1.066.456

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztési és borászati enciklopédia

Szerző
Lektor
Debrecen
Kiadó: Debreceni Agrártudományi Egyetem
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 145 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SZŐLŐTERMESZTÉSI ISMERETEK
1. termesztett szőlőfajok származása és rendszertani helye 8
2. a vegetatív úton szaporított szőlő alaktana 11
2.1. A gyökérzet 11
2.1.1. A gyökerek tagolódása és elhelyezkedése a talajban 11
2.1.2. A harmatgyökerek szerepe 13
2.1.3. A gyökérzet alakulását meghatározó fontosabb tényezők 14
2.1.4. A gyökérzet filoxérával szembeni ellenállósága 15
2.2. A szárrendszer 16
2.2.1. A szár általános alaktani bélyegei 16
2.2.1.1. A hajtásszár 16
2.2.1.2. A vessző 17
2.2.1.3. A több éves részek 19
2.2.1.4. A sebzések és a beszáradás 20
2.2.2. A szár oldalszervei 20
2.2.2.1. A levél 20
2.2.2.2. A rügy 21
2.2.2.3. A virágzat és a kacs 22
2.2.2.4. A virág 23
2.2.2.5. A termés és a mag 24
3. a szőlő ökológiai igénye és a termőhelyi adottságok kapcsolata 25
3.1. Klimatikus tényezők 25
3.1.1. A fényviszonyok hatása 25
3.1.1.1. A szőlő fényigénye 25
3.1.2. A hóviszonyok hatása 26
3.1.2.1. A szőlő hőigénye 27
3.1.2.2. Káros hőmérsékleti hatások 28
3.1.3. A nedvességviszonyok hatása 30
3.1.4. A levegő összetételének és mozgásának hatása 31
3.1.5. A klimatikus tényezők együttes hatása 32
3.1.6. A klimatikus tényezőkre ható környezeti adottságok 33
3.1.7. A szőlőültetvény állományklímája 33
3.2. Edafikus tényezők 34
3.2.1. A talaj származása és fizikai tulajdonsága 34
3.2.2. A talaj kötöttségének jelentősége 35
3.2.3. A talaj mésztartalmának jelentősége 35
3.3. Biotikus tényezők hatása 35
3.4. Magyarország szőlőtermesztő tájai 36
4. A SZŐLŐ ÉLETSZAKASZAI, ÉVI BIOLÓGIAI CIKLUSA ÉS FENOLÓGIAI FÁZISAI 38
4.1. A szőlő életszakaszai és évi biológiai ciklusa 38
4.2. A vegetációs szakasz fenofázisai 39
4.3. A nyugalmi szakasz 43
5. A SZŐLŐ SZAPORÍTÁSA 44
5.1. A vegetatív szaporítás módjai 44
5.2. A tőkepótlás módszerei 45
5.2.1. Bujtás 46
5.2.2. Döntés 47
5.2.3. Helybenoltás 48
6. A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK LÉTESÍTÉSE 50
6.1. A telepítés tervezése 50
6.1.1. A termelési cél meghatározása 51
6.1.2. A terület és a fajta megválasztása 51
6.1.3. A táblák és utak megtervezése 53
6.1.4. A tőszám, a sor- és tőtávolság (tenyészterület) és a sorok irányának meghatározása 54
6.1.5. A támberendezés (támaszrendszer) megtervezése 55
6.1.5.1. A támasz nélküli művelés jellemzői 55
6.1.5.2. A karós támasz jellemzői 55
6.1.5.3. A huzalos támasz jellemzői 56
6.1.6. A tőkeművelésmód megválasztása 58
6.1.6.1. Hagyományos tőkeművelésmódok 59
6.1.6.2. Intenzív tőkeművelésmódok 64
6.2. A terület előkészítése ültetésre 68
6.2.1. Telkesítés 68
6.2.2. Tápanyagfeltöltés (alaptrágyázás) 69
6.2.2.1. Szervestrágyázás 70
6.2.2.2. Kálium- és foszfortrágyázás 71
6.2.2.3. Mg-alaptrágyázás 71
6.2.2.4. Az alaptrágyázás ideje és módja 72
6.2.3. Talajfertőtlenítés 72
6.2.4. Mélyforgatás 73
6.3. Ültetés 73
6.3.1. Táblák, utak, tőkehelyek kijelölése 73
6.3.2. A szaporítóanyag (ültetési anyag) megválasztása 73
6.3.3. Ültetés 74
6.4. Az ültetvény gondozása a telepítés évében 75
6.4.1. A támberendezés kiépítése 75
6.4.2. A telepítés ápolási munkái 76
7. A SZŐLŐ METSZÉSE 77
7.1. A metszés fogalma, célja és hatása 77
7.2. A metszés formai elemei 77
7.3. Metszésmódok 78
7.4. A rügyek termékenysége, a terhelés és a termőegyensúly 80
7.5. A metszés ideje 82
7.6. A metszés végrehajtása 82
7.7. A metszést kiegészítő műveletek 83
7.8. A metszés eszközei 83
8. A SZŐLŐ ZÖLDMUNKÁI 85
8.1. Hajtás- (rügy-) válogatás 85
8.2. Kötözés, hajtásigazítás 86
8.3. Csonkázás 87
8.4. Termőhajtások bekurtítása 88
8.5. Hónaljazás 88
8.6. Lelevelezés 88
8.7. Gyűrűzés 89
8.8. Fürt- és bogyóritkítás 80
9. A TALAJMŰVELÉS ÉS TALAJÁPOLÁS 91
9.1. A hagyományos, keskenysorközű szőlő talajművelése 91
9.2. Korszerű, szélessoros szőlő talajművelése és ápolása 92
9.2.1. Mechanikai talajművelés 92
9.2.2. Vegyszeres gyomirtás 93
9.2.3. Takarónövényes talajművelés 94
10. A SZŐLŐ ÖNTÖZÉSE 95
10.1. Az öntözés célja és jelentősége 95
10.2. Az öntözés ideje, gyakorisága és a vízadagok meghatározása 96
10.3. Az öntözés módszerei 96
11. A SZŐLŐ FENNTARTÓ TRÁGYÁZÁSA 98
11.1. A tápanyagszükséglet megismerésének és meghatározásának módszerei 98
11.1.1. Szemrevételezés 98
11.1.2. A termés által kivont, illetve az ehhez szükséges tápanyagok mennyiségének meghatározása 100
11.1.3. A növényi részek kémiai elemzése 101
11.1.4. Talajvizsgálatok 102
11.1.5. Tápanyagellátással kapcsolatos kísérletek 102
11.2. A tápanyagvisszapótlás ideje és módja 102
11.2.1. Az N-trágyázás ideje és módja 102
11.2.2. A P-trágyázás ideje és módja 103
11.2.3. A K-trágyázás ideje és módja 103
11.2.4. Szervestrágyázás 103
12. A SZŐLŐ NÖVÉNYVÉDELME 105
12.1. A szóló jelentős, rendszeres védekezést igénylő károsítói 105
12.1.1. A korai tőkeelhalást kiváltó okok 106
12.1.2. Szőlőperonoszpóra 107
12.1.3. Szőlőlisztharmat 108
12.1.4. Szürkerothadás 108
12.1.5. Szőlő-levélatka 109
13. A TERMÉSBETAKARÍTÁS (SZÜRET) 111
13.1. A csemegeszőlő szedésének sajátosságai 111
13.2. A borszőlő szedésének sajátosságai 112
13.2.1. A szedés időpontjának meghatározása 112
13.2.2. A termés szedése és szállítása 113
BORÁSZA TI ISMERETEK 115
1. A MUST ÉS A BOR ANYAGAI 116
1.1. Szénhidratok 118
1.2. Szerves savak 119
1.3. Alkoholok 120
1.4. Nitrogéntartalmú anyagok 120
1.5. Fenolszármazékok 120
1.6. Ásványi anyagok 121
1.7. Egyéb alkotórészek 121
2. A MUST ÉS A BOR MIKROORGANIZMUSAI 122
2.1. Élesztőgombák 122
2.2. Penészgombák 122
2.3. Baktériumok 123
3. A BORÁSZATI ÜZEM ÉS RÉSZEI 124
3.1. A szőlőfeldolgozó üzem 124
3.2. Az erjesztő üzem 124
3.3. A borpince 125
3.4. A palackozó üzem 125
3.5. Erjesztő- és tárolóedények 125
4. A BOR KÉSZÍTÉSE 126
4.1. A szőlőfeldolgozás általános szabályai 127
4.2. A szőlő feldolgozásának munkafolyamatai 127
4.3. Fehérborok készítése 128
4.3.1. Zúzás, bogyózás 128
4.3.2. A törkölyös must (cefre) kezelése 129
4.3.2.1. A cefre áztatása 129
4.3.2.2. A cefre kénezése 129
4.3.2.3. A törkölyös must enzimes kezelése 129
4.3.2.4. Zselatinkezelés 130
4.3.3. Mustelválasztás 130
4.3.4. Sajtótöltés, sajtolás (préselés) 130
4.3.5. A must osztályozása és gyűjtése 131
4.3.6. A must tisztítása 131
4.3.7. A must javítása 132
4.3.8. Íz- és szaghibák megszüntetése 132
4.4. Az erjesztés technológiája 132
4.4.1. Az erjedést befolyásoló tényezők 132
4.4.2. Az erjesztés irányítása 133
4.5. Vörösborok készítése 134
4.6. Siller- és rozéborok készítése 135
5. KÜLÖNLEGES MINŐSÉGŰ BOROK KÉSZÍTÉSE 135
6. A BOR KEZELÉSE 136
6.1. Az egyszerű borkezelések 136
6.1.1. A fejtés 136
6.1.2. Szeparálás 138
6.1.3. Töltögetés (feltöltés) 138
6.1.4. Kénezés 138
6.2. Iskolázó borkezelések 139
6.2.1. Derítés 139
6.2.2. Szűrés 140
6.2.3. Házasítás 140
6.2.4. Melegkezelés 140
6.2.5. Hidegkezelés 141
6.2.6. Meleg- és hidegkezelés 141
6.2.7. Kémiai stabilizálás 141
6.3. Javító borkezelések 141
7. BORBETEGSÉGEK ÉS BORHIBÁK 142
7.1. Borbetegségek 142
7.2. Borhibák 143
FELHASZNÁLT ÉS AJÁNLOTT IRODALOM 144

Dr. Balogh István

Dr. Balogh István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Balogh István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem