1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 432 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-9358-57-6
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv részletesen foglalkozik a szőlőtermesztés történeti, biológiai és ökológiai alapjaival, bevezet a fajtaismeret rejtelmeibe, korszerű és a gyakorlatban is jól hasznosítható ismereteket nyújt a szőlő szaporításával, az új ültetvények létesítésével és ápolásával, valamint a termőszőlők termesztéstechnológiájával kapcsolatban.
A szerzők munkája műfaját tekintve egyetemi tankönyv, de lapjait a szőlőtermesztés iránt érdeklődő valamennyi olvasó haszonnal forgathatja ismeretei gazdagítása érdekében.

Tartalom

Előszó11
A szőlő származása, a szőlőtermesztés elterjedése, története és jelentősége13
A szőlőfajok származása13
A szőlőtermesztés kezdetei és elterjedése a Földön15
Krisztus előtt15
Krisztus után17
A magyar szőlő- és bortermelés rövid történeti kronológiája21
A világ és Magyarország szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete29
A világ szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete29
Magyarország szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete40
A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása az Európai Közösségben és Magyarországon51
A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása az Európai Közösségben52
A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása Magyarországon54
A szőlő- és borkultúra társadalmi szerepe61
A szőlő- és borkultúra társadalmi szerepe, jelentősége, a kulturált borfogyasztás jellemzői61
A szőlő- és borkultúra társadalomba illeszkedésének jelenlegi helyzete64
A szőlő71
A szőlő rendszertana71
A Vitis (szőlő) nemzetséghez tartozó fajok rendszertani besorolása71
A Vitis vinifera fajták származás szerinti rendszerezése79
A szőlő alaktana86
Külső alaktan86
Belső alaktan
A szőlő életszakaszai és évi biológiai ciklusa120
A szőlő életszakaszai120
A szőlő évi biológiai ciklusa120
Szőlőfajtáink151
A termőfajták151
Az alanyfajták196
Fajtahasználat203
Fajtamegválasztás206
A szőlő szaporítása207
A szaporítás módjai és általános szabályozása207
A szaporító-alapanyagok termesztése208
Alanyvessző-termesztés213
Az alany- és termőfajták vesszőinek megszedése218
A szaporítóvesszők feldolgozásának szabályozása220
A szaporító-alapanyagok követelményei220
A szaporító-alapanyagok feldolgozása222
A szaporító-alapanyagok tárolása223
Gyökeres dugványok készítése225
A szőlőültetési anyagok követelményei230
A gyökeres ültetési anyagok tárolása és szállítása232
A gyökeres rövid és rügydugványok készítése232
A szőlő oltása234
Az oltványok iskolázása249
Az oltványiskola művelése251
Egyéb oltványkészítési eljárások252
A helybenoltás253
A bujtás266
A döntés268
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői270
Klimatikus tényezők271
Fény271
Hőmérséklet272
Csapadék274
A fény, a hő és a nedvesség együttes értékelése275
A szél279
A levegő szén-dioxid-tartalma280
Az oxigén280
A szőlőültetvények állományklímája280
Fiziografikus tényezők282
Edafikus tényezők284
A talajok hatása a borok minőségére289
Biotikus tényezők290
A termőhelyek kataszteri osztályozása291
Magyarország borvidékei294
Szőlőtelepítés319
A szőlőtelepítés sajátosságai319
A szőlőtelepítés rendeleti szabályozása320
A telepítés engedélyezése320
A telepítés előtti melioráció321
Az ültetvényszerkezet elemei322
A forgók, utak, parcellák méretezése323
A sorvezetés324
A tenyészterület324
A támrendszer325
A tőkeművelésmód328
Ültetés346
Az ültetési anyag megválasztása346
A szőlőültetvények jó indításának feltételei346
Kitűzés347
Az ültetés ideje347
Az ültetés módja347
A fiatal szőlők alakító metszése349
A kialakítás közös jellemzői350
A fej- és bakművelésű tőkék alakítása351
A kordonművelésű tőkék alakítása352
A függönyművelésű tőkék alakítása353
Az ernyőművelésű tőkék alakítása353
A szőlő termesztés-technológiája355
A termesztéstechnológiai műveletek csoportosítása355
A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők356
Metszés357
A metszés célja357
A metszés biológiai alapjai357
A metszésmódok csoportosítása362
A Magyarországon használt metszésmódok366
A metszés technikájának néhány alapszabálya366
A metszés ideje368
A metszés eszközei368
A metszést kiegészítő műveletek369
Zöldmunkák369
A zöldmunkák biológiai alapjai370
A zöldmunkák csoportosítása370
Zöldmunka nélküli szőlőtermesztés375
A zöldmunkák eszközei, anyagai, gépei376
Talajművelés376
A hagyományos keskeny sorközű szőlők talajművelése377
A széles sorközű, korszerű ültetvények talajművelése377
A talajművelés és talajápolás csoportosítása377
Tápanyagellátás383
A szőlő tápanyagellátásának sajátosságai383
A szőlő tápanyagigénye384
A szőlő tápanyagfelvételének dinamikája392
A szőlőültetvények tápanyag-utánpótlásának gyakorlata393
A trágyázás eszközei és gépei403
A hagyományos és korszerű trágyázási gyakorlat összehasonlítása404
Öntözés405
Az öntözés célja405
A szőlő vízszükségletének meghatározása406
Növényvédelem407
A szőlő vírusos betegségei409
A szőlő baktériumos betegségei409
A szőlő gombás betegségei410
A szőlő állati kártevői412
A szőlő élettani betegségei, egyéb elváltozásai414
A szőlő védelmének éves menete415
Termésbetakarítás416
Az étkezési szőlő betakarítása416
A borszőlő betakarítása417
A gépi termésbetakarítás418
Az ültetvényállag fenntartása420
A tőkehiányok kialakulásának okai420
A tőkepótlás lehetőségei421
Az ültetvény technikai, műszaki karbantartása421
Felhasznált és ajánlott irodalom423
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem