A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakkönyvtár
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ötéves tervünk célul tűzte ki, hogy a multból ránknehezedő elmaradottságot az állattenyésztés területén is a legrövidebb idő alatt megszünteti. Országunk állattenyésztése a felszabadulás óta... Tovább

Előszó

Ötéves tervünk célul tűzte ki, hogy a multból ránknehezedő elmaradottságot az állattenyésztés területén is a legrövidebb idő alatt megszünteti. Országunk állattenyésztése a felszabadulás óta jelentősen fejlődött. 1951. júniusától 1952. júniusáig szarvasmarhaállományunk 9,5 százalékkal, a sertésállományunk 19,1 százalékkal s a juhállományunk 32 százalékkal növekedett. A megnövekedett állomány minőség tekintetében is meghaladja a felszabadulás előtti szinvonalat. Ebben nagy szerepet játszott a Minisztertanács 1950-ben megjelent első határozata is az állattenyésztés és a takarmánytermelés kétéves fejlesztéséről.
Gyorsan szaporodó állatállományunk további mennyiségi és minőségi fejlesztését csak úgy biztosíthatjuk, ha a vetésterületek, termésátlagok növelésével és a belső tartalékok jobb felhasználásával egyidejűleg szilárd takarmányalapról is gondoskodunk. Vissza

Tartalom

Bevezetés2
A takarmányok alkotórészei
A takarmányok összetétele5
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma6
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai7
A takarmányok nitrogénmentes anyagai9
A vitaminok jelentősége12
Ásványi anyagok15
A takarmányok megemésztése és értékesítése
A takarmányok megemésztése18
A táplálóanyagok felhasználása21
A takarmányok zsírtermelő képessége22
Keményítőérték24
Keményítőértékarány27
Takarmányegység és kalóriában kifejezett táplálóérték ("term")29
Állataink táplálóanyagszükséglete29
A takarmányok értékelése32
A takarmányok ismertetése
A takarmányok csoportosítása34
A zöldtakarmányok jelentősége34
Pázsitfűfélék36
Pillangós zöldtakarmányok39
Egyéb zöldtakarmányok41
A legelők jelentősége43
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása46
A szálastakarmányok jelentősége47
Szénafélék48
Szalma, törek és polyva51
Erjesztett (savanyított) takarmányok53
Gyökér-, gumós- és húsostermésű takarmányok55
Lomb- és gallyas takarmányok57
Az abraktakarmányok jelentősége57
Gabonafélék58
Hüvelyes magvak59
Olajmagvak61
Erdei magvak61
Az ipari takarmányok jelentősége62
Malomipari takarmányok62
Olajipari takarmányok64
Cukorgyári takarmányok65
Keményítőgyári takarmányok67
Szeszgyáir takarmányok68
Sörgyári takarmányok69
Konzervipari melléktermékek70
Állati eredetű takarmányok71
Egyéb takarmányok73
A takarmánykiegészítő anyagok jelentősége75
Marhasó75
Szénsavas takarmánymész75
Foszforsavas mész76
Vitaminkészítmények77
Az ívóvíz77
Takarmánymintavétel78
A takarmányok eltartása és előkészítése
A szénakészítés módjai81
A takarmány erjesztése84
A gyökér- és gumóstakarmányok eltartása88
A takarmányok előkészítése89
A takarmánykészlet számbavétele és beosztása95
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása
Állataink napi takarmányszükgségletének megállapítása99
Az ásványi anyag- és vitaminszükséglet biztosítása105
A takarmányadagok összeállítása112
Egyedi takarmányozás114
Az etetés és itatás rendje117
A takarmányalap biztosítása119
Háziállataink takarmányadagjai
A szarvasmarha takarmányozása125
A lovak takarmányozása154
A sertések takarmányozása167
A juhok takarmányozása180
A baromfiak takarmányozása186
Takarmányozási táblázatok
I. táblázat: A szarvasmarha, ló, sertés és juhok táplálóanyagszükséglete192
II. táblázat: A baromfiak táplálóanyag szükséglete214
III. táblázat: A takarmányok szárazanyagtartalma, keményítőértéke és emészhető fehérje tartalma216
IV. táblázat: A takarmányok karotin-, és foszforsavtartalma, mészhiánya és mészfeleslege229
V. táblázat: A gazdasági termékek és takarmányok térfogatsúlya245

Biró Gyula

Biró Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Biró Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem