Bevezetés | 2 |
A takarmányok alkotórészei | |
A takarmányok összetétele | 5 |
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 6 |
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 7 |
A takarmányok nitrogénmentes anyagai | 9 |
A vitaminok jelentősége | 12 |
Ásványi anyagok | 15 |
A takarmányok megemésztése és értékesítése | |
A takarmányok megemésztése | 18 |
A táplálóanyagok felhasználása | 21 |
A takarmányok zsírtermelő képessége | 22 |
Keményítőérték | 24 |
Keményítőértékarány | 27 |
Takarmányegység és kalóriában kifejezett táplálóérték ("term") | 29 |
Állataink táplálóanyagszükséglete | 29 |
A takarmányok értékelése | 32 |
A takarmányok ismertetése | |
A takarmányok csoportosítása | 34 |
A zöldtakarmányok jelentősége | 34 |
Pázsitfűfélék | 36 |
Pillangós zöldtakarmányok | 39 |
Egyéb zöldtakarmányok | 41 |
A legelők jelentősége | 43 |
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása | 46 |
A szálastakarmányok jelentősége | 47 |
Szénafélék | 48 |
Szalma, törek és polyva | 51 |
Erjesztett (savanyított) takarmányok | 53 |
Gyökér-, gumós- és húsostermésű takarmányok | 55 |
Lomb- és gallyas takarmányok | 57 |
Az abraktakarmányok jelentősége | 57 |
Gabonafélék | 58 |
Hüvelyes magvak | 59 |
Olajmagvak | 61 |
Erdei magvak | 61 |
Az ipari takarmányok jelentősége | 62 |
Malomipari takarmányok | 62 |
Olajipari takarmányok | 64 |
Cukorgyári takarmányok | 65 |
Keményítőgyári takarmányok | 67 |
Szeszgyáir takarmányok | 68 |
Sörgyári takarmányok | 69 |
Konzervipari melléktermékek | 70 |
Állati eredetű takarmányok | 71 |
Egyéb takarmányok | 73 |
A takarmánykiegészítő anyagok jelentősége | 75 |
Marhasó | 75 |
Szénsavas takarmánymész | 75 |
Foszforsavas mész | 76 |
Vitaminkészítmények | 77 |
Az ívóvíz | 77 |
Takarmánymintavétel | 78 |
A takarmányok eltartása és előkészítése | |
A szénakészítés módjai | 81 |
A takarmány erjesztése | 84 |
A gyökér- és gumóstakarmányok eltartása | 88 |
A takarmányok előkészítése | 89 |
A takarmánykészlet számbavétele és beosztása | 95 |
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | |
Állataink napi takarmányszükgségletének megállapítása | 99 |
Az ásványi anyag- és vitaminszükséglet biztosítása | 105 |
A takarmányadagok összeállítása | 112 |
Egyedi takarmányozás | 114 |
Az etetés és itatás rendje | 117 |
A takarmányalap biztosítása | 119 |
Háziállataink takarmányadagjai | |
A szarvasmarha takarmányozása | 125 |
A lovak takarmányozása | 154 |
A sertések takarmányozása | 167 |
A juhok takarmányozása | 180 |
A baromfiak takarmányozása | 186 |
Takarmányozási táblázatok | |
I. táblázat: A szarvasmarha, ló, sertés és juhok táplálóanyagszükséglete | 192 |
II. táblázat: A baromfiak táplálóanyag szükséglete | 214 |
III. táblázat: A takarmányok szárazanyagtartalma, keményítőértéke és emészhető fehérje tartalma | 216 |
IV. táblázat: A takarmányok karotin-, és foszforsavtartalma, mészhiánya és mészfeleslege | 229 |
V. táblázat: A gazdasági termékek és takarmányok térfogatsúlya | 245 |