kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 290 oldal |
Sorozatcím: | Kertészeti szakközépiskolák tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-968-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
Szőlőfajta-ismeret (Ampelográfia) | |
A szőlőfajta-ismeret jelentősége és tárgyköre | 3 |
A szőlőfajták csoportosítása | 4 |
A szőlőfajták leírása és jellemzése | 5 |
Külső bélyegek | 6 |
A szőlőfajták uvológiai értékelése | 12 |
A szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 13 |
A termesztett szőlőüfajták részletes leírása | 17 |
Alanyfajták | 17 |
Fehér minőségi borszőlőfajták | 24 |
Fehér tomegborszőlő-fajták | 47 |
Vörös borszőlőfajták | 59 |
Csemegeszőlő-fajták | 65 |
Új és kevésbé ismert szőlőfajták | 83 |
Direkttermő szőlőfajták | 89 |
A szőlő nemesítése | |
A szelekció | 103 |
A generatív keresztezés | 105 |
A magyar szőlőnemesítés eredményei | 108 |
Szőlő növényvédelme | |
A szőlő növényvédelmének jelentősége | 111 |
Gombás betegségek | 112 |
Szőlőperonoszpóra vagy szőlőragya | 112 |
Szőlőlisztharmat | 119 |
Szőlőorbánc | 123 |
Szürkerothadás vagy szürkepenészes rothadás | 125 |
A szőlő fakórothadása | 129 |
Baktériumos betegségek | 132 |
Baktériumos golyvásodás vagy gyökérgolyva | 132 |
Vírusos megbetegedések | 134 |
A szőlő állati kártevői | 138 |
Filoxéria vagy szőlőgyökértetű | 138 |
Szőlőmolyok | 142 |
Szőlőilonca | 145 |
Cserebogárfélék | 146 |
Kendermagbogár | 148 |
Egyéb kártevők | 148 |
Virágzati és alaki rendellenességek | 154 |
Az időjárás okozta károk | 154 |
Szőlő trágyázása | |
A szőlőültetvény tápanyagszükségletének meghatározása | 165 |
A tápanyagszükséglet pontos meghatározásának jelentősége | 165 |
A tápanyagszükséglet meghatározásának laboratóriumi módszerei | 166 |
A túl nagy adag és a tápanyaghiányv tünetei | 167 |
A tápanyagok mennyisége és aránya | 167 |
A szőlő trágyái | 167 |
Szerves trágyák | 169 |
Műtrágyák | 171 |
Trágyázási módok | 174 |
A termőszőlő trágyázása | 174 |
A trágyázás lebonyolítása | 175 |
A talaj javítása | 176 |
A szőlő talajmunkái és öntözése | |
A talajmunkák célja és jelentősége | 179 |
A talajmunkák csoportosítása | 179 |
A rendszeres, évi talajmunkák | 180 |
A talaj időszakos mélyművelése | 183 |
A talajápolás, az erózió és a defláció elleni küzdelem | 184 |
Vegyszeres gyomirtás | 186 |
A szőlő öntözése | 186 |
A gyökereztető és oltványiskola öntözése | 190 |
A szüret. A termés feldolgozása | |
A szőlőfürt érettségének meghatározása | 193 |
Az érett szőlőfürt kémiai összetétele | 194 |
A szüret előkészítése | 197 |
A borszőlő szedése | 200 |
Az étkezési és csemegeszőlő szedési és manipulációs munkái | 204 |
A borszőlő feldolgozása | 209 |
A szőlőfeldolgozó üzem | 209 |
A fehér borok készítése | 209 |
A vörös borok készítése | 224 |
A tokaji borkülönlegességek készítése | 225 |
A must erjedése és kezelése | |
A must cukor- és savtartalmának a megállapítása | 233 |
Az erjedés | 239 |
A must mikroorganizmusai | 239 |
A must erjedése | 241 |
Az erjedés szakszerű vezetése | 246 |
A különleges erjesztési módok | 248 |
A bor alkoholtartalmának meghatározása | 249 |
A bor kezelése | |
Borkezelő és bortároló helyiségek | 255 |
A bortároló edények és tartályok | 256 |
A bor fejlődése és kezelése | 261 |
A bor egyszerű kezelése | 261 |
Iskolázó pinceműveletek | 267 |
Javító pinceműveletek | 270 |
A tokajhegyaljai borkülönlegességek kezelése és a hegyaljai pincék | 271 |
Fontosabb borbetegségek és borhibák | 271 |
Egyéb borgazdasági ismeretek | |
A must és a bor szállítása | 277 |
A szőlő- és borgazdasági melléktermékek korszerű hasznosítása | 279 |
A törköly hasznosítása | 279 |
A seprő feldolgozása | 280 |
A borkősav készítése | 281 |
A borok osztályozása, minősítése | 282 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.