kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 432 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9358-57-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal, színes fotókkal. |
Előszó | 11 |
A szőlő származása, a szőlőtermesztés elterjedése, története és jelentősége | 13 |
A szőlőfajok származása | 13 |
A szőlőtermesztés kezdetei és elterjedése a Földön | 15 |
Krisztus előtt | 15 |
Krisztus után | 17 |
A magyar szőlő- és bortermelés rövid történeti kronológiája | 21 |
A világ és Magyarország szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete | 29 |
A világ szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete | 29 |
Magyarország szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete | 40 |
A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása az Európai Közösségben és Magyarországon | 51 |
A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása az Európai Közösségben | 52 |
A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása Magyarországon | 54 |
A szőlő- és borkultúra társadalmi szerepe | 61 |
A szőlő- és borkultúra társadalmi szerepe, jelentősége, a kulturált borfogyasztás jellemzői | 61 |
A szőlő- és borkultúra társadalomba illeszkedésének jelenlegi helyzete | 64 |
A szőlő | 71 |
A szőlő rendszertana | 71 |
A Vitis (szőlő) nemzetséghez tartozó fajok rendszertani besorolása | 71 |
A Vitis vinifera fajták származás szerinti rendszerezése | 79 |
A szőlő alaktana | 86 |
Külső alaktan | 86 |
Belső alaktan | |
A szőlő életszakaszai és évi biológiai ciklusa | 120 |
A szőlő életszakaszai | 120 |
A szőlő évi biológiai ciklusa | 120 |
Szőlőfajtáink | 151 |
A termőfajták | 151 |
Az alanyfajták | 196 |
Fajtahasználat | 203 |
Fajtamegválasztás | 206 |
A szőlő szaporítása | 207 |
A szaporítás módjai és általános szabályozása | 207 |
A szaporító-alapanyagok termesztése | 208 |
Alanyvessző-termesztés | 213 |
Az alany- és termőfajták vesszőinek megszedése | 218 |
A szaporítóvesszők feldolgozásának szabályozása | 220 |
A szaporító-alapanyagok követelményei | 220 |
A szaporító-alapanyagok feldolgozása | 222 |
A szaporító-alapanyagok tárolása | 223 |
Gyökeres dugványok készítése | 225 |
A szőlőültetési anyagok követelményei | 230 |
A gyökeres ültetési anyagok tárolása és szállítása | 232 |
A gyökeres rövid és rügydugványok készítése | 232 |
A szőlő oltása | 234 |
Az oltványok iskolázása | 249 |
Az oltványiskola művelése | 251 |
Egyéb oltványkészítési eljárások | 252 |
A helybenoltás | 253 |
A bujtás | 266 |
A döntés | 268 |
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői | 270 |
Klimatikus tényezők | 271 |
Fény | 271 |
Hőmérséklet | 272 |
Csapadék | 274 |
A fény, a hő és a nedvesség együttes értékelése | 275 |
A szél | 279 |
A levegő szén-dioxid-tartalma | 280 |
Az oxigén | 280 |
A szőlőültetvények állományklímája | 280 |
Fiziografikus tényezők | 282 |
Edafikus tényezők | 284 |
A talajok hatása a borok minőségére | 289 |
Biotikus tényezők | 290 |
A termőhelyek kataszteri osztályozása | 291 |
Magyarország borvidékei | 294 |
Szőlőtelepítés | 319 |
A szőlőtelepítés sajátosságai | 319 |
A szőlőtelepítés rendeleti szabályozása | 320 |
A telepítés engedélyezése | 320 |
A telepítés előtti melioráció | 321 |
Az ültetvényszerkezet elemei | 322 |
A forgók, utak, parcellák méretezése | 323 |
A sorvezetés | 324 |
A tenyészterület | 324 |
A támrendszer | 325 |
A tőkeművelésmód | 328 |
Ültetés | 346 |
Az ültetési anyag megválasztása | 346 |
A szőlőültetvények jó indításának feltételei | 346 |
Kitűzés | 347 |
Az ültetés ideje | 347 |
Az ültetés módja | 347 |
A fiatal szőlők alakító metszése | 349 |
A kialakítás közös jellemzői | 350 |
A fej- és bakművelésű tőkék alakítása | 351 |
A kordonművelésű tőkék alakítása | 352 |
A függönyművelésű tőkék alakítása | 353 |
Az ernyőművelésű tőkék alakítása | 353 |
A szőlő termesztés-technológiája | 355 |
A termesztéstechnológiai műveletek csoportosítása | 355 |
A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 356 |
Metszés | 357 |
A metszés célja | 357 |
A metszés biológiai alapjai | 357 |
A metszésmódok csoportosítása | 362 |
A Magyarországon használt metszésmódok | 366 |
A metszés technikájának néhány alapszabálya | 366 |
A metszés ideje | 368 |
A metszés eszközei | 368 |
A metszést kiegészítő műveletek | 369 |
Zöldmunkák | 369 |
A zöldmunkák biológiai alapjai | 370 |
A zöldmunkák csoportosítása | 370 |
Zöldmunka nélküli szőlőtermesztés | 375 |
A zöldmunkák eszközei, anyagai, gépei | 376 |
Talajművelés | 376 |
A hagyományos keskeny sorközű szőlők talajművelése | 377 |
A széles sorközű, korszerű ültetvények talajművelése | 377 |
A talajművelés és talajápolás csoportosítása | 377 |
Tápanyagellátás | 383 |
A szőlő tápanyagellátásának sajátosságai | 383 |
A szőlő tápanyagigénye | 384 |
A szőlő tápanyagfelvételének dinamikája | 392 |
A szőlőültetvények tápanyag-utánpótlásának gyakorlata | 393 |
A trágyázás eszközei és gépei | 403 |
A hagyományos és korszerű trágyázási gyakorlat összehasonlítása | 404 |
Öntözés | 405 |
Az öntözés célja | 405 |
A szőlő vízszükségletének meghatározása | 406 |
Növényvédelem | 407 |
A szőlő vírusos betegségei | 409 |
A szőlő baktériumos betegségei | 409 |
A szőlő gombás betegségei | 410 |
A szőlő állati kártevői | 412 |
A szőlő élettani betegségei, egyéb elváltozásai | 414 |
A szőlő védelmének éves menete | 415 |
Termésbetakarítás | 416 |
Az étkezési szőlő betakarítása | 416 |
A borszőlő betakarítása | 417 |
A gépi termésbetakarítás | 418 |
Az ültetvényállag fenntartása | 420 |
A tőkehiányok kialakulásának okai | 420 |
A tőkepótlás lehetőségei | 421 |
Az ültetvény technikai, műszaki karbantartása | 421 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 423 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.