kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 140 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
A szőlőfajta-ismeret alapjai | 5 |
A termesztett szőlőfajták eredete és csoportosítása | 5 |
V.vinifera és vinifera értékű fajták | 5 |
Alanyfajták | 7 |
Direkttermő fajták, régi rezisztens hibridek | 8 |
A termesztett szőlőfajták rendszerezése | 8 |
A V.vinifera L. fajták természetes rendszerei | 8 |
Mesterséges rendszerek | 18 |
A szőlőfajták leírása | 21 |
A leírás módszertana | 21 |
A leíráshoz használt jellemzők | 23 |
A fajták azonosításának módszerei | 24 |
A bor- és a csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők | 25 |
A tenyészidő hossza és a beérés ideje | 25 |
A fenológiai jellemzők | 26 |
A növekedés és terméshozás sajátosságai és kapcsolatuk | 28 |
A termőképesség | 29 |
A termés minősége | 29 |
Környezeti igény | 31 |
Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség | 31 |
Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóképesség | 33 |
A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, illetve a fajták ezekre való alkalmassága | 34 |
A termelésbiztonság | 35 |
A fajták borászati technológiai sajátosságai | 35 |
A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők | 36 |
Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 36 |
A vesszőtermelő anyatelepeken | 37 |
Az oltványkészítés és a gyökereztetés során | 37 |
A termőszőlőkben | 37 |
A szőlőfajta-értékelés Tanszéken kidolgozott módszertana | 39 |
Szőlőfajta-gyűjtemények, génbankok | 40 |
A szőlőfajták ismertetése | 42 |
Fehérborszőlő-fajták | 44 |
Államilag minősített fajták | 46 |
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek | 63 |
Elterjedt vagy ismert régi fajták | 65 |
Fehérborszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe | 67 |
Fehérborszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 69 |
A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése | 69 |
Vörösborszőlő-fajták | 76 |
Államilag minősített fajták | 78 |
Minősítés alatt álló fajtajelöltek | 84 |
Elterjedt vagy ismert régi fajták | 85 |
Vörösborszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe | 85 |
Vörösborszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 87 |
Vörösborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése | 87 |
Csemegeszőlő-fajták | 87 |
Államilag minősített fajták | 90 |
Minősítés alatt álló fajták | 98 |
Elterjedt vagy ismert régi fajták | 99 |
Csemegeszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe | 100 |
Csemegeszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 100 |
Csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése | 100 |
Magvatlan szőlőfajták | 105 |
Alanyfajták | 106 |
Államilag minősített, szaporításra ideiglenesen engedélyezett, s különleges igényeket kielégítő alanyfajták | 107 |
Egyéb alanyfajták | 108 |
Régi direkttermők s az ezeket követő rezisztens hibridek | 109 |
Fajtahasználat | 111 |
Rendeleti előírások | 111 |
A szőlőültetvények termőhelyi besorolása | 111 |
A szőlőfajták termőhelyi besorolása | 111 |
A fajtaminősítés, -fenntartás és -szaporítás rendszere | 117 |
A szőlőfajták megválasztását meghatározó tényezők | 119 |
A fajtaválaszték történeti fejlődése s jelenlegi helyzete | 122 |
Magyarországon | 122 |
Külföldön | 128 |
Az intenzív fajták illetve az intenzív termesztésre alkalmas fajták fogalomköre | 129 |
A szőlőfajta szerepe a borok minőségét alakító tényezők sorában | 130 |
A fajták megválasztása az árutermelő ültetvényekben és a házikertekben | 135 |
Felhasznált irodalom | 138 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.