kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 435 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 81 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. |
Előszó | 5 |
1. A Takarmányozás általános állategészségügyi jelentősége (Dr. Kakuk) | 7 |
A takarmányozás és a szaporodás | 7 |
A takarmányozás hatása az ivarérésre, az ivarzásra és a hímek termékenyítőképességére | 7 |
A takarmányozás hatása a vemhességre | 11 |
A takarmányozás, a tejtermelés és a tej összetétele | 16 |
A takarmányozás, a tojástermelés, a tojások minősége és keltethetősége | 18 |
A takarmányozás és a növekedés | 21 |
A takarmányozás és az ellenállóképesség | 25 |
Az elégtelen takarmányozás és az ellenállóképesség | 25 |
A fehérjeellátásnak az ellenállóképességre gyakorolt hatása | 26 |
A vitamonok szerepe az ellenállóképesség alakulásában | 27 |
Az ásványianyag-ellátás és az ellenállóképesség kapcsolata | 31 |
A takarmányártalmak okozta ellenállóképessség-csökkenés | 32 |
A takarmányozás hatása a daganatos betegségekre | 33 |
A takarmányozás és az élettartam kapcsolata | 34 |
2. A takarmányösszetevők állategészségügyi szerepe (Dr. Kakuk) | 36 |
A fehérjék jelentősége a takarmányozásban és a fehérjeellátás zavarai | 36 |
A hiányos fehérjeellátás következményei | 40 |
Fehérjetúletetés | 42 |
Az antibiotikumok szerepe a takarmányozásban (Dr. Kakuk-Dr.Sztojkov) | 48 |
Az esszenciális zsírsavak hiánya | 52 |
A zsírok állategészségügyi szerepe és minősítése | 54 |
A zsírok avasodása | 54 |
Az avas zsírok etetésének következményei | 57 |
A sertések mikroangiopathiája | 62 |
Toxikus zsírpolimerek | 63 |
Toxikus zsírbetegség | 63 |
Takarmányzsírok kémiai minősítése | 64 |
3. A takarmányok és tápszerek állategészségügyi minősítése (Dr. Dósa) | 66 |
Alapanyagok minősítése | 68 |
Tejpor | 69 |
Takarmányélesztő | 69 |
Növényolajipari extrahált darák | 69 |
Lucerna- és vegyes növényi lisztek | 70 |
Takarmányzsírok | 70 |
Gabona- és hüvelyes magvak | 70 |
A koncentrátumok és tápok elbírálása | 72 |
Tápszerek | 73 |
4. Takarmányelőllítás és -tárolás higiéniai kérdései (Dr. Dósa) | 74 |
Alapanyagok | 74 |
Magtisztítási hulladékok | 76 |
Növényolajipari termékek | 76 |
Erjedésipari takarmányok | 76 |
Zöldtakarmánylisztek | 77 |
Állati eredetű takarmányalapanyagok | 77 |
Az ipari abrakkeverékek előállítása folyamán gyakrabban előforduló hibák | 78 |
5. Az ásványianyag-forgalom zavarai (Dr. Kakuk) | 80 |
Az ásványi anyagok élettani szerepe | 80 |
Az ásványianyag-ellátás zavarai | 82 |
A kalcium- és a foszfor-anyagforgalom zavarai | 87 |
A kalcium élettani szerepe | 87 |
A foszfor élettani szerepe | 90 |
Angolkór | 92 |
Csontlágyulás | 98 |
Csontritkulás | 102 |
Rostos csontelfajulás | 102 |
Szarvasmarhák és juhok húgykövessége | 103 |
Ellési bénulás | 105 |
Alimentáris meddőség | 109 |
A háziállatok mész- és foszforszükséglete | 111 |
Ca: Parány és földalkáli-alkalicitás | 113 |
Mész és foszfor pótlására használatos készítmények | 116 |
A nátrium, a kálium és a klór élettani szerepe (Dr. Neszterov) | 119 |
Konyhasóhiány-betegség | 120 |
A mikroelemek anyagforgalma (Dr. Horváth) | 121 |
A mikroelemek szerepe | 122 |
Vas | 124 |
Vashiányos malacanaemia | 124 |
Vashiányos borjúanaemia | 128 |
Vas-intoxikáció | 129 |
Mangán | 131 |
Mangányhiány | 131 |
A mangán túladagolása | 132 |
Réz | 133 |
Rézhiány | 133 |
Rézmérgezés | 137 |
Cink | 139 |
A malacok cinkhiány-betegsége | 139 |
Cinkhiány kérődzőkben | 141 |
A baromfi cinkhiány-betegsége | 142 |
A cink túladagolása | 143 |
Kobalt | 143 |
A kérődzők kobalthiány-betegsége | 144 |
Kobaltmérgezés | 146 |
Jód | 146 |
A malacok myxoedema betegsége (jódhiány) | 146 |
Fluorosis | 148 |
A szelén szerepe és jelentősége a háziállatok életműködésében | 152 |
E-vitamin és sezlán kölcsönhatás | 153 |
6. Vitaminhiány (Dr. Kakuk - Dr. Proprisztov) | 165 |
Tiaminhiány (Dr. Kakuk - Dr.Propisztov) | 195 |
Riboflavinhiány (Dr. Kakuk) | 202 |
Nikotinsavhiány | 207 |
Piridoxinhiány | 213 |
Pantotensavhiány | 217 |
Kolinhiány | 221 |
Biotinhiány | 225 |
B12-vitaminhiány | 230 |
Folsavhiány | 234 |
C-vitaminhiány | 237 |
D-vitaminhiány | 240 |
E-vitaminhiány (Dr. Nacsev) | 247 |
Csirkék encephalomalatiája | 250 |
Enzootiás izomdistrophia | 251 |
Fiatal pulykák izomdistrophiája | 251 |
Bárányok enzootiás izomdistrophiája | 252 |
Borjak fehérizom-betegsége | 254 |
Enzootiás izomdistrophia bivalyborjakban | 255 |
Sertések E-vitaminhiánya | 256 |
Csirkék exsudatiív diathesise | 257 |
K-vitaminhiány (Dr. Proprisztov) | 261 |
P-vitaminhiány | 264 |
7. Mikotoxikózisok (Dr. Derzsi) | 267 |
Alimentáris toxikus aleukia | 270 |
Stachybotryotoxikózis | 272 |
Penészes kukorica okozta toxikózis | 276 |
Aspergillus-toxikózis | 278 |
A baromfi mikotoxikózisai | 279 |
Aflatoxikózis (Dr. Juhász) | 280 |
8. A takarmányok természetes hatóanyagai okozta egészségtartalmak (Dr. Horváth) | 286 |
Takarmányozási methaemoglobinaemia (nitrát-nitrit-mérgezés) | 286 |
Cianogén és golyvakeltő anyagok okozta takarmánytoxikózis | 290 |
Takarmány-ösztrogének | 294 |
Takarmányozási eredetű vérzékenség | 296 |
Somkórómérgezés | 297 |
Szarvasmarhák sasharaszt-mérgezése | 300 |
Allergizáló takarmányok okozta kórképek | 303 |
Takarmányozási fotoszenzibilizáció | 304 |
Hajdina (pohánka)- mérgezés | 304 |
Orbáncfű-mérgezés | 305 |
Májeredetű (hepatogén) fotoszenzibilizáció | 306 |
9. A kérődzők takarmányozási, anyagforgalmi betegségei (Dr. Juhász) | 308 |
A kérődzők táplálkozásélettani sajátosságai | 308 |
Az előgyomrok kialakulása | 308 |
A fiatal kérődzők emésztése | 311 |
A nyelőcsővályú működése | 312 |
A fiatal kérődzők emésztésével kapcsolatos táplálkozási sajátosságok | 314 |
Az elválasztás | 314 |
Az emésztést elősegítő folyamatok | 315 |
Takarmányfelvétel | 315 |
Rágás | 315 |
Nyál | 315 |
Az előgyomrok flóriája és faunája | 318 |
Az előgyomrokban élő baktériumok | 321 |
Cellulózbontó baktériumok | 322 |
Pálcika alakú cellulózbontók | 322 |
Coccus alakú cellulózbontók | 323 |
Keményítőbontó baktériumok | 321 |
Hemicellulóz-bontó baktériumok | 324 |
Cukorbontó baktériumok | 324 |
Organikus savakat felhasználó baktériumok | 325 |
Methanogén baktériumok | 325 |
Proteolytikus baktériumok | 326 |
Lipolytikus baktériumok | 326 |
Az előgyomrokban élő protozoonok | 326 |
A protozoonok alakja és beosztása | 329 |
A protozoon populáció kialakulása | 330 |
A protozoonok tápanyag-felhasználása | 332 |
A protozoonok tápanyag-felhasználása | 332 |
Az előgyomrok mozgásai | 333 |
A bendő összehúzódásai | 335 |
A recés összehúzódásai | 335 |
A bendő és recés mozgásainak összerendeződése | 335 |
A takarmány rétegeződése az előgyomrokban | 336 |
Kérődzés | 337 |
Böfögés | 338 |
A durva és finom részek elkülönülése az előgyomrokban | 339 |
A százrétű működése | 339 |
Az oltógyomor működése | 340 |
Az előgyomrok működésének szabályozása | 341 |
A szénhidrátok elbomlása az előgyomrokban | 343 |
Az illó zsírsavak felszívódása | 346 |
Nitrogéntartalmú anyagok elbomlása az előgyomrokban | 347 |
Fehérjék hidrolízise | 347 |
Aminosavak asszimilációja | 349 |
Aminosavak elbomlása | 349 |
Ammónia jelentősége | 350 |
Karbamid felhasználása a kérődzők takarmányozásában | 352 |
Karbamidmérgezés | 353 |
Az előgyomrokban szintetizált fehérjék táplálkozáélettani tulajdonságai | 354 |
Bélemésztés | 355 |
Bélmozgások | 355 |
Emésztőnedvek | 357 |
Hasnyál | 357 |
Epe | 357 |
Bélnedv | 358 |
A vékonybélben lezajló emésztőfolyamatok | 359 |
A vastagbélben lezajló emésztőfolyamatok | 359 |
Bélsár és bélsárürités | 360 |
Az előgyomor-renyheség kórhatározásának és gyógykezelésének modern irányelvei( Dr. Horváth) | 361 |
Kórhatározás | 361 |
A bendőtartalom vételének és vizsgálatának módszerei | 363 |
Gyógykezelés | 365 |
A kérődzők heveny bendőfelvúvódása (Dr. Nacsev - Dr. Horváth) | 367 |
A kérődzők tejsavmérgezése (Dr. Horváth) | 374 |
A kérődzők keteosisa | 390 |
A juh ketosisa | 390 |
Hypomagnesaemiás tetania | 392 |
A felnőtt kérődzők hypomagnesáemiás tetaniája | 392 |
A borjú hypomagnesaemiáas tetaniája | 406 |
10. A baromfi fontosabb anyagforgalmi betegségei (Dr. Kakuk) | 409 |
A baromfi osteopathiái | 409 |
A csontképződés élettani és anatómiai alapjai | 409 |
Baromfi-rachitis | 410 |
Perosis | 416 |
A baromfi osteomalatiaja és osteoporosisa | 422 |
Tojótyúkok ketrecbénulása | 420 |
Osteopetrosis | 422 |
Tisztázatlan kóroktanú osteopathiák | 422 |
A pulykák lábgyengesége | 422 |
A pulykák Y-betegsége | 423 |
A csirkék spondylolisthesise | 423 |
Torzító görbeujjtartás | 423 |
Tollcsipkedés és kannibalizmus (Dr. Derzsi) | 424 |
Baromfiköszvény | 429 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.