1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 358 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7362-23-1
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A takarmányok kémiai összetétele és a táplálóanyagok sorsa az állati szervezetben5
A szárazanyag- és víztartalom (Dr. Fekete Lajos)5
A fehérjék7
A N-tartalmú anyagok csoportosítása7
Az aminosavak takarmányozási jelentősége és értékesülésüket meghatározó tényezők9
Az NPN anyagok felhasználása a kérődzők takarmányozásában16
A fehérjék bendőbeli lebonthatósága17
A zsírok18
A nyerszsír felosztása18
A zsírok szerepe a takarmányozásban20
A zsírok avasodása22
A nyersrost24
A nyersrost összetétele24
A nyersrost szerepe a takarmányozásban24
A nitrogénmentes kivonható anyagok33
Ásványi anyagok35
Makroelemek35
Mikroelemek37
Vitaminok (Dr. Bokori József)41
A vitaminok jellemzése és a vitaminellátás jelentősége41
Zsírban oldódó vitaminok43
Vízben oldódó vitaminok48
A takarmányok egyéb biológiailag aktív anyagai (Dr. Kakuk Tibor)57
Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (ÁPF)57
Antinutritív anyagok58
A háziállatok emésztésének sajátosságai (Dr. Bokori József)65
A kérődzők emésztésének takarmányozás-élettani sajátosságai65
A szénhidrátemésztés67
A fehérjeemésztés68
A zsíremésztés69
A ló emésztésének sajátosságai70
A sertés emésztésének sajátosságai71
A nyúl emésztésének sajátosságai73
A baromfi emésztésének sajátosságai74
A takarmányok emészthetősége (Dr. Schmidt János)76
Az emészthetőség megállapítás77
Az emészthetőséget befolyásoló tényezők79
A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban82
Az intermedier anyagforgalom (Dr. Vincze László)83
Energiaforgalom83
Energetikai alapfogalmak83
Energiatermelő, disszimilációs (katabolikus) folyamatok84
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje84
A zsírok intermedier anyagcseréje88
A fehérjék intermedier anyagcseréje91
A takarmányenergia átalakulása a szervezetben94
A szénforgalom95
A respirációs vizsgálatok96
A respirációs vizsgálatok adatainak felhasználása az energiaforgalom mérésére98
N-forgalom100
A fehérjék biológiai értéke101
Az aminosavak emészthetőségének és hasznosíthatóságának megállapítása103
Vízforgalom104
A takarmányok táplálóértékének mérése (Dr. Kakuk Tibor)107
A táplálóérték mérése az emészthető táplálóanyag-tartalom alapján108
Az emészthető energia (DE) és az emészthető össztápanyag (TDN)108
Lehmann-féle össztápanyag (GN)109
A táplálóérték mérése a metabolizálható energiatartalom alapján110
A metabolizálható energia használata a monogasztrikus állatok takarmányozásában110
A metabolizálható energia használata a kérődzők takarmányozásában112
A táplálóérték megállapítása nettó energiatartalom alapján 115
Keményítőérték115
NDK energetikai takarmányegység118
Az USA nettóenergia-rendszere a kérődzők takarmányozásában119
Nyugat-európai nettőenergia-értékelési rendszerek124
Hazai takarmányértékelési rendszer a kérődzők takarmányozásában124
Az állati termelés takarmányozási alapjai (Dr. Schmidt János)126
A gazdasági állatok takarmányfelvétele126
Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság126
A takarmányfelvétel szabályozása126
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete131
Az életfenntartás energiaszükséglete132
Az életfenntartás fehérjeszükséglete140
Az életfenntartás ásványianyag-szükséglete142
Az életfenntartás vitaminszükséglete143
A növekedés és hústermelés táplálóanyag-szükséglete143
A fejlődés és növekedés törvényszerűségei143
A növekedő állatok táplálóanyag-szükséglete145
A takarmányozás hatása a húsminőségre151
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete153
A takarmányozás hatása a gyapjútermelésre153
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete153
A szaporodási folyamatok táplálóanyag-szükséglete155
A takarmányozás hatása a nőivarú állatok szaporodási folyamataira155
A takarmányozás hatása a hímek nemi aktivitására162
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete163
A tej táplálóanyagainak képződése164
A tejelő állatok táplálóanyag-szükséglete167
A takarmányozás hatása a tej- és tejtermékek minőségére172
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete174
A nemi érés és a takarmányozás174
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete175
A takarmányozás hatása a tojás minőségére178
A munkavégzés táplálóanyag-szükséglete179
Az izommunka kémiai alapjai179
Az izommunka táplálóanyag-szükséglete180
Takarmányismeret182
Zöldtakarmányok (Dr. Bokori József és dr. Kovács Gábor)183
A legelő183
Szántóföldi zöldtakarmányok190
Gyökér és gumós takarmányok198
Silózott takarmányok199
Szénák201
A fűfélék szénái202
A pillangósok szénái203
A keverék zöldtakarmányok szénái204
Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek204
Cséplési melléktermékek206
Szalmafélék206
Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok207
Magvak (Dr. Fekete Lajos)208
A gabonamagvak208
A hüvelyes magvak211
Az olajmagvak212
Egyéb magvak213
Élelmiszeripari melléktermékek (Dr. Fekete Lajos)213
Malomipari melléktermékek213
Növényolaj-ipari melléktermékek215
Cukoripari melléktermékek217
Szeszipari melléktermékek218
Sörgyári melléktermékek219
Keményítőgyári melléktermékek220
Konzervgyári melléktermékek220
Állati eredetű takarmányok221
Egyéb takarmányok (Dr. Fekete Lajos)225
Takarmánykiegészítők (Dr. Kakuk Tibor)226
Hozamfokozók226
Egyéb takarmánykiegészítők228
A takarmányok tartósítása233
A takarmányok tartósítása erjesztéssel (Dr. Schmidt János)233
A silózás során lejátszódó mikrobiológiai és biokémiai folyamatok234
A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők239
Az erjedés szabályozásának módszerei243
A silózás veszteségei252
Silótípusok254
A silózás gyakorlati végrehajtása256
A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel258
A takarmányok tartósítása szárítással (Dr. Herold István és dr. Vincze László)260
A szálastakarmányok szárítása (Dr. Herold István)260
Szemestakarmányok szárítása (Dr. Vincze László)271
Szemestakarmányok tárolása (Dr. Vincze László)273
Szemestermények hűtve tárolása (Dr. Vincze László)275
A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása (Dr. Schmidt János)276
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása (Dr. Herold István)276
A takarmányok előkészítése278
A tömegtakarmányok előkészítése (Dr. Herold István)278
Szeletelés278
Szecskázás278
Pépesítés279
Pácolás279
Brikettálás, pogácsázás279
A szálastakarmányok őrlése280
Szalmafeltárás280
Az abraktakarmányok előkészítése (Dr. Vincze László)281
Fizikai előkészítési módszerek282
Egyéb takarmány-előkészítési eljárások284
Ipari abrakkeverék-gyártás (Dr. Vincze László)285
Receptúrakészítés287
Az alapanyagok tisztítása287
Az alapanyagok aprítása288
Őrlés288
Darálás289
Zúzás (roppantás)289
Bemérés289
Keverés289
Granulálás290
A felhasznált fontosabb forrásmunkák292
Takarmányozási táblázatok293
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem