kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 686 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 4 |
Az állattenyésztés fellendítése a mezőgazdaság fejlesztésének központi feladata | |
Az állat szerepe a mezőgazdasági temrelésben | |
A takarmányozástan tartama és feladata | 4 |
A takarmányozás hatása az állati szervezetre | 12 |
A takarmány tápértékének megállapítása | |
A takarmány tápértékének fogalma | 19 |
A növényi és az állati test vegyi összetétele | 21 |
A takarmány emészthetősége | 31 |
Az emészthetőség megállapítását szolgáló kísérletek módszere | 37 |
A takarmány emészthetőségét befolyásoló tényezők | 41 |
A takarmányos összes tápértékének megállapítása | 48 |
Az állati szervezetben végbemenő anyagváltozások tanulmányozásának módszerei | 49 |
Módszerek a takarmány összes tápértékének megállapítására | 60 |
Armsby hőegységei | 63 |
A takarmányértékelés skandináv rendszere | 65 |
Szovjetunióban használatos takarmányegységek | 68 |
A takarmányok biológiai értékelése | 69 |
A takarmányok proteinjeinek biológiai értéke | 70 |
A vitaminok szerepe a gazdasági állatok táplálkozásában | 80 |
Az ásványi anyagok a gazdasági állatok takarmányozásában | 97 |
A takarmányismerettan fejlődése | 110 |
Takarmányok | |
A takarmány fogalma | 120 |
A takarmányok öszetételét és tápértékét befolyásoló tényezők | 121 |
A takarmányoknak alsóbbrendű szervezetek és állati paraziták okozta romlása | 129 |
A takarmányok csoportosítása | 134 |
A zöldtakarmány és a legelő | 135 |
Mérges és ártalmas növények | 140 |
Legelőhasználat | 142 |
Zöldtakarmányok | 148 |
Pillangósok | 148 |
Zöldtakarmány céljára vetett egyéb növények | 150 |
A gyökértermésűek levélzete | 152 |
A széna | 154 |
A szénafajták | 163 |
A vitaminos széna és a szénaliszt | 171 |
Cséplési melléktermékek | 173 |
A szalma | 173 |
A pelyva | 178 |
A moszatok | 179 |
A lombtakarmány | 180 |
A gyökértermésűek, gumók, húsostermések | 182 |
A silózott takarmányok | 190 |
A szemestakarmányok | 208 |
A szemestakarmányok előkészítése | 209 |
A gabonamagvak | 212 |
A hüvelyes magvak | 216 |
Az olajmagvak | 219 |
A szemestakarmányok tárolása | 219 |
A makk és a gesztenye | 220 |
A gyommagvak | 221 |
Az ipari melléktermékek | 222 |
A malomipari melléktermékek | 223 |
Az olajipari melléktermékek | 227 |
A keményítőipari melléktermékek | 236 |
A szeszipari melléktermékek | 237 |
A cukorgyári melléktermékek | 242 |
Az állati eredetű takarmányok | 245 |
Az élelmiszerhulladékok | 253 |
Az ásványi takarmányok | 254 |
A vitaminkészítmények | 256 |
A gyári abrakkeverékek | 257 |
A Szovjetunióban használatos takarmányok tápértékében és összetételében mutatkozó sajátosságok | 261 |
A Szovjetunió takarmányalapja | 265 |
A gazdasági állatok szabványos takarmányozásának alapfogalmai | |
Az állatok tápanyagszükségletének fogalma | 272 |
A minimális takarmányszükséglet, a fenntartó takarmányozás | 274 |
A fenntartó takarmányozásban részesülő állatok szükségletét befolyásoló tényezők | 281 |
A gazdasági állatok táplálkozása | 285 |
A vemhes állatok táplálásának sajátosságai | 292 |
A vemhes állatok tápanyagszükséglete | 297 |
A hímivarú tenyészállatok takarmányozásának sajátosságai | 300 |
A növőfélben levő állatok tápanyagszükséglete | 302 |
A növendékállatnak életkorával járó fejlődése, növekedése és táplálkozása | 303 |
A szervezet vegyi összetételének változása a növekedés folyamán | 310 |
A fehérjeszükséglet | 313 |
Az ásványi anyagszükséglet | 317 |
A vitaminszükséglet | 321 |
A zsír- és lipoidszükséglet | 324 |
A fiatal állatok vízforgalmának sajátosságai | 325 |
A növendékállatok takarmányszükséglete | 326 |
Az újszülött állatok táplálásának sajátosságai | 328 |
A tejelőállatok tápanyagszükséglete | 329 |
A tejképződés | 330 |
A fehérje szerepe a tejelő állatok táplálkozásában | 332 |
A zsír a tejelő állatok táplálkozásában | 337 |
Az ásványi anyagok a tejelő állatok táplálkozásában | 340 |
A vitaminok szerepe a laktációban | 348 |
A takarmány értékesülése a tejtermelés idején | 348 |
Az igavonó állatok takarmányozása szabványosításának alapelvei | 349 |
A munka mérése | 350 |
A takarmány energiájának értékesülése a munkában, a munka közben végbemenő anyagcsere és az energiaforgalom vizsgálatának módszerei | 351 |
Az izommunka energiaforrásai | 353 |
A fehérje- és ásványi anyagszükséglet | 357 |
Az igásállatok energiaszükséglete | 358 |
A hízóállatok tápanyagszükséglete | 359 |
A hízlalás célja, a hús és a szalonna összetétele | 359 |
A növekedés és a hízlalás | 360 |
Változások az állat testében a hízlalás során | 361 |
A hízóállatok takarmányszükséglete | 363 |
A hízóállatok súlygyarapodásának összetétele | 364 |
A zsírképződés forrásai | 366 |
A takarmány zsírjának hatása az állatok testében lerakódott zsír összetételére és tulajdonságaira | 369 |
A fehérje a hízóállatok táplálkozásában | 370 |
A takarmány és a súlygyarapodás aránya | 373 |
A takarmányszabványok fogalma. Takarmányszabványok a múltban és most. A takarmányadatok | 375 |
A különböző fajú és hasznosítású gazdasági állatok takarmányozása | |
A fejőstehén takarmányozása | 389 |
A szarvasmarha fenntartó takarmányozása | 390 |
A szárazonálló vemhes tehenek takarmányozása | 393 |
A fejőstehén takarmányozása | 402 |
A fejőstehenek okszerű takarmányozásának megszervezése a szovhozokban és a kolhozok tehenészetében | 427 |
Általános tudnivalók | 427 |
A téli takarmányozás | 435 |
A nyári takarmányozás | 442 |
A bőven tejelő tehenek takarmányozásának sajátosságai | 450 |
A tenyészbika takarmányozása | 462 |
A növendék szarvasmarha takarmányozása | 464 |
A növendékállatok irányított felnevelése, fejlődési terve, súlygyarapodása | 464 |
A növendékállat tápanyagszükséglete | 468 |
A növendékmarha takarmányszabványai | 475 |
A felnevelés technikája | 477 |
Takarmányozási minták | 486 |
A növendékmarha takarmányozása a szopós időszak után | 490 |
A növendékállatok felnevelésének sajátosságai a hústermelő szovhozokban | 496 |
A szarvasmarha hizlalása | 498 |
A hízlalás eredményét befolyásoló körülmények | 500 |
A hízó szarvasmarha tápanyagszükséglete | 505 |
A kifejlett és fiatal állatok hízlalásának szabványai | 507 |
A fő hízlalási eljárások | 509 |
A húsfajtájú fiatal marhák intenzív hízlalása | 516 |
A legelői hízlalás | 518 |
Az igás lovak takarmányozása | 525 |
A pihenő ló takarmányozása | 525 |
A dolgozó ló takarmányozása | 526 |
A tenyészmének takarmányozása | 540 |
A vemhes kancák takarmányozása | 542 |
A szoptatós kancák és a szopós csikók takarmányozása | 545 |
A csikó takarmányozása elválasztása után | 551 |
A lovak takarmányozása ménesekben | 555 |
Az igásökör takarmányozása munka közben | 559 |
A sertés takarmányozása | 560 |
A vemhes koca takarmányozása | 562 |
A szoptatós koca takarmányozása | 571 |
A szopós malac takarmányozása | 577 |
A választott malacok és süldők takarmányozása | 585 |
A kanok takarmányozása | 596 |
A sertés hízlalása | 598 |
A hízlalási típusok | 605 |
A legelő a sertéstenyésztésben | 623 |
A juh takarmányozása | 629 |
A kifejlett ürük és meddő anyajuhok takarmányozása | 630 |
A kosok takarmányozása | 631 |
Az anyajuh takarmányozása | 633 |
A bárányok takarmányozása | 641 |
A juh és bárány hízlalása | 646 |
A legelői takarmányozás | 651 |
A házinyúl takarmányozása | 655 |
A baromfi takarmányozása | 659 |
A szárnyasok emésztésének sajátosságai | 659 |
A kifejlett szárnyas takarmányszükséglete nyugalmi állapotában | 661 |
A tojók takarmányozása | 661 |
A növendékállatok takarmányozása | 674 |
A növendékek és a tyúk hízlalása | 681 |
A lúd és a kacsa hízlalása | 682 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.