A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tájak, ízek, ételek

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság
Kiadás helye: Miskolc
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9271-42-X
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen kiadvány egyik alapvető célja az is, hogy a nagy területű, változatos földrajzi és kulturális arculatú Borsod-Abaúj-Zemplén megye tradicionális műveltségi csoportjait úgy mutassa be, hogy... Tovább

Előszó

Jelen kiadvány egyik alapvető célja az is, hogy a nagy területű, változatos földrajzi és kulturális arculatú Borsod-Abaúj-Zemplén megye tradicionális műveltségi csoportjait úgy mutassa be, hogy jellemzőikhez csatol néhányat az adott vidék hagyományosnak, specifikusnak tartott ételreceptjeiből. Maga a hagyományos kultúra története és működése szolgál azonban magyarázattal arra, hogy a táplálkozás táji variánsai és történeti változásai nem egyszerű lenyomatai a népesség történetének és kultúrájának, s a különböző adottságú tájak ételei között legalább annyi hasonlóság van, mint amennyi egymástól eltérő, lokális vonás. Az ételkészítésben hangsúlyosan érvényesül a gazdálkodás és a fogyasztás regionális és övezetes jellege. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - túl a térség átmeneti, kontaktzóna jellegű kulturális arculatával együtt járó sajátosságain - idegen ajkú, különféle vallási felekezethez tartozó népcsoportok telepedtek meg. Hozzájuk a 19. század derekától a születő nehézipar és bányászat munkaerőigényének kielégítésére - a történeti Magyarország különféle tájairól származó, sokfelől verbuválódott - népesség társult. Az ő hagyományaik részben beépültek a regionális kultúra-változatokba, részben együtt változtak, formálódtak a helyi paraszti kultúrával a polgárosodás, urbanizáció, modernizáció folyamatában. Vissza

Tartalom

Előszó5
A hagyományos kultúra táji-történeti tagolódása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (A regionális életmód-stratégiák feltételei és változatai)8
A megye táplálkozási hagyományainak jellemző vonásai26
Az ételkészítés és az étkezés eszközeinek változásáról48
Irodalom60
Színes táblák65
Receptek81
Palócok81
Sajó-völgy, Gömör86
Bódva-völgy92
Abaúj-Torna95
Bükkalja és Dél-Borsod100
Matyók108
Tisza mente114
Miskolc119
Tokaj-Hegyalja122
Zempléni hegyvidék126
Bodrogköz133
Lengyelek140
Németek145
Ruszinok147
Szlovákok150
Mutató155

Viga Gyula

Viga Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Viga Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tájak, ízek, ételek Tájak, ízek, ételek Tájak, ízek, ételek Tájak, ízek, ételek

A borító foltos.

Állapot:
3.540 ,-Ft
18 pont kapható
Kosárba
10-100% kedvezmény!