1.062.337

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 640 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-648-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A takarmányozástan feladata és célja
A takarmányok kémiai összetétele
A weendei takarmányvizsgáló eljárás21
Szárazanyag-tartalom23
A hamutartalom meghatározása23
A nyersfehérje (össznitrogén) meghatározása23
A nyerszsír meghatározása24
A nyersrost meghatározása25
Nitrogénmentes kivonható anyagok25
Értékelés25
A van Soest-féle rostmeghatározás26
A takarmány hasznosítása
Az együregű gyomrú állatok emésztése29
A táplálék felvétele29
Gyomoremésztés30
Emésztés a vékonybélben31
Emésztés az utóbélben35
A bélflóra szerepe a monogasztrikus állatok emésztésében36
A szopós állatok emésztése38
A sertés emésztésének sajátosságai40
A ló emésztésének sajátosságai40
A nyúl emésztésének sajátosságai42
A baromfi emésztésének sajátosságai44
A kérődzők emésztése45
Táplálékfelvétel45
Az előgyomrok motoros működése46
Nyáltermelés47
A struktúraballaszt49
A takarmánypasszázs49
Felszívódás az előgyomrokból51
Az előgyomrok mikroflórája és mikrofaunája51
Bendőfermentáció54
Posztruminális emésztés69
A takarmányok emészthetősége70
Az emészthetőség megállapítása71
Az emészthetőséget befolyásoló tényezők80
A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban87
A takarmány-összetevők kémiai jellemzése és azok sorsa az állati szervezetekben
Szénhidrátok88
Monoszacharidok88
Di- és triszacharidok89
Poliszacharidok91
Inkrusztáló anyagok95
Szerves savak, glikozidok96
A nyersrost szerepe az állatok táplálkozásában98
Lipidek100
Zsírok100
Összetett gliceridek és glicerin nélküli lipidek102
A zsírok avasodása104
A zsírok szerepe az állatok takarmányozásában106
A fehérjék108
A fehérjék felépítése, aminosav-összetétele és térbeli szerkezete108
A fehérjék felosztása és csoportosítása111
Nukleoproteidek, nukleinsavak112
A fehérjék biológiai értéke112
A fehérjék denaturálódása112
Aminosav-forgalom, az aminosavak minősítése113
A takarmányok fehérjetartalmának minősítése és osztályozása117
A fehérjeellátás zavarai120
Ásványi anyagok122
Az ásványi anyagok felosztása és szerepe122
Kalcium és foszfor128
Nátrium, kálium és klór133
Magnézium135
Kén136
Nyomelemek136
Vitaminok145
A-vitamin, karotinok146
D-vitamin, kalciferol149
E-vitamin151
K-vitamin153
B1-vitamin, tiamin155
Riboflavin157
Nikotinsav, nikotinsavamid158
Piridoxin159
Pantoténsav160
Biotin160
Folsav162
Kobalamin, B12-vitamin163
Kolin164
Aszkorbinsav, C-vitamin165
Egyéb vitaminhatású anyagok166
A takarmányok egyéb biológiailag aktív hatású anyagai és a takarmányok étrendi hatása167
Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (APF)167
Glikozidok168
Alkaloidok170
Nitrát- és nitrittartalom171
Növényi ösztrogének (fitoösztrogének)171
Fotoszenzibilizáló anyagok172
Tripszininhibitorok173
Szaponinok174
Gosszipol174
Tannin175
Antivitaminok175
Gombatoxinok175
A takarmányok étrendi és dietétikai hatása177
Takarmánykiegészítők
Hozamfokozók182
Antibiotikumok183
Réz-szulfát185
Szintetikus hozamfokozók186
Szerves savak186
A bendőfermentációra ható anyagok187
Hormonok és hormonhatású anyagok190
Nyugatók191
Enzimek192
Ízesítő anyagok193
Kokcidiózis, hisztomonadózis és sertésdizentéria elleni készítmények193
NPN-anyagok194
Szintetikus aminosavak197
Színezőanyagok197
Antioxidánsok198
Emulgeálóanyagok199
Pelletkötő anyagok199
Konzerválóanyagok199
Glükoplasztikus anyagok200
Adszorbens anyagok200
Energiaforgalom
Energetikai és bioenergetikai alapfogalmak201
Intermedier anyagforgalom205
Energiatermelő, disszimilációs folyamatok205
A szénhidrátok intermedier anyagforgalma206
A zsírok intermedier anyagforgalma214
A fehérjék intermedier anyagforgalma219
A takarmány energiájának átalakulása a szervezetben223
Az energiaforgalom mérésének módszerei228
A direkt kalorimetria228
Az indirekt kalorimetria229
A N-forgalom
A N-mérleg230
A fehérjék biológiai értéke234
A biológiai érték meghatározása a N-mérleg alapján234
A biológiai érték mérése a testtömeg-gyarapodás alapján236
Összefüggés a biológiai érték és a vérplazma karbamidtartalma között237
A takarmányozás hatása a vérplazma szabadaminosav-tartalmára238
Összefüggés a fehérje biológiai értéke és egyes enzimek aktivizálása között242
A biológiai érték meghatározása a takarmány aminosav-összetétele alapján242
Egyéb módszerek a biológiai érték megállapítására243
A szénforgalom
A respirációs berendezés felépítése244
A respirációs kísérlet246
A respirációs kísérlet eredményeinek felhasználása249
A takarmány nettó energiatartalmának meghatározása összehasonlító vágópróbával254
Vízforgalom
A víz élettani jelentősége256
Az állati szervezet vízforgalma256
A vízszükségletet befolyásoló tényezők257
A víz minőségével szemben támasztott követelmények259
Sav-bázis egyensúly (izohidria) és annak zavarai
A sav-bázis egyensúly szabályozása261
Respirációs szabályozás261
Renális szabályozás263
A takarmányok táplálóértékének mérése
Naturális takarmányegységek266
A táplálóérték mérése az emészthetőtáplálóanyag-tartalom alapján267
Emészthetőössztáplálóanyag- (TDN), illetve a Lehmann-féle össztáplálóanyag-tartalom (GN)267
Emészthető energia (Digestible Energy, DE)268
A táplálóérték mérése a metabolizálhatóenergia-tartalom alapján270
A metabolizálható energia használata a baromfi takarmányozásban270
A metabolizálható energia alkalmazása a sertéstakarmányozásban273
A metabolizálható energia alkalmazása a nyúltakarmányozásban276
A metabolizálható energia használata a szarvasmarha-takarmányozásban276
A metabolizálható energia használata a juhok takarmányozásában282
A takarmány metabolizálhatóenergia-tartalmának kiszámítása kérődző állatok részére 283
A táplálóérték megállapítása a nettó energiatartalom alapján284
A keményítőérték285
A keményítőértéken alapuló takarmányegységek291
Az Armsby-féle nettó kalória292
Az NDK energetikai takarmányegység292
Nettóenergia-rendszerek a szarvasmarhák takarmányozásában287
Nettó energia használata a juhok takarmányózásában311
Az állati termelés takarmányozási alapjai
A táplálékfelvétel és az állatok önkéntes takarmányfogyasztása312
Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság312
A táplálékfelvétel szabályozása313
A kérődzők önkéntes takarmányfogyasztása317
A létfenntartás szükséglete323
A létfenntartás energiaforgalma324
A létfenntartás fehérjeszükséglete342
A létfenntartás ásványianyag-szükséglete346
A létfenntartás vitaminszükséglete344
Növekedés és hústermelés348
A fejlődés és növekedés törvényszerűségei348
A hústermelés biológiai alapjai353
A takarmányozás és a növekedés kölcsönhatásai 355
A növekedés energiaszükséglete359
A növekedés fehérjeszükséglete361
A növekedés ásványianyag- és vitaminszükséglete367
A takarmányozás és a húsminőség368
Gyapjútermelés371
A gyapjútermelés és a takarmányozás371
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete372
A nőivarú emlősállatok szaporodási ciklusa és a takarmányozás375
A takarmányozás és az ovuláció375
Vemhesség378
Tejtermelés389
A hímek nemi aktivitása és a takarmányozás411
Tojástermelés413
A nemi érést befolyásoló tényezők413
A tojásképződés414
A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete415
A takarmányozás hatása a tojás minőségére és keltethetőségére420
Munkavégzés422
Az izommunka kémiai alapjai422
A munkavégzés energetikai hatékonysága423
Az igás- és a sportló táplálóanyag-szükséglete425
Takarmányismeret
Zöldtakarmányok428
A legelő429
Szántóföldi zöldtakarmányok442
Gyökér- és gumós takarmányok461
Silózott takarmányok466
A silózott takarmányok táplálóértéke466
A silózott takarmányok minősítése468
A silózott takarmányok etetése szarvasmarhákkal470
Szilázs etetése juhokkal472
Szilázs a sertéstakarmányozásban472
Szilázs etetése lovakkal473
Szilázs etetése nyulakkal473
A szilázsetetés hatása az állati termékek minőségére473
Szénák475
Fűszénák476
Pillangó virágú növények szénái477
Keverék zöldtakarmányok szénái478
Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek479
Cséplési melléktermékek482
Szalmafélék482
Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok486
Magvak487
Gabonamagvak487
Hüvelyesmagvak492
Olajos magvak494
Élelmiszer-ipari melléktermékek496
Olajipari melléktermékek496
Malomipari melléktermékek500
Cukoripari melléktermékek502
Sörgyári melléktermékek504
Szeszgyári melléktermékek505
Keményítőipari melléktermékek506
Konzervgyári melléktermékek508
Állati eredetű takarmányok508
A takarmányok tartósítása
A takarmányok tartósításása erjesztéssel515
Az erjesztéses tartósítás jelentősége515
A silózás során lezajló mikrobiológiai és biokémiai folyamatok516
A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők527
A takarmányok csoportosítása erjedőképességük alapján534
Az erjedés szabályozásának módszerei535
A silózás veszteségei554
Silótípusok558
Az erjesztés gyakorlai végrehajtása563
A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel567
A takarmányok tartósítása szárítással572
A szénakészítés572
Szemestakarmányok szárítása591
A szemestermények szellőztetése594
A szemestermények mikrobiológiai károsodása595
Szemes termények hűtvetárolása598
A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása599
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása601
A takarmányok előkészítése
Ipari abrakkeverék-gyártás, takarmánytechnológia603
A takarmányipar feladata és tevékenysége603
Receptúrakészítés604
Alapanyag-készletezés és -tárolás604
Anyagmozgatás, mérés-adagolás605
Aprítás605
Keverés608
Osztályozódás610
Melaszozás, zsírozás611
Granulálás611
Különleges hőkezelési eljárások613
A különböző termikus eljárások biológiai hatása615
Abrakfélék egyéb előkészítési eljárásai616
Élesztősítése616
Csíráztatás617
A tömegtakarmányok előkészítése617
Szecskázás és szeletelés617
Pépesítés618
A szálastakarmányok őrlése618
Főzés619
Pácolás619
Szalmafeltárás620
A takarmányok minősítése
A mintavétel626
A mintavétel végrehajtása627
Érzékszervi vizsgálat629
A minta előkészítése kémiai vizsgálathoz630
A takarmányérték megállapítása631
A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata633
A takarmányok energiaértékének megállapítása egyszerűsített módszerekkel634
A felhasznált fontosabb művek jegyzéke638
Függelék
A szarvasmarha táplálóanyag-szükségleteIII
A juh táplálóanyag-szükségleteXII
A sertések táplálóanyag-szükségleteXX
A ló és a nyúl táplálóanyag-szükségleteXXV
A baromfi táplálóanya-szükségleteXXVVI
A kérődzők takarmányaiXXXII
A sertések takarmányaiL
NyúltakarmányokLVI
BaromfitakarmányokLVII
AminosavtáblázatokLX
Tárgymutató
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem