1.062.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztéstan IV.

Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum Szőlőtermesztési Szak/Kézirat

Szerző
Lektor
Gyöngyös
Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 199 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 700 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlő életfeltételét a környezet szabja meg, és életfolyamata alatt azok állandóan hatnak rá. A szőlő alkalmazkodása a környezethez a filogenezis folyamatában erdei viszonyok között ment végbe. A... Tovább

Előszó

A szőlő életfeltételét a környezet szabja meg, és életfolyamata alatt azok állandóan hatnak rá. A szőlő alkalmazkodása a környezethez a filogenezis folyamatában erdei viszonyok között ment végbe. A termesztésben viszont ma már sokszor az eredetitől nagyon eltérő környezeti viszonyok között kell a szőlőnek megélni és termést hozni. Ezt egyrészt az ember céltudatos tevékenysége, másrészt a szőlő nagy plaszticitása tette lehetővé. Bár a szőlő nagy plaszticitású növény, és nagy mértékben tud alkalmazkodni a különböző környezeti viszonyokhoz, ez az alkalmazkodás azonban nem korlátlan. Minél inkább eltérnek a környezet viszonyai az eredetitől, általában annál több munkára, erőfeszítésre van szükség a termesztéséhez.
A termesztők az új környezethez alkalmazkodó fajták előállításával és termesztéstechnikai eljárásokkal törekednek a szőlő termeszthetősé - gének határát kit erjeszteni, s e téren szép eredményeket értek el.
A szőlő üzemi termeszthetőségének határát és helyét azonban mindig a termesztés gazdaságossága határozza meg. A szőlő és környezet viszonya a környezeti tényezőknek a szőlő alaktani és fiziológiai sajátosságaira gyakorolt hatásában mutatkozik meg.
Ha megvizsgáljuk a legfontosabb ökológiai tényezőknek - amilyen a hőmérséklet, nedvesség, fény, talajtulajdonságok stb. - a szőlő vegetációs fázisaira, növekedésére, a termés mennyiségére és minőségére gyakorolt hatását, akkor azt találjuk, hogy mindegyik csak relatív jelentőségű. Hatásuk nem külön-külön, hanem együttesen jelentkezik, egyik a másiknak érvényesülését elősegítheti vagy leronthatja.
A környezeti viszonyok ugyan adottak, és bonyolult kölcsönhatásban vannak egymással, de hatásukat a fajták megválasztásával, célszerű agrotechnikával stb. sok esetben módunkban van kedvezően befolyásolni. Ezért fontos a szőlő környezeti tényezőinek, valamint hatásuknak tanulmányozása. Vissza

Tartalom

A szőlő környezeti tényezői
A környezeti tényezők hatása 3
I. Éghajlati /klimatikus/ tényezők 4
A levegő hőmérséklete 4
A szőlő hőmérsékleti igénye 4
Teljes és aktív hőösszeg - tenyészeti idő 6
A hőmérséklet befolyása a szőlő tenyészetére 7
Alacsony hőmérséklet hatása 11
A fény 12
Csapadék 14
A bőséges vízellátás hatása. 16
Gyenge vízellátás következménye 17
A vízellátás hatása a minőségre 17
A csapadék alakja hó, eső, jég 17
Mikroklíma 19
A terület kitettsége 20
A talaj minősége 20
A terület felszínének tagoltsága 21
A művelésmódok hatása a mikroklímára 21
A klimatikus tényezők kialakulását befolyásoló környezeti adottságok 22
Földrajzi szélesség 22
Tengerszint feletti magasság 23
A terület domborzati viszonyai, égtáji fekvése 24
Nagyobb vízfelületek hatása 23
A szél hatása 26
II. Talaj- /edafikus/ tényezők 26
III. A szőlő élő /biotikus/ környezete 29
A telepítés népgazdasági célja és jelentősége 30
A telepítés előfeltételeit meghatározó gazdasági tényezők 32
A táj, illetve terület alkalmassága 32
Munkaerőhelyzet 33
A szőlőtermesztés kockázata 33
A szőlőterület méretezése 34
A telepítés előkészítése 36
Területkiválasztás 36
Domb- és hegyvidéki, kötött talajú szőlők 36
A terület fekvése 36
A lejtő alakja és tagoltsága 37
A talaj minősége, összetétele 38
Homoktalajú szőlők 40
A homok összetétele 40
Az altalaj minősége 42
A homok felületének tagoltsága 42
Öntözési lehetőség 43
A homok immunissága 43
Egyéb tekintetbe jöhető tényezők 44
Talajvizsgálat 45
Termelési cél kitűzése 46
Csemegeszőlő-termelés 47
Borszőlő-termelés 48
Vörösbor-termelés 48
Fehérbor-termelés 49
Vegyes termelés 50
Fajtamegválasztás 50
Európai fajták 51
Alanyfajták 52
Nagyüzemek fajtaösszeállítása 53
Csemegeszőlő-üzem 53
Borszőlő-üzem 55
Szaporítóanyag megválasztása 59
Immúnis homoktalajra 60
Kötött talajra 61
Szaporítóanyag-biztosítás az új telepítések pótlására 62
Művelési és ültetési formák meghatározása 62
Művelési formák 62
Moser-féle magas kordon 62
Gyalogművelés 63
Kétszintes termesztés 64
Szélfogó gyümölcsfapászták - defláció elleni védekezés 63
A szőlő sor- és tőketávolságának a meghatározása 67
Domb- és hegyvidéki zónában 68
Alföldi, homoki zónában 70
Átmeneti zónában 73
A sorok iránya 73
A szőlő támaszrendszerei 76
Huzalos támasz 78
Újabb huzalos támaszberendezés típusok 81
Az oszlopok elhelyezése és méretezése 81
A huzalok méretei és felszerelésük 82
Az oszlopok beépítése és kikötése 83
A támaszberendezés anyagszükséglete 84
Karós támasz 84
Táblanagyság, utak méretezése 83
Táblanagyság 83
Utak méretezése 87
Példák a táblák és utak méretezésére 88
Üzemi épületek, kutak elhelyezése 90
Üzemi épületek, pincék 90
Kutak 90
Telepítési tervkészítés
A telepítésre kijelölt terület felmérése és térképezése 91
Állami gazdaságok telepítési alapokmánya 92
Termelőszövetkezetek telepítési alapokmánya 95
szaporítóanyag- és karószükséglet táblázatai 90-99
A terület előkészítése telepítésre 100
Területrendezés, telkesítés 100
Lejtős területek tereprendezése 100
Enyhe, legfeljebb 10 %-os lejtők 102
Meredekebb, 10-20 % közötti lejtők 102
Erősen meredek, 20-45 %-os lejtők 103
A lépcsőzetes teraszok kialakításának alapelvei 104
A teraszok kialakítása 107
Igen meredek, 45%-nál erősebb lejtők 109
Egyéb területrendezési módszerek hegyoldalon 109
Lejtők vízelvezetésének szabályozása 110
A vízelvezetés szabályozása árokrendszerrel 111
Vízmosások megkötése 112
Vadvizes foltok lecsapolása 113
Vizelnyelők építése 113
Homokbuckák területrendezése 113
A talaj előkészítése telepítésre 115
Öreg szőlők újratelepítésénél a talajfáradtság megszüntetésére irányuló eljárások 115
A talaj pihentetése 115
A talaj fertőtlenítése 116
Talajszerkezet javít ás 117
Meszezés 118
Talajjavítás lignitporral 118
Gyomnövények kiírtása 118
Új telepítések alap- vagy indító trágyázása 119
Alaptrágyázás szerves trágyákkal 121
Alaptrágyázás zöldtrágyákkal 122
Egerszegi-féle aljtrágyázás 125
Alaptrágyázás és talajjavítás összekapcsolása 126
A talaj mély forgatása 127
A terület előkészítése forgatásra, 128
Forgatás géppel 128
Forgatás kézzel 130
A terület beosztása 130
A terület beosztásának eszközei és módszerei 130
Táblák, utak kitűzése 133
A sorok és tőkehelyek kijelölése 135
A táblák, utak és sorok együttes kitűzése 137
A telepit és végrehajtása 138
A telepítés ideje 138
Az ültetés mélysége 139
A szaporítóanyag előkészítése telepítésre 140
Gyökeres vesszők bemártása agyagos pépbe 142
Az ültetés módszerei 142
Hidrofúrós telepítés 142
Kézi fúróval való ültetés 143
Ültetés gödörbe 143
Az ültetés felkupacolása 146
Új telepítésű szőlők szélkár elleni védelme 146
Az új telepítések gondozása 147
Első évi gondozási munkák 147
Második évi gondozási munkák 148
Köztestermesztés új telepítésekben 149
A TERMŐSZŐLŐ TŐKEPÓTLÁSI ÉS ÁTOLTÁSI MÓDSZEREI
Tőkepótlás 149
Pótlási módszerek homokon 150
Pótlási módszerek kötött talajon 150
Védekezés a pajor kártétele ellen 152
Pótlások trágyázása 152
Tőkepótló bujtás 153
Döntés 154
Zöldoltás 156
Az oltás ideje 156
A tőke előkészítése oltásra 156
Oltás 157
Az oltás további gondozása 158
Egyéb zöldoltási módok 158
Zöldre fásoltás 159
Tőkeátoltási módszerek 160
Idősebb tőkék átoltása 160
Oltás 160
Oltás gyökérnyakba 162
Fiatal tőkék átoltása 162
Hasítékoltás 162
Sima- vagy angol nyelves párosítás 163
A pótlás és oltások ápolása 163
KISPARCELLAS SZŐLŐK ÁTRENDEZÉSE ÜZEMI MŰVELÉSRE
Az átrendezés szempontjai és formái 164
A szőlőültetvények táblásítása 165
Köztes gyümölcsfák elrendezése 167
Művelőutas rendszer 168
Gépi művelésre alkalmas szélesebb sortávolság kialakítása 168
Áttérés huzalos támaszberendezésre és egysíkú művelésmódokra 169
Áttérés huzalos támaszra 169
Áttérés egysíkú művelésmódokra 169
Átállítás Moser-féle magas művelésre 170
Fokozatos átállítás 171
Azonnali átállítás 172
ELHANYAGOLT SZŐLŐK RENDBEHOZATALA
A leromlás okának kivizsgálása 173
A rendbehozás munkálatai 175
A tőkék felerősítése trágyázással 175
A tőkefej, tőketörzs rendbehozása 175
Megerősödött harmatgyökerek levágása 177
Nyakhajtások /csicskurák/ eltávolítása 178
A SZŐLŐ ÜZEMESÍTÉSE
A szőlőnemesítés története 181
Külföldi szőlőnemesítők 181
Hazai nemesítők 183
Szőlőnemesítésünk feladatai 183
A szőlőnemesítés módszerrel 186
Szelektálás, 186
Új fajták behozása és meghonosítása 186
Generatív hibridizáció 136
Keresztezési szülőpárok kijelölése 187
Kasztrálás, virágporgyűjtés 187
Megtermékenyítés 188
Magoncnevelés 188
Új fajták elismerése 189
A SZŐLŐ-, GYÜMÖLCS- ÉS BORGAZDÁLKODÁST SZABÁLYOZÓ TÖRVÉNYEK ÉS RENDELETEK
Szőlő- és gyümölcsgazdálkodás 190
Borgazdálkodás 191
Tartalomjegyzék 193

Dr. Prohászka Ferenc

Dr. Prohászka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Prohászka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem