kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kertészeti Egyetem |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 416 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv 400 példányban jelent meg. |
Bevezetés | 3 |
ÁLTALÁNOS RÉSZ | 7 |
A szőlőfélék származása és törzsfejlődése | 7 |
A szőlőnemzetségek megjelenése a Földön | 7 |
A Vitis nemzetség alnemzetségeinek és földrajzi fajcsoportjainak kialakulása | 8 |
A kertiszőlő kialakulása | 9 |
A szőlőtermesztés kialakulása és elterjedése a Földön | 12 |
Az ókori szőlőtermesztés | 12 |
A szőlőtermesztés a középkorban | 15 |
A szőlőtermesztés terjedése az újkorban | 16 |
A lisztharmat, a filoxéra és a peronoszpóra hatása a szőlőtermesztésre | 18 |
Nemzetközi együttműködés a szőlőtermesztés területén | 21 |
A világ szőlőtermesztésének és borgazdaságának jelenlegi helyzete | 22 |
A magyar szőlőtermesztés kialakulása és jelenlegi helyzete | 29 |
A szőlőtermesztés hazánk területén a honfoglalás előtt | 29 |
Szőlőtermesztésünk a honfoglalástól a mohácsi vészig | 29 |
Szőlőtermesztésünk a török hódoltság idején | 31 |
A kuruc szabadságharcok hatása szőlőtermesztésünkre | 32 |
Szőlőtermesztésünk Mária Terézia és II. József uralkodása idején | 33 |
A reformkor hatása szőlőtermesztésünkre | 34 |
Szőlőtermesztésünk a szabadságharc bukásától a filoxéravészig | 35 |
A filoxéravész és a borvidékek rekonstrukciója | 36 |
A peronoszpóra megjelenése hazánkban | 39 |
A csemegeszőlő-termesztés kialakulása | 39 |
Szőlőtermesztésünk a két világháború között | 40 |
Szőlőtermesztésünk a második világháborútól napjainkig | 43 |
1945-től 1960-ig - a korszerű felújítás kezdetéig | 43 |
Az új rekonstrukció előkészítése, beindulása és eddigi eredményei | 44 |
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete | 50 |
A szőlőfélék botanikai rendszerezése | 61 |
A szőlőfélék családja, nemzetségei és azok jellemzése | 61 |
A Vitoideae alcsalád nemzetségei | 63 |
A Vitis (Tournef.) L. nemzetség | 63 |
A szőlő alaktani és szövettani leírása | 75 |
A magról kelt növény | 75 |
A vegetatív úton szaporított szőlő | 77 |
A gyökérzet | 77 |
A szár | 86 |
A szár oldalszervei | 98 |
A szőlő anyagcseréje | 137 |
A szőlő vízforgalma | 137 |
A transzspiráció | 137 |
A fiziológiai nedvesség mennyiségének változása | 141 |
A szőlő szervetlen táplálkozása | 142 |
A levelek CO2 asszimilációja | 155 |
A szénhidrát-anyagcsere | 157 |
Szénhidrátok a szőlőben | 157 |
A szőlőlevél szénhidrát-anyagcseréje | 158 |
A szőlőhajtás és a szőlővessző szénhidrát-anyagcseréje | 160 |
A vesszőérettség és a szénhidráttartalom közötti összefüggések | 165 |
A szénhidrátok változása a több éves karokban | 165 |
A gyökerek szénhidrát-anyagcseréje | 166 |
A szőlőtőke metamer szénhidrát változásai | 166 |
A szőlőbogyó anyagcseréje | 167 |
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusai és vegetációs fázisai | 174 |
Az életszakaszok és az évi biológiai ciklusok | 174 |
A vegetációs fázisok | 177 |
A könnyezés | 177 |
A rügyfakadás | 181 |
A hajtásnövekedés | 184 |
A virágzás | 187 |
A zöld bogyók növekedése | 201 |
A termés érése | 203 |
A hajtások beérése | 206 |
A szőlő nyugalmi szakasza | 209 |
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői | 214 |
Klimatikus tényezők | 215 |
Fényviszonyok | 216 |
Hőviszonyok | 220 |
A nedvességviszonyok | 232 |
A fény, hő és nedvesség együttes értékelése | 238 |
A levegő, mint ökológiai tényező | 242 |
A klimatikus tényezőkre ható környezeti adottságok | 244 |
A szőlőültetvény állományklímája | 248 |
A talaj | 258 |
A szőlőtermesztésre használt talajok | 259 |
A szőlőtalajok vázalkatrészek szerinti összetétele | 264 |
A talaj rétegezettsége | 264 |
A talaj kötöttsége | 265 |
A talaj mésztartalma | 266 |
A talaj sótartalma | 267 |
A talaj vízkapacitása | 268 |
A talaj hőviszonyai | 269 |
A különböző származású talajok hatása a bor jellegére és minőségére | 272 |
A szőlő élő környezete | 275 |
Az ország szőlőtermő területének tájegységei | 276 |
A borvidékek, jó bortermő helyek és csemegeszőlő-termesztő körzetek fogalma | 276 |
Borvidékek | 278 |
Borvidékbe nem sorolt jó bortermő helyek | 296 |
Csemegeszőlő-termelő körzetek | 297 |
Egyéb szőlőtermő helyek | 298 |
A SZŐLŐ SZAPORÍTÁSA | |
A szaporítási eljárások áttekintése | 299 |
A szaporító alapanyagok előállítása | 299 |
A szaporító alapanyagok származási fokozatai | 299 |
A szaporító alapanyagok megszedése, feldolgozása és tárolása | 301 |
Az alany- és termőfajták vesszőinek megszedése | 301 |
A szaporító alapanyagok feldolgozása, kötegelése és szállítása | 306 |
A szaporítóanyag tárolása | 308 |
Gyökeres dugványok készítése | 313 |
A dugvány- vagy gyökereztető iskola területének megválasztása és iskolázásra előkészítése | 313 |
A dugványok előkészítése iskolázásra | 316 |
A vesszők átválogatása és talpalása | 316 |
A vesszők áztatása | 316 |
Gyökeresedésserkentő anyagok alkalmazása | 319 |
Az iskolázás | 319 |
Bakhátas iskolázás | 321 |
Bakhát nélküli iskolázás | 323 |
Gépesített dugványozás | 324 |
A dugványiskola művelése | 325 |
A gyökeres dugványok felszedése | 330 |
A gyökeres dugványok válogatása, minősítése, kötegelése | 331 |
A gyökeres vesszők tárolása | 334 |
A gyökeres vesszők csomagolása, szállítása, átvétele | 334 |
A kétéves iskola művelése | 335 |
Gyökeres rövid- és rügydugványok készítése | 336 |
A szőlő oltása | 337 |
Az oltványkészítés biológiai alapjai | 337 |
A kompatibilitás és az affinitás | 337 |
Az alany- és a nemesrész közötti biológiai kapcsolatok | 338 |
Az oltási módok csoportosítása | 342 |
A kézben oltás | 344 |
A különleges oltványkészítési eljárások | 377 |
Helybenoltás | 389 |
A bujtással szaporítás | 405 |
Ajánlott irodalom | 407 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.