1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szubjektív és objektív hatások Duna-Tisza közi szövetkezeti gazdaságokban

a gazdálkodási eredményt befolyásoló objektív és szubjektív hatások érvényesülése Bács-Kiskun megyei szövetkezetekben

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mezőgazdasági termelőszövetkezetek és a szakszövetkezetek fejlődésének néhány időszerű kérdését tárgyalják az ebben a kötetben összefoglalt tanulmányok. A tanulmányok alapját azok a vizsgálatok... Tovább

Előszó

A mezőgazdasági termelőszövetkezetek és a szakszövetkezetek fejlődésének néhány időszerű kérdését tárgyalják az ebben a kötetben összefoglalt tanulmányok. A tanulmányok alapját azok a vizsgálatok vetették meg, amelyeket még 1965-ben Bács-Kiskun megyében végeztek a Hazafias Népfront és a TIT aktivái, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársai.
A vizsgálatok 51 termelőszövetkezetben és 9 szakszövetkezetben indultak meg azzal a céllal, hogy tájékozódást nyerjünk a hasonló feltételek mellett gazdálkodó szövetkezetek eltérő eredményeinek okairól. Közismert tény, hogy a szövetkezetek termelési adottságai rendkívül változatosak. A kedvező és kedvezőtlen adottságok általában a termelés színvonalában is megmutatkoznak. De számos példa alapján mondhatjuk, hogy a gazdasági eredmények nem csupán a szövetkezetek természeti és közgazdasági lehetőségeitől, hanem sok más objektív és szubjektív tényezőtől is függnek. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
TERMELŐSZÖVETKEZETI KÖZÖS GAZDÁLKODÁS 7
I. A gazdálkodás adottságai 9
II. A gazdálkodási eredmények összehasonlító értékelése 33
III. A gazdálkodási eredményekre ható szövetkezeten kívüli tényezők 67
HÁZTÁJI GAZDÁLKODÁS 93
I. Terület és művelési ágak a háztáji gazdaságokban 96
II. Szántóföldi termelés 105
III. Kertészeti termelési ágak 112
IV. Háztáji állattartás 114
A SZAKSZÖVETKEZETEK HELYZETE ÉS GAZDÁLKODÁSA 121
I. A szakszövetkezetek adottságai 123
II. A szakszövetkezetek működése 131
III. A szakszövetkezetek irányítása 164
IV. A szakszövetkezeteket érint6 kedvezmények és korlátozások hatása 168
V. A szakszövetkezetek továbbfejlesztésének lehetőségei és iránya 170
A SZAKMŰVELTSÉG HELYZETE ÉS SZEREPE A GAZDÁLKODÁSBAN 173
I. A szakmai színvonal és a továbbképzés 177
II. A szakműveltség sajátosságainak megítélése... 190
III. A szakmai és az általános műveltség kapcsolata... 212
IV. A szakműveltség hatása a gazdálkodásban 223
SZÖVETKEZETI VEZETŐK ÉS TAGOK A TERMELŐSZÖVETKEZETI MUNKÁRÓL 227
I. A munkakör megítélése 230
II. Munkahelyi kapcsolatok 234
III. Életcélok, törekvések 240
A TERMELŐSZÖVETKEZETEK JOGI ÜGYEINEK VIZSGÁLATA 247
I. Általános kérdések 257
II. A jogász szövetkezeten belüli működése.. 262
A szövetkezet gazdálkodásával kapcsolatos jogi teendők 269
A társadalmi tulajdon védelme és a szövetkezet működésének törvényessége 288
V. összefoglaló értékelés a termelőszövetkezetek és a szakszövetkezetek jogi ügyeinek intézésére kialakult formákról 294
VI. A termelőszövetkezetek jogi ügyintézésének továbbfejlődése 299
VII. A gazdasági mechanizmus reformjából következő feladatok 304
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem