1.067.349

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági és ipari ismeretek IV.

Szőlőmívelés, erdőkezelés és apró háziállatok tenyésztése a polgári fiúiskolák IV. osztálya számára

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Lampel R. (Wodianer F. és Fiai) Könyvkiadóvállalata
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 138 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A vallás- és közoktatásügyi m. kir. minister úr 70,022/1918. sz. rendeletével kiadott új tanterv alapján szerkeszti Dr. Kovács József gazd. akad. rendes, főiskolai magántanár.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Mezőgazdasági és ipari ismeretek IV. kötetében a szőlőmivelésre vonatkozó részt tüzetesebben ismertetjük. Tekintettel arra, hogy az ország egyes vidékei lakosságának a szőlőmívelés önálló,... Tovább

Előszó

A Mezőgazdasági és ipari ismeretek IV. kötetében a szőlőmivelésre vonatkozó részt tüzetesebben ismertetjük. Tekintettel arra, hogy az ország egyes vidékei lakosságának a szőlőmívelés önálló, főtermelési ága, amely közel egy millió embernek nyujt biztos megélhetést. Figyelmen kívül hagyva azokat, akik a szőlő- és bortermékeit iparilag feldolgozó üzemekben foglalatoskodnak. Ezzel is módot kívánunk nyujtani a borvidékeken működő igen tisztelt kartársaknak és tanítványaiknak a szőlőmívelés és borgazdaságban való nagyobb elmélyedésre. Vissza

Tartalom

Előszó 3
ELSŐ RÉSZ.
Szőlőmívelés és borgazdaság.
A szőlőmívelés és borgazdaság fontossága 5
Első fejezet.
A szőlő eredete és elterjedése hazánkban 7
A szőlő növénytani leírása 7
Második fejezet.
Szőlőfajták 10
Amerikai alanyfajták 12
Hazai borvidékek 14
harmadik fejezet.
Milyen földbe milyen alany- és szőlőfajtát telepítsen a gazda? 14
Negyedik fejezet.
A szőlő fekvésének és talajának megválasztása 17
Ötödik fejezet.
A szőlő szaporításának módjai 20
Szőlőgyökereztető iskola 23
Szőlőültetés 24
Hatodik fejezet.
Szőlőtelepítés 24
Előgyökereztetett síma és gyökeres vesszők kiültetése a szőlőben 24
Hetedik fejezet.
A szőlő oltása 27
A fásoltás módjai 28
Nyolcadik fejezet.
Oltványszőlőtelepítés 34
Kilencedik fejezet.
A szőlő állandó évi munkái 36
I. Alapmetszés. Tőkealakítás 28
II. Termőre való metszés 41
Lugas szőlőmívelés 44
A termőhajtások visszakurtítása 48
Összefoglalás 49
Tizedik fejezet.
A szőlő trágyázása 49
Milyen földre milyen trágya való? 55
Műtrágyákkal való kisérletezés 55
Tizenegyedik fejezet.
A szőlő ellenségei és az ellenük való védekezés 56
I. A szőlő gyökereit pusztító rovarok 57
II. A szőlő tőkéjét, hajtásait, rügyeit és leveleit rongáló rovarok 58
III. A szőlő gyümölcsét pusztító rovarok 60
IV. Leyélletvök 62
A fillokszéra elleni védekezés 64
Tizenkettedik fejezet.
Elemi csapások okozta károk a szőlőben 70
Egyéb okokból származó szőlőbetegségek 71
MÁSODIK RÉSZ.
Borgazdaság.
Első fejezet.
A szüret idejének helyes kitűzése 73
A szűrei előkészítése 74
Második fejezet.
A szőlő feldolgozása 77
A prés 78
A) A szőlőhegyé alkotórészei 79
R) A must alkotórészei 80
C) Mustvizsgálat 80
D) A must savtartalmának meghatározása 91
Harmadik fejezet.
Erjedés 81
Negyedik fejezet.
A bor alkotórészei 83
A bor szesztartalmának a megállapítása 84
A borsavtarlalmának a meghatározása 84
Ötödik fejezet.
Borkészítés 85
Hatodik fejezet.
A must javítása és cukrozása 90
Hetedik fejezet.
Borkezelés 91
Nyolcadik fejezet.
A bor javítása 96
Kilencedik fejezet.
Borhibák és borbetegségek 98-101
Tizedik fejezet.
A bor palackozása 102
A bor szállítása 103
Tizenegyedik fejezet.
A jó borospince 103
Pincefelszerelés 105
Tizenkettedik fejezet.
A borkészítés melléktermékei 106
A törköly feldolgozása és értékesítése 106
A seprő feldolgozása és értékesítése 108
Borkőnyerés 108
Borecetkészítés 109
Konyak (Cognae) készítés 109
Tizenharmadik fejezet.
A csemegeszőlő eltartása 110
A szőlő szállítása 111
Tizennegyedik fejezet.
Pinceszövetkezetek 111
Szüretelő szövetkezet (Alkalmi szövetkezés) 114
HARMADIK RÉSZ.
Erdőgazdálkodás.
Az erdők jelentősége 115
Az erdők feloszlása 116
Az erdőt alkotó fanemek 117
Az erdők felújítása 118
Az erdők felújítása mesterséges úton 119
Az erdők gondozása 120
Az erdők kitermelése 121
NEGYEDIK RÉSZ.
Baromfitenyésztés.
A baromfitenyésztés jelentősége 124
A baromfitenyésztés felosztása 125
Első fejezet.
Tyúktenyésztés. 125
Második fejezet.
Lúdtenyésztés 140
Harmadik fejezet.
Kacsatenyésztés 144
A kacsa tenyésztése 116
Negyedik fejezet.
A pulyka tenyésztése 147
Ötödik fejezet.
Galamb tenyésztése 148
Hatodik fejezet.
Baromfibetegségek 152
Hetedik fejezet.
A baromfitermékek értékesitése 155
ÖTÖDIK RÉSZ.
Méhészet.
A méhtenyésztés jelentősége 158
Első fejezet.
A méhek élete és fejlődése 158
Második fejezet.
A méhek gondozása 170
A méz értékesítése 177
A méhek ellenségei és betegségei 178
HATODIK RÉSZ.
Házinyúltenyésztés.
Első fejezet.
A házinyúltenyésztés haszna és fontossága 181
A házinyúl őse 181
Második fejezet.
A házinyúl fajtái: A) Kistestű nyulak, B) Nagytestű nyulak 182
Harmadik fejezet.
A házinyúl elhelyezése 185
A házinyúl tenyésztése 187
Negyedik fejezet.
Takarmányozás 189
A házinyúl gondozása 190
Ötödik fejezet.
Betegségek, ellenségek 19"
Hatodik fejezet.
A nyúl értékesítése 192
HETEDIK RÉSZ.
Selyemhernyótenyésztés.
Első fejezet.
A selyemhernyó jelentősége és állattani leírása 195
Második fejezet.
A tenyésztőhelyiség berendezése 197
Harmadik fejezet.
A peték beszerzése és kikeltése 199
A hernyók nevelése és gondozása 199
Negyedik fejezet.
A selyemhernyó ellenségei 203
A selyemhernyó betegségei 204
NYOLCADIK RÉSZ.
Halászat.
A halászat jelentősége 206
A hal szervezete 207
A hal tápláléka 208
A halak szaporodási 209
A halak ellenségei 210
A nevezetesebb halaink 211
Halászat és halászati eszközök 214
Halgazdaság 213
A halászatra vonatkozó intézkedések 214
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem