kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 206 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Megjelent 106 példányban. Tankönyvi száma: J 11-617. |
Előszó | 3 |
Első rész (Sándor Ferenc) | 5 |
Bevezetés | 7 |
A takarmányozás fogalma, jelentősége | 7 |
A takarmányozás története | 8 |
Első fejezet | 11 |
Az állati szervezet és a takarmányok összetétele | 11 |
Az állati szervezet összetétele | 11 |
A takarmányok kémiai összetétele | 12 |
Víz és szárazanyag tartalom | 13 |
A takarmányok N-tartalmú anyagai | 13 |
Fehérjék | 13 |
Amidok | 14 |
A takarmányok N-mentes anyagai | 15 |
Zsírok | 16 |
Szénhidrátok | 17 |
Könnyen emészthető szénhidrátok | 17 |
Nehezen emészthető szénhidrátok | 18 |
Biológiai hatóanyagok | 19 |
Vitaminok | 19 |
Zsírban oldódó vitaminok | 20 |
Vízben oldódó vitaminok | 21 |
Az antibiotikumok | 23 |
Antimetabolitok | 23 |
Enzimek | 24 |
Hormonoko | 24 |
Ásványi anyagok | 24 |
A takarmány összetételét befolyásoló tényezők | 26 |
Második fejezet | 29 |
Takarmányok megemésztése | 29 |
Az állati szervezet anyagforgalma | 29 |
A felszívódott táplálóanyagok forgalma | 32 |
A felszívódott táplálóanyagok forgalma | 32 |
Vízforgalom | 32 |
Energiaforgalom | 33 |
Nitrogénforgalom | 34 |
Ásványi-anyagforgalom | 35 |
Harmadik fejezet | 37 |
A takarmányok táplálóértéke | 37 |
Táplálóérték fogalma | 37 |
Takarmányértékesítés | 42 |
A takarmányok értékelésének egyéb szempontjai | 46 |
Negyedik fejezet | |
Gazdasági állataink takarmányfogyasztása és táplálóanyagigénye | 48 |
Az életfenntartás és a termelő táplálóanyag-igény | 49 |
A növekedő, valamint a hús és zsírtermelő állat táplálóanyagigénye | 51 |
A szaporodás táplálóanyag-igénye | 53 |
A tejtermelés táplálóanyag-igénye | 55 |
A tojástermelés táplálóanyag-igénye | 57 |
A gyapjutermelés táplálóanyag-igénye | 58 |
A munkavégzés táplálóanyag-igénye | 58 |
Második rész (Sándor Ferenc) | 61 |
Első fejezet | 63 |
Takarmányismeret | 63 |
A takarmány elnevezés fogalma | 63 |
Zöldtakarmányok | 64 |
A rét | 66 |
A legelő | 66 |
Kaszált zöldtakarmányok | 70 |
Szántóföldön termesztett fűféle zöldtakarmányok | 71 |
Pillangós zöldtakarmányok | 72 |
Egyéb zöldtakarmányok | 75 |
Keverék zöldtakarmányok | 77 |
A zöldetetés folyamatossága | 78 |
Gyökér, gumós és egyéb vizenyős takarmányok | 80 |
Silózott takarmányok | 81 |
Szénák és széna lisztek | 84 |
Réti széna | 85 |
Szántóföldi szénák | 86 |
Takarmánykeverékek szénái | 87 |
Szénalisztek | 87 |
Zöldtakarmányliszt | 87 |
Cséplési melléktermékek | 88 |
Szalmafélék | 88 |
Pelyvák, törekek és terméshéjak | 89 |
Magvak és egyéb termések | 89 |
Gabonamagvak | 90 |
Hüvelyes magvak | 91 |
Olajos magvak | 92 |
Egyéb magvak és termések | 92 |
Ipari melléktermékek és hulladékok | 93 |
Malomipari takarmányok | 93 |
Növényolajipari takarmányok | 94 |
Cukorgyári takarmányko | 95 |
Keményítőgyári takarmányok | 96 |
Szeszgyári takarmányok | 96 |
Sörgyári takarmányok | 96 |
Konzervipari takarmányok | 97 |
Állati eredetű takarmányok | 97 |
A tej és a tejfeldolgozás melléktermékei | 98 |
A húsfeldolgozás melléktermékei | 99 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 100 |
Gyári vagy ipari abrakkeverékek | 102 |
Ivóvíz | 103 |
Második fejezet | 104 |
A takarmányok tartósítása, tárolása és előkészítése az etetéshez | 104 |
Szénakészítés | 104 |
Szénaszárítás módjai | 105 |
Silózás | 107 |
A takarmányerjesztés biológiai folyamatai | 107 |
A silózás szabályai, a tejsavas erjedés feltételei | 108 |
Silótipusok | 111 |
A silózás gyakorlati végrehajtása, etetése | 113 |
A szalmafélék tárolása, felhasználása | 115 |
Az abrakfélék tárolása | 115 |
Gyökér és gumós takarmányok eltartása | 116 |
A takarmányok előkészítése etetéshez | 117 |
A takarmányok szétosztása | 119 |
Az etetés, itatás megoldásai | 120 |
Első fejezet | 125 |
A gazdasági állatok takarmányozása | 125 |
A szarvasmarha takarmányozása | 125 |
A szarvasmarha takarmányozás jellege | 126 |
A szarvasmarha takarmányainak előkészítése | 128 |
A tehenek takarmányozása | 129 |
A takarmányozás hatása a tej mennyiségére és minőségére | 131 |
A borjú felnevelése | 132 |
A szopósborjak természetes felnevelése | 133 |
Az itasásos borjúnevelés | 133 |
A növendék szarvasmarha hízlalása | 136 |
A tenyészbika takarmányozása | 138 |
Második fejezet | 139 |
A juhok takarmányozása | 139 |
A juhok nyári, illetve téli takarmányozása | 140 |
Az anyajuhok takarmányozása | 140 |
A bárányok felnevelése | 141 |
A növendékek takarmányozása | 141 |
A tenyészkosok takarmányozása | 142 |
A juhok hízlalása | 142 |
Harmadik fejezet | 143 |
A sertés takarmányozása | 143 |
A sertés táplálóanyag-igénye | 144 |
A koca takarmányozása | 145 |
A malacok takarmányozása | 146 |
Tenyészsüldők nevelése | 147 |
A tenyészkanok takarmányozása | 147 |
A sertéshízlalás | 148 |
Takarmányozási módszerek a sertéshízlalásban | 148 |
A sertéshízlalás módozatai | 150 |
Negyedik fejezet | |
A ló takarmányozása | 152 |
A kancák takarmányozása | 153 |
A csikók felnevelése | 154 |
A tenyészmének takarmányozása | 154 |
Az igás és futólovak takarmányozása | 155 |
Ötödik fejezet | 156 |
A baromfi takarmányozása | 156 |
A tyúkfélék takarmányozása | 157 |
A pecsenyecsirkék (boilerek) takarmányozása | 157 |
A tojógyúkok takarmányozása | 158 |
A tenyésztyúkok és kakasok gyakorlati takarmányozása | 159 |
A pulyka takarmányozása és felnevelése | 159 |
A kacsa takarmányozása, nevelése és hízlalása | 160 |
A lúd takarmányozása, felnevelése és hízlalása | 160 |
A galambok takarmányozása | 161 |
A nyulak takarmányozása | 162 |
Hatodik fejezet | 163 |
A takarmányok felhasználása | 163 |
A takarmányalap megszervezése | 163 |
A takarmányadag összeállítása | 163 |
Negyedik rész (Nagy Mihály - Sándor Ferenc) | 165 |
Táblázatok | 167 |
A takarmányok táplálóértéke | 167 |
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 167 |
Irodalom | 201 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.