1.066.816

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szövetkezetek az élelmiszer-gazdaságban

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-502-928-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

20 éves kutatás "rövid" összefoglalása a könyv, melyet apai Nagyapám Szabó Gábor tanári és kutatói emlékének ajánlok tisztelettel és szeretettel.
Mindenekelőtt köszönetemet és hálámat szeretném kifejezni a családomnak, hogy évtizedeken keresztül fáradhatatlanul támogattak anyagilag, erkölcsileg és érzelmileg egyaránt, megadva a lehetőséget egy független értelmiségi életre, melynek eddigi legjelentősebb (írásos) teljesítményét tartja az olvasó kezében. Édesapámnak és Édesanyámnak köszönöm szeretetüket és példamutatásukat, ezzel értelmiségi szemléletem alakítását. Édesanyám emberi nagysága és önzetlen szeretete 43 évesen is hálával tölt el.

Tartalom

Ábrák jegyzéke 10
Táblázatok jegyzéke 11
Köszönetnyilvánítás 12
1. Bevezetés 15
1.1. Motiváció: a könyv kutatási háttere, előzményei, a témaválasztás indoklása 15
1.2. Célkitűzések és a téma lehatárolása 17
1.3. A kutatás főbb módszerei és forrásai 19
A) Szövetkezeti alapvetés
2. Koordináció és integráció az élelmiszer-gazdaságban 23
2.1. A piac fogalma, működése és szabályozása 23
2.1.1. A mezőgazdasági piac és szabályozása 23
2.1.2. Az ún. tranzakciós költségek fogalma, jelentősége és különböző fajtái 25
2.1.3. A termékértékesítési szerződés és a szövetkezetek szerepe
az agrárpiacok megszervezésében 29
2.2. A koordináció és integráció alapvető formái az élelmiszergazdaságban 34
2.2.1. Koordinációs mechanizmusok az élelmiszer-gazdaságban.. 34
2.2.2. Vertikális koordináció és integráció az élelmiszergazdaságban 39
2.2.3. A vertikális integráció különböző típusai és felfogásai 43
3. Az élelmiszer-gazdasági szövetkezés gazdasági és társadalmi jelentősége 45
3.1. A termelői szövetkezés jelentősége, létrejöttének nemzetközi és hazai háttere 45
3.1.1. A szövetkezetek jelentősége a fontosabb nemzetközi szervezetek szempontjából 45
3.1.2. A mezőgazdasági szövetkezetek súlya és szerepe az Európai Unióban 47
3.1.3. Korlátozott statisztika a szövetkezetekkel a kapcsolatban ... 52
3.2. Az ún. előmozdító (üzemkiegészítő) szövetkezés jelentősége és
létrejöttének feltételei 54
3.3. Szövetkezeti definíciók és kérdések 59
3.3.1. A definiálás nehézsége 59
3.3.2. Az ún. előmozdító szövetkezetek definiálása 62
3.4. A szövetkezetek csoportosítása 63
3.4.1. A szövetkezetek fajtái és rendszerezése Ihrig elméletéhez kapcsolódóan 63
3.4.2. A marketing (áruelhelyező) szövetkezetek fajtái a mezőgazdaságban 67
B) Szövetkezetelmélet
A szövetkezés gazdasági lényege Ihrig Károly elméletében a korabeli megközelítések tükrében 71
4.1. A szövetkezetekre vonatkozó korabeli jogforrások és Ihrig Károly
elméletének helye a szövetkezeti elméletek rendszerében 71
4.1.1. A szövetkezetekre vonatkozó törvényi szabályozás és a
szövetkezetek jellegzetességei jogi szempontból 71
4.1.2. A szövetkezeti elméletek rendszere 73
4.1.2.1. A szövetkezetek lényegére vonatkozó felfogások csoportosítása 73
4.1.2.2. A jogintézményi elméletek bírálata és Ihrig
elméletének helye a rendszerben 75
4.2. Mi a szövetkezet? 76
4.2.1. A szövetkezet Ihrig-féle definíciója 76
4.2.2. A szövetkezeti forma és a szövetkezetek külső ismérvei Czettler előadásaiban 77
4.2.3. A szövetkezetek külső leírása Ihrig Károlynál 78
4.2.4. A szövetkezet, mint a mozgalom egysége 80
4.3. A szövetkezés gazdasági lényege és céljai (funkciói) 80
4.3.1. A szerkezeti lényeg 80
4.3.2. A szövetkezés, mint gazdasági elv 83
4.3.3. A gazdasági cél 85
4.3.4. A szociálpolitikai célok 87
4.3.5. A szövetkezetek feladata a szocializmusban 88
4.4. Szövetkezeti alapelvek, módosulásuk, érvényességük 90
4.4.1. A szerkezeti és a mozgalmi elvek szétválasztása 90
4.4.2. A szövetkezetek alkalmazkodása 94
4.4.3. A szövetkezeti koncentráció és hatásai 97
4.5. Az állam és a szövetkezetek 99
4.5.1 A szövetkezeti mozgalom határköve - 1914 99
4.5.2. Az állami beavatkozás és a „Szövetkezetek" 100
4.5.3. Szövetkezeti autonómia a ü.világháború után 101
4.6. Ihrig Károly „szövetkezeti lényeg" felfogásának összegzése -
gazdasági rendszerelméleti keret 101
5. A szövetkezetek koordinációs-integrációs szerepére vonatkozó
fontosabb modern elméletek 103
5.1. Az ún. (üzem)kiegészítő típusú szövetkezés elméletei 103
5.1.1. A szövetkezet, mint piaci ellensúlyozó erő 103
5.1.2. Üzemgazdasági megközelítés 104
5.1.3. A modern mezőgazdasági szövetkezetelmélet három alapvető iránya 104
5.2. A szövetkezetek kettős természete - európai megközelítés 105
5.3. Az Új Intézményi Közgazdaságtan szövetkezetelméleti vonatkozásai.. 109
5.3.1. A tranzakciós költségek elmélete - a szövetkezet, mint
lehetséges irányítási struktúra 109
5.3.2. A tranzakciós költségek csökkentése szövetkezetek révén .. 112
5.3.3. A szövetkezet, mint hibrid integrációs forma 114
5.3.4. Ügynök-megbízó elmélet 114
5.4. A szövetkezetek integrációs szerepe a modern marketing fogalomrendszerébe ágyazva 115
5.5. A szövetkezetek gazdasági előnyei a vertikális integrációban 117
6. Az ún. „szövetkezeti identitás" koncepció 119
6.1. Az ún. „szövetkezeti identitás" koncepció lényege és
különbözősége az SZNSZ identitás-meghatározásától 119
6.2. Az ún. „szövetkezeti identitás" koncepció elemeinek vizsgálata .. 121
6.2.1. A „szövetkezet" definíciója 121
6.2.2. Szövetkezei célok és funkciók 122
6.2.3. Az ún. szövetkezeti alapelvek 124
6.3. A „szövetkezeti identitás" elemeinek beágyazottsága és kapcsolataik 126
6.4. További kutatások szükségessége és lehetősége a „szövetkezeti
identitással" valamint a szövetkezés lényegével kapcsolatban 129
C) Szövetkezeti gyakorlat
7. Az élelmiszer-gazdasági szövetkezeti koordináció fejlődése és alapvető európai modelljei 131
7.1. Az ún. piaci ellensúlyozó erő típusú (klasszikus) szövetkezeti modell és korlátai 131
7.2. A szövetkezetek új marketing stratégiái és követelményeik:
pótlólagos tőke és új szervezeti megoldások 135
7.2.1. Változások az európai élelmiszer-gazdaságban és a
fogyasztói szemléletben 135
7.2.2. Új marketing stratégiák 136
7.2.3. A pótlólagos tőke szerepe és forrásai - új finanszírozási stratégiák 137
7.2.4. Szervezeti változások a pótlólagos tőke bevonása érdekében . 139
7.3. Új szervezeti formák: változó szövetkezeti modell - a jövő? 140
7.4. A tag és a szövetkezet vezetése közötti kapcsolat alakulása a szövetkezeti fejlődés során: a klasszikus és a modem szövetkezeti elvek érvényesülése 142
7.4.1. A tag és a szövetkezet vezetősége közötti személyes kapcsolat alakulása a szövetkezetek méretének növekedése során 142
7.4.2. A személyes kapcsolatok és a bizalom jelentősége 144
7.4.3. A klasszikus és modern szövetkezeti elvek érvényesülése... 146
7.5. Az ún. alternatív szervezeti megoldások 149
8. Példák az európai élelmiszer-gazdasági gyakorlatból 151
8.1. Dánia és Hollandia: közös vonások a szövetkezésben 151
8.2. A dán mezőgazdasági szövetkezés alapjai és rendszere 155
8.2.1. A dán mezőgazdasági szövetkezés a magyar nyelvű szakirodalomban 155
8.2.2. A dán szövetkezés történeti alapjai és mai jelentősége 156
8.2.3. A dán szövetkezet vizsgálata 159
8.2.4. A dán szövetkezeti rendszer felépítése 161
8.3. A holland mezőgazdasági szövetkezés lényege 164
8.3.1. A holland szövetkezetek alapvető jellemzői 164
8.3.1.1. A szövetkezetek jelentősége a holland mezőgazdaságban 164
8.3.1.2. Egyes kiemelkedő jelentőségű szövetkezeti típusok rövid bemutatása 166
8.3.1.3. A holland szövetkezeti árverés jelentősége és működési mechanizmusa 168
8.3.2. A holland „szövetkezeti identitás" lényege 170
8.4. A holland „szövetkezeti identitás" rugalmassága 173
8.4.1. Változások a funkciókban (szerepekben) 173
8.4.2. A szövetkezeti alapelvek a holland gyakorlatban 174
8.4.3. A holland fejlődés dióhéjban 176
8.5. Versenyszabályozás és szövetkezetek 177
8.5.1. A versenyszabályozás gyökerei az Egyesült Államokban 177
8.5.2. Versenyszabályozás az Európai Közösségben 178
8.5.3. Vertikális korlátozások szabályozása az Európai Közösségben 180
8.5.3.1. Vertikális és horizontális megállapodások 180
8.5.3.2. A vertikális korlátozások típusai 181
8.5.4. Gyakorlati szövetkezeti esetek a versenyszabályozás európai gyakorlatából 182
9. A mezőgazdasági szövetkezetek szerepe és esélyei Magyarországon ..185
9.1. A termelő típusú szövetkezetek átalakulása és a velük
kapcsolatban álló érdekcsoportok a 90-es években 185
9.1.1. A kelet-európai szövetkezeti átalakulás nehézségeiről és lehetőségeiről 185
9.1.2. A szövetkezetek helyzetének jellemzői az átalakulás után 186
9.1.3. A vagyonnevesítés során kialakuló érdekcsoportok a szövetkezetekben 189
9.1.4. A mezőgazdasági szövetkezetek versenyképességét befolyásoló emberi erőforrás tényezők a kilencvenes években 191
9.2. Az ún. előmozdító típusú szövetkezés jövője Magyarországon 192
9.2.1. Általános gondolatok az önszerveződés esélyeiről 192
9.2.2. A szövetkezés esélyei néhány kiemelt mezőgazdasági ágazatban 194
9.3. A hazai termelői szervezetek koordinációs és integrációs esélyei
valamint sikerességének feltételei 197
10. Összefoglalás helyett: szövetkezés a szociális piacgazdaságban 203
Irodalomjegyzék 209
Angol nyelvű tartalomjegyzék 251

Dr. Szabó G. Gábor

Dr. Szabó G. Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szabó G. Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem