1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 447 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Második, átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mezőgazdaságilag művelt terület termésének fele, kétharmada közvetlen emberi fogyasztásra alkalmatlan, s csak az állatállomány közvetítésével szolgálhatja az ember táplálkozását. Nem lehet azért... Tovább

Előszó

A mezőgazdaságilag művelt terület termésének fele, kétharmada közvetlen emberi fogyasztásra alkalmatlan, s csak az állatállomány közvetítésével szolgálhatja az ember táplálkozását. Nem lehet azért eléggé felbecsülni annak a feladatnak a jelentőségét, hogy a mezőgazdasági termelés kétharmadának állati termékké való alakulását olyanná tegyük, amely a szervezet egészségét jobban óvja, a szaporodást tökéletesebben szolgálja, a szervezetet a szándékolt irányban inkább fejleszti, termelőképességét az okszerűbb táplálással jobban kiaknázza.
Ebben a hivatásban gondjaink különösen azóta szaporodtak meg, amióta egyfelől új szervezetek építésének ütemét (sűrűbb fialtatás, népesebb almok, gyorsabb. fejlődés, bőségesebb tejelés) felfokoztuk, s egyidejűleg viszont a takarmányaink - részben elháríthatatlan ökonómiai okokból - természetszerűtlenebbekké (az építéshez nélkülözhetetlen biológiai anyagokban szegényebbekké) váltak. Ugyanakkor a létfenntartás, a kifejlett állatok zsírra hizlalása, s az erőtermelés terén újabb feladatok alig merültek fel. Miután pedig a gazdálkodás fokozódó belterjessége állataink gyorsabb szaporodását, fokozódó teljesítményét és részben a takarmányok természetszerűtlenségét is egyaránt maga után vonja, nyilvánvaló, hogy az élő gyakorlatot akkor szolgáljuk jobban, ha ismereteinket a szaporodási jelenségek (ivarzás, vemhesség, tejtermelés, növekedés) anyagforgalma, s a takarmányok biológiai megítélése tekintetében fejlesztjük inkább. Mindez szolgáljon annak megokolására is, hogy miért tértem el a takarmányozástani könyveknek Kellner óta megszokott tartalmi egyensúlyától, s több helyen a régi felfogástól is. Vissza

Tartalom

A TÁPLÁLKOZÁSRÓL ÁLTALÁBAN
ELSŐ RÉSZ
ÉLETTANI ÁTTEKINTÉS
Az állati test és a takarmányok összetétele8
Kalóriát szolgáltató anyagok8
A nyers fehérjék10
A zsírok12
A szénhidrátok13
A nitrogénmentes kivonható anyagok14
A rostok14
Az ásványi anyagok15
A víz15
A mész és a magnézium16
A foszfor17
A nátrium és a kálium17
A halogének és a kén18
Egyéb szervetlen alkotórészek18
Biológiailag ható anyagok19
Vitaminok20
Hormonok20
Antibiotikumok21
A takarmányok összetételét módosító tényezők21
A növény fejlődési foka23
A talaj és a trágyázás23
Az éghajlati tényezők24
A tenyészterület24
A növény fajtája24
A növény betegsége25
A szénaszárítás módja25
Az erjesztés módja26
A takarmány megfagyása26
A takarmány kihasználása26
Az emésztés26
A felszívódás30
A ballaszt és a tömeg (volumen)30
Az emésztési gázok és a bélsár32
A takarmányok kihasználásának megállapítása33
A kihasználást módosító tényezők34
A közbülső (intermedier) anyagforgalom37
Az anyag- és energiaforgalom meghatározásának módszerei38
A szerves anyagok forgalma41
A szénhidrát, a zsír és a fehérje átalakulása41
A takarmány táplálóértékének megállapítása47
A keményítőérték47
Egyéb takarmányegységek52
Az ásványi anyagok forgalma53
A savbázis egyensúly54
A földalkálisók forgalma56
A földalkáli-alkalicitás biztosítása56
A földalkálisó-szükséglet61
Törekvések a földalkálisó-forgalom rendezésének egyszerűsítésére65
Az alkálisók forgalma67
A vas és a réz forgalma69
A jódforgalom71
Egyéb, nyomokban ható elemek hatása72
A vízforgalom75
Az anyagforgalmat szabályozó tényezők76
A szerves táplálóanyagok aránya78
Avitaminózisok és hipovitaminózisok80
Az A-hipovitaminózis81
A D-hipovitaminózis84
A tokoferol (E-vitamin) hatása88
A B-vitamincsoport hiányjelenségei89
A tiamin vagy aneurin (B1-vitamin) hiányjelenségei89
A riboflavin (G-, vagy B2-vitamin) hiányjelenségei90
A nikotinsav vagy niacin és a nikotinsavamid hiányjelenségei91
A piridoxin vagy adermin (B6-vitamin) hiányjelenségei91
A pantoténsav hiányjelenségei91
A biotin (H-vitamin) hiányjelenségei92
Az állati proteinfaktor (APF) és a kobalamin (B12-vitamin)92
A B-vitamincsoport többi tagjainak hiányjelenségei94
Az aszkorbinsav (C-vitamin) hiányjelenségei95
A citrin (P-vitamin) hiányjelenségei98
A K-vitamin hiányjelenségei98
Antivitaminok99
Hormonok99
A pajzsmirigyek hormonjai103
A mellékpajzsmirigy hormonja104
A nemi mirigyek hormonjai104
A mellékvese kéregállományának hormonjai106
Az agyalapi-mirigy hormonjai106
Egyéb hormonhatások107
Antibiotikumok108
A táplálék mennyisége110
Az alkat112
Az állati teljesítmények keletkezésének törvényszerűségei114
A szárazanyagfogyasztás mértéke114
Az éhezés, az elégtelen táplálás és a létfenntartás116
A növekedés és a fejlődés anyagforgalma122
A fejlődés szakaszossága124
A szervezeti ellenállás125
A táplálék mennyisége126
A táplálék biológiai értéke128
Az elválasztás131
A szaporodás anyagforgalma131
A táplálék mennyisége és a tápláltsági állapot133
A vitaminszükséglet134
A fehérjeellátás137
A sószükséglet138
Egyéb táplálóanyagok hatása139
Az elapasztás és az anyagforgalom140
A kitőgyeltetés141
A tejképződés anyagforgalma143
A tej képződése143
A tejképződés fehérjeigénye146
A tejképződés sószükséglete149
A tejképződés vitaminszükséglete (4)150
A takarmány hatása a tej minőségére151
A hizlalás anyagforgalma154
Az erőkifejtés anyagforgalma158
MÁSODIK RÉSZ
TAKARMÁNYISMERETTAN
A legelő163
Legelőtípusok166
Faji igények a legelővel szemben167
A legelés hatása az életjelenségekre169
A rét és a legelő mérgező növényei171
Szántóföldi zöldtakarmányok175
Pillangósvirágú zöldtakarmányok176
Fűféle zöldtakarmányok179
Egyéb fajú zöldtakarmányok181
Takarmánykeverékek183
Szénák és cséplési melléktermékek 185
Szénák 186
Rétiszénák186
Szántóföldi szénák190
Lombszénák193
Szalmák193
Gabonaszalmák194
Egyéb szalmák195
Pelyvak, héjak, törekek197
Erjesztett takarmányok198
A szilázs életrendi hatása198
A gyakrabban erjesztett takarmányok200
Gyökerek, gumók és húsos termések202
Gyökerek203
Gumók205
Húsos termések206
Szemek és magvak207
Gabonaszemek208
Hüvelyesmagvak211
Egyéb magvak és termések213
Malomipari melléktermékek214
Korpák és takarmánylisztek214
Egyéb őrlemények216
Magtisztítási melléktermékek216
Szénalisztek217
Olajipari takarmányok217
Fehérjében gazdag pogácsák és extrahált darák219
Fehérjében mérsékelten gazdag pogácsák és extrahált darák219
Fehérjében viszonylag szegény pogácsák és extrahált darák221
Egyéb ipari takarmányok222
Cukorgyári melléktermékek222
Szeszgyári melléktermékek224
Keményítőgyári melléktermékek225
Sörgyári melléktermékek226
Állati eredetű takarmányok227
Tejgazdasági melléktermékek227
Húsipari melléktermékek230
Hallisztek233
Kiegészítő takarmányok235
Vegyes abrakok235
Étkezdei hulladékok236
Sókészítmények237
Vitaminkészítmények238
HARMADIK RÉSZ
A TAKARMÁNYOZÁS MÓDSZEREI
A takarmányok tartósítása241
A szénaszárítás241
A szénaszárítás módjai242
A kazalozás245
A takarmányerjesztés246
Biológiai folyamatok silózáskor246
A takarmány silózhatósága249
Erjesztő tartályok250
Az erjesztés technikai kivitele252
A szilázs minősítése255
A répa, a burgonya és a tök eltartása257
Az abrakok tárolása258
A kukoricaszár, a törek és a pelyva eltartása259
A takarmányok előkészítése és adagolása259
A széna, szalma, polyva előkészítése260
A szalma és a törek feltárása261
Füllesztés (gyorssilózás)261
Szénafőzet készítése262
A pácolás262
A pépesítés263
A szemek és a magvak előkészítése263
A darálás263
A kelesztés (élesztősítés)264
A malátázás266
Pörkölés266
A kilúgozás266
A csíráztatás267
Főzet készítése gabonamagvakból267
A répa, a burgonya és a szilázs előkészítése267
Egyéb takarmányok előkészítése268
Harmadik fejezet. Az etetés és itatás technikája269
A legeltetés269
A legelő berendezése270
A legeltetés higiénéje271
A legeltetés módszerei273
Az etetés módjai276
Az etetések száma és ideje278
Az itatás279
A takarmány termelőértékének és egyéb hatásainak megállapítása281
Hiteles mintavétel0
Kísérleti módszerek282
A szálasok hatásának megállapítása283
A legelő termelőértékének a megállapítása286
Egyéb takarmányok értékének a megállapítása287
Takarmányozási előirányzatok készítése és takarmányadagok összeállítása287
Takarmányozási előirányzatok287
A zöldtakarmányozás folyamatosságának biztosítása (zöld futószalag)289
A téli takarmányozási előirányzat292
Az abrakok viszonylagos pénzértéke293
A táblázatos adatokat módosító tényezők293
A takarmányadag ellenőrzése a földalkálisók forgalma tekintetében294
NEGYEDIK RÉSZ
A KÜLÖNBÖZŐ FAJÚ ÉS HASZNOSÍTÁSÚ ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
A szarvasmarha takarmányozása298
A fejőstehén takarmányozása298
A tejtermelés táplálóanyagszükséglete299
A tehéntej minőségét befolyásoló takarmányok304
Takarmányozás a laktáció különböző szakaszaiban305
Takarmányozás a vemhesség utolsó harmadában306
A frissfejős tehenek takarmányozása308
Takarmányozás a laktáció derekán309
Takarmányozás a laktáció végén310
Takarmányozás a változó évszakokban311
Takarmányozás az istállózott tehenészetben, nyáron314
Takarmányozás a tehenészetben, télen316
A különleges hasznosítású tehenek takarmányozása319
Takarmányozás különleges tej termelésekor319
Az igázott tehén takarmányozása321
A tenyészbika takarmányozása322
A felnevelendő szarvasmarha takarmányozása323
A borjú táplálóanyagszükséglete325
Az éven aluli növenékek takarmányozása331
A növendékek legeltetése331
A másodéves növendékmarhák takarmányozása335
A hízómarha takarmányozása336
Szokványminőségek337
A hizlalás táplálóanyagszükséglete338
A "borjúfogas" tinó hizlalása339
Hizlalás répaszelettel342
Hizlalás szeszmoslékon342
Hizlalás a legelőn343
A választott borjú (baby beef) hizlalása343
A fejlődő bikák hizlalása344
A selejt borjú és a selejt idős marhák feljavítása345
Az igásökör takarmányozása346
A ló takarmányozása348
A ló takarmányozása munkában348
A tenyészmén takarmányozása350
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása351
A csikó takarmányozása353
A sertés takarmányozása355
A vemhes koca takarmányozása356
A szoptató koca takarmányozása358
A kanok takarmányozása360
A szopósmalacok takarmányozása361
A választott malacok takarmányozása364
A hízósertés takarmányozása366
A bacon- (békn) és a sonkasüldő hizlalása367
A tőkesertés hizlalása369
A zsírsertések hizlalása371
A mangalica expresszhizlalása374
A kifejlett sertések hizlalása375
A makkoltatás376
Az öreg (szalámi) sertések hizlalása376
A juh takarmányozása377
A táplálék hatása a gyapjú mennyiségére és minőségére378
Az ürü és a meddő anya takarmányozása380
A kos takarmányozása381
A vemhes anyajuh takarmányozása382
A szoptató és fejős anya takarmányozása384
A bárány és toklyó takarmányozása385
A hízójuh takarmányozása387
Szabvány a gazdasági állatok takarmányszükségletéről391
Szabvány a gazdasági állatok mész- és foszforszükségletéről404
A takarmányok táplálóértéke410
Tárgymutató423

Csukás Zoltán

Csukás Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csukás Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.