1.063.250

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 686 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés4
Az állattenyésztés fellendítése a mezőgazdaság fejlesztésének központi feladata
Az állat szerepe a mezőgazdasági temrelésben
A takarmányozástan tartama és feladata4
A takarmányozás hatása az állati szervezetre12
A takarmány tápértékének megállapítása
A takarmány tápértékének fogalma19
A növényi és az állati test vegyi összetétele21
A takarmány emészthetősége31
Az emészthetőség megállapítását szolgáló kísérletek módszere37
A takarmány emészthetőségét befolyásoló tényezők41
A takarmányos összes tápértékének megállapítása48
Az állati szervezetben végbemenő anyagváltozások tanulmányozásának módszerei49
Módszerek a takarmány összes tápértékének megállapítására60
Armsby hőegységei63
A takarmányértékelés skandináv rendszere65
Szovjetunióban használatos takarmányegységek68
A takarmányok biológiai értékelése69
A takarmányok proteinjeinek biológiai értéke70
A vitaminok szerepe a gazdasági állatok táplálkozásában80
Az ásványi anyagok a gazdasági állatok takarmányozásában97
A takarmányismerettan fejlődése110
Takarmányok
A takarmány fogalma120
A takarmányok öszetételét és tápértékét befolyásoló tényezők121
A takarmányoknak alsóbbrendű szervezetek és állati paraziták okozta romlása129
A takarmányok csoportosítása134
A zöldtakarmány és a legelő135
Mérges és ártalmas növények140
Legelőhasználat142
Zöldtakarmányok148
Pillangósok148
Zöldtakarmány céljára vetett egyéb növények150
A gyökértermésűek levélzete152
A széna154
A szénafajták163
A vitaminos széna és a szénaliszt171
Cséplési melléktermékek173
A szalma173
A pelyva178
A moszatok179
A lombtakarmány180
A gyökértermésűek, gumók, húsostermések182
A silózott takarmányok190
A szemestakarmányok208
A szemestakarmányok előkészítése209
A gabonamagvak212
A hüvelyes magvak216
Az olajmagvak219
A szemestakarmányok tárolása219
A makk és a gesztenye220
A gyommagvak221
Az ipari melléktermékek222
A malomipari melléktermékek223
Az olajipari melléktermékek227
A keményítőipari melléktermékek236
A szeszipari melléktermékek237
A cukorgyári melléktermékek242
Az állati eredetű takarmányok245
Az élelmiszerhulladékok253
Az ásványi takarmányok254
A vitaminkészítmények256
A gyári abrakkeverékek257
A Szovjetunióban használatos takarmányok tápértékében és összetételében mutatkozó sajátosságok261
A Szovjetunió takarmányalapja265
A gazdasági állatok szabványos takarmányozásának alapfogalmai
Az állatok tápanyagszükségletének fogalma272
A minimális takarmányszükséglet, a fenntartó takarmányozás274
A fenntartó takarmányozásban részesülő állatok szükségletét befolyásoló tényezők281
A gazdasági állatok táplálkozása285
A vemhes állatok táplálásának sajátosságai292
A vemhes állatok tápanyagszükséglete297
A hímivarú tenyészállatok takarmányozásának sajátosságai300
A növőfélben levő állatok tápanyagszükséglete302
A növendékállatnak életkorával járó fejlődése, növekedése és táplálkozása303
A szervezet vegyi összetételének változása a növekedés folyamán310
A fehérjeszükséglet313
Az ásványi anyagszükséglet317
A vitaminszükséglet321
A zsír- és lipoidszükséglet324
A fiatal állatok vízforgalmának sajátosságai325
A növendékállatok takarmányszükséglete326
Az újszülött állatok táplálásának sajátosságai328
A tejelőállatok tápanyagszükséglete329
A tejképződés330
A fehérje szerepe a tejelő állatok táplálkozásában332
A zsír a tejelő állatok táplálkozásában337
Az ásványi anyagok a tejelő állatok táplálkozásában340
A vitaminok szerepe a laktációban348
A takarmány értékesülése a tejtermelés idején348
Az igavonó állatok takarmányozása szabványosításának alapelvei349
A munka mérése350
A takarmány energiájának értékesülése a munkában, a munka közben végbemenő anyagcsere és az energiaforgalom vizsgálatának módszerei351
Az izommunka energiaforrásai353
A fehérje- és ásványi anyagszükséglet357
Az igásállatok energiaszükséglete358
A hízóállatok tápanyagszükséglete359
A hízlalás célja, a hús és a szalonna összetétele359
A növekedés és a hízlalás360
Változások az állat testében a hízlalás során361
A hízóállatok takarmányszükséglete363
A hízóállatok súlygyarapodásának összetétele364
A zsírképződés forrásai366
A takarmány zsírjának hatása az állatok testében lerakódott zsír összetételére és tulajdonságaira369
A fehérje a hízóállatok táplálkozásában370
A takarmány és a súlygyarapodás aránya373
A takarmányszabványok fogalma. Takarmányszabványok a múltban és most. A takarmányadatok375
A különböző fajú és hasznosítású gazdasági állatok takarmányozása
A fejőstehén takarmányozása389
A szarvasmarha fenntartó takarmányozása390
A szárazonálló vemhes tehenek takarmányozása393
A fejőstehén takarmányozása402
A fejőstehenek okszerű takarmányozásának megszervezése a szovhozokban és a kolhozok tehenészetében427
Általános tudnivalók427
A téli takarmányozás435
A nyári takarmányozás442
A bőven tejelő tehenek takarmányozásának sajátosságai450
A tenyészbika takarmányozása462
A növendék szarvasmarha takarmányozása464
A növendékállatok irányított felnevelése, fejlődési terve, súlygyarapodása464
A növendékállat tápanyagszükséglete468
A növendékmarha takarmányszabványai475
A felnevelés technikája477
Takarmányozási minták486
A növendékmarha takarmányozása a szopós időszak után490
A növendékállatok felnevelésének sajátosságai a hústermelő szovhozokban496
A szarvasmarha hizlalása498
A hízlalás eredményét befolyásoló körülmények500
A hízó szarvasmarha tápanyagszükséglete505
A kifejlett és fiatal állatok hízlalásának szabványai507
A fő hízlalási eljárások509
A húsfajtájú fiatal marhák intenzív hízlalása516
A legelői hízlalás518
Az igás lovak takarmányozása525
A pihenő ló takarmányozása525
A dolgozó ló takarmányozása526
A tenyészmének takarmányozása540
A vemhes kancák takarmányozása542
A szoptatós kancák és a szopós csikók takarmányozása545
A csikó takarmányozása elválasztása után551
A lovak takarmányozása ménesekben555
Az igásökör takarmányozása munka közben559
A sertés takarmányozása560
A vemhes koca takarmányozása562
A szoptatós koca takarmányozása571
A szopós malac takarmányozása577
A választott malacok és süldők takarmányozása585
A kanok takarmányozása596
A sertés hízlalása598
A hízlalási típusok605
A legelő a sertéstenyésztésben623
A juh takarmányozása629
A kifejlett ürük és meddő anyajuhok takarmányozása630
A kosok takarmányozása631
Az anyajuh takarmányozása633
A bárányok takarmányozása641
A juh és bárány hízlalása646
A legelői takarmányozás651
A házinyúl takarmányozása655
A baromfi takarmányozása659
A szárnyasok emésztésének sajátosságai659
A kifejlett szárnyas takarmányszükséglete nyugalmi állapotában661
A tojók takarmányozása661
A növendékállatok takarmányozása674
A növendékek és a tyúk hízlalása681
A lúd és a kacsa hízlalása682

I. Sz. Popov

I. Sz. Popov műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: I. Sz. Popov könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem