kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 59 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9107-16-6 |
Bevezetés | 5 |
A takarmányozás elméleti alapjai | 6 |
A takarmányok emészthetősége | 6 |
A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők | 7 |
Az állattól függő tényezők | 7 |
A takarmánytól függő tényezők | 8 |
A takarmányok táplálóértékének kifejezése | 9 |
Naturális takarmányegységek | 9 |
A keményítőérték | 10 |
Az energetikai takarmányértékelési rendszer | 10 |
Háziállatok energiafogalmának alapjai | 10 |
A takarmányok táplálóanyag-tartalmának arányai | 13 |
Energia-fehérje arány | 13 |
Fehérjekoncentráció (fehérje %) | 14 |
Energiakoncentráció | 15 |
A takarmányok értékesülésének mutatói | 16 |
Fajlagos takarmányfelhasználás | 16 |
Energia-értékesülési százalék (transzformációs hányados) | 17 |
Fehérje-értékesülési százalék | 18 |
A takarmányok értékének vizsgálata | 18 |
A takarmányozás gyakorlata | 19 |
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 19 |
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 20 |
Az életfenntartó táplálóanyag-szükségletet befolyásoló fontosabb tényezők | 21 |
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete | 21 |
Etetési és itatási rendszerek, technikák | 24 |
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése | 24 |
A takarmányozás technológiája, az etetés módszerei | 25 |
A takarmányfogyasztás mértékétől függő etetési módszerek | 25 |
A takarmányfogyasztás módjától függő etetési módszerek | 27 |
Az alkalmazott technológiától függő etetési módszerek | 27 |
Az etetett takarmány fizikai állapota szerinti etetési módszerek | 27 |
A takarmányellátás szervezésétől függő etetési módszerek | 29 |
Az itatás takarmányozás-élettani vonatkozásai | 31 |
A jó ivóvíz tulajdonságai | 32 |
Az ivóvíz fizikai állapota | 32 |
Az ivóvíz kémiai állapota | 32 |
Az ivóvíz mikrobiológiai és parazitológiai állapota | 32 |
Itatóberendezések | 33 |
Az itatóberendezések csoportosítása működési elvük szerint | 33 |
Az itatás higiéniája | 34 |
A takarmányok előkészítése | 36 |
A tömegtakarmányok előkészítése | 36 |
Szecskázás | 36 |
Szeletelés | 36 |
Pépesítés | 36 |
Pácolás (füllesztés) | 37 |
Brikettálás, pogácsázás | 37 |
Főzés, párolás | 37 |
Áztatás | 37 |
A szálastakarmányok őrlése | 38 |
Szalmafeltárás | 38 |
Az abrak (koncentrált) takarmányok előkészítése | 39 |
Hőkezelés nélküli fizikai előkészítési eljárások | 39 |
Hőkezeléses fizikai előkészítési eljárások | 39 |
Takarmányozási táblázatok használata | 40 |
Takarmányzozási táblázatok általános felépítése | 40 |
Elméleti bevezetés | 40 |
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 42 |
Az egyes állatfajok takarmányainak összetétele és táplálóértéke | 42 |
A takarmányadagok összeállításának szempontjai és menete | 43 |
A takarmányadagok összeállítását befolyásoló tényezők | 43 |
A takarmányadagok összeállításának általános menete | 44 |
A takarmányadag összeállításának menete közelítésen alapuló egyszerű számítással | 44 |
Munkatáblázatok | 49 |
A takarmányadag összeállítása számítógéppel | 56 |
A felhasznált fontosabb forrásmunkák jegyzéke | 57 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.