kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 640 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-648-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrálva. |
A takarmányozástan feladata és célja | |
A takarmányok kémiai összetétele | |
A weendei takarmányvizsgáló eljárás | 21 |
Szárazanyag-tartalom | 23 |
A hamutartalom meghatározása | 23 |
A nyersfehérje (össznitrogén) meghatározása | 23 |
A nyerszsír meghatározása | 24 |
A nyersrost meghatározása | 25 |
Nitrogénmentes kivonható anyagok | 25 |
Értékelés | 25 |
A van Soest-féle rostmeghatározás | 26 |
A takarmány hasznosítása | |
Az együregű gyomrú állatok emésztése | 29 |
A táplálék felvétele | 29 |
Gyomoremésztés | 30 |
Emésztés a vékonybélben | 31 |
Emésztés az utóbélben | 35 |
A bélflóra szerepe a monogasztrikus állatok emésztésében | 36 |
A szopós állatok emésztése | 38 |
A sertés emésztésének sajátosságai | 40 |
A ló emésztésének sajátosságai | 40 |
A nyúl emésztésének sajátosságai | 42 |
A baromfi emésztésének sajátosságai | 44 |
A kérődzők emésztése | 45 |
Táplálékfelvétel | 45 |
Az előgyomrok motoros működése | 46 |
Nyáltermelés | 47 |
A struktúraballaszt | 49 |
A takarmánypasszázs | 49 |
Felszívódás az előgyomrokból | 51 |
Az előgyomrok mikroflórája és mikrofaunája | 51 |
Bendőfermentáció | 54 |
Posztruminális emésztés | 69 |
A takarmányok emészthetősége | 70 |
Az emészthetőség megállapítása | 71 |
Az emészthetőséget befolyásoló tényezők | 80 |
A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban | 87 |
A takarmány-összetevők kémiai jellemzése és azok sorsa az állati szervezetekben | |
Szénhidrátok | 88 |
Monoszacharidok | 88 |
Di- és triszacharidok | 89 |
Poliszacharidok | 91 |
Inkrusztáló anyagok | 95 |
Szerves savak, glikozidok | 96 |
A nyersrost szerepe az állatok táplálkozásában | 98 |
Lipidek | 100 |
Zsírok | 100 |
Összetett gliceridek és glicerin nélküli lipidek | 102 |
A zsírok avasodása | 104 |
A zsírok szerepe az állatok takarmányozásában | 106 |
A fehérjék | 108 |
A fehérjék felépítése, aminosav-összetétele és térbeli szerkezete | 108 |
A fehérjék felosztása és csoportosítása | 111 |
Nukleoproteidek, nukleinsavak | 112 |
A fehérjék biológiai értéke | 112 |
A fehérjék denaturálódása | 112 |
Aminosav-forgalom, az aminosavak minősítése | 113 |
A takarmányok fehérjetartalmának minősítése és osztályozása | 117 |
A fehérjeellátás zavarai | 120 |
Ásványi anyagok | 122 |
Az ásványi anyagok felosztása és szerepe | 122 |
Kalcium és foszfor | 128 |
Nátrium, kálium és klór | 133 |
Magnézium | 135 |
Kén | 136 |
Nyomelemek | 136 |
Vitaminok | 145 |
A-vitamin, karotinok | 146 |
D-vitamin, kalciferol | 149 |
E-vitamin | 151 |
K-vitamin | 153 |
B1-vitamin, tiamin | 155 |
Riboflavin | 157 |
Nikotinsav, nikotinsavamid | 158 |
Piridoxin | 159 |
Pantoténsav | 160 |
Biotin | 160 |
Folsav | 162 |
Kobalamin, B12-vitamin | 163 |
Kolin | 164 |
Aszkorbinsav, C-vitamin | 165 |
Egyéb vitaminhatású anyagok | 166 |
A takarmányok egyéb biológiailag aktív hatású anyagai és a takarmányok étrendi hatása | 167 |
Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (APF) | 167 |
Glikozidok | 168 |
Alkaloidok | 170 |
Nitrát- és nitrittartalom | 171 |
Növényi ösztrogének (fitoösztrogének) | 171 |
Fotoszenzibilizáló anyagok | 172 |
Tripszininhibitorok | 173 |
Szaponinok | 174 |
Gosszipol | 174 |
Tannin | 175 |
Antivitaminok | 175 |
Gombatoxinok | 175 |
A takarmányok étrendi és dietétikai hatása | 177 |
Takarmánykiegészítők | |
Hozamfokozók | 182 |
Antibiotikumok | 183 |
Réz-szulfát | 185 |
Szintetikus hozamfokozók | 186 |
Szerves savak | 186 |
A bendőfermentációra ható anyagok | 187 |
Hormonok és hormonhatású anyagok | 190 |
Nyugatók | 191 |
Enzimek | 192 |
Ízesítő anyagok | 193 |
Kokcidiózis, hisztomonadózis és sertésdizentéria elleni készítmények | 193 |
NPN-anyagok | 194 |
Szintetikus aminosavak | 197 |
Színezőanyagok | 197 |
Antioxidánsok | 198 |
Emulgeálóanyagok | 199 |
Pelletkötő anyagok | 199 |
Konzerválóanyagok | 199 |
Glükoplasztikus anyagok | 200 |
Adszorbens anyagok | 200 |
Energiaforgalom | |
Energetikai és bioenergetikai alapfogalmak | 201 |
Intermedier anyagforgalom | 205 |
Energiatermelő, disszimilációs folyamatok | 205 |
A szénhidrátok intermedier anyagforgalma | 206 |
A zsírok intermedier anyagforgalma | 214 |
A fehérjék intermedier anyagforgalma | 219 |
A takarmány energiájának átalakulása a szervezetben | 223 |
Az energiaforgalom mérésének módszerei | 228 |
A direkt kalorimetria | 228 |
Az indirekt kalorimetria | 229 |
A N-forgalom | |
A N-mérleg | 230 |
A fehérjék biológiai értéke | 234 |
A biológiai érték meghatározása a N-mérleg alapján | 234 |
A biológiai érték mérése a testtömeg-gyarapodás alapján | 236 |
Összefüggés a biológiai érték és a vérplazma karbamidtartalma között | 237 |
A takarmányozás hatása a vérplazma szabadaminosav-tartalmára | 238 |
Összefüggés a fehérje biológiai értéke és egyes enzimek aktivizálása között | 242 |
A biológiai érték meghatározása a takarmány aminosav-összetétele alapján | 242 |
Egyéb módszerek a biológiai érték megállapítására | 243 |
A szénforgalom | |
A respirációs berendezés felépítése | 244 |
A respirációs kísérlet | 246 |
A respirációs kísérlet eredményeinek felhasználása | 249 |
A takarmány nettó energiatartalmának meghatározása összehasonlító vágópróbával | 254 |
Vízforgalom | |
A víz élettani jelentősége | 256 |
Az állati szervezet vízforgalma | 256 |
A vízszükségletet befolyásoló tényezők | 257 |
A víz minőségével szemben támasztott követelmények | 259 |
Sav-bázis egyensúly (izohidria) és annak zavarai | |
A sav-bázis egyensúly szabályozása | 261 |
Respirációs szabályozás | 261 |
Renális szabályozás | 263 |
A takarmányok táplálóértékének mérése | |
Naturális takarmányegységek | 266 |
A táplálóérték mérése az emészthetőtáplálóanyag-tartalom alapján | 267 |
Emészthetőössztáplálóanyag- (TDN), illetve a Lehmann-féle össztáplálóanyag-tartalom (GN) | 267 |
Emészthető energia (Digestible Energy, DE) | 268 |
A táplálóérték mérése a metabolizálhatóenergia-tartalom alapján | 270 |
A metabolizálható energia használata a baromfi takarmányozásban | 270 |
A metabolizálható energia alkalmazása a sertéstakarmányozásban | 273 |
A metabolizálható energia alkalmazása a nyúltakarmányozásban | 276 |
A metabolizálható energia használata a szarvasmarha-takarmányozásban | 276 |
A metabolizálható energia használata a juhok takarmányozásában | 282 |
A takarmány metabolizálhatóenergia-tartalmának kiszámítása kérődző állatok részére | 283 |
A táplálóérték megállapítása a nettó energiatartalom alapján | 284 |
A keményítőérték | 285 |
A keményítőértéken alapuló takarmányegységek | 291 |
Az Armsby-féle nettó kalória | 292 |
Az NDK energetikai takarmányegység | 292 |
Nettóenergia-rendszerek a szarvasmarhák takarmányozásában | 287 |
Nettó energia használata a juhok takarmányózásában | 311 |
Az állati termelés takarmányozási alapjai | |
A táplálékfelvétel és az állatok önkéntes takarmányfogyasztása | 312 |
Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság | 312 |
A táplálékfelvétel szabályozása | 313 |
A kérődzők önkéntes takarmányfogyasztása | 317 |
A létfenntartás szükséglete | 323 |
A létfenntartás energiaforgalma | 324 |
A létfenntartás fehérjeszükséglete | 342 |
A létfenntartás ásványianyag-szükséglete | 346 |
A létfenntartás vitaminszükséglete | 344 |
Növekedés és hústermelés | 348 |
A fejlődés és növekedés törvényszerűségei | 348 |
A hústermelés biológiai alapjai | 353 |
A takarmányozás és a növekedés kölcsönhatásai | 355 |
A növekedés energiaszükséglete | 359 |
A növekedés fehérjeszükséglete | 361 |
A növekedés ásványianyag- és vitaminszükséglete | 367 |
A takarmányozás és a húsminőség | 368 |
Gyapjútermelés | 371 |
A gyapjútermelés és a takarmányozás | 371 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 372 |
A nőivarú emlősállatok szaporodási ciklusa és a takarmányozás | 375 |
A takarmányozás és az ovuláció | 375 |
Vemhesség | 378 |
Tejtermelés | 389 |
A hímek nemi aktivitása és a takarmányozás | 411 |
Tojástermelés | 413 |
A nemi érést befolyásoló tényezők | 413 |
A tojásképződés | 414 |
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 415 |
A takarmányozás hatása a tojás minőségére és keltethetőségére | 420 |
Munkavégzés | 422 |
Az izommunka kémiai alapjai | 422 |
A munkavégzés energetikai hatékonysága | 423 |
Az igás- és a sportló táplálóanyag-szükséglete | 425 |
Takarmányismeret | |
Zöldtakarmányok | 428 |
A legelő | 429 |
Szántóföldi zöldtakarmányok | 442 |
Gyökér- és gumós takarmányok | 461 |
Silózott takarmányok | 466 |
A silózott takarmányok táplálóértéke | 466 |
A silózott takarmányok minősítése | 468 |
A silózott takarmányok etetése szarvasmarhákkal | 470 |
Szilázs etetése juhokkal | 472 |
Szilázs a sertéstakarmányozásban | 472 |
Szilázs etetése lovakkal | 473 |
Szilázs etetése nyulakkal | 473 |
A szilázsetetés hatása az állati termékek minőségére | 473 |
Szénák | 475 |
Fűszénák | 476 |
Pillangó virágú növények szénái | 477 |
Keverék zöldtakarmányok szénái | 478 |
Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek | 479 |
Cséplési melléktermékek | 482 |
Szalmafélék | 482 |
Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok | 486 |
Magvak | 487 |
Gabonamagvak | 487 |
Hüvelyesmagvak | 492 |
Olajos magvak | 494 |
Élelmiszer-ipari melléktermékek | 496 |
Olajipari melléktermékek | 496 |
Malomipari melléktermékek | 500 |
Cukoripari melléktermékek | 502 |
Sörgyári melléktermékek | 504 |
Szeszgyári melléktermékek | 505 |
Keményítőipari melléktermékek | 506 |
Konzervgyári melléktermékek | 508 |
Állati eredetű takarmányok | 508 |
A takarmányok tartósítása | |
A takarmányok tartósításása erjesztéssel | 515 |
Az erjesztéses tartósítás jelentősége | 515 |
A silózás során lezajló mikrobiológiai és biokémiai folyamatok | 516 |
A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők | 527 |
A takarmányok csoportosítása erjedőképességük alapján | 534 |
Az erjedés szabályozásának módszerei | 535 |
A silózás veszteségei | 554 |
Silótípusok | 558 |
Az erjesztés gyakorlai végrehajtása | 563 |
A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel | 567 |
A takarmányok tartósítása szárítással | 572 |
A szénakészítés | 572 |
Szemestakarmányok szárítása | 591 |
A szemestermények szellőztetése | 594 |
A szemestermények mikrobiológiai károsodása | 595 |
Szemes termények hűtvetárolása | 598 |
A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása | 599 |
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása | 601 |
A takarmányok előkészítése | |
Ipari abrakkeverék-gyártás, takarmánytechnológia | 603 |
A takarmányipar feladata és tevékenysége | 603 |
Receptúrakészítés | 604 |
Alapanyag-készletezés és -tárolás | 604 |
Anyagmozgatás, mérés-adagolás | 605 |
Aprítás | 605 |
Keverés | 608 |
Osztályozódás | 610 |
Melaszozás, zsírozás | 611 |
Granulálás | 611 |
Különleges hőkezelési eljárások | 613 |
A különböző termikus eljárások biológiai hatása | 615 |
Abrakfélék egyéb előkészítési eljárásai | 616 |
Élesztősítése | 616 |
Csíráztatás | 617 |
A tömegtakarmányok előkészítése | 617 |
Szecskázás és szeletelés | 617 |
Pépesítés | 618 |
A szálastakarmányok őrlése | 618 |
Főzés | 619 |
Pácolás | 619 |
Szalmafeltárás | 620 |
A takarmányok minősítése | |
A mintavétel | 626 |
A mintavétel végrehajtása | 627 |
Érzékszervi vizsgálat | 629 |
A minta előkészítése kémiai vizsgálathoz | 630 |
A takarmányérték megállapítása | 631 |
A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata | 633 |
A takarmányok energiaértékének megállapítása egyszerűsített módszerekkel | 634 |
A felhasznált fontosabb művek jegyzéke | 638 |
Függelék | |
A szarvasmarha táplálóanyag-szükséglete | III |
A juh táplálóanyag-szükséglete | XII |
A sertések táplálóanyag-szükséglete | XX |
A ló és a nyúl táplálóanyag-szükséglete | XXV |
A baromfi táplálóanya-szükséglete | XXVVI |
A kérődzők takarmányai | XXXII |
A sertések takarmányai | L |
Nyúltakarmányok | LVI |
Baromfitakarmányok | LVII |
Aminosavtáblázatok | LX |
Tárgymutató |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.