Előszó
1. Takarmányozási ismeretek
Gazdasági állatainkat azért tartjuk, hogy állati termékeket (hús, tej, tojás, gyapjú stb.) és utódokat nyerjünk.
Az állattenyésztés eredménye függ a tartott fajta...
Tovább
Előszó
1. Takarmányozási ismeretek
Gazdasági állatainkat azért tartjuk, hogy állati termékeket (hús, tej, tojás, gyapjú stb.) és utódokat nyerjünk.
Az állattenyésztés eredménye függ a tartott fajta genetikai képességétől, az állatok egészségi állapotától, az elhelyezéstől, a gondozástól, a táplálás színvonalától.
A takarmányozás befolyásolja az állatok egészségi állapotát, az előállított termékek mennyiségét és minőségét. Az állatitermék-előállítás összköltségének 50-70%-át adja, így a termelés gazdaságosságának is alapvető tényezője. Hatással van a termékek eladhatóságára, piaci versenyképességére.
Az állatok takarmányozását optimális szinten kell megoldani, amit csak megfelelő ismeretek birtokában lehet megvalósítani. Az állattartással és -tenyésztéssel foglalkozók, az állataik számára szükséges takarmányok egy részét maguk termesztik meg. A takarmánytermesztés eredményessége kihatással van az állatitermék-előállítás gazdaságosságára is.
Fontos, hogy:
- egységnyi területen a legtöbb táplálóanyagot termeljük;
- a legkisebb veszteséggel takarítsuk be;
- minimálisra csökkentsük a konzerválási, tárolási, kiadagolási veszteségeket.
Figyeljünk arra, hogy:
- a szükségleteket legjobban megközelítő takarmányadagokat állítsunk össze (a takarmányok árát is figyelembe véve);
- a takarmányok előkészítését szakszerűen végezzük;
- a legcélravezetőbb etetési módszert alkalmazzuk.
A különböző fajú, korú és hasznosítású állatok táplálóanyag-igénye eltérő, ezért a helyes takarmányozáshoz ismerni kell az állatok táplálóanyagszükségletét és a takarmányok táplálóanyag-tartalmát.
Minél nagyobb az állatok termelése, annál jobban kell ügyelni a takarmányellátás szakszerűségére.
A jelenleg alkalmazott zárt tartási rendszerek nem teszik lehetővé, hogy az ember által elkövetett takarmányozási hibákat az állatok kompenzálhassák.
Vissza