Növénytan és növényélettan | |
A növény | 3 |
A növény mint élőlény | 3 |
A növényi sejt | 3 |
A növényi szövetek | 5 |
A szőlőtest alakulása | 6 |
A növények szaporodása és szaporítása | 14 |
A növényi szervezet anyagcseréje | |
A szőlő életfeltételei | 15 |
A táplálkozás alapanyagai | 16 |
A tápanyagok felvétele gyökérrel | 17 |
A tápanyagok felvétele levéllel | 18 |
A tápanyagok szállítása | 18 |
A tápanyagok átalakítása, asszimiláció | 21 |
A szőlő életműködése | 23 |
A szőlő tenyészetének szakaszai | 23 |
A szőlő évi tenyészetének jelenségei | 25 |
A szőlő környezeti tényezői | 28 |
A kertészeti termesztés alapjai | |
Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata | 30 |
Az éghajlat tényezői | 31 |
Meteorológiai műszerek és kezelésük | 35 |
A talaj | 37 |
A talaj fogalma | 37 |
A talaj élőlényei | 38 |
A talaj alkotórészei | 40 |
A talaj fontosabb tulajdonságai | 41 |
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása | 46 |
A talaptípusok kialakulása | 50 |
Talajjavítás | 55 |
Az öntözéses termesztés talajtani alapjai | 57 |
A szőlő- és gyümölcstermesztés különleges talajtani vonatkozásai | 59 |
Talajművelés és talajvédelem | 61 |
Talajművelés | 61 |
Talajvédelem | 69 |
Trágyázás | 72 |
A trágyázás általános elvei | 72 |
A trágyák felosztása | 73 |
A szerves trágyák készítése és felhasználása | 75 |
Műtrágyázás | 77 |
A gyümölcsös és szőlő trágyázási módszerei | 78 |
Növényvédelem | |
A növényvédelem jelentősége és módjai | 81 |
A növényvédelem jelentősége | 81 |
A növényvédelem módjai | 82 |
Növényvédőszerek | 84 |
Gombaölő szerek | 84 |
Rovarölő szerek | 87 |
Gyomirtó szerek | 90 |
Óvatossági rendszabályok | 91 |
A permetlevek keverhetősége | 92 |
A szőlő károsítói | 93 |
A környezet által okozott károsodások | 93 |
Növényi károkozók | 96 |
Állati kártevők | 105 |
A védekezések technikája | 113 |
Szőlőműveléstan | |
Bevezetés | 116 |
A szőlőművelés tájai és borvidékeink | 117 |
A szőlő szaporítása | 119 |
A szaporítás célja és módjai | 119 |
Dugványozás | 119 |
Oltás | 132 |
Bujtás | 133 |
Döntés | 149 |
A szőlő telepítése | 150 |
A terület kiválasztása | 150 |
Talajvizsgálatok | 151 |
A szőlőfajta kiválasztása | 151 |
Telepítési tervkészítés | 153 |
Területrendezés | 154 |
Táblásítás | 155 |
Tenyészterület | 156 |
Kitűzés | 157 |
Az ültetés ideje | 157 |
A szaporítóanyag előkészítése | 157 |
Az ültetés általános tudnivalói | 159 |
Támaszrendszerek | 162 |
A termőszőlő támaszrendszerei | 163 |
Az anyatelep támaszrendszerei | 167 |
Művelési módok | 168 |
A művelési mód kialakítását meghatározó tényezők | 109 |
A tőkekialakítás általános szabályai | 170 |
A tőke kialakítása művelési módok szerint | 171 |
Metszés | 181 |
A rügyek elnevezése és tulajdonságaik | 182 |
A csapok elnevezése és szerepe | 183 |
A tőkék megterhelése | 185 |
A metszés végrehajtása | 185 |
Metszési módok | 186 |
A metszés befejező munkái | 192 |
Zöldmunkák | 193 |
Hajtásválogatás | 193 |
Kötözés | 194 |
A termőhajtások bekurtítása | 195 |
Csonkázás | 195 |
Hónaljazás | 196 |
Az alanytelep évi munkái | 197 |
Fajtaismeret | 199 |
Alanyfajták | 199 |
Borszőlőfajták | 201 |
Csemegeszőlőfajták | 210 |
Direkttermő szőlőfajták | 212 |
Borászat | |
Szüret | 215 |
A szőlőfürt összetétele | 215 |
A szőlő érése | 215 |
Szüreti előkészületek | 216 |
A hordók előkészítése a szüretre | 216 |
A szüret idejének megállapítása | 217 |
Szüreti terv | 218 |
A szőlő szedése és behordása | 218 |
A must cukortartalmának meghatározása | 219 |
A termés feldolgozása | 221 |
A szőlő zúzása és sajtolása | 221 |
A fehérborok készítése | 222 |
A tokaji borok készítése | 225 |
A vörösborok készítése | 226 |
A sillerborok készítése | 226 |
A bor kezelése | 227 |
Töltögetés | 227 |
Fejtés | 229 |
Kénezés | 232 |
Házasítás | 234 |
Savtompítás | 235 |
Az íz és illathiba javítása | 236 |
Színtelenítés | 236 |
Színjavítás | 236 |
Derítés | 237 |
Szűrés | 239 |
A borok minősítése és osztályozása | 239 |
Borbírálat | 240 |
Az alkoholtartalom meghatározása | 242 |
Borbetegségek és borhibák | 243 |
Borbetegségek | 243 |
A borvirág | 243 |
Ecetesedés | 243 |
Tejsavas-mannitos erjedés | 244 |
Barnatörés | 244 |
Nyúlósodás | 245 |
Egéríz | 245 |
Záptojásszag | 245 |
Borhibák | 245 |
Penészíz és dohosság | 246 |
Egyéb borhibák | 246 |
A szőpő melléktermékei | 247 |
Gyümölcstermesztési alapismeretek | |
A gyümölcstermesztés jelentősége és fejlődése | 249 |
A gyümölcstermő növények részei | 250 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 250 |
A gyümölcsfa alanyok | 251 |
A gyümölcsfa nevelése a faiskolában | 252 |
A gyümölcsös létesítése | 253 |
Telepítés | 253 |
A korona kialakítása | 255 |
Termőfák gondozása | 257 |
Talajművelés | 258 |
Trágyázás | 258 |
Gyümölcstermesztés | 259 |
Az alma termesztése | 259 |
A körte termesztése | 262 |
A cseresznye és a meggy termesztése | 263 |
A szilva termesztése | 264 |
A kajszi termesztése | 265 |
Az őszibarack termesztése | 266 |
A mandula termesztése | 267 |
A dió termesztése | 267 |
A bogyósgyümölcsűek termesztése | 268 |
A szamóca termesztése | 268 |
Szőlőművelési és borászati eszközök, gépek és épületek | |
Fizikai alapismeretek | 269 |
A legegyszerűbb mérések | 269 |
A mozgásról általában | 270 |
A szilárd testek tulajdonságai | 272 |
A folyadékok tulajdonságai | 276 |
Hőtan | 278 |
Eszközök és gépek | 280 |
Kertészeti eszközök | 280 |
A területmérés és a szögkitűzés eszközei | 286 |
Építőanyagok | 287 |
Szerkezeti anyagok | 290 |
Gépelemek | 292 |
Elektrotechnikai ismeretek | 296 |
Mágneses alapjelenségek | 206 |
Elektromos alapjelenségek | 297 |
Az elektromos áram felhasználása | 298 |
Elektromágneses indukció | 300 |
A villamosítás lehetősége a szőlőgazdaságban | 302 |
Hőerőgépek | 302 |
A hőerőgépek osztályozása | 302 |
Közlőművek vagy erőátviteli szerkezetek | 306 |
Kenési rendszerek | 306 |
Gyújtás | 307 |
Tüzelőanyagok | 307 |
Kenőanyagok | 308 |
Kenőszerkezetek | 309 |
Diesel-motorok | 309 |
A motorok indítása | 310 |
Járószerkezetek | 311 |
Traktorok | 312 |
Szőlőművelő csörlő és munkagépei | 316 |
Kertészeti gépesítés | 318 |
A növényvédelem gépei | 319 |
Az öntözés gépei | 327 |
A talajművelés gépei | 329 |
A gyümölcsszedés eszközei és gépei | 338 |
Szőlőoltvány és csemetekiszedő gép | 341 |
Szőlőszüreti eszközök, gépek | 341 |
Borászati eszközök, gépek | 349 |
Épületek | 356 |
Üzemi ismeretek | |
Az állami gazdaságok szervezete | 359 |
A gazdaságok gazdálkodási rendszere | 361 |
Pénzgazdálkodás | 361 |
Anyaggazdálkodás | 362 |
A társadalmi tulajdon védelme | 363 |
Bizonylati elv | 363 |
Bérrendszer, bérelszámolás | 368 |
A szállítások rendszere | 373 |