kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 353 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés és előszó | 5 |
A takarmányozási tudomány történetének és a magyarországi takarmányozási rendszer fejlődésének vázlatos ismertetése | 7 |
Az állatok táplálásának alapismeretei - A takarmányok nyers táplálóanyagai - Megemésztésük - Értékesítésük | 17 |
Takarmány az állati élet fenntartója | 17 |
Az állati test melege - A szervezet belső munkája - Fenntartó és termelő takarmányadag | 17 |
A takarmány minőségéről s a különféle takarmányok csoportosításáról | 19 |
Étrendi hatás - A takarmányok csoportjai | 19 |
A takarmányok táplálóanyagai - Nyers vegyi összetételük | 20 |
Víztartalom - Szárazanyagtartalom - Ásványi és szervesanyagok - Fehérjék, zsírok, nyersrost, szénhidrátok | 20 |
Fehérjék | 21 |
Fontosságuk a táplálkozásban - Különböző értékű fehérjék - Állati és növényi eredetű fehérjék - Nyers és igazi fehérje - Amidok | 21 |
Zsírok | 25 |
A takarmányzsír jelentősége - Valódi zsírfélék és az ezekhez hasonló anyagok | 25 |
Nyersrost | 26 |
Képződése - Élettani hatása - Táplálóértéke | 26 |
Szénhidrátok | 27 |
Összetételük és tulajdonságaik - A szervezet fűtőanyagai és forrásai az izommunkának - A szénhidrátok mint zsírtermelők | 27 |
Ásványi Anyagok | 29 |
Pótlások szükséges volta - A takarmány ásványi sói -Sóegyensúly - Konyhasó és takarmánymész | 29 |
A konyhasó | 29 |
A szénsavas takarmánymész | 30 |
A nyers táplálóanyagok grafikus szemlélete | 39 |
A vitaminok | 40 |
Az A-vitamin | 43 |
A B-vitaminok | 45 |
A C-vitamin (aszkorbinsav) | 47 |
A D-vitamin | 47 |
Az E-vitamin | 48 |
A K-vitamin | 49 |
A nikotinsav-amid | 49 |
Összefoglalás | 50 |
A növényi táplálóanyagok képződése | 51 |
A növény táplálkozása - A nap fénye- éshőhatása - Hő- és fényenergia - A növényi és állati életfolyamatok közti összefüggés | 51 |
A nyers táplálóanyagok megemésztése, felszívódása és értékesítése | 53 |
Emésztés - FErmentumok - Emésztési együtthatók - Az emészthető táplálóanyagok - A nyers táplálóanyagok kihasználása és értékesítése | 53 |
A megemésztett táplálóanyagok felszívódása és asszimilációja | 59 |
Az állati anyagcsere törvényei | 61 |
Az éhezés anyagcseréje | 63 |
Fenntartó táplálkozás | 64 |
Termelő táplálkozás | 66 |
A húsképződés törvényei | 66 |
Az amidok befolyása a fehérjeképződésre | 66 |
A szénhidrátok és zsírok hatása a fehérjeforgalomra | 71 |
A testzsír képződésének törvényei | 72 |
Takarmányok zsírtermelőértéke | 74 |
Keményítőérték | 76 |
A keményítőérték kiszámítása | 77 |
Keményítőértékarány | 79 |
Az állati szervezet energiaforgalma | 81 |
Keményítőérték, takarmányegység és term | 84 |
Az izommunka termelése | 86 |
Útmutatás a takarmányadagok összeállítáásra | 88 |
Az abraktakarmányok pénzbeli értékének kiszámítása | 91 |
Az ivóvíz | 93 |
Takarmányeltartási eljárások és a takarmányok leírása - Szénakészítés és takarmányerjesztés (besavanyítás) | 95 |
Szénakészítés | 101 |
A kaszálás időpontja - Renden és állványon történő szárítás - A széna eltartásának módja | 101 |
A takarmányerjesztés (besavanyítás) | 101 |
Bevezető | 105 |
Hideg- és melegerjesztés | 105 |
Milyen változások érik a zöldtakarmány nyerstáplálóanyagait az erjedés során | 106 |
A vermelés | 107 |
A zsombolyozás | 110 |
A silózás | 115 |
Milyen takarmányokat savanyítunk be? | 116 |
A besavanyított takarmányok etetése | 121 |
Az erjesztett takarmányok minőségének megállapítása | 125 |
A burgonya és takarmányrépa eltartása | 128 |
A takarmányok előkészítése | 128 |
Zöldtakarmányok | 131 |
Fűféle takarmánynövények | 131 |
SAvanyú füvek | 134 |
Pillangósvirágú takarmánynövények | 136 |
Leveles takarmánynövények | 139 |
Takarmánykeverékek | 140 |
Herefüves keverékek | 141 |
Kettős termesztés | 143 |
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása (zöld futószalag) | 143 |
Legelők és rétek az állattartásban | 151 |
A legelő | 153 |
A rét | 153 |
Szálastakarmányok | 159 |
A szénafélék | 161 |
Szalmák és polyvák | 163 |
Lomb- és gallyas takarmány | 163 |
Gumós- és gyökértakarmányok és húsos termények | 165 |
A takarmányrépa a murok- és vagy sárgarépa | 166 |
A kerek- vagy tarlórépa | 166 |
A burgonya a csicsóka | 167 |
A húsos termések | 167 |
Magvastakarmányok | 168 |
Gabonafélék | 168 |
Hüvelyes magvak | 171 |
Olajmagvak | 173 |
Az erdei magvak | 175 |
Ipari takarmányok | 177 |
Malomipariak | 177 |
Vetőmagtisztítási melléktermékek | 180 |
Olajipari takarmányok | 180 |
Hazai olajpogácsák | 180 |
Külföldi olajpogácsák | 184 |
Extrahált olajmagdarák | 185 |
Cukoripari takarmányok | 186 |
Szeszgyári takarmányok | 188 |
Sörgyári takarmányok | 188 |
Konzervipari melléktermékek | 189 |
Szőlő- és gyümölcstörköly | 189 |
A keményítőgyártás melléktermékei | 190 |
Állati eredetű takarmányok | 192 |
Gazdasági állataink takarmányozása | 197 |
Az okszerű takarmányozás alapelvei | 197 |
Takarmányszabványok (normák) | 197 |
Takarmányozási előirányzat, takarmányozás keresztülvitele | 198 |
Takarmányozás, fejlődés és növekedés | 200 |
A szarvasmarha takarmányozása | 202 |
A borjú nevelése és takarmányozása | 202 |
Az elválasztott borjú és növendékmarha takarmányozása | 210 |
A vemhes és fejőstehén tartása és takarmányozása | 214 |
Takarmányszabványok különböző súlyú és tejhozamú fejőstehenek számára | 219 |
Gyakorlati példák az alaptakarmány és pótabrak összeállítására | 227 |
Pótabrakadagok összeállítása | 235 |
A legelőre járó fejőstehenek takarmányozása | 241 |
A takarmányváltoztatás és egyéb külső körülmények hatása a tej mennyiségére, zsírtartalmára, ízére és a vaj minőségére | 242 |
Az igázásra használt tehén takarmányozása | 245 |
Továbbtenyésztésre nem használt ltehenek takarmányozása (lefejő tehéntartás) | 245 |
Bikaborjú és hágóbika takarmányozása | 246 |
Heverő és dolgozó ökrök takarmányozása | 249 |
A szarvasmarha hizlalása | 252 |
Gyakorlati tapasztalatok különböző korú szarvasmarha belterjes és külterjes hizlalásánál | 267 |
Hizlalás zöldtakarmánnnyal és legelőn | 268 |
A lovak takarmányozása | 270 |
Tudnivalók a lótakarmányról | 270 |
A pihenő ló életbentartó szükséglete | 273 |
Dolgozó lovak takarmányozása | 274 |
Példák | 277 |
A vemhes és szoptatós kanca takarmányozása | 281 |
Mének takarmányozása | 282 |
Csikók takarmányozása | 284 |
Telivér lovak takarmányozása | 285 |
A ló takarmányozási rendje | 287 |
Sertések takarmányozása | 287 |
A sertés takarmányértékesítő képessége | 289 |
A zsír- és hússertés jelentősége | 289 |
A mangalica takarmányozása | 290 |
A rideg koca takarmányozása | 291 |
A vemhes és szoptatós koca takarmányozása | 291 |
A szopós malacok takarmányozása | 291 |
Választott malacok takarmányozása | 294 |
A süldőhizlalás | 295 |
Az öregsertés hizlalása | 297 |
Keresztezett sertések hizlalása | 303 |
A süldők gyors hizlalása (expresshizlalás) | 304 |
A csökött süldők hizlalása | 304 |
Makkoltatás | 307 |
A tenyéskan takarmányozása | 308 |
A hússertés takarmányozása | 308 |
Az üres és vemhes koca takarmányozása | 309 |
A szoptató koca takarmányozása | 310 |
A szopós koca takarmányozása | 311 |
A szopós és választott malacok takarmányozása | 315 |
Tenyéssüldők tartása és takarmányozása | 319 |
A hússertés hizlalása | 319 |
Az öregtsertések hizlalása | 324 |
A tenyészkan takarmányozása | 324 |
A juhok takarmányozása | 325 |
A juh takarmánykihasználó és értékesítő képessége | 325 |
Hazai juhfajták | 326 |
Vemhes és szoptató juh takarmányozása | 326 |
A szopós bárány takarmányozása | 329 |
A választott bárányok takarmányozása | 330 |
A szopoós és választott bárányok hizlalása | 330 |
A kifejlett juh takarmányozása | 331 |
A fejősjuhok takarmányozása | 332 |
A kifejlődött juhok hizlalása | 333 |
A tenyészkos takarmányozása | 334 |
A kecske takarmányozása | 335 |
Takarmánytáblázatok | 337 |
Irodalmi forrásmunkák | 349 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.