A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan

Szerző

Kiadó: Országos Magyar Gazdasági Egyesület Könyvkiadóvállalata
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 348 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: "Pátria" irodalmi vállalat és nyomdai részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kellner uj alapot adott a takarmányozástannak, s azzal egyszerűbbé, de mind a mellett megbízhatóbbá tette, mint a minő volt eddig. A két alap közötti különbség az, hogy mig a régi tisztán csak a... Tovább

Előszó

Kellner uj alapot adott a takarmányozástannak, s azzal egyszerűbbé, de mind a mellett megbízhatóbbá tette, mint a minő volt eddig. A két alap közötti különbség az, hogy mig a régi tisztán csak a takarmányok emészthető összetételére támaszkodott, addig az uj a táphatásból indul ki, mely nem áll szoros viszonyban az emészthető összetétellel, mert az emésztés munkája s az emésztőcsatornában végbemenő bakteriummüködés elvonja az emészthető anyagoknak egy részét attól, hogy táphatást fejtsenek ki, ami a különféle takarmányokná eltérő mértékben történik.
A táphatás egységes kifejezésére a keményitőértéket választotta Kellner, mely tehát nem más, mint a takarmány hasznavehető energiájának azon viszonya, mely közte s a keményítő hasznavehető energiája között létezik. Kellner teljes alapossággal ismerteti „Die Ernährung der Landw. Nutztiere" czimű könyvében ezt az elméletet, s azzal nagyon megkönyitette nekünk, hogy oly takarmányozástant adjunk a gazdaközönség kezébe, mely csak a részletekben fog tovább fejlődni, de a melynek lényege előreláthatólag állandó marad. Ez a körülmény s az elmélet újdonsága szolgáljon magyarázatul arra, hogy miért hivatkozunk könyvünkben oly gyakran Kellner nevére. Egyébként pedig elég széles látkört szerezhettünk az állattenyésztési szakmakörben töltött 37 évi tanárkodásunkkal arra, hogy ne áldozzuk fel önállóságunkat, s ha könyvünk elméleti része helyenkint Kellner idézett könyvére támaszkodik is, de a túlnyomó gyakorlati részben érvényesítettük tapasztalásunkat s olvasottságunkat. Ezzel útnak indítva könyvünket, bizton merjük reményleni, hogy a gazdaközönség hasznát fogja venni.
Magyar-Óvár, 1906 november havában.
Cselkó István. Vissza

Tartalom

Előszó
A takarmány alkotórészei1
Víz 1
Szárazanyag1
Ásványi anyagok2
Fehérjék2
Amidok3
Zsírok4
Nyersrost5
Nitrogénmentes vonatanyagok5
Az emésztés s az emésztés együtthatók7
Az emésztés7
Az emésztési együtthatók9
Az emészthető takarmányalkotórészek rendletetése, az anyag energiaforgalom s a keményítőérték15
Nitrogén- vagy fehérjeforgalom16
Szén vagy zsírforgalom16
Energiaforgalom17
A takarmány teljes elvonása23
Elégtelen táplálás21
Bőséges táplálás23
A keményítőérték30
A takarmány tápértékére befolyást gyakorló tényezők37
A növény fejlődési foka37
Szálastakarmány37
Gyök- és gumóstakarmányok41
Szemestakarmány41
Talajminőség42
Éghajlat és időjárás42
Trágya44
Vetés sűrűsége46
A szénakészítéssel s eltartással járó veszteségek47
A barnaszéna51
A besavanyítás54
Préselt kazalban erjesztett takarmáyn61
Zsombolyai kazal63
A gyök s gumóstakarmányok eltartásánál támadó veszteségek64
A takarmányok leírása67
A zöldtakarmány70
A rétifű73
A luczerna74
A vöröshere74
A bíborhere75
A baltaczim75
A nyúlszapuka75
Keveréktakarmány76
A takarmányrozs77
A csalamádé79
A czirok79
A köles79
A pohánka79
A fehér mustár80
A csibehúr80
A takarmánykáposzta80
A leveles czukorrépafej82
A burgonyaszár83
A szőlőkacs83
Az aczat83
A taraczkgyökér83
A legelő84
Természetes gyeplegelők84
Mesterséges legelők90
Esetleges legelők92
A széna95
A réti széna97
A here-, luczerna- s zabosbükkönyszéna101
A baltaczimszéna102
A muharszéna102
A lombszéna103
A szalma és polyva104
A gabonaszalma107
A hüvelyes növények szalmája110
A polyva vagy törek111
A hüvelyes növények polyvája s hüvelye112
A tengericsutka112
A gyök- és gumóstakarmányok113
A burgonya115
A csicsóka118
A takarmányrépa119
A czukorrépa121
A karórépa vagy káposztarepcze122
A kerekrépa v. tarlórépa122
A murokrépa123
Húsos gyümölcsök124
A tök124
A dinnye125
A férges gyümölcs125
A szemestakarmányok125
A gabonamagvak127
A hüvelyesmagvak136
Az olajosmagvak140
A rostaalj s triőrhulladék142
Erdei magvak146
A gyári hulladékok148
Az olajgyári hulladékok150
A malomiparihulladékok183
A keményítőgyári hulladékok198
A sörgyártás hulladékai204
A szeszmoslék208
Az életőgyári tönköly216
A czukorgyári hulladékok217
A szőlő- és almatörköly227
Az állati eredetű takarmányok229
A tehéntej229
A lefölözött tej232
Az író235
A savó236
A húsliszt237
Az állati hullaliszt239
A haltakarmányliszt240
A vérliszt241
Az ásványi anyagok243
A konyhasó244
A foszforsav s mész246
Az ivóvíz248
A takarmányok előkészítése251
A takarmány felaprózása252
A szecskázás252
A gyök s gumóstakarmányok felaprózása252
A szemes takarmányok felaprózása253
Az olajpogácsa felaprózása255
A takarmányok meglágyítása256
A szálastakarmány meglágyítása256
A gyök s gumóstakarmányok meglágyítása257
A szemestakarmányok meglágyítása258
A korpa meglágyítása260
Az olajpogácsa meglágyítása261
A pörkölés261
A füllesztés261
A malátakészítés263
A czefrézés vagy bekavarás264
A kenyérkészítés265
A különféle gazdasági háziállatok takarmányozásának alapelvei267
Az adagolások megállapítása s alkalmazása267
A heverő ökrök fönntartó takarmánya272
A juhok fönntartótakarmánya275
A kifejlődött állatok hizlalása278
A kifejlődött kérődzőállatok hízlalásas282
A kifejlődött sertés hizlalása269
Az erőtermő állatok takarmányozása273
A jármosökrök takarmányozása278
A lovak takarmányozása279
A növendékállatok takarmányozása282
A borjúk takarmányozása283
A bárányok takarmányozása287
A malaczok takarmányozása292
A növendékállatok hizlalása304
A fejőstehenek takarmányozása318

Cselkó István

Cselkó István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cselkó István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem