1.061.471

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés I-II. (dedikált példány)

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 501 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Dr. Kriszten György szerző által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Az első kötet tankönyv száma: K-109, a második köteté: K-115.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet az I. könyvből:

A SZŐLŐTERMESZTÉS TÖRTÉNETE
A SZŐLŐTERMESZTÉS EREDETE ÉS ELTERJEDÉSE A NAGYVILÁGBAN. A szőlőkultúra transzkaukáziában keletkezett, i. e. kb. 4000-5000 évvel. Innen... Tovább

Előszó

Részlet az I. könyvből:

A SZŐLŐTERMESZTÉS TÖRTÉNETE
A SZŐLŐTERMESZTÉS EREDETE ÉS ELTERJEDÉSE A NAGYVILÁGBAN. A szőlőkultúra transzkaukáziában keletkezett, i. e. kb. 4000-5000 évvel. Innen először Nyugat-Ázsia környező államaiban, Iránban, Mezopotámiában és Kánaánban terjedt el.
A szőlőtermesztés európai elterjedésében nagy szerepet játszott a Római birodalom. A meghódított tartományokban a rómaiak mindenütt meghonosították a szőlőt. innen érthető, hogy a világ legnagyobb bortermelői, illetőleg borfogyasztói még ma is a latin népek által lakott államok, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Argentina, Chile. Vissza

Tartalom

Az I. kötet tartalomjegyzéke:

BEVEZETÉS 3
A szőlőtermesztés története 3
A magyar szőlőtermesztés kialakulása és története 4
A hagyományos szőlőtermesztés kora 4
A modern szőlőtermesztés kialakulása 6
A szőlőtermesztés gazdasági jelentősége 9
A szőlőfélék származása, növényrendszertani csoportosítása 16
A Muscadinia alnemzetség 16
Az Euvitis alnemzetség 17
A SZŐLŐ ÉS KÖRNYEZETE 20
A szőlőtőke részei 20
Föld alatti részek 20
Föld feletti részek 23
Fás részek 25
Zöld részek 29
A szőlő anyagcsere-folyamatai és életjelenségei 39
A szőlő anyagcsere-folyamatai 39
A szőlő évi biológiai ciklusa 42
A vegetatív szervek életjelenségei 45
A rügyek fejlődése 45
A reproduktív szervek életjelenségei 46
A szőlő környezetei tényezői 48
A meteorológiai tényezők 48
A fény hatása 48
A hőviszonyok 49
A káros hőmérsékleti hatások 49
A csapadék jelentősége 50
A levegő mozgása 51
A tengerszint feletti magasság 51
A szőlőültetvény égtáj szerinti fekvése és lejtésszöge 51
Talajtani tényezők 52
Egyéb élő tényezők 52
A SZŐLŐ SZAPORÍTÁSA 55
A telepítéshez szükséges szaporítóanyag megtermesztése 56
Az európai szőlővessző 56
Az európai szőlővessző beszerzése 56
A szaporítóanyag szedése 57
A vesszők feldolgozása 58
A vesszők vermelése 60
Az alanyvesszők előállítása 62
A gyökeres európai és alanyvesszők előállítása 66
Az iskola talajának megválasztása 66
A talaj előkészítése 67
Az iskolázás 67
A dugványiskola nyári gondozása 69
Az iskola fölszedése 70
A szőlőoltvány előállítása 72
Az alany- és más oltóvessző előkészítése oltásra 72
Az oltás művelete 73
A ládázás 75
Az előhajtás 76
Az oltványok edzése 77
Az oltványok iskolázása 78
Az oltványiskola nyári gondozása 80
Az oltványiskola fölszedése 81
Tőkepótlási módok 86
Bujtás 86
Döntés 87
Helyben oltás 90
tőkenyakba oltás 91
Gyökértörzsbe oltás 92
A Czeiner-féle zöldoltás 93
A szőlő szemzése 95
A tőkepótlások növényvédelmi munkái 97
A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK LÉTESÍTÁSE 100
A telepítések állami szabályozása 100
Az ültetvények üzemi formája és jellege 100
A telepítés tervezése 102
A terület felmérése, térképezése 102
Az üzemi épületek és építmények elhelyezése 102
Az ültetvény kialakítása 103
A fajta megválasztása 104
A tenyészterület megválasztása 105
A szaporítóanyag megválasztása 105
A terület előkészítése. Telepítés 107
Tereprendezés 107
A talaj előkészítése telepítésre 112
A telepítés 115
A fiatal ültetvények gondozása 121
A szőlő tenyészterülete 125
A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK TÁMASZBERENDEZÉSE 130
Gyalogművelésű szőlők 130
Karós támberendezés 131
Huzalos támberendezés 132
A huzalos támberendezés elemei 132
A támberendezés felállítása 134
A SZŐLŐTŐKE MŰVELÉSÉNEK ÉS METSZÉSÉNEK MÓDJAI 136
A tőkeművelési és metszésmódokkal kapcsolatos biológiai alapfogalmak 137
Polaritás 137
Terhelés 140
Termőegyensúly 141
A rügyek termékenysége 141
A fajták metszési igénye 141
Az alakító metszés 142
A termőszőlő metszése 142
A tőkeművelési és metszésmódokkal kapcsolatban használt morfológiai fogalmak 143
Az üzemi gyakorlatban legelterjedtebb művelésmódok 146
Fejművelés 146
Bakművelés 151
A fejművelés és a bakművelés közötti átmeneti formák 153
Legyezőművelés 154
Alacsony és középmagas vízszintes kordonművelés 156
Alacsony és középmagas Guyot-művelés 160
Moser-féle magasművelés 163
A magasművelésre alkalmas szőlőfajták 169
Magasművelés az alföldön 170
A kombinált tőkeművelésmód 172
Szőlőlugasok 175
Több emeletes, vízszintes karú lugas 175
Thomery-lugas 177
Állólugas 179
Tetőlugas 180
A lugasok rendeltetése 180
A metszés gyakorlata 184
A metszés időpontja 184
A metszés eszközei 185
A metszés előtti rügyvizsgálat 187
A tőkék erőbeli állapotának elbírálása 188
A metszés művelete 188
A metszést kiegészítő munkák 190
Az előtörő vesszők eltávolítása 190
A harmatgyökerezés 191
A szálvesszők kikötözése 192
A téli fagykárt szenvedett szőlők metszése 192
A SZŐLŐ ZÖLDMUNKÁI 195
Általános tudnivalók 195
A zöldmunkák fajtái 195
A csonkázás élettani hatása 196
Kötözés és hajtásvezetés 196
Az alakító metszést kiegészítő zöldmunkák és a termőszőlő zöldmunkái 196
A fejművelésű szőlők zöldmunkái 196
A bakművelésű tőkéék zöldmunkái 198
A legyező- és a kordonművelésű tőkék zöldmunkái 199
A magas művelésű szőlők zöldmunkái 200
A több emeletes vízszintes karú lugas és a Thomery-lugas zöldmunkái 201
Különleges esetekben végzendő zöldmunkák 203

A II. kötet tartalomjegyzéke:

A szőlőfajta-ismeret jelentősége és tárgyköre 3
A szőlőfajták csoportosítása 4
A szőlőfajták leírása és jellemzése 5
Külső bélyegek 6
A nyugalmi időszak bélyegei 6
A vegetációs időszak bélyegei 6
A szőlőfajták uvológiai értékelése 12
A szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 13
Alanyfajták 13
Borszőlőfajták 14
Csemegeszőlő-fajták 16
Direkttermők 16
A termesztett szőlőfajták részletes leírása 17
Alanyfajták 17
Elterjedtebb fajták 17
Kisebb jelentőségű fajták 20
Kisebb jelentőségű fajták 20
Ritkán előforduló fajták 22
Fehér minőségi borszőlőfajták 24
Korán érők 24
Középérésűek 34
Kései érésűek 41
Fehér tömegborszőlő-fajták 47
Korán érők 47
Középérésűek 49
Kései érésűek 53
Vörös borszőlőfajták 59
Korán érők 59
Középérésűek 60
Kései érésűek 61
Csemegeszőlő-fajták 65
Nagyon korán érők 65
Korán érők 70
Középérésűek 76
Kései érésűek 78
Új és kevésbé ismert szőlőfajták 83
Borszőlőfajták 83
Csemegeszőlő-fajták 85
Direkttermő szőlőfajták 89
Labruszka mellékízűek 89
Mellékíz nélküli fajták 93
A SZŐLŐ NEMESÍTÉSE
A szelekció 103
A generatív keresztezés 105
A magyar szőlőnemesítés eredményei 108
SZŐLŐ NÖVÉNYVÉDELME
A szőlő növényvédelmének jelentősége 111
Gombás betegségek 112
Szőlőperonoszpóra vagy szőlőragya 112
Szőlőlisztharmat 119
Szőlőorbánc 123
Szürkerothadás vagy szürkepenészes rothadás 125
A szőlő fakórothadása 129
Baktériumos betegségek 132
Baktériumos golyvásodás vagy gyökérgolyva 132
Vírusosmegbetegedések 134
A szőlő állati kártevői 138
Filoxéria vagy szőlőgyökértetű 138
Szőlőmolyok 142
Szőlőilonca 145
Cserebogárfélék 146
Kendermagbogár 148
Egyéb kártevők 148
Virágzati és alaki rendellenességek 154
Az időjárás okozta károk 154
SZŐLŐ TRÁGYÁZÁSA
A szőlőültetvény tápanyagszükségletének meghatározása 165
A tápanyagszükséglet pontos meghatározásának jelentősége 165
A tápanyagszükséglet meghatározásának laboratóriumi módszerei 166
A túl nagy adag és a tápanyaghiány tünetei 167
A tápanyagok mennyisége és aránya 167
A szőlő trágyái 167
Szervestrágyák 169
Műtrágyák 171
Trágyázási módok 174
A termőszőlő trágyázása 174
A trágyázás lebonyolítása 175
A talaj javítása 176
A SZŐLŐ TALAJMUNKÁI ÉS ÖNTÖZÉSE
A talajmunkák célja és jelentősége 179
A talajmunkák csoportosítása 179
A rendszeres, évi talajmunkák 180
A talaj időszakos mélyművelése 183
A talajápolás, az erózió és a defláció elleni küzdelem 184
Vegyszeres gyomirtás 186
A szőlő öntözése 186
A gyökereztető és oltványiskola öntözése 190
A SZÜRET. A TERMÉS FELDOLGOZÁSA
A szőlőfürt érettségének meghatározása 193
Az érett szőlőfürt kémiai összetétele 194
A szüret előkészítése 197
A borszőlő szedése 200
Az érkezési és csemegeszőlő szedési és manipulációs munkái 204
A borszőlő feldolgozása 209
A szőlőfeldolgozó üzem 209
A fehér borok készítése 209
A szőlő átvétele 210
A szőlőbogyó feltárása 211
A cefreszivattyúzás 213
Mustelválasztás 215
A sajtolás 216
A fehér borok készítésének mutatói 223
A vörös borok készítése 224
A tokaji borkülönlegességek készítése 225
A MUST ERJEDÉSE ÉS KEZELÉSE
A must cukor- és savtartalmának a megállapítása 233
Az erjedés 239
A must mikroorganizmusai 239
A must erjedése 241
Az erjedés szakszerű vezetése 249
A különleges erjesztési módok 248
A bor alkoholtartalmának meghatározása 249
A BOR KEZELÉSE
Borkezelő és bortároló helyiségek 255
A bortároló edények és tartályok 256
A bor fejlődése és kezelése 261
A bor egyszerű kezelése 261
Borgazdasági tisztaság 261
Töltögetés 262
Fejtés 263
Kénezés 266
Iskolázó pinceműveletek 267
Szeparálás 267
Derítés 267
Szűrés 2669
A borok hőkezelése 269
Javító pinceműveletek 270
A tokajhegyaljai borkülönlegességek kezelése és a hegyaljai pincék 271
Fontosabb borbetegségek és borhibák 271
EGYÉB BORGAZDASÁGI ISMERETEK
A must és a bor szállítása 277
A szőlő- és borgazdasági melléktermékek korszerű hasznosítása 279
A törköly hasznosítása 279
A seprő feldolgozása 280
a borkősav készítése 281
a borok osztályozása, minősítése 282

Dr. Kriszten György

Dr. Kriszten György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kriszten György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem