1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Állattenyésztés 3.

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Állattenyésztő képzést folytató iskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-9099-06-6
Megjegyzés: Tankönyvi szám: Á-102. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1. Takarmányozási ismeretek

Gazdasági állatainkat azért tartjuk, hogy állati termékeket (hús, tej, tojás, gyapjú stb.) és utódokat nyerjünk.
Az állattenyésztés eredménye függ a tartott fajta... Tovább

Előszó

1. Takarmányozási ismeretek

Gazdasági állatainkat azért tartjuk, hogy állati termékeket (hús, tej, tojás, gyapjú stb.) és utódokat nyerjünk.
Az állattenyésztés eredménye függ a tartott fajta genetikai képességétől, az állatok egészségi állapotától, az elhelyezéstől, a gondozástól, a táplálás színvonalától.
A takarmányozás befolyásolja az állatok egészségi állapotát, az előállított termékek mennyiségét és minőségét. Az állatitermék-előállítás összköltségének 50-70%-át adja, így a termelés gazdaságosságának is alapvető tényezője. Hatással van a termékek eladhatóságára, piaci versenyképességére.
Az állatok takarmányozását optimális szinten kell megoldani, amit csak megfelelő ismeretek birtokában lehet megvalósítani. Az állattartással és -tenyésztéssel foglalkozók, az állataik számára szükséges takarmányok egy részét maguk termesztik meg. A takarmánytermesztés eredményessége kihatással van az állatitermék-előállítás gazdaságosságára is.
Fontos, hogy:
- egységnyi területen a legtöbb táplálóanyagot termeljük;
- a legkisebb veszteséggel takarítsuk be;
- minimálisra csökkentsük a konzerválási, tárolási, kiadagolási veszteségeket.
Figyeljünk arra, hogy:
- a szükségleteket legjobban megközelítő takarmányadagokat állítsunk össze (a takarmányok árát is figyelembe véve);
- a takarmányok előkészítését szakszerűen végezzük;
- a legcélravezetőbb etetési módszert alkalmazzuk.
A különböző fajú, korú és hasznosítású állatok táplálóanyag-igénye eltérő, ezért a helyes takarmányozáshoz ismerni kell az állatok táplálóanyagszükségletét és a takarmányok táplálóanyag-tartalmát.
Minél nagyobb az állatok termelése, annál jobban kell ügyelni a takarmányellátás szakszerűségére.
A jelenleg alkalmazott zárt tartási rendszerek nem teszik lehetővé, hogy az ember által elkövetett takarmányozási hibákat az állatok kompenzálhassák. Vissza

Tartalom

1. Takarmányozási ismeretek 3
2. A takarmányok alkotórészei 5
2.1. A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma 6
2.2. A takarmányok szerves anyagai 7
2.2.1. Nitrogénmentes szerves anyagok 7
2.2.2. Nitrogéntartalmú szerves anyagok 14
2.2.3. Járulékos anyagok 19
2.3. Ásványi anyagok 28
2.3.1. Makroelemek 28
2.3.2. Mikroelemek 30
3. Takarmányozási alapismeretek 32
3.1. A takarmányok emészthetősége 32
3.1.1. A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők 33
3.2. A takarmányok táplálóértéke 35
3.3. A takarmányok energiaértékének számítása a 38
3.4. A takarmányokban levő táplálóanyagok aránya 41
3.5. A takarmányok értékesülése 43
3.6. A takarmányok minőségének megállapítása 44
3.7. Az állatok takarmányfelvételét befolyásoló tényezők 44
4. A takarmányok csoportosítása, ismertetése 46
4.1. Zöldtakarmányok 47
4.1.1. Legelők 47
4.1.2. Szántóföldi zöldtakarmányok 54
4.2. Gyökér, gumós és egyéb lédús takarmányok 64
4.2.1. Gyökértakarmányok 64
4.2.2. Gumós takarmányok 66
4.2.3. Húsos takarmányok 64
4.3. Erjesztett (silózott) takarmányok 65
4.4. Szénák és szénalisztek 66
4.4.1. Réti szénák 67
4.4.2. Szántóföldi szénák 68
4.4.3. Keverék zöldtakarmányok szénái 69
4.4.4. Szénalisztek, zöld növényi lisztek 69
4.5. Magvak és termések 70
4.5.1. Gabonamagvak 71
4.5.2. Hüvelyesmagvak 72
4.5.3. Olajos magvak 73
4.6. Melléktermékek és hulladékok 74
4.6.1. Szántóföldi növénytermesztési melléktermékek 75
4.6.2. Élelmiszer-ipari melléktermékek 76
4.7. Egyéb takarmányok 85
4.8. Ipari abrakkeverékek 86
4.9. Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények 90
4.9.1. Fehérje kiegészítők 90
4.9.2. Zsírpótló készítmények 91
4.9.3. Ásványi anyag kiegészítők 91
4.9.4. Vitaminkiegészítők 91
4.9.5. Felületaktív anyagok 92
4.9.6. Antioxidánsok 92
4.9.7. Emulgeáló anyagok 92
4.9.8. Tartósítószerek 92
4.9.10. Színezőanyagok 92
4.9.11. Pelletkötő anyagok 93
4.9.12. Hozamfokozók 93
4.9.13. Gyógyszeres kiegészítők 94
4.9.14. Probiotikumok 94
4.9.15. Szerves savak 95
4.9.16. Enzimkészítmények 95
4.9.17. Ízesítőanyagok 95
4.9.18. Hormonok 95
5. A takarmányok tartósítása, tárolása 97
5.1. Takarmányok tartósítása erjesztéssel (silózás) 97
5.1.1. Az erjedés lefolyása 98
5.1.2. A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők 99
5.1.3. A silózás gyakorlati végrehajtása 100
5.1.4. Silótípusok 101
5.1.5. A takarmányok erjeszthetősége 102
5.1.6. A silózás veszteségei 105
5.2. A szemes kukorica tartósítása erjesztéssel 106
5.3. Takarmánynövények tartósítása szárítással 107
5.3.1. Természetes szénakészítési eljárások 108
5.3.2. Mesterséges szénakészítési eljárások 112
5.4. Szemes takarmányok szárítása, tárolása 114
5.5. A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása 117
5.6. Gyökér- és gumós takarmányok eltartása 117
6. A takarmányok előkészítése 119
6.1. A tömegtakarmányok előkészítése 120
6.2. Abraktakarmányok előkészítése 121
7. A takarmánykiosztás módjai 124
7.1. Az etetés rendje 131
7.2. Az ivóvíz és itatás módjai 131
8. A takarmányszükséglet megállapítása, készletezése 133
9. A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete 135
10. Takarmányozási táblázatok használata 137
11. A takarmányok pénzértékének becslése 139

Márkó József

Márkó József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Márkó József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem