1.061.279

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szüretelő

Szerkesztő
Szeged
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és Termelő Kft
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím: Magyar konyha ízei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 14 cm x 10 cm
ISBN: 963-02-9536-9
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér rajzzal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A magyar ember életének régtől fogva olyan sajátos eseménye a szüret, amelyben összekapcsolódik a munka az ünnepléssel, és az evés-ivással. A szüretnek a hagyományvilágához hasonlóan a konyhaművészete is igen gazdag - ugyanakkor speciális, másféle, mint a naptári és családi ünnepek ételkultusza.
A magyaros ünnepi asztaloktól a szüretig alapvetően az különbözteti meg, hogy munka közben terítik, hangos jókedvvel, és annak további megalapozása, a "borágyazás" szándékával. Az egész éves, fáradtságos szőlőművelő munkájának gyümölcsét szüretelő, borát betermelő gazda és családja, rokonsága általában "egytálaz", aztán munka közben bekap egy-egy falatot. Azaz fő étke a szüretelőknek a bográcsos: a pörkölt, a paprikás; valamint a munka közben evett pogácsa - borral csúsztatva. Az esti, szüreti munkákat lezáró vacsorákra aztán több tál kerül, másféle boros-húsos ételekkel, sós és édes tésztákkal, jóféle innivalókkal. Melyeknek egy részét sajnos - a családi szüretek ritkulásának... Tovább

Fülszöveg

A magyar ember életének régtől fogva olyan sajátos eseménye a szüret, amelyben összekapcsolódik a munka az ünnepléssel, és az evés-ivással. A szüretnek a hagyományvilágához hasonlóan a konyhaművészete is igen gazdag - ugyanakkor speciális, másféle, mint a naptári és családi ünnepek ételkultusza.
A magyaros ünnepi asztaloktól a szüretig alapvetően az különbözteti meg, hogy munka közben terítik, hangos jókedvvel, és annak további megalapozása, a "borágyazás" szándékával. Az egész éves, fáradtságos szőlőművelő munkájának gyümölcsét szüretelő, borát betermelő gazda és családja, rokonsága általában "egytálaz", aztán munka közben bekap egy-egy falatot. Azaz fő étke a szüretelőknek a bográcsos: a pörkölt, a paprikás; valamint a munka közben evett pogácsa - borral csúsztatva. Az esti, szüreti munkákat lezáró vacsorákra aztán több tál kerül, másféle boros-húsos ételekkel, sós és édes tésztákkal, jóféle innivalókkal. Melyeknek egy részét sajnos - a családi szüretek ritkulásának következményeként - már-már elfeledtük.
Pedig felséges különlegességei a magyar konyhának - készítésük pedig valóságos tudomány. A töltött szőlőlevél, az aprópecsenye vörösborban, a rizses csirke bormártásban, a friss musttal készített szüreti borda, vagy a káposztás pogácsa, a vargabéles, sok más, jóízű étellel kívánkozik "szüreti szakácskönyv"-be. És az úgynevezett télre valók: azaz a szőlő, a must eltevésének, a velük készített őszi csemegéknek receptjei - melyek lassan ugyancsak feledésbe hajlanak, pedig ínycsiklandozók. S persze a házi bor, pálinka...
Megfűszerezve néhány "koccintóval", elődeink borívó rigmusainak, bordalainak felemlegetésével. És a rendkívül gazdag szüreti hagyományvilág vázolásával. Amiknek a segítségével talán közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy szüretet tudjunk csinálni, hol jó evés és jó ivás válik egészségünkre. Vissza

Tartalom

Buzdító7
Egytálételek9
Szegedi burgonya9
Savanyú káposztás bableves9
Ürüragu10
Juhhúsos kása11
Bográcsosok13
Babgulyás13
Marhapaprikás14
Marhagulyás14
Halpörkölt15
Boros-húsos ételek16
Töltött szőlőlevél16
Szüreti borda16
Rizses csirke bormártásban17
Sertéscom fehérborban17
Aprópecsenye vörösborban18
Boros marhavese18
Vörösboros máj19
Tészták21
Omlós pogácsa21
Burgonyás-kapros lepény21
Káposztás pogácsa22
Alföldi túróslepény22
Tejfölös pite23
Vargabéles23
Sajtos perec24
Borbamártogató24
Italok25
Házibor25
Fűszeres bor26
Házi vermut26
Borkoktél27
Fűszeres borkoktél27
Édes szőlőmust27
Pezsgő házilag28
Gyümölcspálinka29
Diópálinka29
Télrevalók30
Szőlőlé30
Birsalmasajt mustban30
Szőlőlekvár birsalmával31
Szőlőlekvár31
Szőlőbefőtt31
Birsalma mustban32
Tök mustban32
"Boralap"33
Koccintók39
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szüretelő Szüretelő
Állapot:
940 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba