kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 232 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, 49 ábrával illusztrálva. |
Előszó | 3 |
A gyümölcsösök talajhasználata | 5 |
A környezeti tényezők szerepe a gyümölcsfák termőhelyének megválasztásában | 5 |
A környezet fogalma | 7 |
A környezeti tényezők | 7 |
A csapadékviszonyok | 9 |
A sugárzási viszonyok | 9 |
A hőmérsékleti viszonyok | 10 |
A szélviszonyok | 11 |
Talajhasználat a nagyüzemi gyümölcsösökben | 12 |
Trágyázott fekete ugar | 13 |
Zöldtrágyázás | 15 |
Talajtakarás idegen anyagokkal | 16 |
Gyepes talajú gyümölcsösök | 18 |
Haszonnövények köztes termelése | 18 |
A gyümölcsfák gyökérzete és a talajerőgazdálkodás összefüggései | 19 |
A gyökérnövekedést befolyásoló tényezők | 19 |
A gyümölcsfaj és -fajta | 19 |
A talaj rétegezettsége és szerkezete | 20 |
A talaj nedvességviszonyai | 20 |
A talaj szellőzöttsége | 21 |
A talaj hőmérséklete | 22 |
A talaj tápanyagtartalma | 24 |
A gyümölcsfák kora | 24 |
A gyümölcsfák gyökérzetének elhelyezkedése a talajban | 25 |
A gyökérfejlődés periódusai | 27 |
A talaj és a gyümölcsfák vízháztartása | 28 |
A légköri csapadékok | 29 |
A talajvíz | 31 |
A talaj vízgazdálkodásának néhány alapfogalma | 33 |
A gyümölcsfák vízháztartása | 36 |
A növények párologtatása | 37 |
A gyümölcsösök öntözése | 38 |
Az öntözés hatása | 40 |
Az öntözés időpontja | 43 |
A gyümölcsösök öntözésének módjai | 44 |
Az egyes gyümölcsfajok öntözése | 45 |
A talajvizsgálat és a talajvizsgálati adatok hasznosítása | 48 |
Helyszíni talajvizsgálat | 50 |
Laboratóriumi talajvizsgálat | 52 |
Talajmintavétel | 53 |
Talajvizsgálati jegyzőkönyv | 53 |
Talajjavítás | 59 |
Az erdőtalajok javítása | 59 |
A homoktalajok javítása | 60 |
A gyümölcsösök talajművelése | 61 |
Az erózió okozta károk és azok megelőzése | 61 |
A defláció okozta károk és azok megelőzése | 64 |
A gyümölcsösök talajművelése | 67 |
A talajművelés talajtani alapjai | 67 |
A talaj kötöttsége | 68 |
A talaj szerkezete | 69 |
A talaj érettsége | 69 |
Talajelőkészítés a gyümölcsös telepítéséhez | 71 |
A talajművelés technikája | 79 |
A sorközök talajművelése | 79 |
A facsíkok művelése | 82 |
A talajművelés eszközei | 84 |
Erőgépek | 84 |
Munkagépek | 86 |
Irányelvek a különböző talajú gyümölcsösök műveléséhez | 92 |
Kötött talajú síkvidéki gyümölcsösök művelése | 92 |
Lejtőre telepített gyümölcsösök művelése | 93 |
Homoktalajú gyümölcsösök művelése | 95 |
Köztesnövények termelése | 97 |
A gyümölcsösök köztesnövényei | 100 |
Talajtakarás a gyümölcsösökben | 102 |
A talajtakarás módjai | 102 |
A talajtakarásra felhasznált anyagok | 106 |
A gyümölcsösök gyomnövényei és irtásuk | 109 |
Gyomirtás talajművelés nélkül | 111 |
Az üzemi gyümölcsösök trágyázása | 114 |
A trágyázás fogalma és célja | 114 |
A talaj termékenysége | 114 |
A növényeket vagy a talajt trágyázzuk? | 117 |
A gyümölcsösök trágyázásának egyik célja: a gyors termésrefordítás | 118 |
A szakaszosság kiküszöbölése | 120 |
A gyümölcsfák tápanyagfelvétele | 125 |
A gyümölcsfák által felvett elemek | 125 |
Az egyes tápanyagok szerepe a gyümölcsfák életében | 127 |
Makrotápanyagok | 128 |
A nitrogén | 128 |
A foszfor | 133 |
A kálium | 134 |
A kalcium | 136 |
A magnézium | 137 |
A kén | 138 |
Mikrotápanyagok | 138 |
A vas | 138 |
A mangán | 139 |
A réz | 140 |
A cink | 140 |
A bór | 141 |
A gyümölcsfák táplálkozásának sajátosságai | 141 |
A gyümölcsfák táplálkozása c. fejlődés különböző stádiumaiban | 141 |
A gyümölcsfák táplálkozása egy tenyészidőszakon belül | 143 |
A gyümölcsfák viselkedése a talaj kémhatásával szemben | 144 |
Az alany hatása a gyümölcsfák tápanyagfelvételére | 146 |
A tápanyagellátás módjai a gyümölcsösökben | 147 |
A trágyaanyagok felhasználásának módjai | 148 |
A trágyaanyagok csoportosítása | 151 |
A szerves trágyák és a szervestrágyázás | 152 |
Az istállótrágyázás helyzete Magyarországon | 152 |
Az istállótrágya | 154 |
Az istállótrágya összetétele | 155 |
Az istállótrágya kezelése | 157 |
Az istállótrágya felhasználása a gyümölcsösben | 161 |
A trágyalé | 163 |
A komposzttrágyák | 165 |
A zöldtrágyázás | 167 |
A zöldtrágyázás hatása a talajra | 167 |
A zöldtrágyanövények megválasztása | 171 |
A gyümölcsösök zöldtrágyázásának agrotechnikája | 175 |
A zöldtrágyanövények vetése | 175 |
A zöldtömeg bemunkálása | 178 |
A zöldtrágya mennyisége | 182 |
A zöldtrágyázás gazdaságossága | 184 |
Gyümölcsöseink zöldtrágyanövényei | 185 |
Rozs | 185 |
Őszi káposztarrepce | 186 |
Spenót | 188 |
Bíborhere | 189 |
Őszi takarmánykeverékek | 189 |
Fehérvirágú somkóró | 190 |
Csillagfürt | 192 |
Borsó | 194 |
Szegletes lednek | 194 |
Tavaszi takarmánykeverék | 195 |
Fehér mustár | 195 |
Napraforgó | 196 |
Facélia | 197 |
A műtrágyák és a műtrágyázás | 198 |
A műtrágyák érvényesülése | 198 |
A műtrágyák felhasználása | 201 |
Trágyaleves talajinjektálás | 201 |
Lombtrágyázás | 203 |
A különböző műtrágyák és használatuk | 203 |
Nitrogénműtrágyák | 204 |
Foszfátműtrágyák | 205 |
Káliműtrágyák | 205 |
Az egyes gyümölcsfajok tápanyagigénye és trágyázása | 206 |
Alma | 207 |
Körte | 210 |
Cseresznye és meggy | 210 |
Kajszibarack | 211 |
Szilva | 213 |
Őszibarack | 213 |
Dió | 216 |
Szamóca | 216 |
Ribiszke és köszméte | 218 |
Málna | 218 |
A felhasznált irodalom jegyzéke | 220 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.