ÁLTALÁNOS TAKARMÁNYOZÁSI ISMERETEK | |
Testösszetétel, takarmányösszetétel | |
Az állati test összetétele | 19 |
A takarmányok összetétele | 21 |
Víz- és szárazanyag-tartalom | 21 |
Nitrogénmentes szerves anyagok | 24 |
Nitrogéntartalmú szerves anyagok | 34 |
Szerves hatóanyagok | 46 |
Ásványi anyagok | 62 |
A táplálóanyagok sorsa a szervezetben | |
Emésztés, felszívódás, hasznosulás | 71 |
Emésztés | 71 |
Felszívódás (kihasználás) | 72 |
Hasznosulás (transzformáció) | 72 |
A kihasználás mértékének megállapítása | 72 |
A kihasználási kísérlet hagyományos módja | 72 |
Kihasználási kísérlet indikátor módszerrel | 75 |
Laboratóriumi emészthetőségi vizsgálatok | 75 |
Látszólagos és valóságos emészthetőség | 75 |
A táplálóanyagok kihasználását befolyásoló tényezők | 76 |
A takarmány étrendi hatása | 79 |
A nitrogénmentes kivonható anyagok és nyersrost sorsa a szervezetben | 81 |
A zsírok sorsa a szervezetben | 83 |
A takarmány zsírdúsítása | 84 |
A fehérjék és az NPN-anyagok sorsa a szervezetben | 85 |
A fehérjék pótlása karbamiddal és más NPN-anyagokkal | 89 |
A nitrogénforgalom vizsgálata | 91 |
A szénforgalom vizsgálata | 92 |
Respirációs vizsgálatok; respirációs kvóciens (RQ) | 93 |
Az energiaforgalom vizsgálata | 96 |
A takarmány bruttóenergia-tartalma | 97 |
A táplálóanyagok specifikus élettani haszonértéke | 97 |
Az ásványianyag-forgalom és szabályozása | 101 |
Az ásványi anyagok élettani szerepe | 101 |
A gazdasági állatok ásványianyag-szükséglete | 102 |
A sav-bázis egyensúly és zavarai; acidózis és alkalózis | 104 |
A takarmány Ca:P aránya | 106 |
Az ásványianyag-ellátottság ellenőrzése szőrindikátor módszerrel | 107 |
Vízforgalom és vízszükséglet | 108 |
Itatás | 109 |
A takarmány táplálóértéke. Takarmányvizsgálat | |
A takarmány táplálóértéke | 111 |
Összes emészthető táplálóanyag | 111 |
Zsírtermelő képesség | 112 |
Keményítőérték | 112 |
Skandináv takarmányegység (árpaegység) | 114 |
Bruttóenergia-tartalom (BE) | 114 |
Nettóenergia-tartalom (NE) | 115 |
Naturális takarmányegységek | 117 |
Keményítőérték-arány, táparány, fehérjekoncentráció | 118 |
Takarmánytáblázat | 119 |
A takarmány minőségének megítélése | 119 |
Mintavétel | 120 |
Hatósági mintavétel, minőségi kifogásolás | 120 |
Érzékszervi (makroszkópos) minősítés | 120 |
Kémiai minősítés | 121 |
Mikrobiológiai minősítés | 121 |
Takarmányozási eredetű egészségártalmak | 122 |
A takarmány pénzértéke | 124 |
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete, takarmányértékesítés | |
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete | 127 |
Keményítőérték-szüksléglet | 128 |
Fehérjeszükséglet | 129 |
Szárazanyag-szükséglet | 130 |
Ballasztigény | 132 |
Ásványianyag-szükséglet | 133 |
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete | 134 |
Az ivarsejttermelés táplálóanyag-szükséglete | 134 |
A vemhes állat táplálóanyag-szükséglete. Előkészítő etetés | 135 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 136 |
Keményítőérték-szükséglet | 137 |
Fehérjeszükséglet | 138 |
Ásványianyag-szükséglet | 139 |
A tejtermelés mértéke | 139 |
A növekedés táplálóanyag-szükséglete | 140 |
Ásványianyag-szükséglet | 141 |
A hizlalás táplálóanyag-szükséglete | 142 |
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 143 |
A munka táplálóanyag-szükséglete | 144 |
Éhség, étvágy, étkesség, takarmányfogyasztás | 147 |
Takarmányértékesítés | 149 |
Daraérték, darapercent | 149 |
Kukoricaérték | 150 |
Keményítőérték-hasznosulás | 150 |
Fajlagos takarmányfelhasználás | 150 |
Fajlagos takarmányköltség | 150 |
Energiaértékesítés | 151 |
Fehérjeértékesítés | 153 |
TAKARMÁNYISMERET | |
Zöldtakarmányok | |
Szántóföldi zöldtakarmányok | 159 |
Fűféle zöldtakarmányok | 159 |
Pillangós virágú zöldtakarmányok | 162 |
Leveles zöldtakarmányok | 167 |
Zöldtakarmány-keverékek | 170 |
Egyéb zöldtakarmányok | 172 |
A gyep mint zöldtakarmányforrás | 173 |
Természetes gyeplegelők (ősgyep) | 173 |
Mesterséges (vetett) legelők | 175 |
Alkalmi (esetleges) legelők | 176 |
A gyepnövényzet botanikai összetétele és táplálóértéke | 177 |
Az egyes gazdasági állatfajok legelői | 179 |
Legelőhasználat | 181 |
Legeltetési módok és eljárások | 186 |
Legelőkombinát | 190 |
Szálas takarmányok | |
Szénák és őrleményeik | 193 |
Fűféle szénák | 194 |
Pillangósszénák | 195 |
Keverékszénák | 195 |
Egyéb szénák | 196 |
Szénalisztek, zöldnövénylisztek | 196 |
Cséplési melléktermékek | 199 |
Szalmák | 200 |
Törekek, pelyvák, terméshéjak | 201 |
Szalmapellet, szalmapogácsa | 202 |
Lédús takarmányok | |
Gyökér- és gumós takarmányok | 203 |
Silózott takarmányok (szilázsok) | 205 |
A szilázs minősítése | 206 |
A szilázsetetés befolyása az állat szervezetére és termelésére | 208 |
A szilázsok kedveltsége és napi adagja | 209 |
Szemes takarmányok | |
Gabonamagvak | 211 |
Hüvelyes magvak | 215 |
Olajmagvak | 216 |
Egyéb magvak | 218 |
Ipari melléktermékek | |
Malomipari takarmányok | 219 |
Olajipari takarmányok | 221 |
Az olajmagvak és az olajipari darák hőkezelése | 222 |
Az olajpogácsák és az extrahált olajmagdarák | 222 |
Cukoripari melléktermékek | 226 |
Szeszgyári melléktermékek | 228 |
Sörgyári melléktermékek | 229 |
Keményítőipari melléktermékek | 230 |
Konzervgyári melléktermékek | 230 |
Állati eredetű takarmányok | |
Tejfeldolgozási melléktermékek | 233 |
Húsipari melléktermékek | 234 |
Hal és halfeldolgozási melléktermékek | 235 |
Egyéb állati eredetű takarmányok | 236 |
Gyári keveréktakarmányok | |
Tápok, koncentrátumok, premixek | 238 |
Különleges tápok és koncentrátumok | 238 |
Morzsázás, szemcsézés | 239 |
A gyári keveréktakarmányok etetésének előnyei | 240 |
Ipari keveréktakarmány-gyártásunk helyzete | 240 |
Mezőgazdasági takarmánykeverő üzemek | 241 |
Egyéb takarmányok | |
Takarmányélesztő, biomassza | 243 |
Micélium | 244 |
Levélfehérje-koncentrátum, VEPEX | 244 |
Algaszuszpenzió, algapaszta, algaliszt | 245 |
Élelmiszer-hulladék, konyhahulladék | 246 |
Ürülékliszt, mélyalomliszt, anafág | 247 |
Fa-, papír- és cellulózipari hulladékok | 248 |
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények | |
Fehérjekészítő vegyületek és készítmények | 249 |
Zsírkiegészítő készítmények | 250 |
Ásványi takarmánykiegészítők | 250 |
Vitaminkiegészítő készítmények | 251 |
Antibiotikumos és gyógyszeres kiegészítők | 251 |
Aroma- és ízesítőanyagok | 252 |
Egyéb kiegészítő készítmények | 252 |
Ajánlható kiegészítő anyagok állatfajonként | 254 |
TAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA, TÁROLÁSA, ELŐKÉSZÍTÉSE | |
Silózás | |
A szénhidrátban gazdag lédús takarmányok tejsavas erjesztése | 260 |
Az erjedés sikerét befolyásoló tényezők | 263 |
Az erjedés dinamikája | 267 |
Silózási veszteségek | 269 |
Tejsavas erjesztésre alkalmas takarmányok | 270 |
Szenázskészítés | 272 |
Fehérjében gazdag zöldtakarmányok tejsavas erjesztése szénhidrátdúsítással | 275 |
Fehérjében gazdag zöldtakarmányok kémiai tartósítása | 276 |
Szemes takarmányok kémiai tartósítása | 282 |
Állati eredetű takarmányok kémiai tartósítása | 283 |
Silótípusok | 283 |
Silófedési módok | 291 |
Szénaszárítás | |
Természetes szénaszárítási eljárások | 296 |
Renden szárítás | 296 |
Állványos szárítás | 297 |
Mesterséges szénaszárítási eljárások | 299 |
Hideglevegős szellőztetéses szénaszárítás | 299 |
Előmelegített-levegős szénaszárítás | 303 |
Bálázott széna szárítása | 303 |
Szecskázott széna szárítása, szénatorony | 305 |
Forrólevegős zöldnövényliszt-készítés | 308 |
A szemes takarmány eltartása | |
A szemes takarmányok szárítása | 311 |
A szemes takarmányok tárolása | 314 |
A szemes takarmányok tisztítása és osztályozása | 319 |
A csöves kukorica eltartása | 320 |
Egyéb takarmányok eltartása | |
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása | 323 |
Lédús melléktermékek eltartása | 324 |
Szálas takarmányok eltartása | 325 |
Dercés és granulált abrakfélék eltartása | 326 |
A takarmány előkészítése etetésre | |
Darálás | 329 |
Szeletelés | 330 |
Pépesítés | 330 |
Szecskázás | 330 |
Nedvesítés | 330 |
Áztatás, kivonatkészítés | 331 |
Pácolás | 331 |
Füllesztés | 332 |
Főzés, párolás | 332 |
Pörkölés | 332 |
Pelyhesítés, puffasztás | 332 |
Csíráztatás | 333 |
Élesztősítés | 333 |
Szalmafeltárás | 333 |
A GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA | |
A szarvasmarha takarmányozása | |
A szarvasmarha életfenntartó szükséglete | 337 |
A fejőstehenek takarmányozása | 338 |
Alaptakarmány | 338 |
A tejelő pótabrak összeállítása | 339 |
Egyedi etetés - csoportos etetés | 340 |
A tehenek nyári takarmányozása | 340 |
A tehenek monodiétás takarmányozása | 342 |
A tehenek takarmányozása a laktáció egyes szakaszaiban | 344 |
A tehenek és üszők előkészítő etetése | 345 |
A tenyészbikák takarmányozása | 347 |
Itatásos borjúnevelés | 348 |
Az itatásos borjúnevelés eredeti, klasszikus módszere | 349 |
Itatásos borjúnevelés tej- és tejzsírpótló tápszerek felhasználásával | 349 |
Takarmányozási technológiák a borjúnevelőben | 352 |
A választott borjak és a növendék marhák takarmányozása | 354 |
A hízómarhák takarmányozása | 356 |
Borjúhizlalás | 356 |
Fiatal növendék marhák hizlalása | 358 |
Idős selejtmarhák feljavítása | 367 |
Takarmányozási technológiák a szarvasmarhatartásban | 368 |
A takarmány felhasználásának technológiája | 371 |
Itatás | 373 |
A juh takarmányozása | |
A juh életfenntartó szükséglete és takarmányai | 375 |
A kifejlett anyajuhok takarmányozása | 376 |
A vemhes anyajuhok takarmányozása | 377 |
A szoptató és a fejős anyajuhok takarmányozása | 377 |
A tenyészkosok takarmányozása | 378 |
A szopós bárányok takarmányozása | 378 |
Itatásos báránynevelés | 380 |
A választott bárányok és a toklyók takarmányozása | 381 |
A juhok hizlalása | 382 |
Tejesbárány-hizlalás | 383 |
Hagyományos (éves) pecsenyebárány-hizlalás | 383 |
Expressz pecsenyebárány-hizlalás | 383 |
A kifejlett ürük hizlalása | 385 |
Az idős selejtjuhok feljavítása | 385 |
Tömegtakarmány-kiosztási technológiák a juhtartásban | 387 |
Itatás | 388 |
A sertés takarmányozása | |
A sertés táplálóanyag-ellátásának főbb irányelvei | 389 |
Az üres kocák takarmányozása | 390 |
A vemhes kocák takarmányozása | 391 |
A szoptató kocák takarmányozása | 394 |
A szopós malacok takarmányozása | 395 |
Mesterséges malacnevelés | 397 |
A választott malacok és a tenyészsüldők takarmányozása | 401 |
A tenyészkanok takarmányozása | 404 |
A hízósertések takarmányozása | 404 |
Az idős selejtállatok feljavítása | 408 |
Takarmányozási technológiák a sertéstartásban | 309 |
Mobil nedvesdara-kiosztó rendszerek | 409 |
Stabil nedvesdara-kiosztó rendszerek | 412 |
Mobil szárazdara-kiosztó rendszerek | 412 |
Stabil szárazdara-kiosztó rendszerek | 413 |
Itatás | 416 |
A ló takarmányozása | |
A ló táplálkozási sajátosságai | 417 |
Az igáslovak takarmányozása | 418 |
A vemhes kancák takarmányozása | 419 |
A szoptató kancák takarmányozása | 420 |
A szopós csikók takarmányozása | 420 |
A választott és az évjárati csikók takarmányozása | 420 |
A tenyészmének takarmányozása | 422 |
A szopós csikók hizlalása | 423 |
Takarmányozási technológiák a lótartásban | 424 |
Itatás | 424 |
A baromfi takarmányozása | |
A baromfi emésztőrendszerének anatómiai sajátosságai | 427 |
Faji eltérések a baromfi táplálkozásában | 428 |
A baromfi életfenntartó szükséglete | 429 |
A tojók takarmányozása | 431 |
A baromfi takarmányozása a nevelés időszakában | 433 |
A fiatal (0-12 hetes) baromfi takarmányozása | 433 |
A növendék (3-6 hónapos) baromfi takarmányozása | 434 |
A hízóbaromfi takarmányozása | 436 |
Takarmányozási technológiák a baromfitartásban | 438 |
Itatás | 442 |
Irodalom | |
Függelék | |
Függvények és adatok energiaforgalmi vizsgálatokhoz | 449 |
A fontosabb vitaminok áttekintése | 451 |
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete | 454 |
A baromfi táplálóanyag-szükséglete | 459 |
Irányszámok a táplálóanyag-szükséglet kiszámítására | 473 |
A gazdasági állatok esszenciálisaminosav-szükséglete | 476 |
Néhány fontosabb takarmány esszenciálisaminosav-tartalma és biológiai értéke | 477 |
A takarmányok nyers összetétele, emészthetősége, hatékonysága | 482 |
Táblázat a takarmányadag összeállításához | 501 |
A hazai (GMV) tápok és koncentrátumok | 520 |
A hazai egységes premixek (Phylaxia) | 523 |
Szakmai rövidítések | 524 |
Tárgymutató | 525 |