | 218 |
Talajmikrobák hatása növények növekedésére | 220 |
Növények hatása a mikrobákra | 224 |
Talajmikrobák társulási és antagonisztikus hatása | 227 |
Társulási hatások | 227 |
Antagonisztikus hatások | 229 |
Mikrobiális egyensúly | 230 |
Véglények hatása a talajbaktériumokra | 232 |
Mikrobák által termelt antibiotikumos anyagok | 234 |
Mikrobák és a talaj termelékenysége | 239 |
Mirkobák domesztikációja | 239 |
Istállótrágya, zöldtrágya és komposzt mikrobiális folyamatai | 240 |
A talaj termékenységének vizsgálata a mikrobiális tevékenység útján | 247 |
A mikrobák és a talaj állapotának fenntartása | 249 |
A talaj pH módosulása és a mikrobiális tevékenység | 254 |
A mirkobák és a növényi növekedés | 255 |
A talajmikrobiológia jelen helyzete | 256 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.