1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozás a kisgazdaságban

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Gazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 211 oldal
Sorozatcím: Hasznos füzetek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-7445-07-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A takarmányozástan alapfogalmai (Dr. Mézes Miklós)11
Takarmányismeret14
Zöldtakarmányok (Dr. Baskay Györgyi)14
Legelők14
Állandó legelők14
Alkalmi legelők15
Téli legelők15
A legelők hasznosítása15
Legeltetési eljárások16
Hagyományos legeltetés16
Korszerű legeltetés16
Az állatfajok legelővel szembeni igényei17
Gyep- és rétalkotó zöldtakarmányok18
Termesztett zöldtakarmányok19
Fűféle zöldtakarmányok19
Pillangós virágú zöldtakarmányok19
Leveles zöldtakarmányok20
Zöldtakarmány-keverékek21
Zöld futószalag22
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok (Dr. Baskay Györgyi)22
Silózott takarmányok (Dr. Baskay Györgyi)24
Erjesztett takarmányok25
Szénák (Dr. Baskay Györgyi)26
Szalmák (Dr. Baskay Györgyi)27
Fűfélék szalmái27
Pillangósok szalmái28
Abraktakarmányok (Dr. Hausenblasz József)28
Gabonamagvak28
Árpa28
Búza28
Cirok29
Kukorica29
Rozs29
Tritikálé29
Zab30
Hüvelyes magvak30
Bab30
Borsó30
Csillagfürt30
Lóbab31
Szójabab31
Olajmagvak31
Napraforgó31
Repce31
Len32
Malomipari melléktermékek (Dr. Hausenblasz József)32
Magtisztítási hulladékok32
Őrlési melléktermékek32
Korpák33
Takarmánylisztek33
Gabonacsírák33
Hántonlási melléktermékek33
Növényolaj-ipari melléktermékek (Dr. Hausenblasz József)34
Söripari melléktermékek (Dr. Teér György)34
Konzervgyári melléktermékek (Dr. Teér György)35
Tésztagyári melléktermékek (Dr. Teér György)36
Cukoripari takarmányok (Dr. Teér György)37
Keményítőipari melléktermékek (Dr. Teér György)37
Szeszgyári takarmányok (Dr. Teér György)38
Állati eredetű melléktermékek (Dr. Teér György)40
Tejfeldolgozási melléktermékek41
Húsipari melléktermékek42
Hal- és halfeldolgozási melléktermékek43
Egyéb állati eredetű takarmányok43
Takarmánykiegészítők (Dr. Márai Géza - Dr. Mézes Miklós)44
Aminosavkiegészítő anyagok44
Zsírkiegészítők44
Ásványianyag kiegészítők45
Vitaminkészítmények45
Aroma- és ízesítő anyagok, stabilizálók45
Egyéb kiegészítők46
Hozamfokozók46
Alkalmazkodó- és ellenállóképesség-fokozó készítmények46
Természetes vitaminforrások47
Természetes színezőanyagok48
Természetes ásványianyag-források49
Természetes antioxidánsok49
Zsíremulgeálók49
Adszorbensek49
Karbamid50
Takarmánykiegészítők felhasználásával összeállított kereskedelmi termékek50
A takarmányok erjesztéses tartósítása54
Silózás egy menetben, szilázs készítése54
Silózás két menetben, szenázs készítése55
Silótípusok56
Kazalsiló57
Panelsiló57
Szalmasiló57
Plasztikzsák siló57
Mennyi szilázst készítsünk?57
A széna készítése58
Szénaszárítás renden58
Szénaszárítás állványokon59
Finn nyárs59
Svéd állvány59
Szénaszárító gúla60
A széna tárolása60
Mennyi szénát készítsünk?61
A kukoricaszár tárolása61
Gyökér és gumós takarmányok eltartása62
A répa prizmázása62
A burgonya pirzmázása62
A tömegtakarmányok előkészítése (Dr. Baskay Györgyi)63
Szecskázás63
Szeletelés63
Pépesítés63
Szálastakarmányok őrlése64
Főzés64
Pácolás64
A szarvasmarha (Bódis Lászlóné dr.)65
Tejelő tehenek takarmányozása65
Hagyományos takarmányozás66
Monodiétás takarmányozás67
A szarvasmarha fölnevelése73
A borjú takarmányozásának szakaszai73
Föcstejes időszak73
Tejitatási időszak73
Természetes borjúnevelés74
Itatásos vagy mesterséges borjúnevelés74
Utónevelési időszak76
A növendék üszők tartása és takarmányozása78
Takarmányozási módszerek a marhahizlalásban80
Hizlalási módok80
Baby-beef (bébi-bíf) hizlalás80
Növendékbika-hizlalás81
A növendék bika intenzív hizlalása81
A növendék bika félintenzív hizlalása81
Növendéküsző-hizlalás83
Selejttehenek feljavítása83
Húsmarhák takarmányozása84
Tehenek takarmányozása84
Borjak takarmányozása87
A juh (Dr. Baskay Györgyi)92
Az anyajuh takarmányozása92
Üres anyajuhok takarmányozása92
Anyák előkészítése a termékenyítési időszakra93
Vemhes anyajuhok takarmányozása93
Szoptató anyajuhok takarmányozása94
Tenyészkosok takarmányozása95
Szopós és választott bárányok takarmányozása96
Bárányhizlalás97
A növendék tenyészjuhok takarmányozása97
A téli takarmányozás szempontjai98
A juhok elhelyezése99
A kecske (Dr. Baskay Györgyi)100
Növendék kecskék101
Pároztatásra előkészített és a vemhes kecskék102
Tejtermelő anyakecskék103
Tenyészbakok104
A ló (Dr. Hausenblasz József)105
Emésztési sajátosságok105
A lovak táplálóanyag-szükséglete105
A kancák105
A szopós csikók108
Választott csikók108
Évjárati csikók108
Munkát végző lovak110
A lovak hizlalása114
A sertés (Dr. Márai Géza)122
A sertés természetes viselkedésmódja (takarmánykomfort)122
Családi kezelésű sertésistálló és takarmányozás126
Miért pont azt szereti a sertés?129
A takarmányozás végrehajtása129
Tenyészkocák és malacok129
Vemhes koca130
Szoptatós koca130
A malacok takarmányozása130
A malacok elválasztása130
A hízósertések takarmányozása131
Gabona-hüvelyes-pillangós alapú hizlalás131
Kombinált takarmányozás131
Abrakkeverékek összeállítása134
A takarmányadagok kidolgozása140
A nyúl (Dr. Mézes Miklós)151
A nyulak táplálóanyag-szükséglete151
Fontosabb nyúltakarmányok153
Az etetés és itatás gyakorlata153
A baromfi (Dr. Vetési Margit)155
A baromfi táplálóanyag-szükséglete155
A tyúk (Dr. Vetési Margit)157
A brojlercsirke157
A tojóhibrid jércék161
A napi takarmányadag korlátozása162
A napkihagyásos etetési módszer163
A tojótyúkok164
A tojótyúkok fázisos takarmányozása165
A tojótyúkok takarmányozása egységes tojótáppal165
A lúd (Dr. Vetési Margit)168
Táplálkozási sajátosságok168
A tenyészludak takarmányozása168
A ludak felnevelése171
A ludak utónevelése172
Májra való hizlalás175
A ludak előkészítése a tömésre176
A toll tépése és a hízlalás177
A takarmányok előkészítése a tömésre177
A szemes kukorica előkészítése178
Takarmánykiegészítő anyagok178
A kacsa (Dr. Vetési Margit)180
Törzskacsák takarmányozása182
A pézsmakacsa és a mulardkacsa183
A pulyka (Dr. Márai Géza)186
Elhelyezés, férőhelyszükséglet186
Hőmérséklet187
Alomanyag, almozás188
Etetők, itatók188
Légcsere, világítás190
Felnevelés191
Mit szeret a pulyak fogyasztani?192
A növekedés táplálóanyag-szükséglete194
A pulykatakarmányok etetése195
Pulykák takarmányozása a ház körüli takarmányokból196
A takarmányozás végrehajtása197
A takarmány összetétele199
Az állat kora200
A pulykahibrid típusa200
A pulyka ivara200
A nevelési körülmények201
Az itatás végrehajtása201
A pulykagondozás alapelvei201
A gyöngytyúk (Dr. Márai Géza)204
A pecsenyegyöngyös intenzív nevelése204
Kifutózás206
A pecsenyegyöngyös félintenzív nevelése207
Fogadás az utónevelőben208
Pecsenyegyöngyösök takarmányozása208
Takarmánykiegészítés210
Testtömeg-gyarapodás210
A táblázatok jegyzéke
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem