1.060.604

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző
Budapest
Kiadó: Rózsavölgyi és Társa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 370 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik, teljesen átdolgozott kiadás. Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva. Nyomatott a könyvnyomtatás 500-ik évében az Athenaeum-nál.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Harmadik kiadásban bocsátjuk Takarmányozástanunkat a haladó gazdáik, a gazdasági pályára készülő ifjak és a takarmányipar, illetve a kereskedelem rendelkezésére.
Az első kiadást csakhamar a... Tovább

Előszó

Harmadik kiadásban bocsátjuk Takarmányozástanunkat a haladó gazdáik, a gazdasági pályára készülő ifjak és a takarmányipar, illetve a kereskedelem rendelkezésére.
Az első kiadást csakhamar a második követte, bővített és javított alakban. Ebben a gyakorlati gazdákon kivül a mezőgazdasági tudományok többi ágával foglalkozó szakemberekre is tekintettel kívántunk lenni, olyan munkát bocsátva rendelkezésükre, melyben útmutatást találnak a takarmányozástannal kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdésekben. Ebből kifolyólag a második kiadás terjedelme és ára is lényegesen emelkedett.
A harmadik kiadással elsősorban a gyakorlati életnek szánt könyvet kívántunk az érdekeltek rendelkezésére bocsátani. Ezt szem előtt tartva, elhagytuk az elméleti és kísérleti anyag túlnyomó részét, ami lehetővé tette munkánk terjedelmének és árának jelentős csökkentését. Könyvünkben kimélyítettük és korszerűen átdolgoztuk mindazt, ami a gazdasági haszonállatok okszerű táplálásával kapcsolatosan a gyakorlat szempontjából fontos. Figyelembe vettük továbbá mindazon tudományos és gyakorlati kutatás eredményét, amely a második kiadás megjelenése óta a takarmányozástan további fejlődéséhez vezetett. Eleget tettünk annak a kívánalomnak is, hogy az egyes gazdasági haszonállatok okszerű takarmányozásának ismertetését minél több gyakorlati példa bemutatásával egészítsük ki. Ezért könyvünket minden gyakorlati gazda és kisebb birtokos egyaránt eredményesen használhatja. Becses tanácsadója lesz az a gazdáknak takarmányok vásárlásakor is, amennyiben abban érdekeik megóvására szakszerű tanácsokat találnak.
Azzal a reménnyel bocsátjuk útjára Takarmányozástanunk harmadik kiadását, hogy az az állattartó és állattenyésztő gazdák értékes útmutatója, a gazdasági pályára induló ifjúságnak pedig a takarmányozástani ismeretek könnyű elsajátításában eredményesen használható szakkönyve lesz.

Budapest, 1940. év augusztus havában. Vissza

Tartalom

I. RÉSZ.
A takarmányok kémiai összetétele, a nyers táplálóanyagok kihasználása és értékesítése.
ELSŐ FEJEZET.
A sövény- és állatvilág közötti kapcsolat 5
MÁSODIK FEJEZET.
A takarmányok kémiai alkatrészei 7
Víztartalom 7
Nitrogéntartalmú anyagok 8
Zsírok 10
Nyersrost 11
Nitrogénmentes kivonható anyagok 12
Ásványi anyagok 15
HARMADIK FEJEZET.
Takarmányok vizsgálatáról 15
NEGYEDIK FEJEZET.
A takarmány kémiai energiatartalmának megállapítása 16
ÖTÖDIK FEJEZET.
A takarmány nyers táplálóanyagainak kihasználása 16
Az emésztő csatornában végbemenő folyamatok 17
Bélsár 20
HATODIK FEJEZET.
A megemésztett tápláló anyagok felszívódása 21
HETEDIK FEJEZET.
A takarmány emészthetőségének megállapítása 22
NYOLCADIK FEJEZET.
A takarmányok emészthetősége különböző körülmények között.. 24
KILENCEDIK FEJEZET.
A felszívódott tápláló anyagok értékesítése 26
Nitrogénforgalom 27
Szénforgalom 28
Respirációs kvociens 29
Energiaforgalom 29
TIZEDIK FEJEZET.
Éhező állat anyagcseréje 31
TIZENEGYEDIK FEJEZET.
Elégtelen táplálkozás 34
Termikus és dinamikus energia 34
Az izodinámia törvénye 35
TIZENKETTEDIK FEJEZET.
A hús- és zsírképződés törvényei 37
A fehérje termelő értéke 37
A szénhidrátok és zsírok befolyása a fehérjeforgalomra 40
Az amidok befolyása a fehérjeforgalomra 40
A zsírképződés törvényei 42
Keményítőérték 46
A keményítőérték kiszámítása 47
TIZENHARMADIK FEJEZET.
Takarmányok pénzértékének kiszámítása 50
TIZENNEGYEDIK FEJEZET.
Szervetlen anyagok forgalma 51
Ivóvíz 61
TIZENÖTÖDIK FEJEZET.
Az izommunka forrásai 62
TIZENHATODIK FEJEZET.
Vitaminok 63
Zsírban oldható vitaminok 64
Vízben oldható vitaminok 67
II. RÉSZ.
A takarmányok leírása.
ELSŐ FEJEZET.
A takarmányok csoportosítása 70
MÁSODIK FEJEZET.
Szénakészitési eljárások 70
HARMADIK FEJEZET.
Takarmányok besavanyításáról 74
A besavanyítás módjai 75
A takarmány erjesztéshez használható segédanyagok 78
A besavanyításra kerülő fontosabb takarmányok 79
A besavanyított takarmányok felhasználása 83
NEGYEDIK FEJEZET.
A gyökér- és gumóstakarmányok eltartása 84
ÖTÖDIK FEJEZET.
A takarmányok előkészítése 85
HATODIK FEJEZET.
Zöldtakarmányok 87
Fűféle takarmánynövények 89
Édes (valódi) füvek 89
Savanyú füvek 93
Pillangósvirágú takarmánynövények 94
Leveles takarmánynövények 100
Takarmánykeverékek 102
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása 104
Egyéb zöldtakarmányok 106
HETEDIK FEJEZET.
Legelő és rét 110
NYOLCADIK FEJEZET.
Lomb- és galyas takarmány 113
KILENCEDIK FEJEZET.
Szénafélék 115
TIZEDIK FEJEZET.
Szalmák és pelyvák 119
TIZENEGYEDIK FEJEZET.
Gyökér- és gumóstakarmányok 124
A burgonya besavanyítása 130
TIZENKETTEDIK FEJEZET.
Húsos termések 131
TIZENHARMADIK FEJEZET.
Szemes takarmányok 132
Gabonamagvak 133
Hüvelyes magvak 138
Olajos magvak 142
Egyéb magvas takarmányok 143
Takarmányul csak kivételesen használt magvak 145
TIZENNEGYEDIK FEJEZET.
Malomipari takarmányok 145
A gabona- és hüvelyes magvak őrlési és hántolási termékei. 149
TIZENÖTÖDIK FEJEZET.
Vetőmagtisztítási hulladékok 154
TIZENHATODIK FEJEZET.
Az olajgyártás melléktermékei 157
Olajpogácsák 157
Extrahált olajos magdarák 169
Az illó olajok gyártásának maradékai 170
TIZENHETEDIK FEJEZET.
A keményítőgyártás melléktermékei 171
TIZENNYOLCADIK FEJEZET.
Ax erjedési Iparok melléktermékei 173
Szeszipari melléktermékek 173
Szőlőtörköly és gyümölcstörkölyök 180
A sörgyártás melléktermékei 181
TIZENKILENCEDIK FEJEZET.
A enkorgyártás melléktermékei 184
HUSZADIK FEJEZET.
Az állati eredetű takarmány ok 187
III. RÉSZ.
Gazdasági állataink takarmányozása.
ELSŐ FEJEZET.
Az okszerű takarmányozás általános elvei 196
A takarmányozás keresztülvitele 196
Táplálkozás és fejlődés 198
MÁSODIK FEJEZET.
Szarvasmarha takarmányozása 201
A borjú felnevelése elválasztásáig 201
Az elválasztott borjú takarmányozása 205
Borjúhizlalás 211
Heverő ökrök tartása 212
Igás ökrök takarmányozása 214
Szarvasmarhahízlalás. Általános szempontok. A hízlalás menete. 218
Hizlalási példák 222
A hizlalást befolyásoló körülmények 224
Hízó szarvasmarha táplálóanyagszükséglete 226
A hizlalásra alkalmas szarvasmarhák külső jelei 227
Hizlalás zöldtakarmányokkal és legelőn 228
Fejős tehenek tartása 229
Külső körülmények befolyása a tejelválasztásra 231
A takarmányozás befolyása a tej mennyiségére 232
A takarmányok minőségének befolyása a tej összetételére és izére 239
Fejős tehenek előkészítése a szárazonállás alatt 241
Tehenek takarmányának összeállítása 243
Tehenek nyári takarmányozása 252
Tehenek téli takarmányozása 253
Lefejésre szánt tehenek 255
A takarmányok hatása a tej és tejtermékek minőségére 256
Kifejlődött tenyészbikák takarmányozása 258
Takarmányszabványok fejős tehenek részére 259
HARMADIK FEJEZET.
Juhok takarmányozása 263
A bárányok takarmányozása 264
Szopós és választott bárányok hizlalása 267
Kifejlődött juhok fenntartó szükséglete 269
Kifejlődött juhok takarmányozása 270
Hízó juhok takarmányozása 272
Vemhes, szoptatós és fejős anyajuhok takarmányozása 273
Tenyészkosok takarmányozása 275
NEGYEDIK FEJEZET.
Lovak takarmányozása 276
Pihenő ló fenntartó szükséglete 276
Munkát végző ló szükséglete 277
Lótakarmányokról általában 277
Csikók takarmánya 280
Vemhes és szoptató kanca takarmánya 285
Csődörök takarmányozása 286
Munkát végző lovak takarmánya 286
ÖTÖDIK FEJEZET.
Sertések takarmányozása 291
Mangalica 291
A sertéstakarmányokról 291
Szoptatós kocák 293
Szopós malacok 295
Választott malacok takarmányozása 296
Mangalicasüldők hizlalása 298
Hízlalási példák 298
Makkoltatás 303
Mangalica- és hússertés keresztezésű süldők és kiselejtezett
idősebb tenyészállatok hizlalása 304
Mangalicamalacok és süldők belterjes hizlalása. (Expressz hizlalás) 304
Tenyészkan 307
Hússertés 307
Üres és vemhes kocák takarmányozása 308
Szoptatós kocák takarmányozása 309
Szopós és választott malacok tartása 312
Tenyésztésre szánt hússertések takarmányozása 314
Hússertések hizlalása 315
HATODIK FEJEZET.
Útmutatás a takarmány táblázat használatához 319
Takarmánytáblázat 320-333
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem