1.067.209

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarítás

Anyag-, technológia-, eszközismeret

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 228 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 78-963-637-319-1
Megjegyzés: Jegyzet. A könyv a 1457-06 Takarítás 1831-06 Takarítógép-kezelő feladatai 1393-06 Takarító feladatai szakmai követelménymodulok szakmai kompetenciái alapján készült. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!
Valószínű Ön is találkozott már az alábbiakban megfogalmazott kérdésekkel: Miért kell a takarítást tanulni? Miért kell hozzá valamilyen tankönyv? A takarítás mindig is fontos része... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!
Valószínű Ön is találkozott már az alábbiakban megfogalmazott kérdésekkel: Miért kell a takarítást tanulni? Miért kell hozzá valamilyen tankönyv? A takarítás mindig is fontos része volt a munkakultúránknak és privát életünknek egyaránt. Alapismereteink átadása a nagycsaládokban a ház és a gazdaság körüli tevékenységek során anyáról lányára, a műhelyekben, később gyárakban a mesterről a tanoncra szálltak. A régi szakácskönyvek, kalendáriumok tartalmaztak olyan részeket, amelyek a természetben előforduló anyagok hatásmechanizmusa alapján adtak jótanácsot a tisztításhoz, folteltávolításhoz, illetve a takarítási munka szervezéséhez is. A munkaeszközök, a munkapad, a műhely tisztántartásának a tanoncra háruló feladata a szakmunkás képzésben; a gazdasági udvar rendben tartása, vagy a „tisztaszoba" ápolása, az ünnepek előtti nagytakarítás tudománya, az iskolai képzésben a háztartástan tantárgyban már nagyon korán megjelent. A vegyipar fejlődésével, új anyagok megjelenésével, a tudományos-technikai forradalom okozta robbanásszerű ipari fejlődéssel, illetve a nagyvárosi életmód- és tárgyi kultúra változásával, a háztartások gépesítettségének és vegyszerrel való ellátottságának növekedésével a takarítással szembeni követelmények gyökeresen megváltoztak. Az évszázadokon át használt tradicionális ismeretek jelentős része mára elavult. A fejlett országokban a takarítással foglalkozó szakembereket már felsőfokú oktatási intézményekben is képzik. Ezért is szükséges, egy olyan céllal megíródott, tankönyv, jegyzet, amelynek tanulmányozása során legalább alapszintű ismereteket lehet szerezni a takarító szakmáról. A könyv nem átfogó jelleggel, csak a szakmai követelmény szerint szükségesnek tartott mélységben tárgyalja a kémiai alapismereteket. Segítséget nyújt a takarító szakmában használt alapfogalmak elsajátításában, megértésében. Ismerteti a különféle területeken használható alapvető takarítószereket, bemutatja azok kiválasztásának és használatának módját. Megismertet néhány alap takarítógép csoporttal. Mindezek mellett segítséget kíván nyújtani a takarító munka végzése során felmerülő kérdések megoldásához és a megfelelő kommunikáció elsajátításához. Miért fontos, hogy a felsoroltakkal a takarítást végző tisztában legyen? Milyen formában kamatoztathatják a mindennapi munka során? Fogalmazódik meg a kérdés. A tanulmányok során bizonyossá fog válni mindenki előtt, hogy a megszerzett ismeretek birtokában lényegesen könnyebben és egyszerűbben tudja eldönteni, hogy milyen területen, milyen tisztítószert, milyen gépeket használjon, milyen sorrendben végezze el a munkát. Mi szükséges egy megfelelő felméréshez, hogyan kell elfogadható, jó árajánlatot készíteni. Tisztában lesz a munkavégzés során követendő magatartási követelményekkel. Mindezek birtokában vélhetően jobban és eredményesebben tudja majd végezni a munkáját.
Ezekkel a gondolatokkal kíván eredményes tanulást a jegyzet alkotó szerkesztője. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
I. rész: ANYAGISMERET
1. A takarítás anyagismerete 7
1.1. Fizikai és kémiai változások 7
1.2. Halmazállapotok 8
1.3. Az anyagok csoportosítása 8
1.4. Kémiai folyamatok és jelzések 9
1.5. A vegyületek 10
1.6. A vegyületek csoportosítása 10
1.7. Savak 11
1.8. Lúgok 11
1.9. Sók 12
1.10. Oldatok 12
1.11. A pH fogalma, jelzései 12
Ellenőrző kérdések 13
2. A vegyipari termékekről általában 15
2.1. A vegyipari áruk fogalma, jelzése 15
2.2. A vegyi áruk csoportosítása 15
2.3. A vegyi termékek csomagolása 16
2.4. A vegyi áruk tárolása 16
Ellenőrző kérdések 16
3. A víz 17
3.1. A víz általános jellemzői, fizikai és kémiai tulajdonságai 17
3.2. A víz feladatai a tisztítási, ápolási folyamatban 17
3.3. A víz egyéb tulajdonságai, vízkeménység, vízlágyítás 18
Ellenőrző kérdések 19
4. A takarítás általános anyagai 21
4.1. Felületaktív anyagok (tenzidek) 21
4.2. Savat tartalmazó tisztítószerek 22
4.3. Lúgtartalmú tisztítószerek 22
4.4. Semleges tisztítószerek 24
4.5. Dörzsanyagok 24
4.6. Foszfátok (megkötő és vízlágyító anyagok) 25
4.7. Oxidációs és redukciós szerek 26
4.8. Oldást segítő anyagok 27
4.9. Fertőtlenítő hatású tisztítószerek 27
4.10. Inhibitorok 28
4.11. Szerves oldószerek 28
4.12. Enzimek 29
4.13. Olajok, zsírok, viaszok tulajdonságai, fajtái, felhasználásuk 30
4.14. A tisztítószerek szállításával kapcsolatos előírások 31
4.15. A szerves oldószerek egészségkárosító hatása 32
Ellenőrző kérdések 32
5, Egyes anyagfajták tisztítása, ápolása 35
5.1. Fa felületek tisztítása, ápolása 35
5.2. Kő felületek tisztítása, ápolása 35
5.3. Műanyagok tisztítása 37
5.4. Textil padlók és kárpitok tisztítása 37
5.5. Különböző fémek tisztítása 38
5.6. Linóleum, PVC tisztítása 38
5.7. Üvegfelületek tisztítása -39
Ellenőrző kérdések 39
II.rész: TECHNOLÓGIA- ÉS ESZKÖZISMERET
1. Takarítási alapismeretek
1.1. A takarítások fajtái a takarítási munkák végzésének időszakai alapján 43
1.2. A takarító munka fajtái a munkavégzés formája és területe alapján 45
1.3. A takarítások fajtái a takarítási felület alapján 47
Ellenőrző kérdések 55
2. A takarításhoz használt vegyszerek kiválasztása, jellemzése, adagolása 57
2.1. Általános padló tisztítószerek 58
2.2. Fertőtlenítő tisztítószerek 59
2.3. Általános üveg és porcelán tisztítószerek 60
2.4. Egyéb területen használható tisztítószerek 61
Ellenőrző kérdések 66
3. A takarítási munka során használt kézi szerszámok és gépek 67
3.1. A takarítás kéziszerszámai és eszközei 67
Ellenőrző kérdések 71
3.2. A takarításhoz használható gépek 71
3.3. Gépek napi karbantartása 89
Ellenőrző kérdések 92
4. A takarítógépek kiegészítő eszközei 93
Ellenőrző kérdések 96
5. Lakások és intézményi területek takarítása 97
5.1. Lakások helyiségeinek takarítása 97
5.2. Intézményi területek takarítása 99
Ellenőrző kérdések 100
6. A takarítási szolgáltatás folyamata 101
Ellenőrző kérdések 103
7. A kultúrált és biztonságos munkavégzés alapvető szabályai 105
7.1. A kultúrált munkavégzés alapvető ismérvei 105
7.2. A biztonságos munkavégzés alapvető követelményei 106
7.3. Néhány munkaszervezési jó tanács 108
Ellenőrző kérdések 109
III. rész A BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS ALAPJAI
1. Alapfogalmak 113
Ellenőrző kérdések 113
1.1. Baleset 114
Ellenőrző kérdések 116
1.2. Elsősegélynyújtás 117
Ellenőrző kérdések 120
1.3. Veszélyes anyagok, tárolása, szállítása 120
Ellenőrző kérdések
1.4. Általánosságban a környezetvédelemről 122
Ellenőrző kérdések 122
1.5. A hulladékok 124
Ellenőrző kérdések 124
1.6. Munkavédelmi alapfogalmak 127
1.7. Általános munkavédelmi szabályok és előírások 129
Ellenőrző kérdések 132
2. A takarítás áttekintő munkavédelme 133
2.1. A villamosság biztonságtechnikájának alapjai 133
Ellenőrző kérdések 136
2.2. A takarítás egyes területeinek jellemző baleseti forrásai 136
Ellenőrző kérdések 147
Forrásmunkák 149
Függelék 151
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem