kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Gazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 211 oldal |
Sorozatcím: | Hasznos füzetek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-7445-07-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
A takarmányozástan alapfogalmai (Dr. Mézes Miklós) | 11 |
Takarmányismeret | 14 |
Zöldtakarmányok (Dr. Baskay Györgyi) | 14 |
Legelők | 14 |
Állandó legelők | 14 |
Alkalmi legelők | 15 |
Téli legelők | 15 |
A legelők hasznosítása | 15 |
Legeltetési eljárások | 16 |
Hagyományos legeltetés | 16 |
Korszerű legeltetés | 16 |
Az állatfajok legelővel szembeni igényei | 17 |
Gyep- és rétalkotó zöldtakarmányok | 18 |
Termesztett zöldtakarmányok | 19 |
Fűféle zöldtakarmányok | 19 |
Pillangós virágú zöldtakarmányok | 19 |
Leveles zöldtakarmányok | 20 |
Zöldtakarmány-keverékek | 21 |
Zöld futószalag | 22 |
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok (Dr. Baskay Györgyi) | 22 |
Silózott takarmányok (Dr. Baskay Györgyi) | 24 |
Erjesztett takarmányok | 25 |
Szénák (Dr. Baskay Györgyi) | 26 |
Szalmák (Dr. Baskay Györgyi) | 27 |
Fűfélék szalmái | 27 |
Pillangósok szalmái | 28 |
Abraktakarmányok (Dr. Hausenblasz József) | 28 |
Gabonamagvak | 28 |
Árpa | 28 |
Búza | 28 |
Cirok | 29 |
Kukorica | 29 |
Rozs | 29 |
Tritikálé | 29 |
Zab | 30 |
Hüvelyes magvak | 30 |
Bab | 30 |
Borsó | 30 |
Csillagfürt | 30 |
Lóbab | 31 |
Szójabab | 31 |
Olajmagvak | 31 |
Napraforgó | 31 |
Repce | 31 |
Len | 32 |
Malomipari melléktermékek (Dr. Hausenblasz József) | 32 |
Magtisztítási hulladékok | 32 |
Őrlési melléktermékek | 32 |
Korpák | 33 |
Takarmánylisztek | 33 |
Gabonacsírák | 33 |
Hántonlási melléktermékek | 33 |
Növényolaj-ipari melléktermékek (Dr. Hausenblasz József) | 34 |
Söripari melléktermékek (Dr. Teér György) | 34 |
Konzervgyári melléktermékek (Dr. Teér György) | 35 |
Tésztagyári melléktermékek (Dr. Teér György) | 36 |
Cukoripari takarmányok (Dr. Teér György) | 37 |
Keményítőipari melléktermékek (Dr. Teér György) | 37 |
Szeszgyári takarmányok (Dr. Teér György) | 38 |
Állati eredetű melléktermékek (Dr. Teér György) | 40 |
Tejfeldolgozási melléktermékek | 41 |
Húsipari melléktermékek | 42 |
Hal- és halfeldolgozási melléktermékek | 43 |
Egyéb állati eredetű takarmányok | 43 |
Takarmánykiegészítők (Dr. Márai Géza - Dr. Mézes Miklós) | 44 |
Aminosavkiegészítő anyagok | 44 |
Zsírkiegészítők | 44 |
Ásványianyag kiegészítők | 45 |
Vitaminkészítmények | 45 |
Aroma- és ízesítő anyagok, stabilizálók | 45 |
Egyéb kiegészítők | 46 |
Hozamfokozók | 46 |
Alkalmazkodó- és ellenállóképesség-fokozó készítmények | 46 |
Természetes vitaminforrások | 47 |
Természetes színezőanyagok | 48 |
Természetes ásványianyag-források | 49 |
Természetes antioxidánsok | 49 |
Zsíremulgeálók | 49 |
Adszorbensek | 49 |
Karbamid | 50 |
Takarmánykiegészítők felhasználásával összeállított kereskedelmi termékek | 50 |
A takarmányok erjesztéses tartósítása | 54 |
Silózás egy menetben, szilázs készítése | 54 |
Silózás két menetben, szenázs készítése | 55 |
Silótípusok | 56 |
Kazalsiló | 57 |
Panelsiló | 57 |
Szalmasiló | 57 |
Plasztikzsák siló | 57 |
Mennyi szilázst készítsünk? | 57 |
A széna készítése | 58 |
Szénaszárítás renden | 58 |
Szénaszárítás állványokon | 59 |
Finn nyárs | 59 |
Svéd állvány | 59 |
Szénaszárító gúla | 60 |
A széna tárolása | 60 |
Mennyi szénát készítsünk? | 61 |
A kukoricaszár tárolása | 61 |
Gyökér és gumós takarmányok eltartása | 62 |
A répa prizmázása | 62 |
A burgonya pirzmázása | 62 |
A tömegtakarmányok előkészítése (Dr. Baskay Györgyi) | 63 |
Szecskázás | 63 |
Szeletelés | 63 |
Pépesítés | 63 |
Szálastakarmányok őrlése | 64 |
Főzés | 64 |
Pácolás | 64 |
A szarvasmarha (Bódis Lászlóné dr.) | 65 |
Tejelő tehenek takarmányozása | 65 |
Hagyományos takarmányozás | 66 |
Monodiétás takarmányozás | 67 |
A szarvasmarha fölnevelése | 73 |
A borjú takarmányozásának szakaszai | 73 |
Föcstejes időszak | 73 |
Tejitatási időszak | 73 |
Természetes borjúnevelés | 74 |
Itatásos vagy mesterséges borjúnevelés | 74 |
Utónevelési időszak | 76 |
A növendék üszők tartása és takarmányozása | 78 |
Takarmányozási módszerek a marhahizlalásban | 80 |
Hizlalási módok | 80 |
Baby-beef (bébi-bíf) hizlalás | 80 |
Növendékbika-hizlalás | 81 |
A növendék bika intenzív hizlalása | 81 |
A növendék bika félintenzív hizlalása | 81 |
Növendéküsző-hizlalás | 83 |
Selejttehenek feljavítása | 83 |
Húsmarhák takarmányozása | 84 |
Tehenek takarmányozása | 84 |
Borjak takarmányozása | 87 |
A juh (Dr. Baskay Györgyi) | 92 |
Az anyajuh takarmányozása | 92 |
Üres anyajuhok takarmányozása | 92 |
Anyák előkészítése a termékenyítési időszakra | 93 |
Vemhes anyajuhok takarmányozása | 93 |
Szoptató anyajuhok takarmányozása | 94 |
Tenyészkosok takarmányozása | 95 |
Szopós és választott bárányok takarmányozása | 96 |
Bárányhizlalás | 97 |
A növendék tenyészjuhok takarmányozása | 97 |
A téli takarmányozás szempontjai | 98 |
A juhok elhelyezése | 99 |
A kecske (Dr. Baskay Györgyi) | 100 |
Növendék kecskék | 101 |
Pároztatásra előkészített és a vemhes kecskék | 102 |
Tejtermelő anyakecskék | 103 |
Tenyészbakok | 104 |
A ló (Dr. Hausenblasz József) | 105 |
Emésztési sajátosságok | 105 |
A lovak táplálóanyag-szükséglete | 105 |
A kancák | 105 |
A szopós csikók | 108 |
Választott csikók | 108 |
Évjárati csikók | 108 |
Munkát végző lovak | 110 |
A lovak hizlalása | 114 |
A sertés (Dr. Márai Géza) | 122 |
A sertés természetes viselkedésmódja (takarmánykomfort) | 122 |
Családi kezelésű sertésistálló és takarmányozás | 126 |
Miért pont azt szereti a sertés? | 129 |
A takarmányozás végrehajtása | 129 |
Tenyészkocák és malacok | 129 |
Vemhes koca | 130 |
Szoptatós koca | 130 |
A malacok takarmányozása | 130 |
A malacok elválasztása | 130 |
A hízósertések takarmányozása | 131 |
Gabona-hüvelyes-pillangós alapú hizlalás | 131 |
Kombinált takarmányozás | 131 |
Abrakkeverékek összeállítása | 134 |
A takarmányadagok kidolgozása | 140 |
A nyúl (Dr. Mézes Miklós) | 151 |
A nyulak táplálóanyag-szükséglete | 151 |
Fontosabb nyúltakarmányok | 153 |
Az etetés és itatás gyakorlata | 153 |
A baromfi (Dr. Vetési Margit) | 155 |
A baromfi táplálóanyag-szükséglete | 155 |
A tyúk (Dr. Vetési Margit) | 157 |
A brojlercsirke | 157 |
A tojóhibrid jércék | 161 |
A napi takarmányadag korlátozása | 162 |
A napkihagyásos etetési módszer | 163 |
A tojótyúkok | 164 |
A tojótyúkok fázisos takarmányozása | 165 |
A tojótyúkok takarmányozása egységes tojótáppal | 165 |
A lúd (Dr. Vetési Margit) | 168 |
Táplálkozási sajátosságok | 168 |
A tenyészludak takarmányozása | 168 |
A ludak felnevelése | 171 |
A ludak utónevelése | 172 |
Májra való hizlalás | 175 |
A ludak előkészítése a tömésre | 176 |
A toll tépése és a hízlalás | 177 |
A takarmányok előkészítése a tömésre | 177 |
A szemes kukorica előkészítése | 178 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 178 |
A kacsa (Dr. Vetési Margit) | 180 |
Törzskacsák takarmányozása | 182 |
A pézsmakacsa és a mulardkacsa | 183 |
A pulyka (Dr. Márai Géza) | 186 |
Elhelyezés, férőhelyszükséglet | 186 |
Hőmérséklet | 187 |
Alomanyag, almozás | 188 |
Etetők, itatók | 188 |
Légcsere, világítás | 190 |
Felnevelés | 191 |
Mit szeret a pulyak fogyasztani? | 192 |
A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 194 |
A pulykatakarmányok etetése | 195 |
Pulykák takarmányozása a ház körüli takarmányokból | 196 |
A takarmányozás végrehajtása | 197 |
A takarmány összetétele | 199 |
Az állat kora | 200 |
A pulykahibrid típusa | 200 |
A pulyka ivara | 200 |
A nevelési körülmények | 201 |
Az itatás végrehajtása | 201 |
A pulykagondozás alapelvei | 201 |
A gyöngytyúk (Dr. Márai Géza) | 204 |
A pecsenyegyöngyös intenzív nevelése | 204 |
Kifutózás | 206 |
A pecsenyegyöngyös félintenzív nevelése | 207 |
Fogadás az utónevelőben | 208 |
Pecsenyegyöngyösök takarmányozása | 208 |
Takarmánykiegészítés | 210 |
Testtömeg-gyarapodás | 210 |
A táblázatok jegyzéke |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.