1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés homokon

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 338 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv olyan időben jelenik meg, amikor a nagymúltú magyar homoki szőlőkultúra régi korszaka lezárul és új korszaka van kibontakozóban. A régi és az új küszöbén a múlt is, a jövő is sokra... Tovább

Előszó

Ez a könyv olyan időben jelenik meg, amikor a nagymúltú magyar homoki szőlőkultúra régi korszaka lezárul és új korszaka van kibontakozóban. A régi és az új küszöbén a múlt is, a jövő is sokra kötelezi a homoki szőlő művelőit, akár tudósok, akár gyakorlati szakemberek legyenek. Az elmúlt korszak öröksége nem kevesebb, mint hogy a magyar szőlő- és bortermés főforrásává tette a homoki szőlőt, s mind művelésében, mind borászati eredményeiben a történelmi borvidékek mellé emelte és a világpiacon is elismertté tette. Az új korszak pedig nem kisebb igényt támaszt homoki szőlőkultúránkkal szemben, mint hogy az új gépesített nagyüzemi szőlőkultúrát megteremtve, újabb területeket hódítson el a futóhomoktól, alapozza meg a csemegeszőlő termelését és korszerű nagyüzemi borászatot fejlesszen ki. Mindez megtisztelően és nyomasztóan nagy igény, és elismerés illeti a szerzőket, hogy e történelmi méretű feladat egyik részének - egy méltó szakkönyv megírásának - az elvégzésére vállalkoztak. A homoki szőlő népgazdasági jelentősége igen nagy. Országunk mezőgazdasági területének ugyan csak 2,2%-a a szőlő, azonban az egész mezőgazdaság termelési értékének kereken 8%-át adja, a növénytermelés által termelt értéknek pedig 13%-át. Ez azt jelenti, hogy a szántóföldi növénytermelés, a sertéstenyésztés, a szarvasmarhatenyésztés és a baromfitenyésztés után a legtöbb értéket termelő mezőgazdasági ágazat, amely megelőzi a gyümölcstermelést, az erdőgazdaságot és az összes rétek-legelők hozamát. E művelési ág jelentősége a baromfitenyésztéssel vetekszik. Egész szőlőtermelésünknek a nagyobbik fele homoki szőlő: a 350 400 kh-ból 206 000 kh, és a homok ehhez hasonló arányban részesedik a szőlő termelési értékéből is. Hogy a homoki szőlő milyen tekintélyes része mezőgazdaságunk termelésének, azt mindennél jobban mutatja az a tény, hogy a Duna-Tisza közi homokos járások és városok területén a mezőgazdaság összes termelésének kereken egyharmadát adja, de Kecskeméten vagy a kiskőrösi járásban pedig nem kevesebbet, mint a felét. A történeti fejlődésben még figyelemre méltóbb a homoki szőlő szerepe. A múlt század közepén az ország mai területének a szőlőállományában még alárendelt szerepe volt a homoki szőlőnek. Ma - egy évszázad után - pedig a homokos vidékeken megháromszorozódott a szőlőtermelés és az ország szőlő- és bortermésében nemcsak mennyiségileg került túlsúlyba, hanem minőségileg is felnőtt a történelmi bor- és szőlővidékek mellé. Vissza

Tartalom

Előszó3
A homoki szőlőtermesztés múltja és jelene (dr. Bognár Károly)5
A régmúlt5
A homok hősei10
A jelen15
A homoktalajú tájak és vidékek mint termelőhelyek (dr. Szegedi Sándor)18
A homoktalajok18
A homoki szőlőtermő tájak éghajlati viszonyai22
A homoki szőlőtermesztés biológiai alapjai28
A szőlőtőke alak- és szövettani leírása28
A szőlő életritmusa és évi biológiai ciklusai39
A homoki termesztőtáj borvidékei és szőlőfajtái (Horváth Sándor)46
Borvidékek46
Borszőlőfajták47
Fehérbor-szőlőfajták49
Vörösbor-szőlőfajták60
Csemegeszőlőfajták (Darnay Ernő)62
Korai érésűek63
Középérésűek66
Késői érésűek72
Egyéb, homoki termesztésre még számításba vehető fajták75
Nagyüzemi szőlőtelepítés homokon (Horváth Sándor)77
A szőlőtermesztésre alkalmas terült kiválasztása77
A telepítést megelőző telkesítés79
Talajjavítás a telepítés előtt80
A telepítési terv86
A telepítésre kijelölt terület térképezése88
A szőlőtalaj mélyforgatása98
A telepítés (dr. Szegedi Sándor)100
A homoki szőlők talajmunkái (dr. Bognár Károly)109
A nyitás109
Kapálások110
A fedés112
Téli sorköz-ásás112
Vegyszeres gyomirtás113
A homoki szőlők trágyázása és a tápanyag-visszapótlás (dr. Bognár Károly)116
A szőlő legfontosabb tápanyagai116
A szőlőnövény harmonikus táplálása118
Szőlőben használatos szerves trágyák119
A műtrágyák125
Trágyázási irányszámok127
A trágyázás végrehajtása128
Permetező trágyázás129
Tőke-művelés- és metszésmódok a homoki szőlőkben (dr. Bognár Károly)131
Tőke-művelésmódok131
Hagyományos tőke-művelésmódok131
Új, nagyüzemi termsztésre javasolt tőke-művelésmódok134
Tőke-művelésmódjaink és támaszrendszereink alkalmazásának kérdései138
Metszésmódok139
A metszés elméletének vázlatos áttekintése139
A metszésmódok144
A metszés végrehajtása147
Zöldmunkák a homoki szőlőkben (dr. Bognár Károly)150
A szőlő szaporítása (Andrási Elemér)157
Dugványozás158
A szőlővessző gyökereztetése160
Különleges, ritkábban alkalmazott dugványozási módszerek168
Immunis homokon tőkehiányok pótlására alkalmas és különleges szaporítási módok174
Csemegeszőlőtermesztés homokon (dr. Bognár Károly, Darnay Ernő)179
Kialakulása179
A fejlesztés útja182
Telepítés és agrotechnika184
Szedés, szállítás, értékesítés186
A homoki szőlők növényvédelme (Kwaysser István)189
Védekezési módok189
A szőlő gombabetegségei191
A szőlő rovarkártevői201
A szőlő élettani betegségei207
Az időjárás kártételei208
A szőlő nemesítése az Alföldi borvidéken (dr. Kozma Pál)211
Homoki borvidékeink nemesítési problémái212
Nemesítési eljárások214
A homoki szőlőüzemek gépesítése (Horánszky Zsigmond)220
A fontosabb fogatos talajművelő- és növényvédelmi gépek221
A fedőekék221
A nyitóekék225
Permetező és porozó gépek228
A szőlőtermesztésben alkalmazható erőgépek (Petőfi Sándor)232
A traktorok alkalmazásának problémái a laza homoktalajon232
Meglevő homoki szőlők gépesítése233
Sorközjáró kerti és kistraktorok234
Hidas felépítésű szőlőművelő traktorok236
Üzemszervezési kérdések a homoki szőlőgazdaságokban (Kotun Károly, Kozma Jenő)238
A homok hasznosítása238
A termelés kockázata139
Az ültetvény létesítése241
Az ültetvény méretezése242
Domborzati viszonyok243
A tábla244
Fajtamegválasztás245
A tenyészterület248
A támrendszer249
Kétszintes termesztés250
A kutak elhelyezése254
Az üzemelés257
Munkaereőgazdálkodás259
Munkaszervezet264
Elhanyagolt öreg szőlők rendbehozása (dr. Bognár Károly)266
A szőlő kivágás előtti letermelése272
Rendszertelenül és sűrűn telepített szőlők átállítása nagyüzemi termelésre (dr. Bognár Károly)274
Borkészítés, egyszerű borkezelés és a homoki borgazdaságok gépesítése (Bíró Károly, dr. Mecz Árpád)280
A szüret280
A termés feldolgozása286
Fehér bor készítése287
Vörös bor készítése297
Sillerborok készítése304
A must erjedése és kezelése304
A must cukortartalmának meghatározása304
Az erjedés helyes vezetése307
Az erjedés termékei312
Az alkoholtartalom meghatározása313
A borok kezelése315
A tisztaság315
A töltögetés316
A fejtés316
A kénezés318
Bortároló tartályok321
Borpince - sajtóház323
Utószó329
Irodalom331
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem